Előző
Következő
új cikk

Belföld

Másfélmillió lépés Magyarországon

Népszava|2012. júl 03. 05:00
[A+ A-]
Sokan az ország másik felén kapják majd meg szükséges ellátásuk, amennyiben egyáltalán eljutnak, odaérnek az erre kijelölt kórházba. Vasárnap indult az új ellátási rend; és a két nap alatt számos logikátlanság, s főként a lakosság életét - vagy életben maradását - megnehezítő részlet vált világossá. Mindezt nem csak a betegeknek, az orvosoknak és az egészségügy más dolgozóinak is nehéz lesz megszokni.
Már több mint százezren keresgélnek naponta az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által múlt csütörtöktől működtetett portál már csak azért is nagy érdeklődésre tart számot, mert a szakma és a betegek egyáltalán nem voltak felkészítve a vasárnap elindított kórház-átalakításra.

Noha az egészségügyi államtitkárság állítja: a területi ellátási kötelezettséget érintő változásokról "az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan tájékoztatták a háziorvosokat és a szolgáltatókat", valójában a múlt héten még a leginkább érintett intézmények dolgozói sem látták pontosan, mi következik. Van olyan háziorvos, aki még pénteken sem tudta, hogy hova kell küldenie július 1-jétől a betegeket, és olyan kórház is, ahol az orvosok azt állítják: képtelenek lesznek ellátni az új feladatokat.

Az alapellátás résztvevői, akik a betegirányítási feladatok jó részét végzik, csak csütörtök este kaptak egy levelet a szaktárcától a következő egy hónap menetrendjéről, illetve arról: átmenetileg minden marad a régiben. A háziorvosoknak azt írták: a következő, tanulási időszakban a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról, a sürgősségi betegeket pedig továbbra is minden intézményben el kell látni.

Persze az államtitkárság ismét leszögezte: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg". Magyarán a kormány továbbra sem ismeri el, ám országszerte kilenc kórházban teljesen megszűnik az aktív betegellátás, összességében pedig az úgynevezett funkcióváltással érintett 15-17 intézményben 2150 ágy tűnik el, máshol komplett osztályok zárnak be, a betegeket pedig másik intézménybe irányítják. Hogy hová, azt a páciens maga is megtudhatja az ominózus honlapról, a térképeket megnézve pedig könnyen szüksége is lehet egy mentőautóra.

Az új betegutak ugyanis sok esetben nagyon hosszú utazásokra kényszerítik a betegeket. Bizonyos ellátásokért a pécsieknek Kecskemétre vagy Budapestre kell majd menniük, a Győr-Moson-Sopron megyeiek pedig - a fővárosiakhoz hasonlóan - csak Szegeden vehetnek majd igénybe egy-egy kezelést. A több utazást a kabinet szerint ellensúlyozza, hogy noha távolabb, de szerintük magasabb színvonalon, biztonságosabb körülmények között kezelik majd a betegeket, mint korábban. Így azonban könnyen előfordulhat, hogy az érintettekkel nem utazhatnak együtt szeretteik, a dolgozó szülők pedig nehézkesen látogatják majd gyermeküket az ország másik felén. Sőt, lapunkat többen azzal keresték meg, hogy nem lesz pénzük arra, hogy eljussanak a kórházi vizsgálataikra, vagy épp - mint egy olvasónk felhívta a figyelmet - daganatos betegként a szükséges terápiájára.

Egyébként erre, az ellenzéki pártok által is megfogalmazott aggodalomra - mely tegnap képviselői kérdésként elhangzott a Házban is - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár mindössze azt felelte: "a szükségtelen fekvőbeteg ellátásokat olyan ellátási formákká alakítják át, amelyek valóban fontosak a lakosság számára." Nos, vélhetően az államtitkár szerint a szülészeti ellátás lakóhelyhez való közelsége "szükségtelen", csakúgy, mint a hazánkban vezető halálokként jegyzett szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a minden második magyart sújtó látásgondok kezelése. Éppen ezeket, a szülészeteket, a kardiológiai és szemészeti osztályokat szüntetik ugyanis meg a legtöbb helyen, mellettük pedig a klasszikus belgyógyászati, és gyermekgyógyászati kórházi ágyak szűnnek meg a legnagyobb számban.

