Előző
Következő
új cikk

Belföld

DK: létezik egy állami és gazdasági hatalmat egységesítő részvénytársaság

MTI|2012. júl 11. 14:08
[A+ A-]
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint világosan látszik, hogy a Közgép jelentőségét a kormány állításával szemben nem a cég magyarsága, hanem az adja, hogy "végső soron a tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz volt pártpénztárnoka, Orbán Viktor egyik korábbi, legközvetlenebb munkatársa".
Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt alelnöke fogalmazott így szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, amelyen "bizonyító erejűnek" mondott adatokat mutatott be arról, hogy Simicska Lajos és felesége a Közgép legalább 60 százalékát tulajdonolja más cégeken keresztül.

Mint mondta, a Közgép mögött állók bonyolult céghálózatok mögé bújva próbálják elrejteni magukat, de pártjuknak - részben ma is elérhető nyilvános adatok, részben 2005-2006-os pénzügyi beszámolók mellékleteiből - sikerült kiderítenie, hogy Simicska Lajos és felesége milyen vállatokon keresztül birtokolja a Közgép többségi részét. Az ellenzéki képviselő közölte: a házaspár kizárólagos tulajdonában álló Neo-Met Kft. több mint 99 százalékban birtokolja a Pro-A és Pro-B nevű vagyonkezelő kft.-ket. Bizonyítékokat találtak arra, hogy ez a két cég 25-25 százalékban tulajdonosa a Közgépnek, emellett előbbi cég 24,9 százalékkal, utóbbi pedig 25 százalékkal van jelen abban a Pro-Aurum Zrt.-ben, amely a Közgép további 23,27 százalékát tudhatja magának.

Molnár Csaba kiemelte: ezen adatok fényében mától kezdve a kormányzat egyetlen illetékese se rázhatja le magáról a Közgéppel kapcsolatos kérdéseket azzal, hogy ahhoz a kormánynak még áttételes köze sincs.

A DK alelnöke emellett aláhúzta: a Közgép "brutális nyereséget termel", 2011-ben például 3 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Ezzel összefüggésben pedig azt kérdezte: "vajon Simicskánál megáll-e ez három milliárd forint, vagy van még fölötte is egy főszereplő?".

A politikus kutatómunkájuk végkövetkeztetésének nevezte, hogy "most már nemcsak sejtés, hanem bizonyíték van arra, hogy működik Magyarországon az Orbán Rt., (...) egy állami és gazdasági hatalmat egyesítő részvénytársaság." Hangsúlyozta: "ezen gazdasági tevékenységet nem végző fantom rt.-ben Orbán Viktor az igazgatótanács elnöke, a vezérigazgató Simicska Lajos, míg az operatív igazgató Nyerges Zsolt." Ez alapján pedig az Orbán-kormányról elmondható, hogy nemcsak a demokratikus jogállam intézményeit rombolta le, hanem a gazdasági pozíciókat is megszerezte az államiak mellé - fűzte hozzá.

Molnár Csak közölte, korábbi gyakorlatuknak megfelelően a most ismertetett új információkat is csak az Európai Unió csalás ellenes hivatalához juttatják el, mert úgy gondolják, a magyar hatóságok nem foglalkoznának az üggyel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

ellenforradalmar 2012.07.11. 17:36
Nem baj majd ezt is eladják Kaja Ibrahimnak vagy a joszifnak ! Oszt Jónapot !
libertador 2012.07.11. 16:22
himre: ha azt tudod, hogy a közgép a Gyurcsány éra alatt tíz közbeszerzést megnyert, akkor azt is le kellett volna írnod, hogy összesen hány volt, és mások mennyit nyertek meg..Mert az úgy elegánsabb lett volna! Akkoriban ugyanis mindig több páylázat közül választott a közbeszerzési bizottság, és nem tudok róla, hogy "Gyurcsány-cégek" vittek volna el százmilliárdokat. Ehelyett a fidesznyikek akkor is állandóan rikácsoltak, mint egy k.va papagáj, hogy miért nem olcsóbban építenek..Ugye, emlékszünk? Ma meg a drágább ajánlatot tevő simicska nyer folyton, ráadásul pl. a Szajol-Püspökladányi vasútvonal felújítását elnyerve - alig 2 milliárdért kilométerenként!!! - a kormány zárt ülésen - zorbánvezér javaslatára - még MEG IS FEJELTE a simicskának adott megbízás végösszegét további 24 milliárddal! Ember legyen a talpán, aki tudja, miért kellett még rádobni ekkora szekérderék pénzt! Csak nem azért, mert le volt zsírozva, hogy simicska hogy, merre, kinek és mennyit oszt majd vissza??? Ilyesmire gondolni sem merek...
libertador 2012.07.11. 16:12
Az lehet, hogy "Fletókám" nem tudott élni a hatalmával, de nem is volt kétharmada. Akinek most van, az nem él vele, hanem visszaél! És ráadásul aljas módon. Amikor a fidesz volt pártpénztárnoka, zorbán egykori kollégiumi szobatársa, a későbbi APEH minden hájjal megkent elnöke most vállalatbirodalmat birtokol, és egymaga nyeri el az állami megbízások 90 %-át, -többszáz milliárdot - akkor épp ideje lerántani a leplet a legmagasabb körökig vezető állami szintű korrupcióról. Hogy ezt a DK teszi? Tegye. Ez a dolga. Fletókám is sokmindent tervezett az államháztartás rendbetételére, úgy is, hogy nem roppant volna bele az egész ország, de az akkori habzó szájjal ordítozó fidesz pártkatonák még egy 300 forintos vizitdíj miatt is népszavazást rendeztek csekély 5 milliárd! forintért..A "gyűlölt" ellenségkép felfestése sikerült nekik, így könnyen ölükbe hullott a hatalom...Csak azt ma már arcátlan viktatúra váltotta fel, átláthatatlan gazdasági-pénzügyi-pénzmosási polip képében..
himre 2012.07.11. 16:03
Kérdezem Molnár Csabától,hogy az Ő idejük alatt, hány NAGYÉRTÉKŰ közbeszerzést nyert a Közgép.Tudomásm szerint több mint TIZET. Az a probléma talán az,hogy nem ők a kedvezményezettek.
tovaris 2012.07.11. 15:49
Fletókám, ti vagytok a fő felelősök, akik a kezetekbe adott hatalommal nem tudtatok élni, s ennek következtében ez a rohadék alja csürhe hatalomra kerülhetett, hátában az ugrásra készülő nácikkal...
tovaris 2012.07.11. 15:47
[viktorinooo] [2012.júl.11. 14:25]

Pintér nem elvtárs. Az elvárt én vagyok. Ellenben én nem kúrtam el semmit....
tovaris 2012.07.11. 15:46
Egy? Nem, több is van! Ami fidesz az mind az!
umbuldaminden 2012.07.11. 15:27
Fletó! Ezt elkúrtad, de nagyon. Miért nem tűnsz el a közéletből.
viktorinooo 2012.07.11. 14:25
"létezik egy állami és gazdasági hatalmat egységesítő részvénytársaság"

Orbániában ez így természetes. Még szerencse, hogy Pintér elvtárs bővíteni akarja a börtön férőhelyeket, így legalább beférnek majd a simlicska félék és megbízóik.
netuddki 2012.07.11. 14:18
Helyes,húzzatok bele!