Előző
Következő
új cikk

Belföld

Durva parlamenti csata: az LMP szerint Matolcsy nem beszámítható

nepszava.hu|2012. jún 27. 13:34
[A+ A-]
Matolcsy az LMP szerint nem beszámítható, az egészségügy tönkremegy, ha megadja az ígért béremelést, a Fidesz-osztály gyarmata lett Magyarország, havi 3800 forinttal fizet több adót az átlagember, Orbán Viktor elrugaszkodott a valóságtól.
Rogán Antal Matolcsyt "copypastelve" megállapította a költségvetési vitában, hogy a korai költségvetés a stabilitás maga, de legalább is a stabilitás üzenete. A stabilitásé egy forrongó, kiszámíthatatlan világban, hisz az utóbbi két évben az EU oszlopos tagjaira is lecsapott a krízis: gyengül Olaszország, Spanyolország és már a franciákat is komolyan féltik. De két év alatt óriási erőfeszítéseket tett a kormány, hogy ellensúlyozza a nemzetközi krízist, és a magyar családok ötödét a végtörlesztés lehetőségével mentette meg az összeomlástól, illetve további több százezer família élhetett az árfolyam-rögzítés lehetőségével. Ráadásul azokat sem hagyja magára a kabinet, magyarázta Rogán, akik nem tudják fizetni terheiket, ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakást vesz meg jövőre.

Magyarán ez egy emberközpontú büdzsé, ami abból is kitűnik Rogán szerint, hogy a gyermekes családok reáljövedelme több százalékkal nőtt a gyerekek után járó adókedvezmény miatt. De nemcsak az aktív korúakra koncentrál a kormány, hanem azt is biztosítja jövőre, hogy ne csökkenjen a nyugdíjak vásárlóértéke. És persze a kormányzatnak nemcsak az ember a fontos, ha magyar, hanem a vállalkozás is - különösen, ha kis vagy közép - nem véletlen, hogy a honatya szerint tavaly több mint 200 ezer vállalkozás 150 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett.

De nemcsak a pénz a lényeg, nem véletlen, hogy a kormány merész és bátor reformokkal teszi olcsóvá és fenntarthatóvá a közszolgáltatásokat. Ennek egyik jele éppen az, hogy csökken az önkormányzatok támogatása: ugyanis ami eltűnik a helyhatóságok költségvetéséből, az megjelenik a büdzsé egészségügyi és közoktatási sorában. Így immár a pedagógusok is biztonságban érezhetik a munkahelyüket, illetve elindul a tanárok bérrendezési programja is. Mert itt tényleg a legfontosabb az ember, a 2013-as költségvetés megint csak érvényesíti az együttes közteherviselés elvét, azaz nemcsak a családok nyögik majd a válságból való kilábalást - így a jövőben nem csökken nominálisan a közalkalmazottak bére és a nyugdíjasok járandósága.

Ennek szellemében közelíti egyébként a minimálbért az átlagbérhez - így adva vissza a munka becsületét. A munkahelyteremtés érdekében viszont a Fidesz-frakció azt kéri a kormánytól, hogy csökkentse a foglalkoztatási terheket a képesítés nélküli fizikai dolgozók esetében - így az eddig a járulékokra fordított pénzt a vállalkozók béremelésre költhetik. Továbbá a Fidesz azt szeretné, ha a 25 év alattiak, az 55 év fölöttiek, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérő nők alkalmazásai is csökkenjenek.

Az utóbbi húsz évben arra nem volt példa, hogy az illetékes miniszter nem tiszteli meg jelenlétével a költségvetési vitát, háborgott Tóbiás József. A szocialista politikus szerint azért vannak részeredmények, hiszen Orbán Viktor azt ígérte, hogy 2012 az elrugaszkodás éve lesz, és valóban, a kormány elrugaszkodott a valóságtól. Így a magyar tündérmesében kivezették az adójóváírást, elinflálták a jóléti támogatást, szétzúzták a középosztályt, és bizonytalanná tették a bérből és fizetésből élők jövőjét. Továbbá a 2013-as büdzsében feladták a két éven át tartó szabadságharcukat. Így lesz adóemelés, aminek következtében leállnak a beruházások, és 2013 a stagnálás évévé nemesedik.

