Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csúnyán lyukra futtatja Matolcsyt a nemzetközi gazdaság

nepszava.hu|2012. júl 03. 13:05
[A+ A-]
A német export visszaesése lassítja a német gazdaságot, ami viszont keresztülhúzhatja a magyar kormány növekedési terveit. Ráadásul az EU-n kívüli piacok sem kapkodnak a magyar portékák után.
Felerészben igazat mond Matolcsy György, amikor az ország felemelkedése kapcsán egyfajta magyar tündérmeséről beszél. A rendre-másra megjelenő statisztikák - most éppen a külkereskedelem adatai - azt mutatják: mese, amit a nemzetgazdasági miniszter elővezet. Az optimista megközelítés úgy szól: nagyjából ugyanannyit tudnak a magyar export és importpiacok, mint tavaly. Csakhogy a 2011-es évben kizárólag a megszorítások miatt nem borult a büdzsé, azaz egy 2012-es stagnálás sem alapozhatja meg a Matolcsy által 2013-ra datált gazdasági javulást. Már csak azért sem lehet reális a növekedés ígérete, mert sem a német, sem a kínai gazdaság nem viselkedik úgy, ahogy azt Orbán Viktor jobbkeze elvárná.

Ugyanis a keleti nyitás a jelek szerint nem jött be: áprilisban Ázsia országaiba úgy 95 milliárd forintnyi exportcikket indítottak a magyar cégek - ez az utóbbi két év legkisebb tétele volt. A külkereskedelmi mérlegromlást némiképp ellensúlyozta, hogy Ázsiából érkező import szintén negatív rekordot döntött, mindössze 196 milliárd forintra rúgott, ám még így is a kivitel több mint duplája a behozatal. Az amerikai piacokon sem számít favoritnak a magyar partner - igaz, ott csak az utóbbi nyolc hónap legrosszabb eredményét hozta az április: az újvilág összesen 57,4 milliárd forintnyi pannon portékát szívott fel. Összességében elmondható, hogy az Unión kívüli területeken egyre kevésbé kelendőek a magyar árucikkek: az export értéke egyéves mélypontra, 397.8 milliárd forintra esett vissza.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor többször hangsúlyozta - legutóbb a parlament hétfői plenáris ülésén -, hogy Magyarország legfőbb partnere az Európai Unió, a pénz ugyanis onnan jön. Áprilisban az európai közösség mintegy 1397 milliárd forintnyi magyar exportcikket nyelt be (a számla nagyobb részét - 983,2 milliárdot - a 15 régi tagállam csengette ki.) Az persze üröm az örömben, hogy ez az áprilisi összeg a legkisebb az idei évben. És ez a tendencia várhatóan nem változik a közeljövőben, ugyanis Németország exportja erősen - 1.7 százalékkal - csökkent márciusról áprilisra. Márpedig Európa vezető hatalmánál is az export a gazdaság legfőbb tartópillére: nem véletlen, hogy a GDP első negyedéves 1,7 százalékos növekedése várhatóan erősen lelassul. Ez viszont azt jelenti, hogy Németország kevesebb exportcikket szív fel, következésképpen gyengül a magyar export is - noha a magyar költségvetés tervezete épphogy tisztes német felívelésre alapozza növekedési terveit.

Összességében az áprilisi kivitel - szintén a leggyengébb az idei évben - 1794,7 milliárd forintra rúgott, gerincét a szállítóeszközök és gépek adták (934 milliárd forint értékben). A második legnagyobb exportcikk-kör a feldolgozott termékeké - ezekből 577,4 milliárd forintnyit szívott fel a külföld. Az élelmiszerek és italok a harmadik helyre szorultak - e portékákból 148,6 milliárd forint értékben fogyasztott a világ. Magyar nyersanyagot 60,7 milliárd forintért vásárolt a külföld, míg energiahordozókat 74,1 milliárd forintért. Mindenesetre a külkereskedelmi mérleg pozitív, ugyanis az áprilisi import 1681,2 forintra rúgott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (23)

A hozzászóláshoz .

