Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elitiskolákra fáj Orbánék foga

Népszava|2012. jún 29. 05:08
[A+ A-]
Az önkormányzati oktatási intézmények államosítása csak a kezdet volt; az egyetemektől és a főiskoláktól is elvehetik gyakorlóiskoláik fenntartói jogát - számolt be tegnap a Magyar Narancs Online.
Ezt támasztják alá Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár szavai, aki a lapnak kijelentette, hogy a felsőoktatási intézmények pedagógushallgatóinak szakmai gyakorlati helyet biztosító intézmények - mint például az ELTE Trefort Ágoston vagy Apáczai Csere János gyakorlóiskolája - finanszírozása a jövőben "a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni". Érdeklődésünkre azonban az említett két iskola igazgatója kijelentette, a sajtóból értesültek először az ügyről.

Ezek az intézmények eddig állami tulajdonban voltak, de a fenntartói jogokat az egyetemek gyakorolták, az állami támogatás is rajtuk keresztül érkezett. Ezért történhetett meg, hogy miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium idén 2,7 milliárd forintot vont el az ELTE-től, a fenntartó egyetem 2012 januárjától a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumra terhelte a közüzemi díjak felét, 22 millió forintot, amit csak a szülők adakozásából sikerült előreteremteni.

A köznevelési törvény idei módosításával a kormány elválasztotta az intézmények "működtetésének" és "fenntartásának" fogalmát, ami alapján az állam csak a gyakorlóiskolák működtetőjének minősülne, irányítási jogok nélkül. Azzal, hogy közvetlenül finanszírozza majd az intézmények oktatási tevékenységét, automatikusan hozzá kerülnek az irányítási jogok is. A Magyar Rektori Konferencia ugyanakkor a kormánynak címzett állásfoglalásában kifejezte igényét, hogy a gyakorlóiskolák a felsőoktatási intézmények fenntartásában maradjanak.

Az iskolák állami fenntartását a nyáron létrejövő intézményfenntartó központ koordinálja majd, amely Klebelsberg Kuno, a Horthy-korszak kultuszminiszterének nevét viseli majd - közölte tegnap Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint az iskolák a helyi közösségeké maradnak, ugyanakkor rájuk hárul az ingó és ingatlanvagyon működtetése, így a munkavállalók bérének, juttatásainak finanszírozása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (7)

A hozzászóláshoz .

Geronimo 2012.07.03. 08:57
Eltűnt a "fékek -és ellensúlyok" rendszere. A Nemzetvezető abszolút egyszemélyi uralkodásra rendezkedik be.
Övé lenne a polgári titkosszolgálatok felügyelete(is)?????? Jól nézünk ki!!
viktorinooo 2012.06.29. 16:47
"Elitiskolákra fáj Orbánék foga"

Csak addig lesznek elitiskolák amíg Orbánék le nem nyúlják azokat.
Utána Isten óvja az ott tanuló gyerekeket.
Lajosbacsi1000 2012.06.29. 12:59
Úgy tűnik Orbánék megint magukra hargítják a Rektorokat is !
Rossz végük lesz !

Nem adjuk a Gyakorló Iskolákat !!!!!

Orbán takarodj !
leming 2012.06.29. 10:23
Úgy látom, nem képesek megérteni, hogy a történelmet nem lehet megismételni, újra játszani, másolni. A töri tanulmányozása a hibákon okulásra való, hogy kétszer ugyanabba a gödörbe ne hajtsunk bele.
A lehetőségeket pedig a jelen szabja meg, reálisan értékelve, nem valami dorgos felhőben.
Ezeknek a régi sémáknak, politikusoknak leporolása, újrapróbálkozása 80 év múlva történelmi vakságról, a jelen helyzet elemzésének teljes hiáányáról, általában szakmai alkalmatlanságról tanuskodik.
okular 2012.06.29. 09:11
A 2014-ben (?) ejtőernyőző fideszes honatyák leszállópályáját építik. Jogköröket, feladatokat kreálnak (elvesznek, összevonnak, kitalálnak) Sok embernek kell helyet biztosítani, eddigi szolgálatát, meg a további lojalitását meghálálni, illetve biztosítani.
Mi, hülye magyarok, ennek az árát is meg tudjuk még fizetni ?
marimama 2012.06.29. 07:21

"Az iskolák állami fenntartását a nyáron létrejövő intézményfenntartó központ koordinálja majd..."

Ja, lesz majd vezérigazgató 2 milló/hóért és majd hasonlóan működik mint a Vitézy féle Budapesti Közlekedési Központ (a BKK) ?


okular 2012.06.29. 05:21
Tessék mondani mire nem fáj a foguk, azon kívül, amit az ellenfeleiknek, saját magukon kívül mindenki másnak kívánnak, kínálnak ?