Mert a büdzsé, deklarálta Tóbiás, nem a valóságra épül, hiszen a kabinet még azt sem tudja megmondani, hogy a 2012-es büdzsét tartani tudja-e. Nem véletlen, hogy ugyan a kohéziós alapok pénzeit kifagyasztotta az európai pénzügyminiszterek tanácsa, ám a túlzottdeficit-eljárást nem szüntette meg, mondván: semmi nem hitelesíti a 3 százalék alatti hiánycél tarthatóságát. Ugyanis a költségvetés tervezett bevételei megalapozatlanok, ahogy a kiadások lefaragása sem több ötletelésnél - és csak Orbán Viktor él abban a tévedésben, hogy pávatáncával (értsd: csúsztatásaival, válaszkerülésével) sikeresen érvényesítheti a magyar érdeket.

Ez a büdzsé a kiszámíthatatlanság költségvetése, a bizonytalanság pedig a gazdaság zsugorodásához vezet - a gazdaság 1,5 százalékos sorvadása pedig nem írható a nemzetközi válság rovásra. Hiába beszél a kabinet nemzetközi krízisben, a többi közép-kelet-európai 2-5 százalékos növekedést produkált. Mértékadó gazdasági prognózisok szerint 2014-ben a GDP nem éri majd el a 2008-as szintet. Ahogy a valós foglalkoztatási szint sem - ugyanis a statisztikákat csak a közmunka-programok húzzák fel. És a közmunkásoknak minimálbér sem jár, gyakorlatilag a létminimum felét kapják. Aki pedig kikerül egy munkahelyről, esélye sincs új állásra - hiszen a magyar állam mindössze 3 hónapig hajlandó gondoskodni róla.

Ráadásul a kormány az eredetileg pozitív szándéka is kudarcot vallott: az államadósság - a kormányzati gazdaságpolitika miatt - nem csökkent érdemben, noha a kabinet több mint 3 ezer milliárdot gereblyézett be a magánnyugdíjpénztáraktól.

A költségvetés legnagyobb baja Tóbiás szerint az, hogy az improvizáció emelkedett a legmagasabb szintre, nincsenek hatástanulmányok - így érthetetlen például, hogy 130 milliárd forintból miképp változott egy nap alatt több mint 280 milliárd forintra a tranzakciós adóból várt bevétel. A távközlési adóból pedig ugyan reálisan remél 44 milliárd forintot a kormány, csakhogy ez a sarc éppen az innovációt fojtja meg, azaz a versenyképességet. Összességében a lakossági adóteher mintegy 500 milliárd forinttal növekszik - ugyanis hiába beszél arról a kormány, hogy az új adónemeket nem a fogyasztók, hanem a különböző ágazatok fizetik, az új bevételeket a költségvetési tervezet a fogyasztási (az emberek által fizetendő) adók sorában szerepelteti.

És nem ez az egyetlen fiaskó a büdzsében, mert az egészségügyet ördögi csapdába taszítja a kabinet: az ágazatnak szánt támogatást 3 százalékkal csökkenti, ám ezt csak úgy tudja kigazdálkodni a terület anélkül, hogy összeomlana, ha az egészségügyi dolgozók nem kapják meg az ígért béremelést.

Összességében Tóbiás azt olvasta ki a büdzsétervezetből, hogy nincs középosztály-politika, klienspolitika van, illetve egy össznépi "elszegényítési" politikai - ez az ára annak, hogy a kormánypártok a saját holdudvaruknak oszthassák szét a pénzt. Így az MSZP egy új költségvetési tervezet terjeszt be.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka szerint az ellenzéki honatyák csak ne pörögjenek azon, hogy Matolcsy miniszter nincs a teremben, hiszen nem neki, hanem Veress János volt pénzügyminiszternek és Gyurcsány Ferenc egykori kormányfőnek kellene a teremben üldögélnie, mivel ők determinálták az ország gazdasági pályáját. Most persze az eurózóna válsága a meghatározó, ami akár 10 évig is eltarthat. Ám Magyarország állja a sarat, és ha minden jól megy, akkor kilenc év után kikerülhet a túlzottdeficit-eljárásból jövő tavasszal, reménykedett Hargitai. Aki szerint e cél érdekében igenis részben igazodni kell az uniós elváráshoz, de ez nem azt jelenti - amint a Jobbik fogalmazott - hogy ez a költségvetés a nemzetközi pénztőkének szól.

