Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pintér lecsaphat az iskolakerülőkre

Népszava|2012. júl 09. 05:11
[A+ A-]
A jövő évi költségvetés elfogadása mellett több oktatást érintő jogszabályról is szavaznak a nyári szünet előtti utolsó parlamenti héten a képviselők. Várhatóan módosítják a felsőoktatási törvényt, mivel az Alkotmánybíróság (Ab) múlt kedden megsemmisítette a hallgatói szerződésekre vonatkozó kormányrendeletet.
A döntés tartalmilag nem kifogásolta az állami ösztöndíjas diplomásokat 20 évi magyarországi munkavállalásra kötelező jogszabályt, csak azt, hogy nem törvényben fogalmazták meg. Ezért az oktatási bizottság már pénteken olyan módosítást terjesztett a parlament elé, amely változatlan formában átemeli az Ab által megsemmisített kormányrendelet tartalmát. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szerint a kormányoldal semmibe veszi a felvételizőket azzal, hogy az alkotmányellenesnek minősített kormányrendelettel teljesen megegyező módon kívánja törvényi erőre emelni a diplomások röghöz kötését.

A jogszabály ellen a Fiatalok Magyar Hangja-Szolidaritás Ifjúság nevű Facebook-csoport, a Hallgatói és Oktatói Hálózattal közösen szervezett tüntetést a mai napra. A tiltakozók 15:30-kor indulnak a Nyugati térről az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete elé, ahol petíciót adnak át Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak.

Ma módosíthatják az alig fél éve elfogadott köznevelési törvényt is, többek között azért, mert az önkormányzati oktatási intézmények jövő évi államosítása miatt el kellett különíteni az iskolák fenntartói és működtetői feladatait. Így az önkormányzatok - működtetőként - a jövőben is kénytelenek lesznek az iskolák közüzemi számláit, karbantartását finanszírozni, miközben az intézmények fenntartását, irányítását az állam veszi át. Kunhalmi Ágnes az iskolák államosításával összefüggésben azt nevezte az egyik legnagyobb veszélynek, hogy a központi irányítással megszűnhetnek az önkormányzatok által szervezett iskolai szolgáltatások, például nyelvi előkészítők és informatikai laborok.

Szavazni fog a parlament a Pintér Sándor belügyminiszter által beterjesztett rendészeti salátatörvényről is, amely több jogszabály módosításával lehetővé teszi, hogy a rendőrség többek között "közreműködjön" az oktatási intézmények rendjének fenntartásában, valamint azt, hogy a 14 év alatti, iskolaidőben igazolatlanul az intézményen kívül tartózkodó diákokat a rendőrök az iskolaigazgatóhoz "kisérhessék". Azt a javaslat nem tisztázza, hogy ennek érdekében mekkora mértékű testi kényszert alkalmazhatnak majd. A módosítás lehetővé teszi iskolaőrök alkalmazását is az oktatási intézményekben, akik megakadályozhatják a vélt szabálysértéséket és az iskola igazolatlan elhagyását. Az iskolaőrök pontos tevékenységi körét és jogosultságait korábbi sajtóhírek szerint az oktatási államtitkárság rendeletben szabályozza majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

Netye 2012.07.10. 10:58
Talán igen, Kalányos valamelik rokona: viktóriánusz!?
Netye 2012.07.10. 10:57
Sok sarhazi van ebben a kormányban! Tanácstalan vagyok: pintér a legnagyobb, vagy van nagyobb sarhazi!?
Geronimo 2012.07.10. 08:43
Erre a rendőrségre egy döglött kutyát sem bíznék.Előre borítékolható, hogy az eltérő kultúrájú kisebbségi népcsoport-
ba tartozó iskolakerülőkkel nem mer majd a rendőrség fellépni.
karpatij 2012.07.09. 13:06

miért nem esik egy rohad büdös qvaszó a szülői felelősségről ?!

a kiskorú veszélyeztetése, a gyermekkorú sérelmére - szülő által - elkövetett bűncselekményről ?!
karpatij 2012.07.09. 13:02
gratulálok sPsintér sunyiháttyám...
karpatij 2012.07.09. 13:00

bízom benne, hogy a törvénybe bele lesz foglalva, hogy a "szolgálati szabályzatban" meghatározottak

szerint, a "FOKOZATOSSÁG" elvét a rendőrnek be kell tartania...

- törvény nevében felszólítás (stb. meg kell előznie a kényszerítő eszközök alkalmazását...! )

- testi kényszer
- könnygáz palack, könnygáz gránát
- bilincs
- gumibot
- szogálati kutya "használata", illetve alkalmazása

és a

- fegyverhasználat

melynek használatát meg kell előznie a "figyelmeztető lövés-, lövéseknek"

jajjj és mivel gyermekkorúakról van szó elsősorban,
a fegyverhasználatot csak "felső tagozatossal" szemben lehessen alkalmazni,
kivéve, ha "évet ismétel a bűnöző" PSéldául: - a 4-ik osztályig évet ismételt és elmúlt már 10 éves
Recsanoka 2012.07.09. 12:23
Remélem a következő kormánynak / bárkik is legyenek/ az első dolgai között fog szerepelni
a NAT teljes megszüntetése!Vissza kell nekik adni a használt papírokat, hátha fel tudják nemesebb
célokra használni!
Felháborító, amit a gyermekeinkkel , ifjúságunkkal művelnek!
marimama 2012.07.09. 10:54

Elnéztem, ahogy a rendőrség töketlenkedett a Kossuth téren a minap, elejtett fegyver, spray, lökdösődés, stb.

Úgy látszik kell egy kis sikerélmény, ami talán a diákokkal szemben - esetleg - érné őket.
Kivéve, ha a szülők másképp döntenek és közbelépnek!
gubaba 2012.07.09. 10:20
Kivel teszi ezt?
Azzal a rendőrséggel, amelynek reprezentánsai a saját magánéleti konfliktusaikat se tudják kezelni?

A rendőri eskü az ötödikesek hajkurászásáról szól? Na ne má!
nofrete 2012.07.09. 09:35
"Pintér lecsaphat az iskolakerülőkre!" - csapjon is le, börtönbe a nebulókkal. Mit képzelnek? Csak úgy kerülik az iskolát! Majd Pintér bácsi jön és jól lecsuk! Nem igaz ez a pasas!
blaskagabriella 2012.07.09. 08:15
ez a félhülye pintér ne a gyerekekkel arcoskodjon, hanem a mocskos szélsőjobbos csőcselékkel, akik még a rendőröknek is nekimennek!!!!!
pikirt 2012.07.09. 08:09
"A döntés tartalmilag nem kifogásolta az állami ösztöndíjas diplomásokat 20 évi magyarországi munkavállalásra kötelező jogszabályt,..."

Csak a pontosság kedvéért, nem 20éen keresztül kötelező a magyarországi munkavállalás, hanem a képzési idő (4-5-6 év) dupláját kitevő évekre, amit 20 (Húsz) éven belül kell teljesíteni!!! Ezen is fel lehet háborodni, nem kell még "két lapáttal rátenni", szerintem
papa.49 2012.07.09. 06:34
Kell neki a sikerélmény ha már a feladatát NEM TUDJA, NEM AKARJA ELLÁTNI, LEGALÁBB BEVITET NÉHÁNY ,, ISKOLAKERÜLŐ,, GYERMEKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Itt is az a baj pici az ,,ember,, túl nagy neki a feladat, ilyenkor mondja azt a normális ember ,, köszönöm elég, kiszállok,, ja hogy ehhez kellene még valami amit ,a pénz, a kovács nem tud pótolni, az igaz..............