Kerülőút
A Somogy megyei Göllét Tolna megyéhez rendelték, hétfőtől belgyógyászati, sebészeti, szülészeti, nőgyógyászati és traumatológiai szakrendelésekre is a dombóvári kórházba kell járniuk a helyi betegeknek. A falubeliek azonban aláírásgyűjtésbe kezdenek a régi rend visszaállításáért, hiszen Dombóvárra csak átszállások és egy-két órás utazás árán tudnak eljutni. Ráadásul az átalakuló struktúrában osztályok szűnnek meg Marcaliban és Nagyatádon is, így bizonyos betegségekkel Kaposvárig kell utazniuk az itt élőknek. Szarka Ágnes, Gölle háziorvosa az ATV-nek azt nyilatkozta: "nem tudok szebb szavakat mondani, Trianonhoz tudnám hasonlítani, ahogy a térképen ezt megrajzolták". Gölléből ugyanis Inámpusztán keresztül Dombóvár 20,5 kilométer, de busz nem jár, így az egyetlen út Batén át 27 kilométer, de fél-egy órát kell várni a csatlakozásra.Útvesztő
Továbbra is fogad fekvő betegeket a marcali kórház, amely lemaradt az ÁNTSZ által a háziorvosoknak küldött új beutalási rendet tartalmazó listáról. Az intézmény vezetője szerint azon a változáson kívül, hogy a gyermekosztály ezentúl nem vehet fel fekvő betegeket, valamennyi szakrendelés és korábbi fekvőbeteg-ellátó osztály a megszokott rendben fogad beteget, csak ezentúl a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházhoz tartoznak, mint telephely. Csakhogy a kórházban szinte csak egynapos ellátásokat végeznek majd a sebészeti, traumatológiai és nőgyógyászati szakmákban azoknál a betegeknél, akik nem igénylik a kórházi felvételt. A súlyosabb eseteket tovább kell küldeniük a kaposvári kórházba, s - mint az a mellékelt térképen látható - a marcali lakosok szintén jelentős utazásokra kényszerülnek majd egy-egy ellátásért. Így például az endokrinológia és anyagcsere vizsgálatokért Pécsre kell utazniuk, ha pedig gyermekük szorul kezelésre, elsősorban Budapesten kaphatja azt meg.

Funkciótlanság
A tapolcai kórházban korábban egy 50 ágyas belgyógyászat és egy 40 ágyas sebészeti osztály működött, amelyek az új rendszerben megszünnek. Megmarad a krónikus belgyógyászat, az ápolási osztály, illetve a tüdőgyógyászati rehabilitáció - magyarán semmilyen aktív ellátás nem lesz a városban. A tapolcaiaknak az új rendszerben alapvetően három helyre kell menniük, ha kórházi ellátásra szorulnak: főleg a 33 kilométerre lévő ajkai kórházba, bizonyos ellátásokat Keszthelyen, illetve Veszprémben kaphatnak meg. Talán nem is véletlen, hogy a városban még júniusban civilek demonstráltak, arra kérve a helyi döntéshozókat, hogy védjék meg a százéves intézményt.

Mintaprojekt
A legjellemzőbb az átalakításokra talán az, ami Komáromban történt, kistérségi mintaprojekt címszóval. Az átalakításokkal ugyanis a 124 ágyas helyi kórház 109 aktív ágyát teljesen megszüntetik; így bezárják a szülészet-nőgyógyászatot, a gyermekosztályt, a sebészetet, valamint elveszik a belgyógyászat aktív ágyait. Megmaradt a 15 ágyas krónikus belgyógyászati osztály. Így azt a 85 ezer beteget, akik a városból és a kistérségből az intézménybe jártak, ezentúl Tatabányán, Székesfehérvárott és Budapesten látják majd el, ha képesek eljutni a megfelelő intézménybe. (A mellékelt táblázatban, illetve térképen látható, milyen utazásokra kényszerülnek a komáromi betegek, amennyiben ellátáshoz szeretnének jutni.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (16)