Vona Gábor arra kereste a választ, mi is kényszerítette a kormányt egy ilyen csapnivaló költségvetés kidolgozására, amit valószínűleg még a sikerkommunikátor Matolcsy György is szégyenkezve nyújtott be. Mindenesetre a kormány gazdaságpolitikájának hála, Magyarország gyarmati sorban van - példának okáért majdnem a társadalom fele él létminimum alatt, ám ezzel a szociálisan érzéketlen beterjesztő nem számolt, a gazdagok kormánya csak arra törekedett, hogy a saját, szűk felső társadalmi rétegét hozza helyzetbe. "Ez a társadalompolitika pedig nem indukál növekedést, egyetlen célja lehet - ha a kormány fejével próbálok gondolkodni, ami Matolcsy úr esetében igen nehéz - a hatolom megőrzése", magyarázta a Jobbik elnöke. Aki arra jutott, hogy nem csak belül gyarmat Magyarország, hanem kívül is, ugyanis a büdzsé a növekedést szinte kizárólag a remélt német növekedéshez (azaz a magyar export megugrásához) köti - ami vagy lesz, vagy nem lesz.

A Fidesz ugyanazokat a hibákat követi el, mint az utóbbi 22 év költségvetése, ám akad egy egyedi tényező is, úgy hívják, Matolcsy György és az ő tündérvilága. A nemzetgazdasági miniszter - magyarázta Vágó Gábor - például parlamenti expozéjában is 2 százalékos gazdasági növekedést vizionált, míg a benyújtott papírban csak 1,6 százalék szerepelt, illetve 100 ezer új munkahelyről beszél, miközben az idén 27 ezer emberrel dolgozik kevesebb, mint tavaly. Az sem zavarja a minisztert, hogy egyre jobban kettészakítja a társadalmat - a szuperbruttó kivezetése a gazdagokat tovább gazdagítja, a szegényektől pedig ismét elvesz. Így az LMP-s politikus szerint többkulcsos adórendszerre lenne szükség - csökkentett járulékkal.

Kiszámítható politikához beszámítható vezetők kellenek, ezért is örülök, hogy nincs itt Matolcsy úr, ironizált Vágó Gábor, aki szerint a miniszterelnök jobbkezének minden megmozdulása az adófizetők százmilliárdjaiba kerül. Így, elejét véve az állandó improvizációnak, az LMP azt javasolja, hogy évente csak kétszer lehessen adótörvényt módosítani - ebben az esetben talán elmúlna az az áldatlan állapot, hogy a gazdaságpolitikai hibákat rendre-másra adóemeléssel próbálja orvosolni. Nem csoda, magyarázta Vágó, hogy jövőre havonta mindenki 3800 forinttal fizet több adót, illetve Európában minden negyedik csődbe ment cég magyar - az értelmetlen kisadókkal ugyanis rommá adóztatják a gazdaságot.

2013 így ismét a megszorítások éve lesz - a kormány egy Bokros-csomag méretű csonkolást hajt végre. Ami igazából a jövőt teszi tönkre, hiszen az oktatás kivéreztetése, az idősb közszolgák tömeges kirúgása, az egészségügy forrásainak csonkolása tönkre teszi a közszolgáltatásokat. Ha pedig egy házat az összeomlás fenyeget, példálózott Vágó, akkor az alapokat kell megerősíteni és a gerendákat kicserélni, nem lefesteni a falat piros-fehér-zöldre, ahogy a kormány teszi.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (40)

A hozzászóláshoz .

