Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csúszik a kórházreform?

Népszava|2012. jún 29. 05:00
[A+ A-]
Várhatóan "átmenetileg" visszavonulót fúj az egészségügyi szaktárca, és több helyen felmentést ad az kórházaknak az elvileg július 1-jétől hivatalosan is működésbe lépő új betegellátási rend alól. Mindez a szakértők szerint kizárólag annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány nem szervezte meg az átalakítást, szándékosan húzta az időt, hogy bizonytalanságban tartsa az egészségügyet, annak vezetőit, dolgozóit és a betegeket is.
Mindennek eredménye a káosz, ami Falus Ferenc szerint tragédiába is torkollhat.

Vasárnaptól elvileg új rend lép életbe a betegellátásban, de a kórházak vezetői, dolgozói, valamint a betegek továbbra sem tudják, mit kell tenniük a jövő héttől.

Úgy tűnik, nincs a helyzet magaslatán az egészségügyi szaktárca, valamint az államosított intézmények felett gyámkodó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) sem, hiszen a legújabb hírek szerint "átmenetileg" nem tartatnák be a július 1-től éles szabályokat.

A kórházaknak mindössze másfél hetük volt a felkészülésre, miután megkapták a GYMESZI által újraosztott kapacitásaikat; azt, hogy hány ággyal, milyen betegellátási profilokkal működhetnek. Országosan több tucat osztályt ugyanis teljesen megszüntetnek, és noha kórházakat névleg nem zárnak be, 9 intézményben leállítják az aktív betegellátást. A megszüntetett egységek orvosai, nővérei, dolgozói máig sem biztosak benne, megmarad-e az állásuk, vagy más intézmény átveszi-e őket, de a lakosságot sem tájékoztatták a változásokról. Noha az ÁNTSZ szerint a háziorvosok irányítják a betegeket a megfelelő intézménybe, arról már nem szólt az ukáz, hogy miként kell eljárni állampolgárként egy-egy sürgős esetben.

Vélhetően a kialakult káosz miatt "a kórházak továbbra sem küldhetik majd el azt a pácienst, aki az új rend szerint már nem hozzájuk tartozna" - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap szerint a struktúraátalakítással kapcsolatos átmeneti rendelkezések - melyekről eddig hallani sem lehetett - alapján a területileg "régi", valamint az "új" pácienseket egy ideig (nem tudni, meddig) párhuzamosan kell fogadniuk és ellátniuk az intézményeknek, a területen kívüliektől pedig egyelőre nem is kérhetnek pénzt az ellátásért. Csakhogy, információink szerint egyes kórházakban már most elutasítják a betegeket, vagy pénzt kérnek a térségükön kívüliektől mondván: nem kaptak átmeneti haladékot.

Utóbbi kérdéses is, hiszen az új szabályok és szerződések életbe lépésével az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem fizetheti majd a területen kívüli betegek ellátását, sőt, egyes intézményekben bezárják az osztályokat, így nem lesz hol fogadni a betegeket. Eközben Szócska Miklós államtitkár a napokban azt mondta: július 1-gyel elindul, az év hátralévő részében pedig megtanulják az új rendszert, és korrigálják az esetleges hibákat. A kérdés csak az, hogy ezek a hibák követelnek-e majd emberéleteket.

Falus Ferenc szerint ennek valós a veszélye, hiszen az egészségügyi államtitkárság káoszt okozott az átalakítással. A volt országos tiszti főorvos szerint nincsenek kidolgozva, nem ismertek a részletszabályok, a kaotikus állapotokra pedig jó példa, hogy máig senki sem hallott a visszatérő betegek fogadásának rendjéről. "A legnagyobb baj az, hogy sem az intézmények, sem a dolgozók, sem a betegek nem tudnak arról, mi lesz jövő héten, eluralkodott az ágazaton a bizonytalanság.

Ráadásul az egészségügyi dolgozókat megfélemlítették: a személyzet fél az új vezetőktől, a főorvosi kar a nyugdíj-kötelezettségtől, az új vezető fél a 3 hónapos próbaidőtől, és mindenki retteg a paraszolvencia-ügytől" - sorolta Falus.

Hozzátette: a jogszabályoknak akkor van értelme, ha be is akarják őket tartatni. Ha Szócska átmenetileg felmentést is ad az új szabályok alól - ami talán az egyetlen menekülőút az általa okozott káoszból -, attól még kérdés marad, hogy az OEP finanszírozza-e majd a "szabálytalan" ellátásokat. Ennek az átalakításnak egyetlen célja volt és van: a pénzkivonás. A szervezetlenségnek azonban tragikus következményei, áldozatai lesznek - figyelmeztetett Falus.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

toncsika64 2012.07.01. 22:40
Komáromban a megszűnt sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekosztály ajtajára ma plomba került. Az új (Fideszes önkormányzat által kinevezve) kórházigazgató, aki egy pillanatig sem állt ki a kórházáért, nem érdekelte sem őt, sem az önkormányzatot a lakosok, környékbeliek véleménye, akarata. Sőt azt mondta, nem akar új beteget látni a kórházban. És ma Komáromból Tatabányára tartó mentőben meghalt egy 43 éves, 3 gyermekes családapa. Lehet, hogy nem tudták volna megmenteni, ha Komáromban percek alatt a kórházba kerül, de legalább lett volna egy esély. Rettenetes, amit műveltek. Katasztrófaként éli meg a város.
dorsan 2012.06.29. 13:13
Új betegellátási rend:
Halálra itélni irósági döntés és a halálbüntetés visszaállitás nélkül a cukorbetegeket, a rákosok közül akiket a fideszbagázs nem szeret, megvonni a sürgösségi ellátást a szivinfrktusosoktól, és egyáltalán ezt az egész katyvaszt milyen lapon nevezik új betegellátási rendnek?
Ez nem ellátás és nem rend! Ez egy káosz és egy sokakat az egészsgégügyi ellátásból kizáró, megint csk az ellopott pénzek pótlására kitalált embertelen akció.
Lajosbacsi1000 2012.06.29. 13:08
Orbánkormány mindenkit és mindenütt szándékosan bizonytalanságban tart.
Egészen addíg, amig a sok bizonytalan egyszer csak nagyon ellenük fog fordúlni, de akkor végük is lesz Orbánéknak, mint a botnak !
Nagyon, nagyon csúnya végük !
tovaris 2012.06.29. 06:40
Szó sincs itt fideszes megbánásról, inkább, mivel közvetlen életveszélyt okozhatna ez az idióta spórolásos baromság, maguk is rájöttek arra, hogy ezt nem lehet bevezetni.
De ne reménykedjünk nagyon, majd kitalálnak számunkra másik mengele-tervet...