Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Jobbikos polgármester nem kér az úszófelszerelésből

Népszava|2012. júl 09. 05:15
[A+ A-]
Egy volt olimpiai bajnok, egy vízilabdázó, olvasva az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felhívását, melyben mélyszegénységben élő cigány tanulók számára "úszócuccgyűjtő" akciót hirdetett, felajánlotta, hogy romáknak és nem romáknak, akár az iskola valamennyi növendékének a szükséges úszófelszerelést beszerzi. Molnár Károly iskolaigazgató és Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, különböző okokra hivatkozva az adományból nem kért.
Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálata és megállapítása szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a cigány gyerekeket elkülönítetten, összevont osztályokban tanítják a földszinten, a nem cigány tanulókat pedig az emeleten s a tetőtérben. Az oktatás színvonala a földszinten alacsonyabb. Azok a cigány tanulók, akik szegények -a szülőknek nincsen pénze úszófelszerelésre-, az iskola uszodáját nem használhatják. A jobbikos Juhász Oszkár vezette önkormányzat, pénzhiányra hivatkozva a szegény cigány gyerekek úszását nem támogatja. Annak ellenére sem, hogy az órarend szerint az úszás kötelező. Az uszodába azok, akik nem rendelkeznek strandpapuccsal, úszóruhával, úszósapkával és törölközővel, nem léphetnek be; előírt iskolai kötelezettségüket nem teljesíthetik. Az iskola igazgatója, Molnár Károly szerint az intézmény nem cigányellenes, csupán rendpárti.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ez év márciusában hirdetett úszócuccgyűjtő akciót hattól tizennégy éves korú fiúk és lányok számára, s ahogy felhívásukban írták, nem muszáj, hogy a "cucc" új legyen. Az akció nagy siker és nagy bukás lett.

Az történt ugyanis, kezdett az elképesztő történetbe Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője, hogy egy helybéli anyukával először összeírattuk a méreteket. Kinek, mekkora a lába, milyen magasak, milyen testalkatúak. Május közepére 30 gyereknek sikerült a felszerelést beszereznünk, amit aztán elvittünk a lakásukra. Megfogalmaztunk egy kérelmet is, melynek lényege, a szülő azt kéri az iskola igazgatójától, gyermeke hadd használhassa már másnaptól az iskola uszodáját. A szülők a kérelmeket elküldték, választ nem kaptak, a gyerekek pedig nem úsztak. Az igazgató arra hivatkozott, hogy május közepétől leeresztik a vizet; az uszoda nyáron nem működik.

A történethez tartozik, hogy az úszócuccgyűjtő felhívásra jelentkezett egy cég.

Volt olimpiai bajnok, egy vízilabdázó vezeti, aki arról beszélt, hogy függetlenül attól, ki roma és ki nem, minden rászorulónak beszereznék a felszerelést. Meg labdákat és bármit, amire az iskolának szüksége van. Az a furcsa, magyarázta Mohácsi Erzsébet, hogy Molnár Károly iskolaigazgató a választ előbb húzta-vonta, végül azt mondta, az adomány elfogadásában Juhász Oszkár polgármester a kompetens. A polgármester a volt olimpiai bajnokot Farkas Jánoshoz, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökéhez irányította, mivelhogy a kisebbség problémája az, ha nincsen úszófelszerelésük. A cégvezető ugyanakkor azt hangoztatta, ők minden rászorulót támogatnának, elsősorban azért, hogy a gyerekek megkülönböztetés nélkül, együtt használhassák az uszodát.

Végül az igazgató úr azt a választ adta, hogy köszönik szépen, de inkább nem kérik a támogatást, mert május közepén a vizet úgyis leengedik, szeptemberben pedig nem tudják, ki veszi át az önkormányzattól az iskolát. A volt olimpiai bajnok az igazgatónak arról is beszélt, hogy ők akár az iskola valamennyi tanulójának biztosítanák a felszerelést, amit olimpiai bajnokok részvételével, játékos vetélkedő során adnának át, és hogy személy szerint szívesen tartana edzéseket, külföldön ugyanis dolgozott már hátrányos helyzetű gyerekekkel.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az alapítvány, az iskolában meglévő szegregáció miatt perli a fenntartót, vagyis a gyöngyöspatai önkormányzatot.