rokkantnyugtalan 2012.06.30. 12:24
az LMP szerint Matolcsy nem beszámítható

NEM CSAK SZERINTÜK ÉS NEM CSAK MATOLCSY...
karolyhenger 2012.06.30. 11:29
Most egy nagyon jó törvényt hoztak a kaucióbevezetésével, megoldva a deficit, hogy miét.... ki terjesztve a miniszterekre,államtitkárokra, parlamenti képviselőkre feleljenek a fizetésük egy részével a törvényeik esetleges károkozásáért! Hajrá Magyarország!
tovaris 2012.06.28. 17:12
Nem tudom, hogy nézi e valaki a TV2-n, szombatonként adott Sas-kabaré ismétléseket? Ott van egy jelenet, amelyben az Orbán kormány ülésez, és szegény Böröczky József, aki azóta elhunyt, egy hadovázó orbánkormány minisztert alakít, aki többször ugyanazt az érthetetlen halandzsát adja elő, bármiről is essék szó.
Szegény Böröczky, arcra kissé hasonlított Matolcsyra, és ha meglátom Matolcsyt, mindig ez a halandzsa-szöveg jut eszembe, ha nyilatkozik....
Ratkosrac 2012.06.28. 14:32
Idióta Matolcsy, idióta Orbán, idióta Fidesz! Semmik vagytok!
papa.49 2012.06.28. 05:40
Miért kigyanúsította meg a kuszaszemű eltolcsyt azzal hogy beszámítható, hát ilyen sértést, na hát!!!!!!!!!!
ZsuzsaD 2012.06.27. 23:43
Nem vitás, hogy valami elképsztően degenerált módon viselkedik a gazdaságügy minisztere, ha egyáltalán lehet vele kapcsolatban ezt a titulust alkalmazni, mert szerintem csak egy báb. Orbánék bábja, akinek legfőképpen az a feladata, hogy időről időre olyan orbitális baromságokat kommunikáljon, hoyg ettől zengjen hetekig az ország. Mára, már kiderülhetett megfellebbezhetetlenül, hogy ez az adminisztráció, abszolút nem ért a gazdasági pénzügyi dolgokhoz, hát még egy válságkezeléshez. Még isteni szerencse, hogy ezt a Bajnaiék már előzőleg elvégezték naggyából, mert ez ami itt folyik nettó szemfényvesztés, az emberek teljesen semmibe vétele. Ami a legnagyobb baj, hogy ha mi magyarok ezt ilyen világosan látjuik, akkor el lehet képzelni, hogy mit lát mondjuk az IMF. Már többször leírtam, de most is csak azt tudom állítani, hogy ezzel a kormánnyal és főként ezzel a gazdasági irányitással semmiféle egyezséget nem fognak kötni. A tárgyalásokat akár el is lehet felejteni, addig amíg ez a kormány van hatalmon, ez a szent meggyőződésem. Az EU türelme már rég lement a magyaroktól, alig várták, hogy tovább passzolják az IMF-nek a labdát, nyüglődjön majd az velünk. Hát kimerem jelenteni nem fog, egyszerüen elküld minket melegebb éghajlatra, persze civilizált intelligens módon, de elküld. Ezt a gusztustalan, tapló játékot velük nem hinném, hogy el lehet játszani. Mehet oda mostmár a Varga Miklós is ez ma már teljesen inreleváns, tudják, hogy a gazdaságért felelős miniszter egy retardált, vagy ami még ennél is rosszabb, csak megjátssza azt. Arról, meg már ne is beszéljünk, hogy olyan nagyon a kormány sem akar az IMF-fel megállapodni. Pedig a védőháló igen csak kéne. Már most is elviselhetetlen a társadalom nagy részének a mindennapi megélhetés, ne is merjünk belegondolni mi történne, ha tényleg bedőlne az ország. Ilyen vezetés mellett bármi előfordulhat. Ahhoz képest, hogy milyen mértékű és mennyi megoldásra váró probléma van az országban, amivel szemmel láthatólag ez a kormány képtelen megküzdeni, ahhoz képest én sem az ellenzék, sem a társadalom részéről különösebb mozgolódást nem látok, mintha mindenki csak az venné figyelembe, hogy végül is 2014. még igen távol van, "ej ráérünk arra még" hozzá nem állás tapasztalható, de mi van akkor ha valami oknál fogva előbb kell lefolytatni a választást? Ebbe jobb nem is belegondolni.
corsac 2012.06.27. 21:52
[silbermann5] [2012.jún.27. 20:03]
..Amit itt idézel, bizonyára Babits Mihály " Anyám tyúkja" verséből való.

