Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mentegeti Nyirő Józsefet a kormány

Népszava|2012. júl 02. 05:21
[A+ A-]
Belső kormányzati iránymutatást küldött a nagykövetségeknek és a külképviseleteknek a Nyirő-ügyről a kormány - derítette ki a Vasárnapi Hírek. A június 26-án, Kommunikációs irányvonal a magyar kormányt antiszemitizmussal vádoló hangokra címmel elküldött sillabusz egyértelműsíti, hogy a kormány miként állt a Nyirő-kérdéshez, és az iránymutatásban foglaltak "következetes képviseletét" kéri.
Emlékezetes, a Szálasi mellett a végsőkig kitartó, Hitlert is éltető író újratemetése miatt diplomáciai botrány robbant ki Magyarország és Románia között, miután Kövér László házelnök is részt vett azon a megemlékezésen, amelyet a román kormány tiltakozása miatt az újratemetés helyett tartottak Székelyudvarhelyen. Elie Wiesel Nobel-békedíjas magyar író emiatt visszaküldte 2004-ben kapott magyar állami kitüntetését, majd ötven amerikai képviselő, illetve az USA külügyminisztériumának különmegbízottja is jelezte aggályait a szélsőjobb és antiszemita eszmék magyarországi terjedése miatt.

A sillabuszból mindezek ellenére az derül ki, hogy a kormány "kegyeleti ügyként" tekint a Nyirő-ügyre, és próbálják menteni a nyilas Nyirőt. Mint kifejtették, irodalmárok állítása szerint Nyirő munkáiban nem találhatók antiszemita vagy rasszista megnyilvánulások. A dokumentum szerint a magyar kormány tagjai egyébként is "számos alkalommal nyilvánosan elítélték az antiszemita megnyilvánulásokat". Ugyan olvasható a szövegben, hogy "Nyirő politikai szerepvállalása nem menthető", de az egész iránymutatás épp ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (115)

A hozzászóláshoz .

