Előző
Következő
új cikk

Belföld

Immár a polgárőrök is elfoghatnak bűnelkövetőket

Hirado.hu|2012. júl 15. 12:46
[A+ A-]
Nem szabadcsapatok kellenek, hanem a polgárőrséget kell bővíteni, vélekedett Túrós András. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a szervezet 2012 második felében a közbiztonság védelmére, a bűnmegelőzésre, a fokozottabb, aktívabb járőrszolgálatra fordítja figyelmét.
A kilencvenes évek elején az állami szervek már nem tudtak kezelni a bűnözés elszaporodását, a közbiztonság drasztikus romlását, ez hívta életre Magyarországon a polgárőrséget, írja a hirado.hu. A polgárőr egyesületek mára túl vannak a kezdeti gyermekbetegségeken, és a februárban elfogadott új polgárőr törvény már lehetőséget ad egy valóban professzionális szervezet megteremtésére, vélekedik a szervezet elnöke, Túrós András nyugalmazott rendőrtábornok. A 85 ezres testület leginkább vidéken jut szerephez, olyan kistelepüléseken, tanyavidékeken, ahol a rendőrség utcai, járőri jelenléte sok esetben csupán jelképes. A polgárőrség napja alkalmából a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának volt vendége az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Túrós András elmondta, mára minden olyan jogi feltétel adott a rendőrség és a polgárőrség részére, mellyel a közbiztonság védhető és hatékony lehet a bűnmegelőzés. Az országos szövetség elnöke a február elején életbe lépett polgárőr törvény egyik legfontosabb változtatásának tartja, hogy csak olyan polgárőr egyesületek működhetnek, melyek tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek, és amelyek a rendőrséggel együttműködve végzik a tevékenységüket. Ez garanciát ad arra, hogy Magyarországon ne jöhessenek létre szabadcsapatok. A rendőrséggel való együttműködés elsősorban az oktatásra, a kiképzésre, valamint a közös szolgálat ellátására terjed ki.

A törvényi szabályozás természetesen több adminisztrációval is jár, tette hozzá Túrós András - többek között etikai bizottságnak kell működnie, etikai eljárásokat kell lefojtani, nyilván kell tartani a szolgálatot, a polgárőr gépkocsiról pedig menetlevelet kell vezetni.

Túrós András hozzátette: az új törvénnyel jelentősen bővült a polgárőrök hatásköre, például azzal, hogy elfoghatják a tulajdon elleni szabálysértőt, akit át kell adniuk a hatóságnak. Az idős emberek védelme a polgárőrség egyik kiemelt programja lett, melynek keretében több száz idős embert juttattak telefonhoz, hogy közvetlenül kérhessenek segítséget a polgárőrségi ügyelettől. Ez kistelepüléseken, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már kitűnően működik.

A következő időszak feladata, hangsúlyozta a nyugalmazott rendőrtábornok, hogy a korábbi mennyiségi szemléletet, minőségi szemlélet váltsa fel, mely a tagfelvételben, a képzésben, a felkészítésben és az egyesületeken belül a közösségi nevelés hatásában is megnyilvánul majd. Az új törvény szerint befejeződött a polgárőrség átalakulása, 2012 második felében a közbiztonság védelmére, a bűnmegelőzésre, a fokozottabb, aktívabb járőrszolgálatra fordítják figyelmüket, mondta Túrós András.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

Geronimo 2012.07.17. 17:12
Védhető közbiztonság?????? Magyarországon???????????? Régen nem röhögtem ilyen jót!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Túrós "Csusza2 András! SZABADCSAPATOK??????????????????? Csapágyasnak méltóztatik lenni?
papa.49 2012.07.16. 20:18
ferooo1!!!!!!!!!!!!!
Ide figyelj péniszsapka, akkor 53 éves voltam, egyébként meg kocsmába nem járok, a polgárőrség nekem feladat volt nem szórakozás, csak tudod, ha valamit elvállalok akkor azt rendesen elvégzem, ez előtt se szartam be ha belém kötöttek, Pesten nőttem fel, volt elég lehetőségem a málházkodásra.........
Ami pedig azt illeti azóta se kötözködtek velem az említett ipsék, pedig lett volna rá alkalmuk, ugyanis a szomszéd faluba valók, DE NEM EZ AZ ÉRDEKES, HANEM AZ HOGY NEKEM KELLETT BIZONYGATNOM AZ IGAZAMAT A ZSARUKNÁL, A Z IPSE MEG KÉSŐBB BOLDOGAN FELNYOMTA A BOLTOT, AKKOR MONDTAM AZT EZ CSAK OVIS JÁTSZADOZÁS, EZÉRT NEM ÉJSZAKÁZOM A MUNKA MELLETT, NA EKKOR SZÁLLTAM KI ............
jocika 2012.07.16. 14:36
ferooo!! Te azt hiszed,mert papa a neve, akkor már egy elveszett ember?Nem tudom, és nem is érdekel hány éves lehetsz,, de azaz ember(papa),egy ön tudatos, és csak a munkáját végezte, Meg érdemelte a gaz betörő,hogy jól képen töröljék, mivel még neki áll fentebb.Én is megtettem volna, mert engem sem a legyek hordtak össze,és nem félek 3 rohadéktól, 50 évesen sem.
ferooo1 2012.07.16. 06:02
Túrós András. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a szervezet 2012 második felében a közbiztonság védelmére, a bűnmegelőzésre, a fokozottabb, aktívabb járőrszolgálatra fordítja figyelmét.

