Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elmenekült Kairóból a bukott elnökjelölt

Népszava|2012. jún 27. 05:49
[A+ A-]
Sajtóértesülések szerint a csatát vesztett elnökjelölt, Ahmed Safík tegnap kora hajnalban sietősen Abu Dzabiba távozott Egyiptomból. Safík még gratulált ellenfelének, Mohamed Morszinak, sok sikert kívánva neki "nehéz küldetésében", majd külföldre repült.
A politikussal utazott három lánya, valamint egy unokája is. Az AP amerikai hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, kairói repülőtéri tisztviselőre hivatkozva azt írta, Hoszni Mubarak utolsó kormányfője az Egyesült Arab Emírségekbe repült pár órával azután, hogy az egyiptomi főügyész vizsgálatot indított ellene. Az ügyészség szerint fennáll a gyanú, hogy Safík Mubarak alatt, a polgári légi közlekedés minisztereként állami pénzeket sikkasztott el.

Az Ahram Online egyiptomi hírportál adott magyarázatot a váratlan történésekre. "Kevesebb mint 24 órával azután, hogy Safík elvesztette az elnökválasztási küzdelmet Morszival szemben, néhány ügyvéd panaszt nyújtott be vele szemben az ügyészségi hivatalhoz korrupcióval vádolva meg" - írta az Ahram Online. Egy magasrangú igazságügyi tisztviselő a lapnak kifejtette, Oszama el-Szeidi, az igazságügyi minisztérium vizsgálóbiztosa a héten kapja meg a szakértői véleményt azon (feltehetően illegális) földeladásokról, amelyet az Együttműködés a Pilóták Elszállásolásáért nevű építkezési vállalat bonyolított, melynek feje a kilencvenes években Ahmed Safík volt.

Mohamed Morszi, megválasztott elnök első napját a hadsereggel való konzultációval kezdte a kormányalakításról. A Muszlim Testvériség jelezte, az államfő koalíciós kabinetet szeretne létrehozni. A szervezet hívei Morszi győzelme óta elhagyták a Tahrír teret, s abbahagyták a katonaság elleni tüntetést. A Testvériség diszkvalifikált elnökjelöltje, Abdel-Moneim Abul-Fotuh azonban az új elnököt kritizálta, mondván az "csupán egy akarat és jogkörök nélküli szellem".

Az iszlamista politikus ezzel azon alkotmány-módosításra célzott, amellyel a tábornokok jelentősen megnyirbálták az elnöki hatáskört. Fotuhhal szemben az eddig Egyiptomot bíráló, és a demokrácia hiányát hangsúlyozó Mohamed el-Baradei a Mubarak bukása óta kormányzó katonai tanáccsal folytatott megbeszélést a hétvégén. A liberális képviselő állítólag szerephez jut Morszi új kormányában. "Remélem Baradei lesz a következő kormányfő" - írta Zeinobia, híres egyiptomi blogger bejegyzésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

taeki 2012.06.27. 16:43
[Vitrioll]
Minden szavad engem igazol. Koszonom neked .Oszinte részvétem az egyiptomi népnek akik kozul sokat becsapot Morsi.

Ugyan ez tortént Tunéziàban is! Es most nézétek meg hogy a jelenlegi kormàny a Nahda vezetésével milyen aljas modon készul az otober 23-i szavazàsokra.Akkor sem tiszteségesen nyertek de ugy gondoljàk hogy ha akkor sikerult akkor most is sikerulhet nekik nyerni és senki és semmi àllhat az utjukba.

Mivel jocskàn le esett a népszeruséguk az elmult kormànyzàsuk ideje alatt és félnek a hatalmuk elvesztésétol vàltoztattak az alkotmàny torvényeken és ezentul minden araborszàgbol bàrki utlevél nélkul bejohet tunézia teruletére élni és munkàt vàlalni. Ezzel egyidoben ugyan olyan szavazati joggal fognak rendelkezni mint bàrmely tunéziai.
Ime a hiradàs rola!
“Suppression des passeports pour les ressortissants maghrébins venant en Tunisie”

Read more about Tunivisions.net |Suppression des passeports pour les ressortissants maghrébins venant en Tunisie on:
http://www.tunivisions.net/35995/220/149/suppression-des-passeports-pour-les-ressortissants-maghrebins-venant-en-tunisie.html?utm_source=INK&utm_medium=copy&utm_campaign=share&

Nem
tudom hogyan képzelik ezt amikor a tunéziaiaknak sincsen munkàik és minden nagyban dràgult még a lakàsbérlések is!
Egészen egyszeruen megnyisàk hatalom éhségbol Tunézia hatàrait és kiszolgàltatottà teszik azokat megnovelve a gazdasàgi osszeomlàst. Tunézia megszunnik Tunézia lenni és egy vandàl orszàggà vàlhat kozépkori korulmények kozé szoritva.