A hozzászóláshoz .

kazanos 2012.07.03. 12:42
nanema
AZT HISZEM VALAMI FÉLREÉRTÉS VAN JÓ VOLNA HA SZÁMAIDAT FELLÜLVIZSGÁLNÁD.MIND A MAGYAR MIND A NÉMET ADATOK HIBÁSAK.
kazanos 2012.07.03. 12:38
Miért kellene megfelelő ellátást biztosítani a mostani öregek és fogyatékosok részére.Az új generáció /politikusok/ még nem használódtak el úgyan miben mivel még egy napot sem dolgoztak,és nem is fognak.
Meg kell nézni az egészségügyi intézményeket.Nem is olyan régen az Egri kórház kiemelkedő volt ma jelenleg egy politikai ingyencirkusz.Ezt teték nagyjaink és jobbik.Ha eljön az Ö idejük már kevesebb golyó kell.
nanema 2012.07.03. 12:28
tibors
Kit akar itt hülyiteni?
Milyen számokat irkál itt össze,vissza?
Csak 1 példa:Németország 80 millió lakosára 2000 korház és mintegy 450 klinika jut.
Magyarországon meg 10 millióra 142korház.
Mit irkál itt maga komolytalan?
halado 2012.07.03. 12:23
Tibors!
A svédeknek pénzük is van utazásra, meg sok-sok autópályájuk, mentőhelikopterük, s így gyorsan ellátják a beteget, sérültet.
Nem kéne a feletteseinknek a realitásokat jobban figyelembe venni!?
DE IGEN!
Hogy is volt a 300Ft-os vizitdíjjal? (A településünkön most egészségügyi díjnak hívják, természetesen ezt sokkal kellemesebb fizetni, hiszen a Fidesz képviselők szavaták meg, s azért ez mégiscsak jobb!) A Fidesszel kórusban átkozták a baloldali kormányt, mert -nagyon indokolt - reformokat akart bevezetni. Most a kedves betegek a sokszorosát fizetik majd. Az orvosok, egészségügyisek csendben dühöngenek vagy már elhúztak külföldre.
Hát, ennyit.
Misa56 2012.07.03. 11:56
Aki ezt kitalálta meg érdemelne cca, 2l-es koktélt, mit egykori orosz külügyi népbiztosról neveztek el. Ez alapján ennek a tetű szöcskének sem járna VIP ellátás!
viktorinooo 2012.07.03. 10:59
[tibors] [2012.júl.03. 09:11]
"... tehát 50%-kal több kórházi férőhely van nálunk."

Nyilván ezért népszavaztatta le Orbán az egészségügyi reformot. /Kevesellte az 50%-os fölényt :-))/
Az orvos társadalom meg támogatta. Most meg se fizetés, se hálapénz ->> marad nekik megélhetésként a külföldi munka.
A betegeket meg úgy sem tudja Viktor (Viktor!, Viktor!, Viktor!, ... Viktor!) visszavezetni a "munka világába", tehát sokkal jobb, ha mihamarabb a temetőbe költöznek. Úgy legalább gazdagszik az állam a borsos temetkezési díjakon és nem kell fizetni a sok semmirekellőnek se nyugdíjat, se támogatást!!
Széll Kálmán terv 2.0 --> „Arbeit macht frei 2.0”
tovaris 2012.07.03. 10:57
[tibors] [2012.júl.03. 08:36]

Honnan veszi ezeket az orbitális hülyeségeket? Fizeti a fidesz ezért, mert másképpen nem ömlengene itt fidesznyikhaj módra....
tovaris 2012.07.03. 10:55
[tibors] [2012.júl.03. 09:11]

Az esze tokja túl sok, úgyhogy adhatna belőle másoknak is.
Minden járási székhelyen volt kórház a szocializmusban. Volt szülészet-nőgyógyászat, sebészet, belgyógyászat, traumatológia ambuláns rendelés, hogy az állampolgároknak közel legyen a sürgősségi eljárás.

