Előző
Következő
új cikk

Belföld

Több tízezer rokkant ellátását veszik el

Népszava|2012. júl 03. 05:14
[A+ A-]
A jelentkezésre kötelezett 200 ezer megváltozott munkaképességű közül 3 ezren nem küldték vissza a felülvizsgálatról szóló levelet - közölte Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. Akik nem küldték vissza a levelet, elvsztették a járandóságukat.
A főigazgató közölte azt is, az eddig elvégzett felülvizsgálatok nyomán a korábbi ellátottak 12 százaléka a jövőben nem lesz jogosult az ellátásra, igaz, az érintettek még fellebbezhetnek. Cáfolta ugyanakkor, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna.

Az Országgyűlés tavaly év végén fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt. A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást.

A fogyatékkal élők vasárnap a Hősök terén tüntettek a jogszabály ellen. A Társaság a szabadságjogokért pedig egy másik, de szintén a fogyatékkal élők helyzetét befolyásoló jogszabály ellen tiltakoztak. A tervezet akár 50 fős tömegintézetek építését is lehetővé tenné, akár a régi intézetek udvarán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

napraforgo 2012.07.03. 18:19
AGRICOLA! LASSAN OLVASD, HOGY MEGÉRTSD! A ROKKANTNYUGDÍJASOK MAGAS SZÁMÁNAK MAGYARÁZATA: A ROKKANTKÉNT NYILVÁNTARTOTT EMBEREK KB. 60 SZÁZALÉKA VALÓJÁBAN ÖREGSÉGI NYUGDÍJAS VOLT, CSAK EDDIG AZ EGYSZERŰSÉG KEDVÉÉRT NEM SOROLTÁK ÁT ŐKET AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ KORHATÁRÁNAK ELÉRÉSEKOR AZ ÖREGSÉGI KATEGÓRIÁBA.
EZ PÉLDÁTLAN EURÓPÁBAN, KIZÁRÓLAG NÁLUNK VOLT ÍGY. ÉS AZ IS PÉLDÁTLAN, HOGY AZ ÁLLAM KORÁBBI BŰNÉT MOST NÉHÁNYAN ARRA HASZNÁLJÁK FEL, HOGY A ROKKANTAKKAL SZEMBEFORDÍTSÁK AZ EGÉSZSÉGESEKET.
ROKKANTAK! Szerintem egyoldalú szerződés-módosítás történik most. Ha felmondják a nyugdíjak kifizetését, vissza kéne követelni a 30-35 éves munka során befizetett járulékokat.
Tisztesseg 2012.07.03. 15:39
2008. január 1. óta nem emelték a legkisebb öregségi nyugdíjat, amely 28500 Ft/hó!
Rokkant ellátásban részesülőknek 2008. január 1. óta nem emelték a 27000 Ft/hó!
Ezek az ellátottak miért nem voltak a tüntetésen? Ezek az állampolgárok is a Hétköznapi Hősök közé tartoznak!

Miért titkolóznak a 62-éves bírók nyugdíj összegéről? 2012-07-01-töl azonnal jut nekik más állami munka milyen érdekes?
wantirna 2012.07.03. 13:07
Normális társadalmakban a jogosultságokat folyamatosan ellenőrzik, mert ezt követeli meg az adófizetők pénzével való takarékos bánásmód. Ezért ott nem fordulhat elő, hogy sokan egyszerre válnak jogosulatlanná.

Azok a kormányok, amelyek nem ellenőriztek folyamatosan a z adófizetők pénzét herdálták, és így alapmegbízatásukat nem teljesítették.
Olvaso-2011 2012.07.03. 12:31
Milyen jól mutatja az ország helyzetét és morális állapotát az a hozzáállás, melyet "agricola" testesír meg. Semmi konkrét adatot nem tud, innen-onnan elkapott fél mondatok hangoztatása. Tökéletesen alkalmas arra, hogy társadalmunk egy igen kiszolgáltatott helyzetben lévő szeletét még közutálat tárgyává tegyék. Mert mire utal az a mondat, hogy egy "észak magyarországi faluban mindenki rokkantnyugdíjas...". Arra akarja rávezetni az átlag, kevésbé tájékozott olvasót, hogy a rokkantnyugdíjasok züllöt életet élő lumpenek, munkakerülő.

