Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Kútkerülő modell

Népszava|2012. júl 12. 10:10
[A+ A-]
A Hyundai harmadik generációs hidrogén üzemanyag-cellás járműve, az ix35 FCEV részt vett a Svédországban és Norvégiában megrendezett Zero Rally csekély károsanyag-kibocsátási versenyen, és ezzel igazolta, hogy valós körülmények között is megállja a helyét.
A Hyundai munkatársaiból és újságírókból álló csapat sikeresen teljesítette a 314 kilométeres átlagtartó ralit. Autójuk a hidrogén-üzemű járművek kategóriájában a negyedik helyen ért célba, megelőzve számos sorozatgyártású elektromos, hálózatról tölthető hibrid és bio-üzemanyaggal hajtott járművet.

Az ix35 FCEV két darab fedélzeti üzemanyag-tartályában összesen 5,64 kg hidrogént képes szállítani, ami 525 kilométer megtételére elegendő (NEDC norma szerint), így a Hyundai járműve egyetlen feltöltéssel, tankolás nélkül képes volt megtenni a versenytávot, miközben kizárólag tiszta vizet bocsátott ki.Az ix35 FCEV üzemanyag-cellakötegének teljesítménye 100 kW, a jármű legnagyobb sebessége 160 km/óra. Az ix35 FCEV műszaki alapját a díjnyertes ix35 kompakt szabadidőjármű adja, amelyet a Hyundai európai létesítményeiben, kifejezetten európai vásárlók számára terveztek, fejlesztettek és gyártanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (1)

A hozzászóláshoz .

balumaci 2012.07.25. 19:45
Nagyon tetszik a Hyundai hidrogén üzemanyag felhasználásával kapcsolatos fejlesztési tevékenysége, szeretnék erről többet olvasni. Perspektívikusabbnak tűnik mint az elektromotoros hibridek.
Úgy vélem környezetvédelmi szempontból annál jobb személygépkocsi nem létezhet mint az, amelyik müködés közben zéro károsanyagot illetve vizet bocsát ki. Az ix35 FCEV teljesítménye és sebessége sok magyar autósnak megfelelne, ha meg tudná fizetni a beszerzési és az üzemeltetési költségeket.
Remélem nincs messze az az idő amikor a már meglévő elektromos töltőállomások mellett megjelennek az első H kutak is.