Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áder helyettesíti a "nemkívánatos" Kövért

Népszava|2012. jún 29. 05:07
[A+ A-]
Elfogadta Áder János a Jeruzsálembe, a Raoul Wallenberg-megemlékezésre szóló meghívást. A köztársasági elnök erről az InfoRádiónak tegnap azt mondta: "Miután köztársasági elnökként vállaltam a Wallenberg-év fővédnöki tisztét, mi sem természetesebb, mint hogy ezt a felkérést elfogadom". A Wallenberg-megemlékezést júliusban, a zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulóján tartják.
Magyarországot eredetileg Kövér László házelnök képviselte volna, őt hívták az eseményre, de az izraeli parlament elnöke visszavonta a meghívást, amiért Kövér részt vett a Nyirő József "nácibarát író" emlékére tartott erdélyi rendezvényen.

Veress László, a házelnök kabinetfőnöke vasárnap azt közölte, nem kaptak levelet a meghívás visszavonásáról, ám az szerinte úgyis "okafogyottá vált", mivel Kövér László néhány nappal korábban jelezte, szervezési okok miatt nem ő, hanem Áder János képviseli Magyarországot. Ezt a verziót azonban a Knesszet szóvivője cáfolta az ATV-nek. Mint mondta, június 20-án jelezték Kövérnek "nemkívánatos voltát" és csak másnap érkezett a házelnök fenti tájékoztatása.

Eközben a svéd diplomatára emlékező rendezvényt tartottak tegnap Budapesten. Martonyi János külügyminiszter azt mondta, Magyarországon is léteznek szélsőségek, de a közvélemény többsége képes elnyomni ezeket. A rendezvényen felszólaló Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára arra figyelmeztetett, erősödhet a kirekesztés és az idegengyűlölet Európában, mert a válságra, a munkanélküliségre és a recesszióra többen "rosszul reagálnak".

Az Európában és a Magyarországon terjedő antiszemitizmussal foglalkozott és egyértelmű fellépést sürgetett a magyar kormánytól Katrina Lantos Swett, Tom Lantosnak, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága néhai elnökének lánya. A The Huffington Post nevű amerikai portálon megjelent blogbejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kitüntetését visszaadó Elie Wiesel azért határozta el magát e "drámai lépésre", hogy "ráébressze a világot a szélsőjobboldali magyar politikai diskurzusban megnyilvánuló nyílt antiszemitizmusra".

Nincs eljárás, "biztat" a médiatanács

A médiahatóság nem indíthatott eljárást lapunkkal szemben, de Nyirő József örökösei ezt megtehetik. Erre bíztat "A Népszava és a porszennyezés" címmel megjelent bejegyzés, amely a Szalai Annamária által vezett Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogján olvasható. A grafika Szőcs Géza államtitkárt ábrázolta, amint egy táskából kiengedi és "szélnek ereszti" Nyirő József hamvait.

A képaláírás az volt: porszennyezés egészségügyi határérték felett - emlékeztetett a bejegyezés. A rajz miatt egy jobbikos parlamenti képviselő fordult a Médiatanácshoz, a testület azonban - egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozva - nem bírságolhatott. A bejegyzés írója szerint azonban sokan úgy gondolhatják, a karikatúrával Nyirő Józsefen keresztül "a magyarság egészét" érte támadás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (7)

A hozzászóláshoz .

Geronimo 2012.07.03. 09:10
Thornbjorn Jagland egy szellemi karonűlő, vagyis hülye. A zemberek a munkanélküliségre és a recesszióra "rosszul reagálnak". Mit gondolt ez a barom? Fújják a hátrányos helyzetbe jutottak az Örömódát és verjék a képes felüket örömükben a forró betonba????. Aljas uszítás, hogy az antiszemita kártyát erre játsszák ki.
Re lexike: 100.-ban igazad van! "Politikusaink" belebetegszenek ha nem üthetik bele mindenbe az orrukat, hovato-
vább szentül meg vannak győződve arról, ha nem vagyunk minden lében 100 kanál, akkor megáll a Föld forgása.
Áder? Jól leb*asszák majd Jeruzsálemben! Mindjárt nem fogja nagy megtiszteltetésnek érezni a meghívást!
kefe26 2012.06.29. 21:27
Hát, igen! A legfőbb méltóság függetlensége a politikai hatalomtól, bizony elúszott, vége. Aki beadja derekát és rálép a pártpolitika útjára , az korpaként megeszik. A diplomácia szabályai szerint az országgyűlés elnöke a paritás a kneszet elnökénél, s nem a köztársaság elnöke. Röhelyesn súlyos hiba, ami már hiba-hibára. Kinek van erre szüksége? Olvassák az urak a Le Mond Diplomatique-ot?
lexike 2012.06.29. 16:22
Nyírő és a leszármazottai is megérdemlik a kritikát és a karikatúrákat! Ők követték el a legnagyobb hibát, amikor lepaktáltak a magyar kormánnyal a temetéssel kapcsolatban. Intézték volna békésen, családi környezetben. De lehet, hogy nekik is kellett a felhajtás! Oszt így jártak!!!?? Ők keresték maguknak a bajt!!??
dorsan 2012.06.29. 13:05
Bajusz, bajusz! Tök mindegy, hogy ugyanabból a bagázsból melyik fidióta megy bárhová.
sumpesz 2012.06.29. 11:15
Äder fogja szivni a helyett, mert biztosan tema lesz. Köver, Magyarorszäg legsötetebb embere, aki ekkora pozicioba kerülhetett a csuti jovoltäbol.
balmagyar 2012.06.29. 08:35
A pávatáncosnak és a sleppjének az agya más képen van összerakva. Ők csak másokat tudnak..
bírálni rossz politikai gyakorlat miatt. Náluk viszont a baromság is természetes működési elem,
amely párosul a határtalan pofátlansággal. Külpolitikájuk siralmas. Belső gazdasági működésük
pedig egy állammaffia szintű kaján társadalom kirablás
tovaris 2012.06.29. 06:44
Az elmúlt napok ide vonatkozó, e lap hasábjain megjelent cikkeket összegezve:

Nem bevallani, hogy kövér "persona non grata", nem leváltani ezért és jól kirúgni - hanem böföghet tovább, majd helyettesítjük.
Ennek neve: fidesznyikhajbagázs.