Előző
Következő
új cikk

Külföld

Falnak nyomtak egy kormánypárti képviselőt a megszorítások miatt demonstráló tüntetők

atv.hu|2012. júl 15. 07:33
[A+ A-]
Több tízezer ember tiltakozott Madridban a kormány 65 milliárd eurós megszorító csomagja ellen, a tüntetést a renőrség végül meglehetősen brutálisan oszlatta fel.
A spanyol rendőrség gumilövedékekkel és rohamosztagok bevetésével tudta csak megfékezni az újabb tiltakozó menetet Madridban, írja az atv.hu. A demonstrációt a spanyol kormány 65 milliárd eurós megszorító csomagja váltotta ki. A tiltakozók a Mariano Rahoj vezette jobboldali koalíció mellett az előző szocialista kormányzatot is felelőssé tették a közel 25 százalékos munkanélküliség és a súlyos gazdasági válság miatt.

Áthúzott olló a spanyol szociális tiltakozások legújabb jelképe. A Május 15-e Mozgalom és a Fiatalok Jövő Nélkül elnevezésű csoport a Facebookon és a Twitteren szervezte az akciót. A felhívásra több tízezren vonultak utcára a spanyol fővárosban, hogy a kormány legújabb megszorításai ellen tüntessenek.

A menet a hatalmon lévő Spanyol Néppárt központjától az előző ciklusban kormányzó Szocialista Párt székházához vonult, tudósít az atv.hu. A tömeg Mariano Rajoy miniszterelnök lemondását követelte, aki kampányígéretei ellenére a héten nagyarányú adóemeléseket és az állami kiadások lefaragását jelentette be. Az intézkedések 65 milliárd eurós megszorítást jelentenek.

A rendőrség akkor támadt rá a demonstráció résztvevőire, amikor azok fenyegetően körülvettek egy kormánypárti képviselőt, aki éppen akkor lépett ki a néppárt székházából, amikor a menet a bejárathoz ért. A kommandósok először gumibotokkal és pajzzsal igyekeztek visszaszorítani a tömeget. Egy ház ablakéból székekkel dobálták meg a rendőröket, akik ezt követően gumilövedékeket is bevetettek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (15)

A hozzászóláshoz .

Sagitta 2012.07.15. 16:37
Reszkessetek spanyol rendőrök, gumigolyóval lőttetek, hamarosan megy a Balsai-Morvai páros!
miki1111 2012.07.15. 14:03
A Baroso egy burokrata azt csinalja amit a nagyon mondanak neki.
vagyis kusba tartja magat.
miki1111 2012.07.15. 14:00
Fucsa az egesz maganbankok veszik fel a kölcsönöket
es az adofizetök pnzen akarjak azt viszafizetni. ez a legföb
gondja ezeknek a kölcsönöknek.Mi köze az egyszeru melosnak
ahoz hogy a bank invesztalt töb ezer lakoprojectbe?? Semmi az egadta volagon
Mire fizetetik a neppel visza ezeket a kölcsönöket . nem a nep erdeket
szolgalo beruhazasokra költötek a penzeket hanem spekulcios objektumokra:
tovaris 2012.07.15. 10:58
[ateista] [2012.júl.15. 08:54]

Igen, a szerencsejáték az termel. Munka nélküli, inflációt, azt termel.. Meg nagy nyereséget a tulajdonosaiknak, amit rögtön materiális javakba fektetnek meg, hogy ne inflatálódjon.
Ez a magyar nyereség. Tulajdonlképpen a semmi.

tovaris 2012.07.15. 10:54
Másutt látják a kapitalizmus okozta problémákat.

Nálunk még csak Orbán elkergetése után vágyódnak, de utána maradjon a kapitalizmus, majd megreformáljuk....
Meg a lóf.....-t reformáljátok meg, aranyoskáim....
tovaris 2012.07.15. 10:53
Mégis valóban, valóban nehéz látni, hogyan mehetne végbe ilyen politikai eltolódás.

A probléma része a tény, hogy a német politikusok két évet töltöttek olyasmit mondva a választóiknak, ami nem igaz – nevezetesen azt, hogy az egész válság Dél-Európa felelőtlen kormányainak a bűne. Itt, Spanyolországban – amely most a válság epicentruma – a kormánynak valójában kis adóssága és költségvetési többlete volt a válság előestéjén; és ha az ország ma válságban van, az a hatalmas ingatlanbuborék eredménye, amelyet Európa-szerte a bankok, köztük nagyon is a németek, segítettek felfújni. De most a hamis narratíva áll bármely megvalósítható megoldás útjában.

Mégsem a félretájékoztatott választók jelentik az egyedüli problémát; még az európai elitvéleménynek is szembe kell néznie a valósággal. Elolvasva az európai „szakértő” intézmények legutóbbi beszámolóit, mint azt, amelyet az Európai Rendezések Bankja (BIS) bocsájtott ki a múlt héten, érezni kell, hogy alternatív világegyetembe léptünk, olyanba, amelyben sem a történelem tanulságai, sem az aritmetika törvényei nem érvényesek – olyanba, amelyben a megszorítás még működik, ha mindenki hisz benne és amelyben mindenki egyszerre csökkentheti a kiadásokat anélkül, hogy depressziót okozna.

