Előző
Következő
új cikk

Napi kérdés

Heti kérdés - válaszol: Róna Péter közgazdász

Népszava|2012. júl 09. 05:30
[A+ A-]
Felelőtlen osztogatás-e a munkahelyvédelmi terve szánt 300 milliárd forint?
Önmagában jelentős lépés is lehetne a kormány tíz pontos munkahelyvédelmi terve, de ebben a formában semmi sem támasztja alá a szükségességét. Az elmúlt két évtizedben a munkaügyekben a magyar kormányok "fordítva ülnek a lovon." Nem arra lenne szükség, hogy az embereket mindenáron foglalkoztassák, hanem arra, hogy olyan tevékenységet végezzenek, amely a hozzáadott érték révén hozzájárul a GDP növekedéséhez, és ahhoz hogy a termelékenység is magasabb legyen. Nálunk 1,2 millió olyan ember van, aki annyira képzetlen, hogy egyetlen előnye a munkaerőpiacon, hogy olcsó. Tehát nem a munkaadók járulékfizetési terheit kellett volna csökkenteni, hanem a szakmai oktatásra szánt pénzeket növelni.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (19)

A hozzászóláshoz .

dalia 2012.07.15. 14:26
Kivételesen igaza van Róna Péternek ! Itt diploma nélkül még fejlesztési miniszter is lehet valakiből ! Elég ha könyvelni tud...
szenior 2012.07.13. 15:28
Csak a tisztánlátás kedvéért: nagy tisztelője vagyok a Róna Péternek. Rendre „fején találja szeget!” Viszont, ez esetben mintha valami nem stimmelne a logikában. Ad.1. A munkahelyteremtés és a foglalkoztatás bővítése legalább annyira fontos, mint az általa említett hatékonyságnövelési kérdéskőr. Ezzel a foglalkoztatási szinttel nem lehet még egy minimálisan elvárható államháztartási méretet sem fenntartani. Ez lenne tehát a mindenkori gazdaságpolitika legnagyobb kihívása: bővíteni (növelni) a gazdaságot! Ad.2. A hozzáadott érték és a termelékenység növelésének szükségességével egyetértve, azért azt is látni kell, hogy e témakörben a felelősség elsősorban nem a kormányt terheli, hanem azokat, akik ennyivel is elégedettek, vagyis a vállalatokat (befektetőket). Az más kérdés, hogy léteznek olyan gazdaságpolitikai eszközök, amelyekkel irányítható a Róna Péter által vázolt folyamat, aminek viszont csak egy szerény szelete lehet az általa említett szakképzés. Szakszerűbben fogalmazva a növekedés/fejlesztés együttes hatásainak az érvényesítését kellene a gazdaságpolitika eszközeivel támogatni. Egyrészt olyan gazdaságpolitikai környezet kialakításával, mely vonzza a tudásalapú iparok (tehát a magas hozzáadott értéket hordozó iparok) betelepítését az országba, másrészt meg a hazai innováció támogatásával. Ennek az utóbbinak mind a két nagy fejezete meglehetősen háttérbe szorult az elmúlt húsz esztendőben. Keveset áldoztunk nemcsak a kutatás-fejlesztésre, hanem a fejlesztések gazdasági implementálására is.
Lajosbacsi1000 2012.07.12. 07:58
Amit eddíg ugymond megvédtek, azt vagy lenyúlták, vagy tönkretették !
KÖSZÖNJÜK, NEM KÉRÜNK BELŐLE !

ORBÁN ÉS TÁRSAI TAKARODJATOK !!!!

MOST !
ferooo1 2012.07.12. 04:02
http://granadinho1.nolblog.hu/archives/2011/11/24/Az_Orban-csalad_es_a_kozhatalom_viszonya/

