Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Csőd szélén a háztartások

Népszava|2012. júl 03. 05:33
[A+ A-]
Az Orbán-kormány 10,6 százalékkal több jövedelemadót szedett be az esztendő első negyedében, mint tavaly ilyenkor, főként azért, mert az adójóváírás megszüntetése miatt megemelkedett a lakosság személyi jövedelemadó-kötelezettsége. A megemelt kulcsú áfából az egy évvek korábbinál 7,4 százalékkal több folyt be. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adatai azért is figyelmet érdemelnek, mert mindez csökkenő reálkereset és stagnáló belföldi kereslet mellett történt.
Az első negyedévi adóbevételekre nem panaszkodhat az Orbán-kormány, a gondot csak az jelenti, hogy mindez nem a gazdaság növekedésének, hanem az adóprés folyamatos növekedésének köszönhető. A KSH tegnap azt közölte, hogy az első negyedévben 10,6 százalékkal több jövedelemadót szedtek be, főként az adójóváírás megszüntetése miatt. Az áfa adókulcsa január elsejétől 27 százalékra növekedett, ennek révén 7,4 százalékkal több bevétel folyt be ebből az adónemből, mint egy esztendővel korábban. A tőkeadók 8,5 százalékkal, a társadalombiztosítási hozzájárulások, pedig 3,2 százalékkal lettek nagyobbak.

Mindez ellentmond Orbán Viktor múlt hétvégi nyilatkozatának. A kormányfő Brüsszelben az Európai Tanács ülését követően kijelentette: Magyarország azért nem csatlakozik semmiféle uniós közös adópolitikához, mert nálunk inkább a forgalmat, mintsem a jövedelmeket adóztatják meg. A KSH adatainak tanúsága szerint - egy csökkentő gazdasági teljesítményű gazdaságban - mind a kettőt. A munkavállalói jövedelem - a KSH adatai szerint - ebben az időszakban fél százalékkal csökkent. Ráadásul a magyarországi áfa Európában a legmagasabb adókulcsú. A kormányzati szektor az első negyedévben 282 milliárd forintos deficitet halmozott fel, ami a GDP négy százaléka. (Pénzszemléletben a jegybank szerint 3,1 százalékos volt a deficit.) A hiány még magasabb lett volna, ha nem történtek volna meg a háztartásokat sújtó adóemelések. Ilyen magas bevételre az elmúlt években nem volt példa, ha a magánpénztártagok vagyonának tavalyi államosításától, mint "unortodox" megoldástól eltekintünk.

Itt az idő az adócsökkentésre - hirdeti a Fidesz több mint két éve. Ehhez képest 25 hónap alatt 25 új adót vezetett be. A huszonhatodikba lépve pedig itt a huszonhatodik, a telefonadó hívta fel a figyelmet Tukacs István. A szocialista képviselő nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a java azonban még hátra, pontosabban előre, a 2013-as költségvetésben van, amely az elmúlt huszonkét év legbrutálisabb megszorításait tartalmazza. Az MSZP ezért őszre alternatív költségvetést készít, hogy megmutassa: van a válságra más, a Fidesz-kormány szegényellenesebb társadalom-és gazdaságpolitikájánál igazságosabb, fenntarthatóbb és munkahelybarátabb megoldás - közölte Tukacs.

Azonban már az idei költségvetést is jelentősen átírná a nemzetgazdasági tárca. A módosítás 145 milliárd forinttal emelné meg a büdzsé kiadási és bevételi oldalát egyaránt, így első ránézésre nem változna a költségvetés hiánya. A javaslatot véleményező Költségvetési Tanács viszont arra figyelmeztet, hogy több okból is növekedhet az eredményszemléletű deficit, ami kettős kockázattal fenyeget: elvétheti a kormány az idei 2,5 százalékos hiánycélt és az adósságszabály teljesülése is veszélybe kerülhet.

A GDP-arányos államadósság mértéke 79 százalékos volt március végén, két év alatt mindössze 3 százalékponttal csökkent úgy, hogy a magánpénztárak államkötvényeit is felhasználták a mérséklésére. Az is kiderült, hogy március végéig a kormányzati szektor a GDP négy százalékának megfelelő deficitet halmozott fel, ez azonban nem zárja ki, hogy az év végéig teljesülhessen a az államháztartási hiány három százalék alatti mértéke, amit a magyar kormánytól Brüsszel elvár.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (11)

A hozzászóláshoz .

jimipapa 2012.07.03. 15:38
[Jaka49] [2012.júl.03. 15:05]
" Miért ugrál az a pár elégedetlen?"""2

