Előző
Következő
új cikk

Külföld

Európai Egyesült Államok - Megtörtént az első lépés?

MTI|2012. jún 29. 10:20
[A+ A-]
Megállapodtak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit.

Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozójának második napja


Az értekezletre érkező vezetők közül többen méltatták az előző éjjel elért megállapodásokat, különös tekintettel a rövid távon is ható döntésekre, amelyek máris éreztették hatásukat a nemzetközi pénzügyi piacokon.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy fontos döntések születtek, amelyek lehetővé teszik a nehezebb helyzetű euróövezeti országok segítését, ugyanakkor Németországnak sem kellett feladnia elveiből, beleértve a feltételességet és mindennemű segítség ellentételezését jelentő stabilitási vagy reformlépéseket.

Francois Hollande francia köztársasági elnök úgy vélte, három területen is fontos előrelépéseket tettek. Ezek között említette a bankok feltőkésítésére, illetve a bankunió kiépítésére vonatkozó döntéseket, az eddiginél "könnyebb megoldásokat" Spanyolország számára, továbbá az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus használatára vonatkozó újításokat.

A brüsszeli találkozó első napján az európai uniós tagországok állam- és kormányfői megállapodtak egy gazdasági növekedést szolgáló intézkedéscsomagban, valamint abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit. A vártnál korábban megállapodás született továbbá egy olyan mechanizmus felállításáról, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. A 17 országból álló euróövezet vezetői döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel.

Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke a brüsszeli találkozó maratonira nyúlt első napja után, hajnalban azt mondta: a hosszú távú folyamat célja, hogy az euró egyre szélesebb körű használatát visszafordíthatatlanná tegyék.

A görög adósságválság kezdete és tovagyűrűzése óta jelen van az európai aggodalmak között egyes országok euróövezetből való kilépésének veszélye, amelyből az uniós vezetők azt a következtetést vonták le, hogy a közös pénzt használó országoknál hosszú távon el kell érni a tényleges gazdasági uniót.
Mint Van Rompuy beszámolt róla, az uniós tagállamok vezetői arra kérték őt és három segítőtársát, hogy részletezzék a mostani ülés elé terjesztett jelentésüket a hosszabb távú folyamat során szükséges lépésekről. Egyúttal egyetértettek azzal, hogy a folyamat négy építőelemen alapuljon: az egységes pénzügyi, a költségvetési és az összehangolt gazdaságpolitikai keretrendszeren, valamint a "megerősített demokratikus legitimitás és számon kérhetőség" építőelemén.

Herman Van Rompuy José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel, Mario Draghi európai központi banki elnökkel és az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját vezető Jean-Claude Junckerrel dolgozta ki a most lényegében jóváhagyott jelentést. Az uniós elnök közölte azt is, hogy a folyamat során rendszeresen konzultálnak az uniós tagállamok kormányaival és a többi EU-intézménnyel.
Az elhatározás értelmében év végére már olyan tervet dolgoznak ki, amely időpontokat is tartalmaz az egyes fázisok várható befejezésére. Az októberi csúcstalálkozón a kormányfők elé terjesztenek egy előzetes jelentést e munka állásáról.

A terv konkrétabb elemei közé tartozik a közös betétgaranciával, illetve euróövezeti feltőkésítési lehetőséggel bíró bankunió, valamint egy olyan nemzetek fölötti hatóság (euróövezeti "pénzügyminisztérium") létrehozása, amely a tagországok nemzeti költségvetésében is módosításokat kérhetne, ha azt szükségesnek látná a közös gazdaságpolitikai célok elérése érdekében. A felvetések között említették az euróövezeti országok belső adósságának közössé tételét, azaz közös eurókötvények kibocsátását is - egyelőre nem világos, hogy ebben is teljes egyetértés van-e a tagállamok között.
Korábbi közlések szerint a bankuniós javaslatok egy részéhez az Európai Bizottság már idén jogszabálytervezeteket terjeszt elő.

A brüsszeli EU-csúcsértekezlet pénteken folytatódik, de az eredetileg tervezettnél várhatóan korábban befejeződik, mert az euróövezeti országok vezetői már csütörtök éjjel megtartották különtalálkozójukat.
Ez utóbbin némileg váratlan megállapodás született egy olyan mechanizmus felállításáról, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. A 17 országból álló euróövezet vezetői döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel.

Mindennek köszönhetően Olaszország és Spanyolország is végérvényesen elfogadta a mostani csúcstalálkozón véglegesített növekedési paktumot, vagyis azt a 120 milliárd eurós intézkedéscsomagot, amely a pénzügyi stabilitást célzó lépéseket a gazdasági növekedés ösztönzésére irányuló döntésekkel egészíti ki. Róma és Madrid korábban jelezte, hogy ezt csak akkor tudja elfogadni, ha olyan intézkedések kísérik, amelyeknek köszönhetően már rövid távon csökken a pénzpiacaikra nehezedő nyomás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

verecke 2012.06.30. 21:46
Nebúsúljatok ultraliberális kommunisták,kozmopliták terveitekbol nem lesz semmi.Az európai értékeket vissza kell szerezni.Vissza kell szerezni a régi keresztény európai értékeket, a családot,az erkolcsot és mindent,amit szétromboltatok.A zurzavart,amelyeket ti bolsevikok okoztatatok,hogy így lerombolódott a világ.Az országot szétloptátok,bomlasszátok minden tekintetben.Disznó hazaárúlók vagytok.
tovaris 2012.06.29. 13:24
Gondoljunk bele. Mi lesz a nemzeti együttműködéssel, a nemzeti konzultációkkal, a nácikkal zsúfolt tantervekkel, a Horthy-szobrokkal, a turulmadarakkal és a guanójukkal, mi lesz a magyar gárdákkal, a fúria-kúria-qrogató mindenféle (árnyék) székekkel?
Egyelőre azonban jobb lenne, ha Orbán nyilatkozatainak helyszínein a zászlórengeteg felét visszacserélnék az uniós zászlókra, mert már nekem is nagyon böki a szememet ez a nemzeti túltengés...
tovaris 2012.06.29. 13:18
Várjuk ki a végét, emberek. Ennyi csökött, szemellenzős, nacionalista tagországgal nemigen lehet itt USE-t csinálni.
Képzeljük el, hogy Orbánnak ki kellene dobni az összes tákolmányt, vissza kellene állítani a köztársaságot, felülvizsgálni mindazt amit 2 év alatt szétqrtak - szóval nem lesz egy díszmenet, az biztos.

Lehet, hogy lesz USE, de Magyarország nélkül. Ha mégis lesz, akkor Orbán halott politikus.
lexike 2012.06.29. 12:50
Ezt kell csinálni! És ott simán meg is érti mindenki, ahol nem a nagy nemzeti nacionaliznus a fő irányadó, mint nálunk is. Nekünk nagy magyarkodás kell, akkor legyen, az, de akkor abból is kell megélni!!! Amint a példa mutatja ez nem megy!
grandM 2012.06.29. 12:46
Szegény Viktorka...... Ő már azon ábrándozott, hogy az EU összeomlik..... közben stabilabb lesz mint valaha..... sajnos Mi a perifériára szorultunk...... Nekünk marad a jobbkéz szárnyalása a szakadék felé.
OrangeGF 2012.06.29. 11:14
novus ordo seclorum.