már látom hogyan védik a termést a földeken a présházakat ???érdekes ahhoz nincs eszük hogy pl minden szőlőbe van fiatal gazda aki gyakran kint van a szőlőjébe és jobban látja a dolgokat
mint akinek nincs egyáltalán semmije unalmába polgárőr nem is érdekli sem a föld sem a feltört présház nem beszélve róla ha a földeken járkálnak nem látják őket a barátnők és a haverok milyen fontos nagy emberek lettek

engem nagyon bánt ez a dolog mert többször megloptak már és hiába jelezzük hogy ez a "polgárőrség "egy rakást nem ér!
nem kell gárda !!! de egy fiatalos, értelmes, tényleg a közbiztonságért dolgozó MEGSZERVEZETT csapat hatékony lenne
öregek neveljenek unokát ,kocogjanak ,barkácsoljanak de ne itt bulizzanak ingyen
ferooo1 2012.07.16. 05:39

Én 2002 körül léptem ki a polgárőrségből, mert szájon találtam legyinteni egy etnikumhoz tartozó egyedet, aki éjjel 2-kor harmadmagával feszegette a vegyesbolt raktárajtaját, oszt. még a pajszerral megakart ütni, ekkor takartam be mint Moszkvát a hó, utána kb. 5ször kellett a

papa ez tipikus tipikus polgárőr kocsmai mese ,te vén trotty létedre 3 cigányt megvertél spajszerrel a kezükbe
biztos tolókocsis cigányok voltak vagy 5 évesek ????

megfeküdte a hasadat a polgárőr buli alatt megevett sok kaja nem beszélve a sok szeszről és álmodtad ezt az egészet az asztal alatt !!!!
ferooo1 2012.07.16. 05:29
[tibors
városunkban sok a bűncselekmény
van polgárőr csapat 3 is, de minek?
kértük a polgárőrség központi vezetőit alakítsunk egyet de azt vezesse szakember ,volt rendőr ,vagy katona akinek van fingja az egészről és a fiatal emberek is jobban elfogadják hogy utasításokat ad !!!
de nem !!!!!maradt a régi jó vén nyanya féle vezetés akinek a családon belül is lehetne intézkedni körbe véve fizikailag,szellemileg leépült törvényt egyáltalán nem tisztelő "emberekkel "
akik csak azért polgárőrök mert igy jobban lehet törvényt szegni ,meg a barátnők előtt valakit játszani

sajnos a vezetés is ezt a fajta "polgárőrséget "támogatja mert egy 60 éves beteg nyanyát miért kell egyáltalán polgárőrnek beengedni de hogy még parancsnok ???

fizikai ,szellemi erőnlét ,korhatár ,adott településen elfogadják erkölcsileg /nem alkesz ,nem csempész,nem ő látja el a fél várost cigivel szeszel /
akkor belépnek a fiatalok a polgárőrségbe és hatékonyak lesznek addig kripta szökevény, vén trottyok buli helye mert igaz hogy nem fizetnek nekik /állítólag/ de a bulizás ingyen kaja ingyen pia havonta megvan !!!!!


papa.49 2012.07.15. 22:38
Én 2002 körül léptem ki a polgárőrségből, mert szájon találtam legyinteni egy etnikumhoz tartozó egyedet, aki éjjel 2-kor harmadmagával feszegette a vegyesbolt raktárajtaját, oszt. még a pajszerral megakart ütni, ekkor takartam be mint Moszkvát a hó, utána kb. 5ször kellett a rendőr kapitányságra mennem az egyednek nem kellett járkálnia a kapitányságra, na nekem ekkor lett elég...............
tovaris 2012.07.15. 18:52
Lótúrót....
hiteles 2012.07.15. 16:07
tibors
Összetévesztetted a fekete ruhás rohamcsapatokkal.!!!!
tibors 2012.07.15. 14:41
Ahhoz, hogy valaki polgárőr legyen,
Feltétel:

- gyenge felfogóképesség,
- min 30 kg súlyfelesleg,
- nehéz gyerekkor
- helyismeret hiánya

Előny:
bűnöző múlt, vagy fegyveres testületnél min 10 év szolgálat,
munkanélküliség min 1 évig,
devizahitel-tartozás
csempész-kapcsolatok

Kizáró ok:
érettségi
nyelvtudás
ferooo1 2012.07.15. 14:31
polgárőrök többsége bűnöző csempész cigit árul 220-al száguldozik lakott területen
vénasszonyok fuvaroztassák magukat a barátnők előtt közpénzből
polgárőrség legyen korhoz !!!!fizikai erőnléthez és legfőképpen iskolavégzettséghez ,jogosítványhoz kötve
városba egy vénasszony a polgárőr parancsnok körbevéve egy csomó szerencsétlennel
vigyáznak normális, esetleg szakember be ne kerüljön mert esetleg lenne néhány gondolatat a közbiztonságról is
meg veszélybe kerülne a vén nyanya hatalmi státusza
kiderülne hogy szarhoz sem ért nem hogy a k9zbiztonsághoz

szánalmas egy banda amit itt polgárőrségnek hívnak
andezit0224 2012.07.15. 13:51
Jo nagy hazugság ez,90es évek elött volt biztonság,csak utána szaporodtak el a büncselekmények,
egyböl meg is engedték a fegyverhez jutást,mert a gazdagoknak a rablott vagyont valahogy csak meg kell
védeni.A szegényeknek nincs semilyük,nincs mit elvinni.
Az igazi bünözöket mikor és ki fogja elfogni?
Oregzsaru 2012.07.15. 13:15
Hát, mondjuk én még úgy emlékszem, a régi időkből, hogy bűncselekmény elkövetőjét bármely magyar állampolgár elfoghatta, és vissza tarthatta az intézkedésre jogosult (rendőrség) kiérkezéséig. Ezután természetesen átadta az illetékesnek, majd - természetesen - tanúvallomást kellett tennie, hogy mi történt, és mit, miért csinált.

LEMARADTAM VALAMIRŐL?

Most már ezt sem lehet?