Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Atomerőmű-szimulátort állított fel az MVM

MTI|2012. jún 27. 14:49
[A+ A-]
Atomerőmű-szimulátort vitt a soproni VOLT fesztiválra a Magyar Villamos Művek (MVM) cégcsoport. Az eszközt szerdán az esti órákban a premierkoncertet adó Ákos kezeli.
A szimulátorral a fesztiválozók is kipróbálhatják, hogyan változna az áram ára és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 40 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét - közölte az MVM az MTI-vel.

"Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát, ráadásul ez a legolcsóbb áram. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, vagyis az áram ára ne emelkedjen és a levegő tisztaságát is megóvjuk, elengedhetetlen a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása, illetve a későbbi bővítés" - idézi a közlemény Felkai Györgyöt, az MVM Csoport kommunikációs igazgatóját.

Az MVM-kamionban az érdeklődők megtudhatják, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett működik az erőmű, emellett tájékozódhatnak az olcsó és tiszta atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről, de szimulátoron vezérelhetik is az atomerőmű négy blokkját. Ugyanott egy áramfejlesztő kerékpárt is ki lehet próbálni és kiderül az is, hogy mennyit kellene biciklizni ahhoz, hogy megtermeljünk egy félórás tévéműsor végignézéséhez szükséges energiát - olvasható a cég közleményében.

Az összegzés szerint az utazó kiállítás az idén már csaknem 70 településen, valamint az összes budapesti kerületben járt, és eddig több mint 40 ezer érdeklődő tájékozódott az atomenergia jelenéről és jövőjéről.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

entropia 2012.07.17. 13:35
Ha a szoci miniszterelnököt lehazaárulózó Loppert akárkiből jutalmúl útépítő főszakértőt csináltak,akkor Ákosból,az udvari pacsirtából energetikai államtitkárt fognak kreálni.Az atomerőmű teljesítmény változása hatásának szimulálása Ákos nélkül sz..rt sem ér.
Pipec56 2012.07.08. 13:11
És a nap-energia, szél-energia? Az atom erőműnek van veszély forrása, ha emberi mulasztásra berobban. Sőt a természetnek még több energia forrása van. Melegvíz, a föld melege, a villámlás megfogása, csak kutatni kell utána. stb.
Lajosbacsi1000 2012.06.29. 13:19
Hiába is fújnak a Zöldek annyira az atomenergiára, mindent összevetve a legtisztább energia forrás !
Sokkal jobb lenne, ha támogatnák , mert pillanatnyilag nincs ennél jobb és gazdaságosabb megoldás .
tovaris 2012.06.27. 16:05
Ákos, az atomtudó, hogy a nukleáris rossebb vigye el. Marhára érthet hozzá.

Szegény atomtudós, nehézvízzel főz...