Előző
Következő
új cikk

Belföld

KDNP: a romák helyzete gazdasági, társadalmi és politikai kockázatot jelent

MTI|2012. jún 29. 13:14
[A+ A-]
A roma migránsok kritikus európai helyzetére hívta fel a figyelmet, és a csoportos kitoloncolás ellen emelt szót az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, amely pénteken fejezte be ötnapos strasbourgi nyári ülésszakát.
Az elfogadott határozatban felszólították az ET miniszteri bizottságát, hogy az szorgalmazza a tagállamoknál a hontalan romák sterilizálása elleni fellépést, a kollektív kitoloncolás beszüntetését, és konkrétan annak a gyakorlatnak a felülvizsgálatát, hogy kényszerítő eszközök alkalmazásával küldik vissza a romákat Koszovóba.

A parlamenti közgyűlés arra is felszólította az ET illetékes testületeit, hogy vegyék fontolóra, mit tehetnek a romákkal szembeni negatív előítéletek, a romák megbélyegzése ellen a médiában és a politikai közbeszédben.
Az Annette Groth német baloldali parlamenti képviselő előterjesztése alapján elfogadott állásfoglalás kitért arra, hogy a romáknak az oktatás, az egészségügyi ellátás, a foglalkoztatás és a lakhatás területén egyaránt diszkriminációval kell szembenézniük.

A határozattervezetet előzetesen véleményezte a parlamenti közgyűlés egyenlőségi és diszkriminációellenes bizottsága. E véleménynek az előterjesztője Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő volt. A magyar képviselő az általa előkészített dokumentumban megállapította: a történelem arra tanít, hogy a nyomor és a társadalmi csoportok közötti mély szakadék súlyos fenyegetést jelent a társadalmi, politikai rendszer stabilitására.

Kalmár Ferenc András értékelése szerint a romák helyzete gazdasági, társadalmi és politikai kockázatot jelent Európában. Kiemelte egyebek közt azt, hogy a roma nők és lányok különösen súlyos helyzetben vannak, hiszen mind saját közösségükön belül, mind azon kívül nemi alapon történő diszkriminációnak, az erőszak különböző formáinak is ki vannak téve.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

Hofipisti 2012.06.29. 15:07
"... a történelem arra tanít, hogy a nyomor és a társadalmi csoportok közötti mély szakadék súlyos fenyegetést jelent a társadalmi, politikai rendszer stabilitására." Ha ezt a képviselő úr tudta (ha ő írta!) akkor miért szavazta meg az egykulcsos adóról szóló törvényt, ami egyrészt mélyíti a szakadékot a társadalmi csoportok között, másrészt az eddig minimálisan adózók terheit megnövelte, a jómóduak edóját pedig megfelezte. Mindezzel megteremtették a mintegy 500 mrd. Ft.-nyi lyukat a költségvetésben, amit Nagy vezérünk és Simicska nevű barátja útmutatásai alapján a Jobbkéz próbál "Európának példát mutatva" befoltozni. Ugyanakkor ezt a pénzt lehetett volna a "társadalmi csoportok között mélyülő szakadék" tömedékelésére is fordítani. Netán miután vakon hittek aVezérnek, követték parancsát, lassan rájönnek, hogy a kertjük alatt kolbászol a társadalom másik csoportja, s követeli az élethez való minimális feltételeket, amivel legalább a gyermekei száját be tudja tömni. Ha a T. KDNP-s urak ismernék a bibliát, netán forgatnák is, meg követnék is a tant, nem csak a saját pénztárcájuk érdekében hangos dumával, de valós hittel, az ilyen társadalmi feszültségeket magában hordozó törvényeket biztosan nem szavazták volna meg szó nélkül.
tibors 2012.06.29. 14:52
[karpatij] [2012.jún.29. 13:22]

bocsi, Kisorosziban is !

Ó ne, Kisoroszi már megtelt. Gyurcsányéknál még vannak kiadó helyek.
karpatij 2012.06.29. 13:23

smittyplág egyik villájában is elférne 30-40 család !!!
karpatij 2012.06.29. 13:22

bocsi, Kisorosziban is !!!
karpatij 2012.06.29. 13:21

jogos az igény és a fellépés !

Leányfalun, Alcsutton és Főcsutton is kell építeni egy-egy 5000 főt befogadó központot

az összesen 15 000 fő új cidexc szavazót jelent