Nem is volt semmi baj. Érdekes módon pénz is volt a működésük fenntartására....
tovaris 2012.07.03. 10:52
Mengele, mengele, mengele...
tibors 2012.07.03. 09:11
Mo.-n túl sok a kórházi ágy, alacsony hatékonysággal működnek a kórházak.
10 ezer lakosra átlag 60 kórházi ágy jut, ez Nyugat-Európában csak 40, tehát 50%-kal több kórházi férőhely van nálunk.
Az átlagéletkor meg alacsonyabb...
katkaoo 2012.07.03. 08:56
Bezárnak a korházak,átalakulnak,mert nincs rájuk szükség.Érdekes modon 60 éven keresztül szükség
volt rájuk.De van egy bolond banda,aki akkor boldog,ha rombolhat,borogathat,emberi életeket tehet
tönkre.Kiváncsi vagyok,ki lesz a felelös,a katasztrofáért,amikor a betegek nem jutnak idöben orvoshoz,
kilométereket utazgatva.Vagy azt akarják,minél többen halljanak meg idö elött?Hisz engedélyezték a
hálapénzt,most már elszabad fogadni.De az orvosok is tehetnének valamit,mondhatnák azt,hogy nem
kérnek hálapénzt,inkább rendes fizetést,most már nagyon szegények az emberek,elsemennek sokan
a vizsgálatra,mert minek a vizsgálat ha nem tudja igénybe venni a kezelést és nem tudja kiváltani a
gyogyszerét.Ezek a szemetek mindent elvettek az emberektöl.Most is meghalt egy bányász,a nevét nem
irták ki,mert még elsincs temetve szegény.A nyugdiját a felére csökkentették,amiböl nem tudott megélni.
Ez a sok sok mocskos bün a lelkükön szárad majd.


tibors 2012.07.03. 08:36
Rossz a szervezés, túl sok az orvos.
Mo: 34 orvos jut 10 ezer lakosra, míg Svédországban ez 27.
Az utazásról: Svédo. területe 5 x nagyobb kb ua lakossal.
katkaoo 2012.07.03. 08:33
És mi lesz a bezárt korházakkak,a korházi vagyonnal?Ellesz herdálva,vagy már meg is van mindennek a
helye.
elsopotyi 2012.07.03. 08:09
ROMANIABA IS AHOGY LATOM AZ IMADOT ORSZAGOMBA IS A JELSZO=GENOCID.NINCS SZUKSEG NYUGDIJASOKRA, BETEGEKRE AKIK NEM TUDNAK PENZT HOZNI AZ UJGADAGOK ASZTALARA.SAJNOS EZT A GENOCIDOT ROMANIABA AZ RMDSZ MINISZTEREI VEZETTEK BE BASESCU SUGALATARA, AKI MEGELEGELTE HOGY VALAKI AKI SZEGENY MEG ELJEN IS HA BETEG.HAT EZT VETTE AT HU IS SAJNOS.TISZTA SZEGYEN MERT UGY TUDOM EZT ALM=KAMAZTA HITLER ES MENGELE IS IGAZ DURVABB MODON DE AKKOR HABORU VOLT, MOST EU, NATO ES MAS HAZUGSAG.
level_1 2012.07.03. 07:35
Arra kell figyelni, mikor lesz meg az első halálos áldozata a kórházreformnak, és teli torokból üvölteni. Sajnos már csend van a nyugdíjreform áldozatáról, aki öngyilkos lett, mert megvonták a minimális járandóságát. Én nem felejtek, mocsok gyilkos fideSS banda.
blaskagabriella 2012.07.03. 07:05
MAGYARORSZÁGBAN HIVATALBA LÉPETT A HIVATALOS EUTANÁZIA!!!! "hajrá fidesz, valamiben sikerült EURÓPÁT lepipálni!!!!!