Lajosbacsi1000 2012.07.04. 00:14
Matolcsy a nagy mesemondó !
De most már elég volt belőle !
malkom 2012.07.03. 19:05
Egy ilyen kis országban csak egy idióta lehet, választani kell, hogy ki kit irányít. A Matolcsyból nem nézem ki, hogy igazgatja a pártot. De bűnbaknak még jó lehet valakiknek. A párttagok meg egyre idegesebbek lesznek mert nem jönnek be a dakota jóslatok.
tibors 2012.07.03. 18:59
ez a matolcsy ugyanazt a nótát fújja mint a koka kola jános és a nyomorult népet hülyíti, ahelyett, hogy elmesélné nekik, hogy az eu-ben mindig mo volt a legocsmányabban eladósodott formáció és mind az ország mind a lakossága csak hitelekből él mert csak ennyire képes.
homepictures 2012.07.03. 18:56
Azanyjukat ezeknek a kulfoldieknek!
Hogy nem kepesek belatni, hogy a magyarok kezeben van a "bolcsek kove" Matolcsy es Orban szemelyeben? Sajnos az alacsonyabbrendu intelligenciak altalaban nem latjak at a "bigger picture"-t, igy nem kepesek elemelkedni a poros foldtol, hogy behodoljanak.
kockazat1 2012.07.03. 18:46
A TÖKETLENKEDÉSÜK JELSZAVAI. az elmúlt 2 évben
Csak hogy el ne felejtsék a zemberek!
Mindegyik egy új kezdete.
Ennyiszer nem találták a megoldást.
Ezekkel járatták le az országot.
Fülke forradalom. Gazdasági szabadságharc. Kiigazítás. Átütemezés. Átalakítás. Átszervezés . Nekirugaszkodás. Kitörni. Áttörni. Kifutás. Nekiindulás. Felszívni. Lendül. Mozdul. Gyorsnaszád. Gerilla hadviselés. Hüvelykújj szabályzó. Centrális erőtér. Gazdasági fordulat. Konszolidáció. Nemzet motorja. Taktikai nukleáris atomfegyver. Robosztusos növekedés. Tündérmesés eredmények. EU üzleti központja.
Gazdasági bravúr. Emelkedés éve. Robbantjuk a gazdaság motorjait.
2011. A MEGÚJULÁS ÉVE = demokrácia amortizálása,
2012. ELRUGASZKODÁS ÉVE = nem leszünk gyarmat.
2013. EMELKEDÉS ÉVE = adó adó hátán
Mindenki minket fog követni!
Magyar csoda!
Hozzánk jönnek pénzt kérni!
Gyorsnaszádot repítő keleti szél.
Sziklaszilárd kínai-szaúdi tengely.
Unortodox gazdaságtan.
Interkontinentális fordítókorong.
Galaktikus bumeráng.
Pannon virtus.
Szavak, szavak . Duma ,duma. Nyomor, nyomor.

blaskagabriella 2012.07.03. 18:22
kapja be az orbán a matolcsiét vagy vica versa!!!!!!
kovachtamas 2012.07.03. 18:10
Be van tervezve, illetve kalkulálva a hiány, aminek még a nagyágrendje is bizonytalan és érdektelen számukra. Nem érdekli őket sem a láthatóan komolytalan költségvetés, sem az igéretek fedezethiánya, az ő szemük előtt egyetlen dolog lebeg mint a sültgalamb, ez pedig az MNB valuta tartaléka. Addig persze mindig dobnak közénk valami rágcsálnivalót....