maffiozó
bűnözők ,nem kérdés mi lesz a vége orbánt darabokra szedik a szeretet magyarjai ,akiket becsapott a 2/3-ért
dozsanepe 2012.07.10. 07:05
Hát én mindig elfeledkezem arról, hogy mily gyarló is az ember.
Többsége akkor sem látja, hogy a király meztelen, ha az pucéran az orra előtt flangál.
Miért? Mert ő a király!
Ezzel azt prezentáltam, hogy a kapitalizmus a piacgazdasággal nem old meg minden bajunkat, és sokan csak akkor jönnek rá, ha majd maguk is sorra kerülnek.
Róna Péter a mai magyar elméleti közgazdászaink egyik legismertebbike, és az utóbbi időben sokszor hallatja ellenvéleményét az esztelen ország-rombolókkal szemben.
De -sokakkal együtt- nem érzékeli a fontossági sorrendet, aminek lényege: előbb az ember.
Nemcsak "krisztusi" okokból.
Társadalmunknak van egy latens töréspontja: a kisemmizettek, a megalázottak növekvő tömegének egyre fokozódó elégedetlensége. Ez a politikai ok.
És van természetesen gazdasági oka is annak, hogy a munkanélküliséget vissza kell szorítani a kezelhető keretek közé. Közgazdaságtan első lecke: a jelentős munkanélküliség és az infláció együtt a makrogazdaság legveszélyesebb egyensúlytalansági helyzetét hozza létre.
libertador 2012.07.10. 00:23
Bezzeg sajátmagának már jobban alapoz a csuti . Szőlőhegyek, főhercegi birtokok, párizsi lakás a gyerekeknek, stb., stb. Meg azért a simicskával átmosatott állami megrendelésekből is csurran cseppen némi a svájci bankszámlákra. Az ilyen ne védje meg a munkahelyeket. Mert úgy járunk azzal is, mint a magánnyugdíj pénzek "megvédésével" .
makokriz 2012.07.09. 22:25
Nem számít hogy az ember gazdag vagy szegény, a lényeg hogy mit ad a nemzetének. Orbán Viktor homok várat épít a nemzetének.
grandM 2012.07.09. 22:09
Róna Péternek sok igazsága van..... nálunk két fajta analfabétizmus van ..... egyik az iskolázatlan...... a másik , a diplomás analfabétizmus....... az elsőn lehet segíteni.... oktatás.... oltatás..... oktatás.... és erre céloz Ő... a másikon sajnos nem.....csak ki kell vonni őket a döntéshozatalból...... erre is céloz Ő csak hát finoman.
Trepse 2012.07.09. 21:49
Mit lehetne kezdeni a sok képzetlennel? Több szakember nyilatkozta hogy kis Hazánknak két lehetősége lenne a kitörésre: az egyik a mezőgazdaság,a másik a hozzá kapcsolódó élelmiszer feldolgozás.Ha jól emlékszem Demján még odáig elment,ha a befektetők nem jönnek,az állam teremthetne ezeken a területeken munkahelyeket.Becslések szerint jó esetben akár 300 ezer embert lehetne elhelyezni ezeken a területeken.De ebben a témában is csak szájkarate folyik,konkrét intézkedés semmi.Kicsiben működik,hisz már nem egy olyan kistelepülés szerepelt valamelyik adón,ahol berendezkedtek az önellátásra,így alig van munkanélküli.Rozsály nem csak termel magának,hanem saját vágóhídja,és terv szerint rövidesen saját péksége is lesz.Az emberek pénzének 70%-a marad a faluban,ami így fejlődik.Csak akarni kellene.
Pasinszki 2012.07.09. 20:02
[okular] [2012.júl.09. 09:33]
Osztán a Körösökről tetszett-e már hallani? A Hármas-Köröst végiglépcsőzték. Kipusztult az élővilága.
sumpesz 2012.07.09. 18:01
300 milliärd forint nagyon nagy penz. Rona professzorral abban egyetertek, hogy nem a mindenäron foglalkoztatäs a cel, akärcsak a Kädär-eräban. Meg abban is reszben, hogy az oktatäsnak szinkronban kellene lennie a munkahelyek igenyeivel. De szerintem a legfontosabb lenne olyan vällalkozäsok tämogatäsa akik versenykepes termekeket ällitanak elö. A baj az lesz, hogy a 300 milliärdnak jo ha a fele fogja ezt a celt szolgälni. A többi a narancsliget lakoi között fog eltünni.
fecske 2012.07.09. 14:29
[dozsanepe] [2012.júl.09. 07:00]


