Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mesterházy "beelőzött"

Népszava|2012. jún 28. 19:30
[A+ A-]
Népszerűségben nemcsak beérte Mesterházy Attila a kormányfőt, hanem jelentősen "elhúzott" Orbántól. A Medián júniusi rangsorában az MSZP elnök-frakcióvezetője a legnépszerűbb politikus 34 százalékkal (csak Áder János államfő előzi őt meg), míg Orbán Viktor 2010 ősze óta zuhanó tetszési indexe 25 százalékon áll. Nemcsak Mesterházy, hanem pártja is erősödik: az MSZP egy hónap alatt 2 százalékpontot javított a biztos szavazó pártválasztók között.
Eközben a Fidesz szavazóinak 40 százaléka szerint is "rossz az irány".

Utcahosszal vezet Mesterházy Attila a népszerűségi listán Orbán Viktor előtt, akinek tetszési indexe másfél éve folyamatosan csökken. Míg Mesterházynál 34, addig Orbánnál csupán 25 százalékot mért a Medián a HVG-ben közzétett, júniusi kutatás adatai szerint. Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének előnye egyúttal azt is jelenti, hogy az államfő mögött (38 százalék) ő a legnépszerűbb politikus, akit egy százalékkal lemaradva követ az LMP-s Karácsony Gergely. A miniszterelnök népszerűsége csak az elmúlt egy hónapban 5 százalékkal csökkent, és igen messze került a kormányváltáskor mért 68 százaléktól.

Nő a kormány politikájának elutasítottsága és a borúlátók aránya is. A Medián szerint az Orbán-kabinet tevékenységének megítélése a 100-as skálán 28 ponton áll. A válaszadók 80 százaléka, és még a Fidesz-szavazók mintegy harmada is gyengének minősíti a kormányzati teljesítményt, illetve úgy véli, "rossz irányba mennek a dolgok". A kormányváltás idején mért 23-ról 51 százalékra nőtt azok aránya, akik állításuk szerint semmiképpen sem szavaznának a Fideszre.

Eközben tíz éve nem látott szintre, 44 százalékra nőtt a pártot választani nem tudók aránya. A jogosultak csupán 40 százaléka tartja biztosnak, hogy részt venne a voksoláson; a pártok közül választani is tudó biztos szavazók aránya csak 30 százalék. E körben a Fidesz-KDNP-re 37 százalék adná a voksát, míg a szocialistákra 27 százalék. A biztos szavazók között 20 százalékkal harmadik a Jobbik, majd az LMP következik 9 százalékkal. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) 4 százalékra számíthatna most egy választáson, amivel nem érné el az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt. A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP-t 21, míg az MSZP-t 15 százalék választaná.A Tárki szerdán közzétett júniusi kutatása is hasonló adatokat mért a kormánypártok és a szocialisták esetében. Eszerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 36, míg az MSZP-é 27 százalékos. A Tárkinál a Jobbik "biztos" szavazói 22, az LMP-é 10 , míg a DK-é 3 százalékot jelentenek. A teljes népesség körében a Tárki a Fidesz-KDNP-nek 18, az MSZP-nek 14 százalékot mért.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (76)

A hozzászóláshoz .

Trebitschkk 2012.07.01. 19:31
T. vassilon! tökéletesen egyetértek meglátásaival. Valóbn, úgy vélem , hogy ettől anemzetvesztő csürhétől csak egy hiteles, karizmatikus közgazdász-politikus segítségével szabadulhatunk meg. Itt már nem egyszerűen a jobboldal és a baloldal küzdelméről van szó, hanem minden jóérzésű magyar polgár véleményéről, aki azt szeretné, ha gyermekei, unokái az esélyegyenlősséggel felvértezve vágnának neki az életnek. Ennek pedig az a záloga, hogy meg kell szabadulnunk minden idők legdilettánsabb és legkorruptabb garnitúrájától. E cél érdekében minden tisztességes, hazáját szerető embert egy táborba kellene tömöríteni. A megosztott ellenzék erre képtelen.
vassilon 2012.07.01. 15:18
Össze kell fogni, ha azt akarjuk, hogy vége legyen a fidesz rémuralomnak!Az ellenzék, -kivétel a jobbik-meg kell hogy találják azokat a pontokat, ahol össze tudnak kapcsolódni!Csak 2/3-al lehet legyőzni őket.
Biztosra kell menni!Az a párt lesz a győztes, aki Bajnait jelöli m.elnöknek.Ő már bizonyított, ugye emlékszünk reá?Egy éve volt arra, hogy az ország szekerét jó irányba állítsa, és meg is tette.Ha ez az őrült, azt a politikát folytatta volna, nem itt tartanánk.
Maga Matolcsi mondta, ha az IMF-el megegyezünk, akkor 100 milliárd forinttal kevesebbe kerül a kamat felár.Csak most jött rá?Ezt kellett volna csinálni, azon a szűk kis ösvényen kellett volna menni, azon egyensúlyozva tenni meg a kis lépéseket, figyelve minden mutatóra, mert csak így lehetett volna megmenteni az országot.De hát őket ez nem érdekelte, az sem számított, hogy az a sok devizahiteles mekkora bajban van.Majd mi kifizetjük az ő uralmuk árát.Ezért kaptuk azt a sok újabb adót is.Már nem is tudjuk, hogy mennyit kell .majd fizetni .
Mi csak az államadósságot figyeltük, hiába mondták az okosok, hogy azt nem kell figyelni, a többi intézkedést kell meghozni, és akkor majd az államadósság is csökken.Most meg csak az államháztartási hiányra figyelnek, pedig olyan intézkedéseket kellene hozni, amelyek növelik a munka helyek számát, csökken a m. nélküliek aránya. Aztán a bankok ellen sem kellett volna úgy fellépni, velük együtt kellett volna meghozni azokat az intézkedéseket, amelyek jók a bankoknak, és jók az embereknek is!!!!!
vaskovacs 2012.07.01. 13:45
Netye] [2012.júl.01. 09:24]"Gondolom a fidióták kivételével mindenki tudja miért csúszik orsósunk egyre lejjebb! " Azt tudom, hogy aki magukat antirasszistának harsogják, azok igazándiból nagyon is rasszissták. Itt a példa, az orsósozás.