Egy példát mesélek el, a saját családom esete.
A férjemet egy súlyos autóbaleset érte, küzdött, újra lábra állt, de súlyos agysérülése miatt epilepsziás lett. Ennek ellenére befejezte az egyetemet okl. építőmérnök lett, elhelyezkedett nagy nehezen mivel autót nem vezethet és manapság ez szinte mindenhol kell, dolgozott jó pár évig. A rohamok egyre sűrűsödtek, egyre rosszabbak lettek, hiába bármilyen gyógyszerkombináció. Amikor már két hetente rosszul volt, munkahelyéről kirúgták. Következett egy agyműtét, aminek következménye a rövid távú memóriának a csökkenése. Az orvos javaslatára elindítottuk a leszázalékolási folyamatot. Első körben a legsúlyosabb kategóriába került.
Kezelés, küzdelem, kis javulások, ritkább rohamok. Örültünk. Következő felülvizsgálat. Eggyel kisebb besorolás a rokkantsági táblázatban, kevesebb pénz. Ahol én is dolgozom tervezőként, sikerült egy 4 órás munkát kialkudni. Ezek után is voltak rohamok. Eljött 2010 és újabb felülvizsgálat, ahol öt perces orvosi vizsgálat után a szociális munkáshoz küldtek minket, aki közölte, hogy rokkantsági ellátásra már nem jogosult csak rehab. járadékra 2 évig. A járadékhoz fél évente kötelezően meg kellett jelenni a munkaügyi hivatlaban, a munkahely sem tudta igénybe venni a kedvezményeket, mert bonyolult és hosszú procedúra és súlyos kötelezettségeket kell felvállalni érte, így nem érte meg. Eltelt a 2 év. Már nem jár a rehab. járadék sem. Maradt a 4 órás munka, a havi gyógyszer számla. Ezek után mi lesz. Ha a munkahely megszűnik, márpedig az építőipar, a tervezői szektor is haldoklik, akkor hogyan lesz orvosi ellátás, pénz a gyógyszerekre?
Pedig egyetemet végzett emberek vagyunk, dolgozunk, nem lumpenkedtünk.
A mi esetünk a szerencsésebb réteg, mert van családunk, empatikus munkahelyünk, nem kerültünk rögtön a tönk szélére. De hány kevésbé szerencsés átlag ember került ki most a semmibe.
Akinek valamilyen betegsége van (még ha ránézésre nem is látszik) iszonyatosan kiszolgáltatott. Nem tud minden munkát elvégezni, nem ugyan olyan a teljesítő képessége mint az átlag embereké és ne feledjük, hogy minél kevésbé iskolázott valaki annál inkább kiszolgáltatott a munkaerő piacon (ha még van olyan).
Szeretném ha ezen is elgondolkoznának az emberek, mielőtt jól belerúgnak a náluk jóval kiszolgáltatottabb rétegbe, megpecsételve, megbélyegezve őket a munkakerülő, alja nép jelzőkkel.
Misa56 2012.07.03. 12:11
Agricola! Idönként vannak jó meglátásaid is -olyankor megvan a gyógyszer- ha elgurult, mint jelen esetben, írtó nagy baromságokat írsz. Nem ártana KSH honlapján barangolni idönként,. "
"igendragam!"12.07.03.10:51. GRATULÁLOK!!!
jimipapa 2012.07.03. 10:59
[Agricola] [2012.júl.03. 08:41]
"Ez normális?"


Tiszta szívből kívánom neked sutyikám , járjál úgy mint a barátom , Egy buszbalesetben elvesztette a két lábát , szaporítja a rokkantak táborát ! Igaz te csak agyilag és érzelmileg vagy rokkant , de azért rád férne egy hasonló rokkantság mindjárt másképp ugatnál !
igendragam 2012.07.03. 10:51


"A kormány kommunkikációja,amivel beadta,hogy milyen nagy Mo-n a rokkantak száma egyszerűen nem igaz,Íme a valóság:
Magyarországon a rokkantnyugdíjasok aránya a teljes népességhez viszonyítva 4,49 %,
Az EU-ba 5 ország van ahol ez az arány magasabb.

A rokkantnyugdíjasok aránya az össz. nyugdíjashoz viszonyítva nálunk 16,4 %,
a svédeknél 23,3 %, de 20 % körüli még 5 országban (ír, finn,lengyel…)

Tévedés tehát amivel már egy éve a közvéleményt bombázzák.

2011-es adatokkal készítettem egy hazai összehasonlítást is.

Össz.népesség 20-64 év között:7 182,8 ezer fő
Ebből foglalkoztatottak:3 732,6 ezer fő
Gazdaságilag nem aktívak:3 450,2 ezer fő
Rokkant nyugdíjas(I-II-III.cs.):337,6ezer fő
Gazdaságilag nem aktívak %-os aránya az össz. népességhez viszonyítva:48 %
Rokkant nyugdíjas(I-II-III.cs.)%-os aránya az össz. népességhez viszonyítva:5,9 %
Rokkant nyugdíjas(I-II-III.cs.)%-os aránya a gazdaságilag nem aktívakhoz viszonyítva:9,8 %
A munkaképes korú lakosságból 48% nem dolgozik, rokkant 5,9 % !
A nem dolgozókból is csak minden tizedik a rokkant !
A rokkantnyugdíjasok aránya az össz. nyugdíjashoz viszonyítva 15,8 %"
arvacska 2012.07.03. 10:38
Ha ezek visszavonásáról szakemberek, orvosok döntöttek volna talán elfogadhatónak tartanám. De ezen emberek járandósága felől kizárólagosan csak politikusok döntöttek, adminisztrativ, vagy politikai okokra hivatkozva. A döntést így nem tartom elfogadhatónak.
Agricola 2012.07.03. 08:41
A rendszerváltás hajnalán néhány év elég volt, hogy másfél millió embert kiszorítsanak a munka világából.

Ezek munkanélküliként, korkedvezményes, vagy rokkantnyugdíjasként tengetik életüket, noha a balliberális kormányzatok ész nélkül privatizálták a közvagyont és adósították el az országot.

A lakosság nagyságához viszonyítva világrekorderek vagyunk a rokkantnyugdíjasok számában.

Nem túl nagy országunkban csaknem 800000 rokkantnyugdíjas éldegél.

A rokkantnyugdíjasok aránya a lakosság létszámához viszonyítva elképesztően magas nálunk. Erre nincs racionális magyarázat.

A nem túl távoli, szomszédos Szlovákiában ez az arányszám egy nagyságrenddel kisebb.

A szoclib kormányzat 8 éve alatt messziről kerülte a konfliktust, nem akart belenyúlni a darázsfészekbe.

Ha az új kormányzat érdemi a felülvizsgálatra lépéseket tesz, a Népszava újságírójához hasonlóan erkölcsös és kiváló "emberjogászaink" hatalmas hangerővel elkezdenek ordítozni.

Állítólag a rokkantak érdekében.

A sajtóban megjelent egy hír, miszerint egyik észak-magyarországi faluban csaknem minden munkaképes korú ember rokkantnyugdíjas.

Ez normális?