„ Mit javasol annak a- immár 20 éve- semmiáron nem foglalkoztatott 1-1,5 millió embernek?
Mit csináljanak?”
Nagyon félrevezető a kérdés, mert egészen másról van szó.
A beharangozott intézkedés az adófizetők pénzéből jelentős összeget akar fordítani arra. hogy a munkáltatókat érdekelté tegye abban, hogy ne azokat foglalkoztassa, akiket foglalkoztat, hanem az általa megnevezetteket.(Nem mintha kifogásolnám ez esetben a pozitív diszkriminációt,). Ettől az ön állttal említett 1-1,5 millió ember úgy lehet dolgozni fog. De másik 1-1,5 millió, akinek eddig volt munkahelye, lesz munkanélkülivé, munkahelyek számának növekedése nélkül. Legfeljebb azt érnénk el, ha egyáltalán lesz a kamufoglalkoztatáson kívül olyan munkaadó, aki hajlandó lesz lecserélni a képzett, jól bevált alkalmazottjait képzetlenre.
Róna Péternek az a véleménye, hogy inkább arra kellene költeni, hogy képessé tegyék ezeket az embereket értelmes munka végzésére, mert e képesség nélkül bizonyosan több kárt fognak tenni, mint hasznot.
„a "szent" GDP érdekében hulljon a "férgese"!”
Ha ön elméleti közgazdász lenne, s-akár tudományos kutató akár e tudományt a gyakorlatban alkalmazó- azt azért illene tudnia, hogy, a GDP csupán egy mutató szám, ami kifejezi azoknak a javaknak az összességét, amit a nemzetgazdaság megtermel. Ennyit lehet elosztani, jól, vagy rosszul. Azaz nem a GDP a „szent” hanem a nemzet önellátó képességének a fokozása –a nemzetbe értve, a „férgesét” is-. Már akinek szent, az, hogy embertársaival együtt valamivel jobban éljen.

„Mi azért vagyunk, hogy maguk jól éljenek?!”
Az ilyen kérdések és kijelentések miatt nagyon-nagyon megérdemeljük, hogy ott tartunk ahol tartunk.
Ezt kapja egy Róna Péter, aki bizonyosan megélt nélkülük is, s csak mert Magyar, tenni akar és tanácsaival tesz a magyarságért, s mert mi olyan okosok vagyunk, amilyenek vagyunk, úgy viszonyulunk a tanácsaihoz, ahogy viszonyulunk. (többségében, mint ön), élünk pontosan olyan viszonyok közt, amiért immár több mint 20 éve csak magunk teszünk, annak ellenére, hogy nagy vehemenciával okolunk mindent és mindenkit, persze magunkon kívül.
Nem baj, előbb utóbb majdcsak megtanuljuk, ha meg nem, akkor továbbra is mi isszuk meg a levét. Igaz marad a másra mutogatás öröme is.
Nanem 2012.07.09. 14:25
[dozsanepe] [2012.júl.09. 13:36]
Az egyet nem értés mindenkinek szíve joga, csak hát itt két olyan minősítést írtál le amely annyira hasonlított a valósághoz mint a fegyház az egyházhoz.
Egy Oxforban tanító honfitársunk egyébként azt hiszem megérdemli a nagybetűt, mert Ő az Ország jó hírnevét szolgálja ellentétben azokkal akik a nemzeti büszkeséget összekeverik a tahósággal.
dozsanepe 2012.07.09. 13:36
Nanemnek címezve:
" ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna" tartja a közmondás.

A kisbetű nem véletlen!
És ugyebár szabad nem egyetérteni azokkal, akik "okos" ötletelésükben éppen az embert hagyják ki a számításból?!
Igaz, nem a néhány tízezer "nyertesről" beszélek.
szalkai 2012.07.09. 12:48
A szakmai oktatás fejlesztésével egyetértek, de a jelenlegi módjával nem. Naiv ábránd, hogy a képzetlen, 1 milliós tömeg bármilyen átképzés után a munkaerőpiacon értékes, keresett szakember lesz. Ehhez nem néhány hónapos tanfolyam, hanem megfelelő adottságok esetén is 4-10 éves folyamatos tanulás és szakmai gyakorlat szükséges.
Csak egy lépcsőzetes, fokozatos képzési rendszer jelenthet megoldást, ahol a szakmai piramis tagjai megfelelő tanulással, oktatással egyet-egyet feljebb kerülnek, ekkor a legalsó helyre beléphet egy képzetlen munkanélküli.
Így ugyanúgy támogatni kell egy üzemmérnök / BSC továbbtanulását mester szinten, a technikus BSC vagy szakirányú felsőfokú képzését stb stb, ekkor lehet a szakmát szerző betanított vagy segédmunkás helyére beilleszteni egy képzettség/gyakorlat nélküli munkanélkülit.