Netye 2012.07.01. 09:26
Nyű person! Pont ezért ne fényezd magad! A sar az sar marad!
Netye 2012.07.01. 09:24
Gondolom a fidióták kivételével mindenki tudja miért csúszik orsósunk egyre lejjebb!
rokkantnyugtalan 2012.06.30. 12:19
[vaskovacs] [2012.jún.30. 11:07]

"Ne azt figyeljék mit mondok, hanem hogy mit teszek."(mindíg őszinte Orbán Viktor)

Várjuk a fidesz jobbik 'koalát! Csupa jó arc, tiszta tekintet...
vaskovacs 2012.06.30. 11:07
"Tudomásul veszi a tényt, hogy kapitalizmus van - erre szavazott a nép, vagy nem (?)" Nem. szociális piacgazdaságra és nem vadkapitalizmusra. 2 hirdeti szolidarításra is épülő társadalompolitikai elképzeléseit" A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy hamis a suzöveg. Gyurcsány maga mondta: "titkoltuk, mire készülünk": Ezek után csak a bolond hisz nekik. " Mszp-nek, sem az LMP-nek, mert az erőnek, észnek, akaratnak össze kell adódnia. " Isten mentsen attól, hogy az LMP az MSZP-vel vagy a DK-val összefogjon.
horvathvera47 2012.06.30. 10:27
Nem kellene lebecsűlni azt a szellemi tőkét ami a DK-ban benne van. Tudomásul veszi a tényt, hogy kapitalizmus van - erre szavazott a nép, vagy nem (?) - s ebből kiindulva hirdeti szolidarításra is épülő társadalompolitikai elképzeléseit. Az az MSZP akit egy dolog érdekel, hogy hogy nem kell összefogni és együtt működni, képtelen lesz egyedül boldogulni. De azok a honfitársaim is akik ellenség képet keresnek és találnak mindenkiben, aki a jelenleg regnáló, nemzetére rárontó kormányt le akarja váltani, azok sem gondolkodnak reálisan. Nagyon nehéz feladat lesz ebből a romhalmazból fejlődési pályára állítani az ország gazdaságát. Aki ezt felvállalja olyan ember kell hogy legyen, akinél ott a tehetség, az ész, a humánum, a tisztesség!!! Hát ezért kell összefogni és nem a saját pecsenyét sütögetni sem az Mszp-nek, sem az LMP-nek, mert az erőnek, észnek, akaratnak össze kell adódnia. Ha nem így lesz, rámegy az ország s marad a hőn áhított Horty korszak, csak most 8 millió koldus országaként.
rokkantnyugtalan 2012.06.29. 18:27
[New.Person] [2012.jún.29. 14:30]
"A Medián hol készíti ezeket a felméréseket?"" Ennyi idő nem elég a humuszozáshoz."
De!...A narancs esetében még sok is:-))
netuddki 2012.06.29. 16:17
[New.Person] [2012.jún.29. 14:30]
Gondolom a nemtetszés oka,hogy ez nem a fityeSS századvég felmérése ahol megállt az idő a 2010.-es 2/3-nál.Mivel ilyen dilettáns kormánya még nem volt Magyarországnak ez az eredmény már csak lefelé fog zuhanni.
New.Person 2012.06.29. 14:30
A Medián hol készíti ezeket a felméréseket? Talán a MSZP kongresszusán? Hé emberek, a ürüléket bárhogy is kenik az ürülék marad. Ennyi idő nem elég a humuszozáshoz.
vaskovacs 2012.06.29. 14:29
Ratkosrac] [2012.jún.29. 14:17]".,..Utána nyilatkozhatsz a Fideszről" Itt nem a Fideszről nyilatkozom. A foglalkoztatással kapcsolatos anomáliákra különben az LMP mutat rá folyamatosan (Sué Bernadett).
Ratkosrac 2012.06.29. 14:17
Vaskovács, olvasd el kerekes ajánlását! Utána nyilatkozhatsz a Fideszről!
vaskovacs 2012.06.29. 14:16
Mc_Neel nem hinném, hogy Mesterházy szánalmas lenne. az a baj, hogy a választók már mindenkiben csalódtak és kiábrándultak.
Mc_Neel 2012.06.29. 14:15
"Mesterházy beelőzött"

