Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kétségek, félidőben

Népszava|2012. júl 03. 06:18
[A+ A-]
Tulajdonképpen az történt Dunaújvárosban, amit a közvélemény-kutatók jelzéseiből kiolvashatunk: vezet a Fidesz, követi őt az MSZP és zárul az olló. De: egy dunaújvárosi, időközi önkormányzat választásból tudományosan semmi nem olvasható ki. Arra alkalmas csupán, hogy ki-ki megpróbálja az eredményt a saját javára fordítani, olyan kommunikációs térbe terelni, ahol a győzelem hatalmas diadalnak, a kis vereség győzelemként, a súlyos pedig érdektelen hírként interpretálható.

A kérdés ezek után az, hogy a vasárnapi dunaújvárosi eredményt érdemes-e egyáltalán elemezni. Szabad-e meglepődnünk azon, hogy a választók alig húsz százaléka tartotta fontosnak, hogy elmenjen voksolni, vagy mondjuk azt, amit szoktunk: ezek az időközi, helyi választások kevéssé érdeklik az emberek, ráadásul kánikula volt (máskor hideg, megint máskor eső, szóval az időjárás általában nem kedvez), inkább a strandot választották a dunaújvárosiak, stb...Azt is hozzátehetjük tehát, hogy semmi különös nem történt, a pártokon és a politikai napilapokon kívül senkit nem érdekel, hogy ki nyer meg egy ilyen választást. Akkor tehát: felejtsük el.
De azért mégsem. Mégpedig azért nem, mert sokan hitték, hittük, hogy félidőben, legalább Dunaújvárosban, vesztésre áll a kormánypárt. Hogy amit az elmúlt két évben a Fidesz művelt az emberekkel; hogy megsértette szinte az összes társadalmi csoportot; hogy zavaros kormányzásával a perifériára sodorta az országot; hogy reménytelenné és hitehagyottá tette az emberek többségét; hogy félelmet gerjesztett; hogy szinte kizárólag a hozzá közelállóknak teremtett kedvező helyzetet; hogy olyan törvényeket alkotott, amellyel fölborzolta az európai közvélemény idegeit is; hogy megszüntette a párbeszédet; hogy fölényeskedő, nagyképű, rátarti, és még sorolhatnám mi mindent művelt, szóval ezek után a választók rohannak majd kifejezni nemtetszésüket, elutasításukat. Azt is hittük, hogy itt Dunaújvárosban törik meg a jég, ez a választás hozza meg az áttörést.
Hát nem hozta meg.

A szavazók nem rohantak az urnákhoz; a fideszesek megint fegyelmezettebbek voltak és ők, legalább is többen mint mások, leadták a voksukat; a szocialisták, bár megszorították az ellenfelet - tizenkét szavazattal maradt le a jelöltjük -, de nyerni nem tudtak; az LMP-ről pedig ismételten kiderült, hogy vidéken szinte nem is létezik, mindössze 14 szavazat jutott az LMP-s indulónak, miközben ennél jóval több ajánló szelvényt adtak le a megmérettetés érdekében.

Már nincs egészen két év az országgyűlési választásokig, s ugyan még azt sem tudjuk, hogy pontosan miként is fog az zajlani, azt azonban látjuk, hogy félidőben miként állunk. Tudjuk, hogy a Fideszt kell leváltani, tudjuk, hogy erre a szocialistáknak van ma legnagyobb esélyük, és tudjuk, hogy nem csak a Fidesz ma az MSZP ellenfele... Azt mondják az elemzők: a Fidesz legyőzéséhez egységre van szükség. De félidőben még csak kétség van...

Hozzászólások (14)

A hozzászóláshoz .

Lajosbacsi1000 2012.07.04. 00:34
Mivel a Zemberek leszarják a politikát, ezért aztán nem is nagyon érdekli őket, hogy ki fog a tűz közelébe kerülni, mert aszemükben az egyik kuyta, amásik eb. egyik sem jobb a másiknál.harmadik választái lehetőség meg nincs.
Ezért volt csak a 20 % szavazni, ők meg úgy gondolták, a fidesz még nem lopott mindent ki a zsebükből. Sebaj, majd most meg fog történni ez is !Megérdemlik !
ulpius 2012.07.03. 18:38
kedves Németh Péter!

