Előző
Következő
új cikk

Fellendül Tibet idegenforgalma

Népszava|2012. aug 19. 15:20
[A+ A-]
Hatalmas idegenforgalmi beruházásba kezdenek Tibetbe, hogy a tervek szerint néhány éven belül legalább 15 millió turista látogasson a "világ tetejére"
Hatalmas idegenforgalmi beruházásról érkezett hír a napokban, kulturális- és témapark megépítéséről döntött a tibeti székváros, Lhásza (Lhasa). A turistacsalogató beruházásra 30 milliárd jüant (4,7 milliárd dollár) költenek.
A látványosságokkal beépített parkot 800 hektárra tervezik, egy a Lhásza belvárosától két kilométerre található faluba.

A tervekről szólva elárulta, hogy a szórakoztató és ismeretterjesztő létesítményben lesznek például olyan elemek, amelyek Li Si-min (Li Shimin), a Tang-dinasztia császárának 16 éves lányáról, Vencsengről (Wencheng) és annak hitveséről, Songtsan Gambo tibeti uralkodóról szólnak. A lány gazdag hozományát 3 ezer kilométeren át utaztatták; története a különböző etnikumok közötti barátság jelképe lett.

A parkban helyet kap a "művészet városa", ahol egyebek mellett tibeti kézműves termékeket, gyógyszereket állítanak ki, és külön régiót alkot majd a "népszokások városa", ahol a látogatók a helyi (tibeti) élet jellegzetességeiből kaphatnak ízelítőt. A területen üzleti- és lakónegyedeket is kialakítanak.

Peking, a helyi kormányzat, illetve a szomszédos Kuangtung (Guangdong) tartomány milliárdokat készül a tibeti turizmusba, illetve az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekbe fektetni.

A dél-kínai Kuangtung a közelmúltban jelentette be, hogy egy nemzetközi turisztikai város és 22 mintafalu létrehozására több mint 400 millió jüant (14,5 milliárd forint) különítettek el.

A "város" terveit a Tibet délkeleti részében, Lhászától körülbelül 200 kilométerre lévő Nyingcsi prefektúra területére álmodták, amely híres érintetlen erdőségeiről, havas hegyeiről, folyóiról és legelőiről. A szakemberek és a vállalkozók potenciális turistaparadicsomként tartják számon. Három éven belül 22 további mintafalu megépítésére készülnek.

2011-ben csaknem 8,5 millió hazai turista és 271 ezer külföldi kereste fel a "világ tetejét". A tibeti turisztikai hivatal az idén 10 millió látogatóra és 12 milliárd jüan (434 milliárd forint) bevételre számít. Előrejelzések szerint Tibet 2015-re évi 15 millió turistát fogadhat.

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

barguzin 2012.08.20. 08:30
Szóval gyakorlatilag mindegy, mit akarnak a tibetiek. A legnagyobb gond az, hogy a könnyebb élet Kínába csábítja az ifjüságot, miközben kínaiakat telepítenek be, s erre még a Dalai Láma sincs felkészülve. A változások hamarosan visszafordíthatatlanok lesznek, s az egész Tibet csupán idegeforgalmi látványosság lesz.
balmagyar 2012.08.19. 19:06
[barguzin] [2012.aug.19. 17:29]

Igen a kínaiak fegyveres erőfölénnyel igázták le Tibetet. Ezeket a kínaiakat csumidázza Viktor és
míg a delegációjukat fogadja és cuppog nekik, addig a Magyarországon tartozkodó tibetieket
gyalázatosan szivatja, egy hivatali épületbe kényszerítve.
balmagyar 2012.08.19. 18:40
Ha Orbán bepofátlankodna az országba, ami szokása, idomított köpő lámák fogják fogadni,
nem a Dalai Láma.
barguzin 2012.08.19. 17:29
A kínaiak sem kívánatosak, mégis ott vannak.
balmagyar 2012.08.19. 16:02
Gondolom Tibetben Orbán és ocsmány bandája nem kivánatos. Egyenként Persona non grata mind.
Amilyen szemét módon viselkedtek velük a kínai delegáció érkezésekor. Kádári módszerrel rendelte be
az idegen rendészetre a tibetieket, mint a REF-eseket.. Nagyot bukott Orbán szélhámosságával.

http://atv.hu/cikk/20110625_nem_engedtek_a_kinai_delegacio_kozelebe_a_tibetieket