Nono!
Amit idézett, azt az "agyér és egyéb szűkületes ösmerőse" mondogatta ... karpatij szerint, aki azt hiszi, hogy ez norvégul van. Legalább is ez lenne az értelme annak, amit leírt. Miért akarod ezért őt szánalmasnak tekinteni? Ez bizony csak egyszerű tudatlanság, amiben minden ember egyformán vétkes, mert például te hány kínai költőt tudnál idézni eredeti nyelven? Na ugye!
bakegya 2012.06.27. 20:38
A csata üres kasszából,csak műbalhé lehet.Ez a költségvetéses vesződségesdi egyébként csak költségvetélés lehet és semmi más egy ilyen korrupcióval és minden mással megtethelt kis országban.
Vitrioll 2012.06.27. 20:26
Nem 100 -as !
silbermann5 2012.06.27. 20:03
Karpatij: Szánalmas vagy és a tetejében iszonyú bunkó, meg egy műveletlen senki vagy.
Amit itt idézel, bizonyára Babits Mihály " Anyám tyúkja" verséből való. Ugye Zsenikém?
íMarha...
karpatij 2012.06.27. 19:24

elmeháborodottsági és beszámíthatatlansági orvosi témában teljesen vegetatív vagyok,

de agyér és egyéb szűkületes ösmerősöm már néha Norvégul beszél és ilyeneket mond...:

" Den Erlenkönig mit Kron' und Schweif?

Mein Sohn, es ist ein Nebelstreif. "
karpatij 2012.06.27. 19:07

sajnos a 17 napja említett ismerősöm állapota is rosszabbodott, mert ismét emelni kellett a gyóCCeradagját
ferooo1 2012.06.27. 17:55
matolcsy hol mikor dolgozott ???mikor akarja megizlelni a munkát
szégyen ha egyszer kimenne a közmunkások közé meglepődne magyar szakképzett középkoru emberek tömegét találná akik évtizedeket dolgoztak az országért
nem ők tehetnek róla hogy mindent elloptak, szétvertek az ujgazdag úrak ,a volt elvtársak
hogy lázadna fel végre ez a szerencsétlen nép
viktorinooo 2012.06.27. 17:40
"LMP szerint Matolcsy nem beszámítható"

Innen már csak egy lépés megállapítani/kijelenteni Orbánról is a tényeket.
konc01 2012.06.27. 17:39
[tovaris]Igen, valóban menniük kell!Bár nem hiszem, hogy egy nagyobb tüntetés elijesztené őket.Elefánt bőr van a képükön, lehazudnák pár százasra a milliós tömeget is! Vagy szokásuk szerint ráuszítanák a tömegre a szélsőjobbosokat, és maguk hasznára fordítanák a történéseket!
Orbánnak mennie kell!
De hol van a Dési?
papoka54 2012.06.27. 17:33
[Nnerika] [2012.jún.27. 14:35]
A matolcsista-orbáni korai költségvetés = a korai magömléssel ? Kérdezem a T. feleségek-szeretőktől . / Nem vagyok ebben toppon hála istennek. /

DE félő, hogy a zemberekkel együtt engem is nagyon utólér !!!!
Ez a korai magömlés nagyon találó!
bakegya 2012.06.27. 17:33
Be számolni tud,csak kiszámolni képtelen.A főnöknek pont erre van szüksége.
Mumus 2012.06.27. 17:28
Ideje lenne már rájönni , hogy a FIDESZ csupán egy pszichopata project .
blaskagabriella 2012.06.27. 17:16
egész egyszerűen ez egy mocskos idióta banda!!!! tele van a parlament Lipót szökevényekkel!!!! ezeket most már erővel kell eltakarítani minél előbb!!!!!!!!!!!!!
tovaris 2012.06.27. 16:56
[konc01] [2012.jún.27. 15:46]

Rogán akkora baromságokat hordott össze megint, hogy érdemben nem is reagáltam rá. Minek? Ezek nem tanulnak úgy sem. Ezeknek menniük kell.