Minden megtévesztő statisztika ellenére, nem sok jóval kecsegtet a jövő egy olyan politikai formációnak, akinek egy ilyen szánalmas figurától kell várnia megváltást, mint Mesterházy.
vaskovacs 2012.06.29. 13:46
hiteles] "az épületek értéket
képviseltek csak az a gond,hogy a megmentésükhöz nem áll rendelkezésre anyagi fedezet.
" Ez tévedés. De: ha nem áll rendelkezésre fedezet, akkor5 sem szabad rombolni,A rombolás ellen számos civil mellett az akkori miniszter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, a gőpolgármester stb. tüntetett. Verókék ennek ellenére lbeleröhögtek a képükbe. "Most is van rengeteg olyan nemzeti érték amit meg
kéne menteni de inkább stadionokat építünk. " A stadionépítéseket ellenzem, de az értékrombolást mégjobban. "az hogy nem értjük a lényeget ki?" azok, akik hajráznak Mesterházyéknak. verókék példáján azt mutattam be, mennyire aljas az egész banda. "Ott ahol gyerekek éheznek és 4 millió ember él létminimum alatt az értékek megőrzése
terén súlyozni kell" Korántsem. Az értékek megőrzése és az éhezés szembeállítása bolondság. Attól, hogy megvédjük az értékeket még nem fognak többen éhezni. "Azok az értékek amit Verók tönkre tett állítólag nem akkora értéket kép
viselnek mint az emberi életek" "Állítólag"? Nem állítólag. Ez tény. Verók és Hunwald rombolt. Pontosan kimutatjató, hogy mit. Az épületek értékvédelmének és az emberi életeknek amivel maga párhuzamba teszi, nincs egymáshoz közük. Nem is értem, hogy gondolja. "Amikor szétlövették Budapestet
akkor nem voltak fontosak az értékek" De bizony! "Ehhez mi a hozzáfűzni valója a kedves Jobbikos bajtársnak? " Maga normális? Nem vagyok jobbikos. Miért ír ilyeneket? Ki mondta magának? Kitalál dolgokat? Ma szerint az, aki értékvédő az jobbikos?
hiteles 2012.06.29. 13:39
Festekmágus5O
Bérkommentelők gyöngye akinek a zsebében van a bölcsek köve.Mindig csak az igazat a szin
tiszta igazat irja.Tudnék néhány okosságot idézni de nem pocsékolom rá a drága időt.
hiteles 2012.06.29. 13:34
Tudom az értékek Nyirő Wass,Horthy Prohászka stb.Igen tudom azok az épületek értéket
képviseltek csak az a gond,hogy a megmentésükhöz nem áll rendelkezésre anyagi fedezet.
A romok pedig nem őrzik az értékeket.Most is van rengeteg olyan nemzeti érték amit meg
kéne menteni de inkább stadionokat építünk. Mi az hogy nem értjük a lényeget ki?Mert
nekem az Mszp-hez semmi közöm ahogy az Mszmp hez volt.Meg egyik idióta párthoz sincs.
Ott ahol gyerekek éheznek és 4 millió ember él létminimum alatt az értékek megőrzése
terén súlyozni kell.Azok az értékek amit Verók tönkre tett állítólag nem akkora értéket kép
viselnek mint az emberi életek.Ezt tudomásul kell venni.Amikor szétlövették Budapestet
akkor nem voltak fontosak az értékek?És ez az elmúlt században kétszer is előfordult.
Ehhez mi a hozzáfűzni valója a kedves Jobbikos bajtársnak?
vaskovacs 2012.06.29. 13:01
remélem, "hiteles" megértett. "Tán nem kaptál lakást vagy mi a bajod? " nem kértem. "Ne gyere a visszaélésekkel mert most " A Verók eset nem puszta visszaélés, nem puszta pénz- machináció, hanem pótolhatatlan értékek rombolása, amire az MSZP érzéketlen. Érzéketleneket, értékek nem becsülőit nem lehet támogatni.
vaskovacs 2012.06.29. 12:58
hiteles"minden megszólalásod a Verókkal foglal
kozik" nem véletlen! Nem azárt van ez, amit Ön gondol, hanem azért, mert Önök látható módon nem értik meg a lénmyeget. Az MSZP így működik. A Verók eset példaértékű az MSZP működésére. erkölcstelen párt, ami képes a rombolót, a helyrehozhatatlan kár okozóját újra indítani, vagyis ez a gyakorlat , a rombolás felel meg nekik. Nem érti ezt meg?