Meg fogja hát Európa menteni magát? A tétek nagyon nagyok, és Európa vezetői egészében nem gonoszok és nem buták. De, hiszik, vagy nem hiszik, ugyanez mondható Európa 1914-es vezetőiről is. Csak remélhetjük, hogy a jelen más.

(Ford. Szende Gy.) http://mebal.hu/hirek-kulfold/europa-szeteses-elott
tovaris 2012.07.15. 10:51
Ami visszavisz engem Európa még rendkívül rossz gazdasági helyzetéhez.

Még azok számára is, akik végig követték a történetet, megdöbbentő felismerni, hogy több mint két év telt el azóta, hogy az európai vezetők elkötelezték magukat a mostani gazdasági stratégia mellett, amely azon a gondolaton alapul, hogy a fiskális megszorítás és a „belső leértékelés” (alapjában bércsökkentés) meg fogja oldani az adós országok problémáit. Ez a stratégia végig nem hozott sikereket; a legjobb, amit az ortodoxia védelmezői tehetnek, néhány kis balti országra mutatnak, amelyek részlegesen helyreálltak a depresszió szintű visszaesésből, de még sokkal szegényebbek, mint a válság előtt voltak.

Eközben, az euró válsága áttételeket képzett, Görögországból Spanyol- és Olaszország sokkal nagyobb gazdaságaira terjedt, és Európa, mint egész, világos módon csúszik vissza a recesszióba. A Berlinből és Frankfurtból érkező politikai receptek mégis alig változtak.

De várjunk, mondják – a múlt heti csúcstalálkozó nem hozott némi haladást? De, hozott. Németország kicsit engedett, beleegyezett enyhébb kölcsönfeltételekbe Olasz- és Spanyolország számára (de az Európai Központi Bank kötvényvásárlásaiba nem) és magánbankok menekülési tervébe, aminek ténylegesen lehet némi értelme (bár ez nehezen mondható a részletek hiányában). Ezek az engedmények azonban picik maradnak, a problémák léptékéhez hasonlítva.

Mi kellene valójában Európa egységes valutájának a megmentéséhez? A válasznak, majdnem bizonyosan, magában kellene foglalnia a központi bank nagy kormánykötvény-vásárlásait, és nyilatkozatát valamivel nagyobb infláció elfogadásáról. Európa nagy része még ilyen politika mellett is a nagyon nagy munkanélküliség éveinek a kilátásával nézne szembe, de legalább látható út vezetne a helyreállás felé.
tovaris 2012.07.15. 10:50
Európa szétesés előtt
Krugman, Paul: Európa nagy illúziója

MADRID:

Az utóbbi néhány hónapban számos optimista értékelést olvastam Európa kilátásairól. Furcsa módon azonban, ezeknek egyike sem állította, hogy Európa szenvedések árán való helyrehozásának a németek diktálta képlete eredményre esélyes. E helyett, az ok az optimizmusra az, hogy a kudarc – nevezetesen az euró bukása – szerencsétlenség lenne mindenki számára, a németekére is, és végül ez a kilátás arra fogja késztetni az európai vezetőket, hogy bármit megtegyenek a helyzet megmentésére.

Remélem, hogy ez az érv helytálló. De, amikor egy ilyen cikket olvasok, Norman Angellre gondolok.

Kire? 1910-ben Angell közzétette a „Nagy illúzió” című híres könyvét, úgy érvelve, hogy a háború elavult. A kereskedelem és az ipar, hangsúlyozta, nem az alárendelt népek kizsákmányolása, lettek a kulcsai a nemzeti gazdagságnak, semmit sem lehet nyerni a katonai versengés hatalmas költségei révén.

Ezen felül, állította, az emberiség kezdi felismerni a valóságot, hogy a „hazafias szenvedélyek” gyorsan hanyatlanak. Nem mondta ki ténylegesen, hogy nem lesznek többé nagy háborúk, de ilyen benyomást keltett.

Mindannyian tudjuk, mi következett ezután.

A lényeg az, hogy a szerencsétlenség kilátása, bármilyen nyilvánvaló, nem garantálja, hogy a nemzetek mindent megtesznek a szerencsétlenség elkerüléséért. És ez különösen igaz, amikor a büszkeség és az előítélet következtében a vezetők nem akarják látni azt, aminek nyilvánvalónak kellene lennie.
tovaris 2012.07.15. 10:49
[ateista] [2012.júl.15. 08:54]