Példàtlan iszlàm diktatorikus orszàgpusztito cselekedet.
Vitrioll 2012.06.27. 12:29
2012 .június.24. én vasárnap megszületett a második Irán .
Ezúttal Egyiptomban !
A volt elnökjelölt lépése érthető ,a várható terror elől lépett le .
Az ország egyszerre évszázadokat lépett vissza , a muzulmán sötségbe .
Mint annak idején Reza Mohammed Pahlavi Sah megdöntése után Irán .
A Sah idején még a nők is úgy fürödhetek ,mint nyugat kulturállamokban a női társaik ,nyilvánosan ,férfiakkal együtt közös fürdőkben ,nyugati, trendi fürdődivatban.
Oszt az Ajatollahokkal beköszöntött az iszlám sötétség kora Iránba !
Egyiptomba is mostmár .
Sok nő is ünnepelt a CNN-be láttam vasárnap "Breaking News" keretében .
Gondoltam is magamban .
Ilyen amikor a sertés örül a böllérnek és a mészárosnak .
Mint sok magyar 2010 ben ,ünnepelt ,saját jövőbeli hóhérjának és megnyomorítójának , kisemmizőjének !
NORMÁLIS E VILÁG ???
taeki 2012.06.27. 10:48
[Agricola] Biza igy van ez !

Tunéziàban a napokban 7 év bortonre itéltek egy fiatal sràcot egy profétàt àbràzolo portré miatt.
Nagyon gyorsan és kemény itéletet hoztak ebben az esetben amikor volt ennél sokkal sulyosabb eset is és ugy làtszik hogy az elkoveto meguszta buntetést csak mert salafista volt.
Ez a salafista fiu a manubai egyetem kapujàra kihelyezezett nemzeti zàszlot tépte le és helyébe kivànta tűzni a fekete alapu fehér iszlàmszoveges szalafista zàszlot mint kisajàtitva az intézményt. Mecsetekre és màs kozintézmekkel is megcsinàltàk màr koràbban buntetlenul.
De most az egyik egyetemista làny làtva mit tesznek a nemzeti zàszloval felmàszott a szalafista mellé és igyekzett megvédeni a zàszlot és meggàtolni abban hogy a feketezàszlot kihelyeze helyette. A fiu erre jol megutotte a lànyt aki nagyont zuhant a foldre mire a fiatalok a làny védelmére indultak és kozben a szalafista meglépett.
A làny hősként kormànyszintu kituntetésben részesitették mikozben nem voltak azon hogy az ismert személyi azonossàgu szalafistàt elkapjàk és megbuntesék.

A nép heteken àt szàmoltàk a napokat mikor kapjàk màr el. Kozben a hiradoban az egyik szalafista vezér arrol beszélt hogy a tuniszi zàszlo letépése és az iszlàm zàszlo kituzése nem buncselekmény ha nem szent dolog ami sérthetetlen hiszen az koràn szoveget tartalmaz és a fekete szin a proféta szine volt.
A nép erre kikellt magàbol hogy a piros Tuniszi zàszloért hősök ontottàk életuket és igy az a tuniszi népé. Senkinek sincs joga ezen vàltoztatni !A proféta szine pediglen zold és nem fekete. A fekete szin a salafistàké akiknek semi kozuk sincs tunéziàhoz ha nem idegen barbàr honfoglalok.

Valoban a mai napig sem tudni hogy a szalafista fiu a zàszlotépésért milyen buntetést kaphatott. Nagy valoszinuséggel az iszlàm alapu kormàny mely szalafista baràt csendben elengedte azt buntetlenul.
Hàt ilyen az iszlàmalapu igazsàgszolgàltatàs a mai Tunéziàban.Szalafista bunozoket gyors tàrgyalàsokkal engednek szabadon vagy el sem itélik azokat és ugy engednek szabadon

Addig màra egy mohamed profétàt àbràzolo karikatura miatt egy fiut 7 év bortonre itélnek tonkretéve vele az egész életét..
Agricola 2012.06.27. 09:16

"Elmenekült Kairóból a bukott elnökjelölt".

Rettentően demokratikus lehetett a választás, ha az egyetlen potenciális versenytársnak a választás után el kellett menekülnie.