Na te is egy nagy suttyó vagy a sok közül , már elnézést !
nanema 2012.07.03. 15:33
tibors
55-ről 83%-ra?
Na és hova teszed azt a mintegy 1740 milliárd forintot amit vissza kelett rakni a költségvetésbe mivel az első Orbán kormány egyik trükje az volt,hogy költségvetésbe tartozó pénzeket áttetek az MFB-be.
Lásd autopálya épités stb.
Jaka49 2012.07.03. 15:05
A hétvégén Dunaújvárosban Fidesze képviselő nyerte meg a választást. A többség még ma is ezt akarja. Miért ugrál az a pár elégedetlen? Ideje lenne beletörődni a többség akaratába!
ferooo1 2012.07.03. 12:26
orbán: nem hagyunk senkit az útszélen
aki ott van likvidáljuk , 7 millio magyart pedig oda juttatunk és később likvidáljuk

nem egyszerűbb volna ezt néhány beteg embert megkérni menjen vissza a lipotra
mert ebből háboru lesz és az újgazdagok sem fogják megúszni
magyarok millioi várják szikrát és akkor vége orbán beteg álmának
kisember.....vége ennyi volt...a magyar ennyit tűrt ..menned kell vár a sorsod
fizetned kell mert szétverted az alkotmányt mert náci lettél egy tömeggyilkos
katkaoo 2012.07.03. 11:23
Vajon mit szolna Szinnyei ha ilyen csendéletet kellenne neki lefesteni,mint ami fent van,
mert ez a XXI.századi CSENDÉLET.És ide illik egy másik kép is,
az uj XXI.századi DÖBRÖGI FÖLDESURAK:
katkaoo 2012.07.03. 11:10
Itt van egy kép,mely mutatja hogy mekkora elégedettség mekkora boldogság van az országban.
És ez sajnos tömegesen van igy,ezek a TETVEK jutattak minket ide,ennyi van egyenlöre hogy itt
naponta kommentelgetünk ami semmit nem ér.De ha képtelenek vagyunk kimenni az utcára és
elzavarni öket,akkor legalább mindenki egyénileg emelje fel a szavát,kérdezze meg a politikusokat
hogy ki hibájábol vannak az elmaradt számlák,a nem törlesztett banki kölcsönök,nem tudunk vásárolni
az üzletekben,megeröszakolnak minket,hogy teljesen mondjunk le az igényeinkröl.
Kis fejtörés után álljunk lábra,és vegyük elö a jogainkat amit az élettöl kaptunk,mert minden embernek
egyformán jár,ha eddig engedtük is hát ezentul ne hagyjuk,hogy ezek a rablo zsiványok tovább
zsákmányoljanak,hisz már annyi pénzük van hogy ellepi öket.Lemásolták az ALI BABA ÉS A 40 RABLOT.
De ugyis fogják végezni.

nonemart 2012.07.03. 10:51
Én egyfolytában azt kémelem, hogy a gyermeknevelés rezsije mikor lesz adómentes. Ezt ígérte az a majomkirály ! Hja, hogy ez értelmezhetetlen ? Akkor minek ígérte ? Az biztos, hogy ez nem egy ortodox gondolat.
ShamesMaldune 2012.07.03. 10:46
ui.: A legnagyobb katasztrófa ma az lenne, ha a Forint visszaerősödne - az egyetlen működő gazdasági ág, az export rövid úton gallyra menne - na, akkor lenne csak igazi recesszió!
ShamesMaldune 2012.07.03. 10:43
Igen, 2002-2010 között majd 30%-ot emelkedett az államadósság, DE cserébe kaptunk is valamit - autópálya, drasztikusan emelkedő reálkeresetek (főleg 2003-2005 között), épülő mnyp-i vagyon - vagyis részben hitelből éltünk, nem termeltük meg, amit feléltünk.
Emelett a lakosság ostoba (szűklátókörű, rövid távú nyerészkedés) módon devizában adósította el magát - pedig nem volt kötelező, de mindenkinek csak a %-ok lebegtek a szeme előtt. Nem igaz, hogy nem volt figyelmeztetés egy lehetséges veszélyre, de halk volt, mert senki sem akarta hallani.
Ha ma is 250 lenne az EUR, meg 150 a CHF, akkor jópár %-al alacsonyabb lenne az adósság.
Ugyanez vonatkozik a 2 éves 3%-os csökkenésre. De ez sokkal nagyobb bűn - eltűnt 3000 milliárd, 1 év alatt feléltük egy kb. 40 éves jövő egyik szeletét, és semmit sem kaptunk cserébe. Ekkora "sikkasztásért" egyszer OV-nak ülnie kell! Remélem mindenki tudja, hogy hova biztosan ne rakja az X-et 2014-ben!
(Gyengébbek kedvéért - Fidesz, KDNP és Jobbik)
Peka36 2012.07.03. 07:48
Ostoba, bamba, megvezethető társadalom ma a miénk!
Megérdemeljük ezt a kontár, öntelt és hazug országvezetést, mert pipogyák lettünk.
Fülkeforradalom? Na, ne röhögtessük ki magunkat!
56-ban, az volt forradalom! Akkor mi tényleg változást hoztunk!
Rákosiék rákerültek a lapátra!

Hol van most a lapát, emberek?

tibors 2012.07.03. 07:38
A GDP-arányos államadósság mértéke 79 százalékos volt március végén, két év alatt mindössze 3 százalékponttal csökkent úgy, hogy a magánpénztárak államkötvényeit is felhasználták a mérséklésére"

2002-től 2010-ig pedig 55%-ról 83%-ra emelkedett...