baline 2012.07.04. 20:11
banya] [2012.júl.04. 12:35]"egy irodalmi mü megitélese minden esetben individuális. " Ezt nem hiszem. nekem egy cigány művészettörténész végzettségű nő azt is be akarta magyarázni, hogy kvalitás nem létezik. ezek téves dolgok. Kvalitás igenis létezik, vagyis kimutatható egy irodalmi mű értékessége vagy értéktelensége. Persze nem úgy, mint 1+ 1 = 3. "Hidd el sokaknak nem tetszik nyirö, akik dícsérik, azok általában az Uz Bencénél tovább nem jutottak." Szerintem az tudja megítélni, aki olvassa. " Uz Bencén és Kántor úron lehet nevetni, de ennél jobb humorú könyveket is olvastam, értékesebb tartalommal." Lehet. De, ha már lehet nevetni rajta, akkor érték, hkülönösen mostanában. " A többi müvét az írónak, néhány általam megkérdezett nem olvasta." persze, mert mostanában indexen volt. " Nyirö valóban ismert volt nagyszüleim, és szüleim korosztályában, (63 éves vagyok, és tölük származik a Nyirö sorozatom), de már engem sem kötött le a stílus. A Mádéfalvi veszedelem még olvasható, de aSiboi bölényt egyenesen unalmasnak, és történelmileg nem hitelesíthetönek találtam. Nem hiszem, hogy a mai korosztály izlésének az író megfelelne, ezért nem is félek attól, hogy valaha is közkedvelt lesz. A nyirö hisztéria után újból elfelejtik, és ezennel mindörökre. " Ezt nem hiszem. Pl. Balázs bélát elfelejtették? Nem adják ki.
"De nem is az írói teljesítményen van a hangsúly, hanem az író politikai múltjaán, és ez a mult igencsak kritizálható," Jó, akkor azt kell kritizálni. " és emiatt a gyalázatos mult miatt kell nyiröt az iskolai tananyagból eltávolítani. " Ezzel nem értek egyet. "ne kényszerítsenek embereket arra, hogy véleményüktöl, jóérzésüktöl eltérö irodalmi müvet olvassanak. " Kényszerítsenek? Nohát! Az Egri csillagokat is sokan bírálják. Újat mondok? Vagy Balassit. Newm is szeretem ezeket, de miért ne lehetne megismernem? Miért ? Ha nem olvasom,úgy mondjak véleményt?
baline 2012.07.04. 20:05
banya] [2012.júl.04. 12:38]" a nácizmus újból megjelent, köztünk van, tehát míg létezik, beszélünk róla." Én nem tapasztalom. A Jobbik nem náci. Az igaz, hogy vannak olyan felvetései, amivel nem értek egyet, de ilyenek az mszp-nek is vannak meg a fidesznek is.
kazanos 2012.07.04. 14:30
banya
Lehet hogy egy irodalmi mű nem minden esetben ragadja meg a tömegeket.A mult évben jártam Romániában még csak a nevét sem említették sehol.Ha kövér elvtárs nem próbált volna neki reklámot csinálni,ma sem ismernék.E zzel a politikus úrral azonban vigyázni kell mert még az életlen kardoktól is fél.
banya 2012.07.04. 12:38
[baline] az unalmas nácizásról pedig csak annyit, hogy a nácizmus újból megjelent, köztünk van, tehát míg létezik, beszélünk róla. Ha neked unalmas, akkor ne olvasd az erröl szóló megjegyzéseket, és így azunalom kérdése megoldódott.
banya 2012.07.04. 12:35
[baline] egy irodalmi mü megitélese minden esetben individuális. Hidd el sokaknak nem tetszik nyirö, akik dícsérik, azok általában az Uz Bencénél tovább nem jutottak. Uz Bencén és Kántor úron lehet nevetni, de ennél jobb humorú könyveket is olvastam, értékesebb tartalommal. A többi müvét az írónak, néhány általam megkérdezett nem olvasta. Nyirö valóban ismert volt nagyszüleim, és szüleim korosztályában, (63 éves vagyok, és tölük származik a Nyirö sorozatom), de már engem sem kötött le a stílus. A Mádéfalvi veszedelem még olvasható, de aSiboi bölényt egyenesen unalmasnak, és történelmileg nem hitelesíthetönek találtam. Nem hiszem, hogy a mai korosztály izlésének az író megfelelne, ezért nem is félek attól, hogy valaha is közkedvelt lesz. A nyirö hisztéria után újból elfelejtik, és ezennel mindörökre.
De nem is az írói teljesítményen van a hangsúly, hanem az író politikai múltjaán, és ez a mult igencsak kritizálható, és emiatt a gyalázatos mult miatt kell nyiröt az iskolai tananyagból eltávolítani. Aki olvasni akarja, az olvassa, ez izlés kérdése, tiltani nem kell, de ne kényszerítsenek embereket arra, hogy véleményüktöl, jóérzésüktöl eltérö irodalmi müvet olvassanak. És ez az igény nem kötödik párthoz, irányzathoz. A kötelezö, az mindíg kényszer. És egy fasiszta érzelmü író kötelezövé tétele valójában pártprogramm, amit esetleg más pártiak, másképpen gondolkodók, párton kívüliek, tehát a többség nehezményez.
baline 2012.07.04. 12:14
"tegnap baráti társaságban felvetettem Nyirő nevét" nem minden társaság olvasó embereből áll. spt az emberek többsége nyilván mai szórakoztató irodalmat olvas leginkább.
baline 2012.07.04. 12:12
banya] maának akármit lehet írni. elfogult. Nyirő kiváló író. Az antikváriumokban keresettek könyvei különösen a halinakötésesek. Maguk csak náciznak. Unalmas.
kazanos 2012.07.04. 10:38
Útolsó négy komment
Hogy kinek van igaza nem tudom.Egy bitos tegnap baráti társaságban felvetettem Nyirő nevét az emberek nagy részéről
banya 2012.07.04. 10:21
[baline] ezelött fél évvel az antikváriumok meg sem vették, annyi volt belölük. A cirkusz óta lett a firkász közkedvelt.
baline 2012.07.04. 09:59
kazanos A Nyirő-féle halinakötéses könyvek régen is ( a rendszerváltozás előtt) ismertekl és keresettek voltak.
baline 2012.07.04. 09:58
banya Nyirőt olvasták korábban is. A mostani cirkusz jó reklám. Olvasták és olvasni fogják. keresik a könyveit az antikváriumokban is.
banya 2012.07.04. 09:11
Érdekes, hogy az itt megszólaló számos kommentelö közül egy valaki az, aki kiáll a fasiszta firkász mellett. Azt hiszi, hogy egyedül ö olvasta a "müveit", pedig ahogy a hozzászólásiból következtetek, a többiek közül egyedül ö az, aki csak! a nyiröt olvasta, és emiatt nem képes arra, hogy külömbséget tegyen egy irodalmi alkotás, és egy fércmü között. Nyiröt ki kéne végre nyírni a köztudatból, és el kéne feledni.
kazanos 2012.07.04. 07:27
vaskovacs
Nyirőt mig elő nem vette a kormány a kutya sem ismerte.Én az elmúlt hatvan évben senkitől sem hallotam hogy Nyitő müveket akar olvasni.Nézd már meg a könyvesboltokat az általad nagyra tartott irók könyvei töménytelen mennyiségben porosodnak a polcokon .Érdekes módon senki nem akarja olvasni öket.
Az hogy szélsöjobboldali beállítottságú vagy egyértelmű,csak azon csodálkozom hogy miért választotad egy Tisztelt szakma nevét.Szégyent hozol a vasasokra,nem érdemeljük meg.
Továbbra is olvasd Nyirőt,és költözz ki a világ másik részére.
vaskovacs 2012.07.03. 19:19
jimipapa Ön nem appercipiálja ny. szavainak valódi értelmét és a nyilasozása is unalmas. nem olvasta Nyirőt és nem is gogja. nem baj.
jimipapa 2012.07.03. 18:28
[vaskovacs] [2012.júl.03. 17:56]
"Ha testemet nem is, de legalább lelkemet !"""""