El fogják lopni a tartalékot is, mint minden mást ami nincs elég erősen lebetonozva és megkreálják hozzá tündérideológiájukat hogy milyen jó ez nekünk...Elvégre jön a választási év, meg kell venni a bagázst és félrevezetni akiknél ez eddig is bejött. Így cseng össze a nemzetpolitika...Mi lesz utána? Ha nyernek, akkor föld sem marad a lábunk alatt, ha vesztenek akkor pedig tele zsebbel (mármint ők) majd anrchiába lökik az országot ahol tort ülhetnek az elmebetegek és majd viháncolva tapsolnak hogy tessék most még rosszabb az országnak.
Moric 2012.07.03. 17:57
Amit Matolcsy mond, azt mind Orbán találta ki. Lehet nála reklamálni.
latens 2012.07.03. 17:21
Most még nem látja matócsy nagyságát a nyugat. A fafejű akarnokok nem képesek igazodni hozzánk. De jön még kutyára dér! Fognak még nálunk előszobázni a nyugati miniszterelnökök, segélyért kuncsorogva! Kár, hogy már nem a Szeretett Vezér előszobájában, mert addigra a nevét is elfelejti a hálátlan magyar, átlépve rajta, mint a tyúxaron.
barguzin 2012.07.03. 15:17
Úgy látszik, azt hiszik, hogy Matolcsy valamilyen irányban mozog, pedig csak folyamatosan hazudik,. Igaz, mély átéléssel.
gubaba 2012.07.03. 15:16
Lyukra fut? Én tegnapról úgy tudtam, hogy keskeny résekben növekszik naggyá! Mondtam is, hogy remélem a gyerekek már alszanak, amikor Eltolcsynak ilyenek jutnak az eszébe, mert ha a tettek mezejére lép, lehet, hogy ez utóbbiak megállnak a fejlődésben!
bakegya 2012.07.03. 15:16
Most hogy ilyen jó meleg van,kénytelen vagyok a lyukra futtatónak adakozni-ugyanis a 45 éve használt strandom helyén ,ami egyébként a volt PM.szakszervezeti működése által beruházott jólfelszerelt strand volt,ma tessék jól áthallani az intézményesített sajátzsebre működtetett Balaton Olimpiai Központok luxushajókikötője,a napi belépő 1180-forintban,de a strand nem üzemel,fürdés saját felelősségre.Hát így perselyez az arénákra a nagyfőnök és annak számvevője.
Bali30 2012.07.03. 14:43
Matolcsy kurjant egy jó magyarosat, csap egyet az ostorral, aztán a főnöke jól nyakonveri a kínai államfőt, majd kína is 1 emberként beáll mögénk..
tovaris 2012.07.03. 14:41
[Jusef] [2012.júl.03. 14:32]

Érdekes volt ez a szabad verselésben előadott vélemény, de ennek ellenére igaz....
tovaris 2012.07.03. 14:39
[szoszi] [2012.júl.03. 13:58]

Csak fingani tud, maga idióta?
Jusef 2012.07.03. 14:32
Amikor a fagyi visszanyal.
A saller osztogato pávatáncos mini napoleon meg az
ugyancsak orvosi eset tündérmesés bábuja,
melléfog , mint mindenben.
A törpe herceg azt hazudja a parlamentben, és a rádioban
az ö kedves népének, hogy mi külön megyünk, mert nincs
idö bevárni ezt a toporgo szerencsétlenkedö Eut.
Közben ? Kiderül, hogy természetesen az országvédö
felemelkedö költségvetést, a Német növekedönek remélt
gazdasághoz tervezik.
Ezt most akkor hogy?
Mélyen nem tisztelt sohanemhazudo miniszterelnök nem ur.
Egyik mondatunkban lehazudjuk az Eu-tol valo függöségünket,
mert nekünk ne pofázzon, föleg abba ne, hogyan raboljuk üresitjük
ki az országot saját zsebre, a másik pillanatban meg majd ráfogjuk
ugyan csak az EU-ra, hogy miattuk nem növekedünk mert visszahuznak?
Ejnye te vitya.... hát ki a bánatot nézel te hülyének?
Persze hogy tudod jol, a segnyalo parlamented se veszi be a lökött
dumádat.
Nem miniszter elnök vagy te csak egy nyomorult bünözö.

Elvis 2012.07.03. 14:27
Matolcsy őrültségeire már nincs jelző...

Viszont a cikk címével nem értek egyet: a futballból vett kifejezés - lyukra futtat - valójában pozitív cselekedet, mivel a játékos üres térben kaphatja meg a labdát és így nagyobb esélye van arra, hogy továbbvigye vagy jól továbbítsa.

Ha már a fociban keresünk megfelelő hasonlatot, akkor inkább azt mondanám, csúnyán árnyékra vetődött Matolcsy, s közben óriási gólt kapott.
marimama 2012.07.03. 14:17

[szoszi] [2012.júl.03. 13:58]
"magadból indulsz ki jimikém"

A mai a kommentjeiért még felkelni is felesleges volt.

jimipapa 2012.07.03. 14:15
[szoszi] [2012.júl.03. 13:58]

Amúgy csak tovább drukkoljál eltolcsinak !
Az okos a maga kárán , a suttyó még azon se !
jimipapa 2012.07.03. 14:13
[szoszi] [2012.júl.03. 13:58]
magadból indulsz ki jimikém !

Belőled nem tudnék ! Hála az égnek !