Eddig három tárgyalás volt, a legutóbbira az alperesek, az önkormányzat képviselői már el se mentek, s bírói felszólítás ellenére sem nyújtották be azokat a dokumentumokat, amelyekkel érdemben védekezhetnének. A második tárgyalási napon meg az történt, hogy Juhász Oszkár a cigányokat bűnözőknek nevezte, Mohácsi Erzsébetnek pedig azt javasolta, menjen inkább Kanadába. Beszédét a bíró több ízben megszakította, s arra figyelmeztette Juhász Oszkárt, hogy nem sajtótájékoztatón, nem is kampányrendezvényen, hanem a bíróságon van. Az újabb tárgyalási napot szeptember elejére tűzték ki, s ha az alperesek védekezési anyagukat addig nem csatolják, akkor ítélet is születik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (18)

A hozzászóláshoz .

Netye 2012.07.10. 10:55
Normális ember kerüli a jobbikosokat!
Geronimo 2012.07.10. 08:35
Van valami diszkrét bája annak, hogy a politika előszeretettel "ekézi" Gyöngyöspatát. Ami a cikket illeti, 90%-át nem hiszem el, viszont kiválóan alkalmas az eltérő kultúrájú kisebbségi népcsoport valamint a magyarok szembefordításá-
nak. Kállai Ernő????? No comment! Ha Gyöngyöspatán elszakad a szál, lehet majd "egyenruhás bűnözésről beszél-
ni".
karpatij 2012.07.10. 00:24

olimpikonokról jut eszembe, hogy szegény ÖCSI BÁCSI temetése kapcsán ( aranylábnak semmi köze ügyhöz)

a feudális temetés során 40 MILLIÓ ft. művészeti díjat fizetett ki egy nyefftani vendéglátós, de 160 milka volt

a komplett összeg...

ÖCSIBÁ MEGÉRDEMELTE A CEREMÓNIÁT, de..........

a művészt két lábbal rúgom ki, aki NEM INGYEN "művszkedik" és NEM MEGTISZTELTETÉSNEK VESTI

hogy egyáltalán SZÁMBA VETTÉK, sőt, én még pénzt szedtem volna minden művésztől, aki meg kíván jelenni vagy fellépni, mert nem biztos, hogy oda illett...

mindenképpen, 150-160 milliós bevételt lehetett volna elkönyvelni

ÉS tán öcsibácsi egyetértésével, a SZEGÉNY EMBEREKRE fordítani,

dehát, nem én rendeztem, hanem egy ... .... ....
karpatij 2012.07.10. 00:12
ha 1ccer mekktunnánk, húgy mi lett a jegyekkel... - hááá, nem lenne háááátrány
karpatij 2012.07.10. 00:09
hamár az olim piánál tartunk !

remélem, húgy ujjan embert nem küldenek ki állami pénzen, aki a "made in csájna" bajnokseggen

ZUGJEGYÁRUS VÓT ?

tényleg, nem lesz ellene büntető eljárás ?

láttam a neten egy jó kis videót, hogy .... ................hol a jegyünk !!!???!!!

miért nincs börtönben az ilyen MOCSOK ?
karpatij 2012.07.10. 00:04
jajjj, bocsi de mellékvágányra tsúsztam, mer olimpijaji bajnokok KOSZT soha nem VÓT SP'icli....

legalábbis én úgy tom...

jójó, cidexces kébviselők aptyai koszt vót SPICLI, de az nem rokonom és nemis olimpiás
karpatij 2012.07.10. 00:01
utóirat...

olyan embertől sem fogadok el ajándékot, aki LEHALLGATÓSZOBA kiutalóval SZÓBA ÁLLT !!!!!!!!
karpatij 2012.07.09. 23:59

az iskolaigazgató & polgármester Urakhoz csatlakozom...