Igen. Qrwára el voltunk adósodva, azzal a 23 milliárd dollárral.
Most meg van 200 milliárd dollár feletti adósságunk, ami azt jelenti fideszül, hogy nekünk tartoznak...
barguzin 2012.07.15. 10:36
Hogy mi a kapitalizmus sokkal jobban tudják, mint mi magyarok. Ezért is lépnek fel ilyen egységesen és ilyen keményen. Mi még ezt a tetû rendszert sem vagyunk képesek tisztességesen mûködtetni. Így ülhetett a nyakunkba Orbán az egész pereputtyával egyetemben. Még ma sem látom a tisztességes, normális ellenlépeseknek a lehetôségét sem. Pedig a jövônk a tét.
ateista 2012.07.15. 08:54
Egyes vezetők a Kádár rendszer alatt is mondták:"miénk az ország magunknak építjük" Sajnos az emberek akik valójában építették félreértették,csak 1990 után döbbenhettek rá kinek is építették az országot.Mai napig is hallani azt mondják egyes okosok azért kellett a renszerváltás,mert az a rendszer fönntarthatatlan volt,eladósodtunk,csak megjegyzem akkor voltak magyar termelő üzemek,jól működő mezőgazdaság.Most az úgynevezett rendszerváltás után csak adósságunk van.Egyik nap a TV-ben megkérdeztek egy kormánypárti emberkét mondjon egy jól működő vállalatot azt mondta:Szerencsejáték Zrt.
tovaris 2012.07.15. 08:52
Négy fő irányt tartalmazó tervet készítenek:

- egy bankunió létrehozását a Monetáris Unió megerősítése és a pénzpiacok támogatása céljából

- a második irány célja harcba szállni a nemzeti szakszervezetekkel avégett, hogy „rugalmassá tegyék a munkapiac szabályait és felszámoljanak minden vámhatárt”. Ez annyi, mint a kizsákmányolás további fokozása és a teljesen szabaddá tett verseny biztosítása a pénzhatalmak érdekében

- harmadszor, ez a csúcsterv tartalmazza egy „Költségvetési Unió” megteremtését a szent költségvetési fegyelem nevében – értve ezen a megszorítások további erősítését

- végezetül az egész betetőzése érdekében, a finánctőke szolgálatában álló négy úriember egy „politikai uniót” kíván létrehozni, másképp mondva teljhatalmat adni az európai intézményeknek, vagyis önmaguknak, hogy bevezethessék a megszorításos totalitarizmus rendszerét.

Ez a helyzet még sürgetőbbé teszi a lakosság számára, hogy a Baloldali Front jelöltjeit küldje a Parlamentbe, azokat akik azon tevékenykednek hogy erősítsék az európai szolidaritást, megváltoztassák az Európai Központi Bank feladatkörét, és elvessék a költségvetési megszorítás paktumát, és azt egy az emberi, a szociális és ökológiai fejlődést szolgáló paktummal helyettesítsék – a megtermelt javak újszerű felosztása segítségével. Itt a veszély nyakunkon. Nélkülözhetetlenül szükség van mozgósításunkra.”
tovaris 2012.07.15. 08:52
Az eurózónában élesedik az osztályharc

Cikk a L'Humanité.fr-ról: „Akadályozzuk meg, hogy az euro-zónában egy totalitárius megszorítórendszert vezessenek be! Az utóbbi órákban néhány német lap hírül adta, hogy egy erőszakos akció előkészületei folynak az Európa Tanács (az állam- és kormányfők értekezlete) június 28-29-i űlése alkalmából.
Patrick Le Hyaric, a L’Humanité igazgatója és az Európai Egységes Bal/Északi Zöldbal Európa-parlamenti csoportjának alelnöke figyelmeztet a suba alatt készülő terv következményeire.

A tervet egy négy, nem megválasztott személyből álló csoport készítette, akik ugyanakkor az európai intézmények vezetői: M.Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, Barroso, a Brüsszeli Bizottság elnöke, Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke, és Junker, az Eurocsoport elnöke. Nem elégednek meg azzal, hogy elfogadtatták a Sarkozy és Merkel asszony által kezdeményezett megszorításokat előíró szerződést. Nem elégednek meg azzal, hogy a közvélemény előtt elrejtették két olyan rendszabály tervezetét, amely teljhatalommal ruházza fel a Bizottságot a nemzeti költségvetéseket illetően. Ez a négyes most azt javasolja, tegyünk egy nagy ugrást az európai ultraliberális föderalizmus irányába.

tovaris 2012.07.15. 08:43
..."Falnak nyomtak egy SPANYOL kormánypárti képviselőt a megszorítások miatt demonstráló tüntetők"...
Így kellet volna írni a címet. Már azt hittem, nálunk történt. Majdnem örültem....
elsopotyi 2012.07.15. 08:16
SZEGENYEK .EZEK SEM TUDJAK MI A KAPITALIZMUS.MOST HA SAJAT BORUKON TAPASZTALJAK KEZDENEK GONDOLKOZNI.MAR KESO.A GAZDAGOK OSZEFOGTAK A SZEGENYEK ELLEN.TIED AZ ORSZAG TIED A HATALOM.EZT VALOSITJAK MEG.A RENDORSEG, KATONASAG, EGYHAZ,, TITKOSSZIOLGALAT NEKUK DOLGOZIK NEM AZ EHENHALOKNAK.MODERN HOLOCAUST.