Előző
Következő
új cikk

Külföld

Oroszország nem szállít új fegyvereket Damaszkusznak

MTI|2012. júl 09. 20:57
[A+ A-]
Moszkva nem szállít új fegyvereket Damaszkusznak, így a Jak-130-as oktató vadászgépeket sem, amíg nem stabilizálódik a helyzet Szíriában - közölte a haditechnikai együttműködésért felelős orosz állami tisztviselőre hivatkozva hétfőn a lenta.ru orosz hírportál.
Vjacseszlav Dzrikaln, a Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat igazgató-helyettese a Londontól dél-nyugatra lévő Farnboroughban megrendezett nagyszabású nemzetközi légi bemutatón nyilatkozott a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Kijelentette, hogy újabb szerződéseket sem kötnek egyelőre a szíriai vezetéssel.

Januárban Moszkva 550 millió dollár értékben kötött üzletet Damaszkusszal 36 darab Jak-130-as legyártására.

A lenta.ru emlékeztetett arra, hogy Oroszország korábban teljesítette a régebbi szerződéseket, közöttük a fegyverzetek javítására vállalt kötelezettségeit is. Így Buk-M2-es közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákat és a Pecsora-2M légvédelmi rakétarendszereket, valamint a Pancir-C1 föld-levegő rakétákat is szállított.

Június 18-án azonban Skócia partjainál kénytelen volt megszakítani útját az Alajid orosz teherhajó, amelyen Szíriába akarták visszavinni az orosz közlések szerint tervszerű felújításon átesett Mi-25-ös harci helikoptereket. A hajó végül visszatért az orosz kikötőbe.

A lenta.ru arra is kitér, hogy június végi sajtójelentések szerint felső utasításra leállították az Sz-300PMU-2-es légvédelmi rakétaegységek szállítását Szíriának. A szerződés értéke 105 milliárd dollár. A szállítások 2012 végén, 2013 elején fejeződtek volna be. A Vedomosztyi című befolyásos orosz napilap az Almaz-Antej konszernhez tartozó egyik gyár 2011. évi jelentéséből szerezte értesülését.

Washington és Brüsszel nehezményezte az orosz fegyverszállításokat. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nemrég azzal vádolta Moszkvát, hogy az Aszad rendszerének eljuttatott fegyverekkel fékezi a szíriai békefolyamatot.

Az orosz külügyminisztérium rögvest cáfolta, hogy a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad hatalmát támogatná.

A 2011 tavaszán kitört tiltakozásokat követő harcokban több mint 12 ezer ember halt meg Szíriában.
www.lenta.ru/news/2012/07/09/dzirkaln/

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (1)

A hozzászóláshoz .

gbenyov 2012.07.10. 13:50
A szír terroristák támogatása

Felháborító az a kétszínű politizálás a magyar médiákban, a rádiókban és a televízíókban, amelyek hazug módon félrevezetik a magyarországi közvéleményt.

Egyik oldalról folyamatosan szugerálják a magyar közvéleménybe, hogy a szíriai kormányerők kegyetlenül leszámolnak a terroristákkal, képeket mutatnak be a felkelők szenvedéseiről, szánalmat ébresztve a kormányt
fegyveresen támadók irányába. A magyar közönséget nem a terroristák részéről, az ország lakosságát érő kegyetlenségekről és a tömeges gyilkosságokról informálják.

Ugyanakkkor elhallgatják, hogy a konfliktus azért létezik, mert az Egyesült Államok pénzzel, a NATO (benne Magyarország !!!) pénzével és eszközeivel, éppen ezeket a terroristákat fegyverzi fel és sarkallja a lakosság- és a kormány elleni támadásokra. A magyarországi lakosság nem ismeri fel, hogy ez a kegyetlen valóság.

A felkelők mindenirányú támogatását a nyugat nem tagadja, elismeri, sőt egyes esetekben még dicsekszik is vele. De ezek az információk a háttérben maradnak, azonban akkor, amikor Szíria elnöke ugyanezeket a
tényeket hangoztatja, bizonyítja, hogy Törökország, a NATO (benne Magyarország !!!), az USA támogatja a felkelőket, akkor azt úgy állítják be, hogy a szír elnök már megint hazudik!

Az egész "arab tavasz"-nak elnevezett folyamat nem is létezne, ha a nyugat nem hozta volna létre a terroristák támogatásának széleskörű láncolatát.

Elgondolkott-e azon Magyarországon-, vagy a világban bárki, mi történne akkor, ha egy külföldi katonai szervezet az amerikai indiánokat kezdené pénzzel és fegyverrel tömni?

Meg tudja-e válaszolni valamely magyar kormánytisztviselő, hogy mi a célja annak, hogy jelenleg, mi magyarok, fegyvereinkel és adóforintjainkkal ténylegesen az Al-Kaidát támogatjuk?

Mit gondol magában egy-egy izraeli kormány politikus, hogy baráti szövetségesei éppen Izrael Állam fanatikusan ádáz ellenségeit fegyverzik fel?

Várom a kimerítő választ ezekre a kérdéseikre.