Légyszí, írd már le milyen kétségeid vannak? (már amit a cikk címében emlegettél...)
tybyba 2012.07.03. 17:17
Igaz, az LMP még éretlen és ráadásul kétarcú (napraforgó). Nem akar másodhegedűs lenni, pedig ezzel a politikával soha nem lesz prímás. Csak kekeckednek, hogy szerepelhessenek.
viennacalling 2012.07.03. 15:41
A fidesz csinálja a leghatékonyabb propagandát, ök folynak a csapból is, uralnak újságokat, újságírókat,
anyagilag nem csúsznak fogínyen a földön.
Vannak akik azt gondolják (fideszék és fideszesek), hogy ez mindig így megy majd tovább.
Vannak akik azt gondolják, hogy ez így nem mehet már tovább ,
és vannak akik nem gondolnak semmit, ök a legbefolyásolhatóbbak.
Ök azok, akik megeszik a propagandát és azok mellé állnak akik a fideszért kelnek fel reggel és fekszenek le este.
banya 2012.07.03. 14:56
Ez várható volt. Nincsen egységes ellenzék, ahogyan nincsen egységes Magyarország sem.
jobbb 2012.07.03. 13:57
A hangsúly a "Dunaújvároson" van.Bármelyik évben az volt a meglepő,ha itt jobboldali politikus nyerni tud.
Az mszp részéről ez az eredmény tragikus.De nem meglepő.
incognito 2012.07.03. 12:30
Tehát az alaptézis: (HA) minden saar úgy ahogy van.,legalább is az ellenzéki media szerint ami persze részükről természetes is.......és még sem rohannak az emberek az MSZP-hez megváltásért,pedig már eltelt 2 év....... !!!???....akko valami nem stimmel, vagy a tézis vagy az mszp !!??....akár melyik is a lényeg ugyanaz: egyik sem egyértelmű
Rommel73 2012.07.03. 12:05
Az kevés önmagában ,hogy a fidesz mindent elbax az országban..kevés...a kezükben a média harsog dübörög a agit-prop..és mindig kb 1 millió ember aki ha törik ha szakad elmegy szavazni viktorra...naivitás azt gondolni elég ha hagyjuk ,hogy a fidesz hibázzon...nem..kéne egy egységes ellenzék..egy olyan arc aki összefogná azt a rengeteg elkeseredett egyre szegényebb embert...mert a magyar ilyen ha nem lát jobbat ,hiába tudja ,hogy a mostani brigád xar és velejéig romlott ,inkább otthon marad és beletörődik a sorsába
Misa56 2012.07.03. 11:41
Az elmúlt önkormányzati választáson sokan nyertek mint "független" jelőlt. A választás után bujt ki a szög a zsákból fidesz-párti az illető.Akkor már elzavarni nem lehetett.. Jelenleg az LMP a fidesz fiókja,feladata kinevelni egy társulatot, megélhetés szempontjából sem egy utolsó biznisz!
isetar 2012.07.03. 10:35
Az LMP azért nem társul a baloldallal, mert eleve arra a cinikus és álszent - a fidesz által egyébként sikerrel nyomott - közhangulatra alakult, amely szerint minden politikus hülye és korrupt, a politikával etikus ember nem foglalkozik. Ezt a mantrát sajnos a médiaértelmiség szinte egésze szajkózza évek óta, amivel azt is elérték, hogy a közember még egy szavazás erejéig sem vállal közösséget "ezekkel". Még mielőtt főszerkesztő úr felhozná a baloldali, liberális kormányok "bűneit", talán nézzen körül az országban: mi épült az elmúttnyócévben, és hol tartunk most.
Fusky-one 2012.07.03. 10:24

[nofrete]
Tartok tőle, hogy az LMP lényege (talán szándéka is), hogy megosztja az ellenzéket, mivel karaktere nincs, de jelszavai és megélhetést biztosító parlamenti jelenléte kielégítő teljesítmény néhányak számára. Az ajánlószelvények egy része családi alapon, más része akár a fideszes kapcsolatok útján is összejön, és a múltba tűnt kispártok protestje is forrás. A jobboldalt nem gyengítik, a sokszínű parlament illúzióját élesztgetik, és nem sok vizet zavarnak,
viszont a dühödt MSzP-gyalulásukkal mosolyt csalnak o.v. elgyürt képére. Bencéjük hátszele részben a korai szdsz-fidesz kooperáció termékeként megizmosodott sötét láda egyik, később tulajdonosává (és érdekeltségi fidesz-közelibbé) vált családi barát.
Ha megnyernék a választást, nagy bajban lennének, sietve keresniük kéne koalíciós partnert, akinek van koncepciója, s nincs kétség, merre nem tájolnának..
Netye 2012.07.03. 09:57
Az LMP éretlen a politikához! Emlékeim szerint a 2/3-ot is megakadályozhatták volna!
nofrete 2012.07.03. 09:30
Mi a fenéért nem szövetkezik az MSzP és az LMP? Nem jöttek még rá, hogy nekik egyedül nem megy? Miért ilyen megátalkodott az LMP?
tovaris 2012.07.03. 07:33
A fidesznek van annyi pénze - mindig is volt - hogy a "közvélemény kutatók" számára kedvező eredményeket mutassanak....