"A magyarok! Az egymást pusztító, pártoskodó, gyűlölködő, szanaszét szakadt, szerencsétlen magyarok, ez a fájdalmasan tragikus sorsú nép, az elveszett haza kísértetei! Lehet rájuk számítani? " ( Nyirő )

Nahát ha most írta volna le hazaárulózná a sutyerák jobboldal , Mint Kertészt !

Amúgy egy nyilas szemét volt aki nem törődött más életével !
vaskovacs 2012.07.03. 17:56
"Ha testemet nem is, de legalább lelkemet vidd haza a házsongárdi vagy az udvarhelyi temetőbe, vagy terítsd le az áldott földön, hogy attól is nőjön a fű, szebbüljön a világ." (Nyírő József
erdélyi magyar író és katolikus pap
1889. július 18. — 1953. október 16)
vaskovacs 2012.07.03. 17:54
tovaris haha vagy nem haha. nemigen lesz cucilizmus.
tovaris 2012.07.03. 17:50
[vaskovacs] [2012.júl.03. 15:59]


Hahahaha! Tud még ilyeneket? Ettől függetlenül Ön még náci marad...
jimipapa 2012.07.03. 16:15
[vaskovacs] [2012.júl.03. 15:59]

Kedvenc bérkommentelő sutyikám, ne is izgasd magad , kemény munka amit csinálsz ! Napi 1500 Ft bértapsi pénzért, menni békemenetre Stb ........
Írogatni surmákságot , és még le is néznek ezért , (szar az élet ) ! Na húzzál bele , hajrá alcsuti és bandájjja !
vaskovacs 2012.07.03. 15:59
banya kevéssé izgat, hogy "úri társasága", tovarisai meg jimipapái mikor suttyóznak meg náciznak.