nem különböző okokra, hanem egyszerű okokra való hivatkozással

i n d o k o l á s :

nem fogadok el ajándékot olyan embertől, aki szóba állt smitty plág budapesti lakossal,

- oszt jjlyónapot ! - akinek meg nem teCCik, hááá,

ammeg mennyen a jóóó angliai olimpjára
butuska 2012.07.09. 21:36
[Konczbacsi] [2012.júl.09. 15:21]

El kell keserítsem: lehet, hogy nem ismeri az uszodai szabályokat, de a vízbe csak titszán, megfürödve lehet menni, tehát ha annak a 10 éves kölyöknek a napi suli után fürdenie kell, az természetes... akár cigány, akár nem... FELFOGTA?

Miből gondolja, hogy egy cigány származású kiskölyöknek nem jár az esély, hogy BAJNOK legyen???
Honnan veszi a bátorságot, hogy egyáltalán BÁRKIT IS ELZÁRJON A LEHETŐSÉGTŐL!!!

Majd ha az ön gyerekét, mondjuk mert van egy pattanás az arcán, kizárják a szépségversenyről.... na majd akkor, kíváncsi leszek a semmit mondó véleményére.

Senki nem várja el, hogy szeressen mindenkit, de azt igen, hogy legalább a gondolataiban adjon esélyt az életre - másoknak is...
banya 2012.07.09. 16:23
[Koncbacsi] te is afféle patai szorgos, dolgos ember vagy, aki Oszit vastapssal élteti?
Konczbacsi 2012.07.09. 15:21
Emberek! Nézzenek már rá a naptárra! Július van! Májusban leengedték a vizet a medencéből... akkor most miben is úsznak? A messziről jött ember azt mond amit akar ( finoman szólva) a patai szorgos, dolgos emberek gyermekeinek nincs szükségük adomány felszerelésre.....
Tisztelt kommentezők! Önök szeretnék ha a gyerekük "kétes tisztaságú" , finoman szólva büdös csemetével tornázna, fürdene együtt? Ja, Oszi ( Juhász Oszkár) tud úszni... Szöges cipő meg úgylátszik nem kell, mert az legutóbbi falugyűlésen megtapsolták amikor a terembe lépett!
JaJoK 2012.07.09. 14:39
Gyöngyöspata népe Őket választotta........Lelkük rajta, de állítólag ott is emberek laknak!!
rokkantnyugtalan 2012.07.09. 10:24
Se a 'polgi, se a 'diri nem tud úszni.
Inkább küldjenek nekik szöges cipőt! Hátha eléri őket a jogos népharag...
zole52 2012.07.09. 09:44
Egyre több gond van veled,ne "égesd" a jobbikot,mert így sincs sok esély,de ne az legyen a cél-megszeded magad 4 év alatt,mert többször úgyse mehetsz a húsos fazékhoz?
pikirt 2012.07.09. 09:40
Biztos naiv vagyok, de úgy gondolom , hogy teljesen felesleges (és ezek szerint kontraproduktiv is) volt "engedélyt kérni" az adományok kiosztásához, meg ahhoz, hogy az uszócuccal rendelkező gyerekek "hadd úszhassanak". A felszerelést az érintett gyerekekhez kellett eljuttatni, akik a legközelebbi "tesi órán" már előírás szerint felszerelve magától értetődöen mentek volna az usziba.
Ha a tesitanár, a diri vagy a nagyméltőságú polgármester megakadályozta volna őket, akkor meg bírósági végrehajtást kellett volna kérni, hogy a tanrendbe kötelezően előírtakat a diákok el tudják végezni.
marypoppin 2012.07.09. 08:27
Gyomorforgató az adományokhoz való hozzáállás!
tovaris 2012.07.09. 07:28
Vajon miféle "különböző okokra" hivatkozhattak?
papa.49 2012.07.09. 06:11
Oszi, Oszi kár volt kimutatnod a fogad fehérjét eddig is tudtuk milyen ,,ember,, vagy, most már a választóid is tisztába vannak, hogy ,,kígyót melengettek a keblükön,,!!!!!!!!!!!!!!