Ez a rendszer is legfeljebb néhány százezer embert tud felszívni, a többség számára csak valamilyen közmunkaprogram marad lehetőségként.
okular 2012.07.09. 09:33
Nanem ! Na, nem ! Víztározók építése ? Ebben az országban élsz ? Láttad már a Dunakilitinél lévő hatalmas gátrendszert ? Nagyobb lehetne a víztározója,, mint a Tisza tó. Pedig az is a Velencei tó ötszöröse.
Dunakiliti száraz ! Politikai hülyeségek miatt !!! Több mint húsz éve áll üresen! És te újat akarsz? Azt se tudjuk becsülni, ami van. !
Égető szükség lenne a csongrádi vízlécsőre. Nem erőműre, csak duzzasztásra. A kisebb folyócskákon megtennék az ún. fenékküszöbök, amik nem engednék elszaladni tőlünk a vizeket egy bizonyos szinten túl. Mi lesz, ha a felső szomszédoknak jut eszébe őrizni, tartalékolni a "kincset"?
alianca 2012.07.09. 09:32
Most csalódtam Róna Péter véleményében, mert pont Kálmán Olga műsorában arról is beszélt, hogy nem az adókulcsot kell csökkenteni, hanem a járulékterheket......
Egyébként a vállalkozók teljesen más okok miatt nem foglalkoztatnak szinte senkit, legyen akármilyen nagy is a munkavédelmi kedvezmény.
A teljesen képzetlen kb. 1 millió ember, aki még az általánost sem tudta elvégezni vagy végig bukdácsolt a 8-10 év alatt, mert olyan hátrányokkal indult, azt milyen szakmára lehetne motiválni ill. képessé tenni bármi szellemi erőfeszítésre. Szerintem az alapfokú oktatásba kellene rengeteg pénz, fejlesztő pedagógusok, hogy mindenki a képességei szerint tudjon teljesíteni, és ne a családi helyzete határozza meg a jövőképét.
Nanem 2012.07.09. 09:06
[dozsanepe] [2012.júl.09. 07:00]
Nos, uram! (Így kisbetűvel, ahogy Ön is írta.) Róna Péter ugyan nem szorul a védelmemre, de jobb ha tőlem tudja Róna Péter nem elméleti, hanem gyakorló közgazdász volt egész életében, még ha most éppen "csak" tanít Oxfordban.
Másrészt természetesen pontosan megmondta mi a teendő: Például az öntözéses gazdálkodásra is ő hívta fel a figyelmet. Víztározók építése, mellyel elkerülhető lenne az árvíz, viszont száraz időben locsolni lehetne.
Most felteszek egy 20 forintos kérdést. Vajon elgondolkodott azon, hogy Hollandia mezőgazdasági termelési értéke miért éppen a tízszerese Hazánkénak?
dozsanepe 2012.07.09. 07:00
Nos, uram! Mit javasol annak a- immár 20 éve- semmiáron nem foglalkoztatott 1-1,5 millió embernek?
Mit csináljanak?
Ők ugyanis nem a közvagyon lenyúlásából szeretnének megélni, a gyermekeiket jó szakmákra taníttatni, hanem becsületes munkából.
Aminek kereteit - akár tetszik. akár nem - a mindenkori hatalomnak kellene megteremtenie!
Ja, hogy ők a saját zsebeik teletömködésével vannak elfoglalva?
És maguk, a zseniális elméleti közgazdászok? Maguk mit csinálnak? Milyen tanácsokat adnak? Hülyeséget kérdezek! Hát ilyen tanácsokat adnak, mint a maga válasza: a "szent" GDP érdekében hulljon a "férgese"!
Mi azért vagyunk, hogy maguk jól éljenek?!
Az csak látszat, hogy végtelen a türelmünk.
Ez pedig az én válaszom: egy nem elméleti, de közgazdász válasza.