Előző
Következő
új cikk

Sport

Légvédelmi rakétaütegeket telepítenek Londonba

MTI|2012. júl 03. 18:39
[A+ A-]
Hat helyszínre telepít légvédelmi rakétaütegeket London belterületén a brit hadsereg a július 27-én kezdődő olimpiai játékok biztosítása érdekében - jelentette be kedden hivatalosan a brit védelmi minisztérium.
A tárca ismertetéséből kitűnik, hogy az ütegek gyakorlatilag gyűrűbe fogják a fő ötkarikás létesítmények - köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu - helyszínét, a kelet-londoni Stratford városrészt. A kijelölt helyszínek között van például a Stratfordtól északra fekvő Enfield, az északkeleti Waltham Forest, az olimpiai központtól nyugatra elterülő Tower Hamlets, valamint a dél-délkeleti irányban lévő Greenwich és Lewisham. E városrészek zöme sűrűn lakott.

Az egyik helyszín például a Tower Hamlets negyed lakóparkja, amelynek egykor víztoronyként szolgált, mára lakóházzá átalakított toronyépületének, a Lexington Buildingnek a tetejére is telepítenek egy rakétaüteget.

A lakóparkba - csakúgy, mint több más londoni helyszínre - a Starstreak High Velocity Missile nevű, földi indítású, rövid hatósugarú légvédelmi rakétarendszer egy ütegét telepítik. Ez a rendszer a brit hadsereg osztályozása szerint "alacsonyan szálló, nagyon nagy teljesítményű repülőgépek" ellen vethető be. A rakéták a hangsebesség háromszorosát meghaladó sebességgel közelítik meg a kijelölt célt.

A Londonba telepítendő másik légvédelmi eszköz a Rapier Field Standard C típusú rakéta, amely ugyancsak rövid hatósugarú rendszer, de repülőgépek mellett pilótanélküli légi támadófegyverek, például robotrepülőgépek ellen is bevethető.
Philip Hammond brit védelmi miniszter kedden közölte, hogy mindez "csak az egyik eleme" a londoni olimpia védelmére kidolgozott "átfogó, többrétegű légtér-biztosítási tervnek", amely "erőteljesen elrettentő hatású".

Hammond a mozgósítás várható mértékére már karácsony előtt is egyértelmű utalást tett, amikor hivatalosan bejelentette, hogy a tervek szerint hadosztálynyi katona - köztük a királyi légierő és a haditengerészet több egysége - ügyel majd a nyári londoni olimpiai játékok biztonságára.

A miniszter a parlamentnek december közepén megküldött részletes tájékoztatójában közölte, hogy a védelmi minisztérium összesen 13 500 katonával erősíti meg a londoni olimpiai rendezvények biztonsági őrizetét.
Ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló brit kontingens, amely jelenleg kilencezer fős.

A biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz majd a Temzén.
Az Ocean fedélzetéről Puma és Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását.
Emellett a királyi légierő Londonban működő támaszpontjára Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényelnek a játékok idejére.

A brit elhárítás (MI5) igazgatója minapi beszédében kijelentette, hogy "vonzó célpontot" kínálhat a terroristáknak a július 27-én kezdődő londoni olimpia. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában - Mansion House - tartott június végi előadásában "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont" - fogalmazott az MI5 vezetője.
Evans közölte azt is, hogy az MI5 londoni központjában "korlátozták az eltávozásokat" az olimpia idejére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (2)

A hozzászóláshoz .

taeki 2012.07.04. 08:24
[Lajosbacsi1000] A fenéket van béke! Minden okuk meg van rà hogy ekkora készültségbe lépjenek.
Ettol félnek. Ime ABC.es Internacional sapanyol nyelvű hiradàs mely elsején jelent meg.

http://www.abc.es/20120701/internacional/abci-alqaeda-secuestro-201207011640.html#.T_ByWcBEHW0.facebook

Al-Kaida
terrortàmadàstol tartanak. Fülest kaptak az angol terrorelhàritok, hogy
egy 35 éves férfi aki magànak Abu Abdulrahman nevet adta ,4 éve tért àt a muszlim hitre és Jemenben kapott kiképzést. Most egy amerikai eltéritett repülővel készul merényletett elkovetni a londoni olimpiàn.Tehàt elso lépésben egy amerikai roszabb esetben bàrmilyen utasszàllito repülőgépet kell eltéríteniük.

" Abu Abdulrahman" név egyben egy koràn idézet is melynek jelentése Isten embere vagy ugy is mondhato hogy isten szolgàja.

Először àttéritették ezt az embert az iszlàm hitre majd elvégezték rajta a szokàsos agymosàst és felhasznàljàk a szélsőséges önös céljaikra.A fanatistàk nagyon értenek az emberi agymosàsokhoz és manuipulàciokhoz. Kifejezetten veszélyes elemek a vilàgra és az emberiségre nézve.
Lajosbacsi1000 2012.07.04. 00:54
Mitől fosnak ? Béke van !