Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mesterházy: Eszement egészségügyi kormányzás

nepszava.hu|2012. júl 15. 13:36
[A+ A-]
Nem szeretnék illúziót kelteni senkiben: rettenetesen nehéz lesz a Fidesz után igazságos, mindenki által hozzáférhető, színvonalas egészségügyet építeni. De meg fogjuk próbálni! A szocialisták célja, hogy az egészségügyi közkiadások érjék el a GDP 6 százalékát (ma 5 százalék alatt van ez a mutató) - Mesterházy Attila MSZP-elnök írása az egészségügyről.
"Eszement gályamunkát" végzett, mondta nemrég egy interjú során az egészségügyi államtitkár. Először csodálkoztam rajta, de később rájöttem: igaza van. A kormány eszement tevékenysége nyomán az egészségügyben dolgozók gályarabnak érezhetik magukat, akik pedig megtehetik, el is menekülnek a gályáról.

A Fidesz nem egyszerűen akadályozta az egészségügy korábbi reformkísérleteit, hanem hisztérikus hangulatot keltett velük szemben. Indulatos populizmusa minden normális átalakítási törekvést megakadályozott. Azzal hitegette az ágazatban dolgozókat és érdekképviseleti szervezeteiket, hogy kormányra jutva pénzt és biztonságot hoz az egészségügyi dolgozóknak. A betegeknek hozzáférhető, egyenlő ellátást ígért, vizitdíjtól és áremelésektől mentesen.

Ma már alig valaki lepődik meg azon, hogy a Fidesz az ígéretei szöges ellentétét valósította meg. Mégis, a jóérzésű embereket különösen aggasztja a dúlás, amit a kormány ezen a területen véghez visz. Az egészségügy dolgai ugyanis szó szerint életbevágóak. Az a példátlan felelőtlenség, ami itt megnyilvánul a kormány részéről, különösen veszélyes és teljességgel elfogadhatatlan.

Bár a számoktól többnyire mentes kormányprogram nem mondta meg, mennyivel növelnék az egészségügyre szánt forrásokat, maga a forrásnövelési szándék egyértelműen megfogalmazódott. Orbán Viktor tehát azt ígérte, hogy növelni fogják az egészségügyi kiadásokat. Orbán Viktor azonban hazudott: az egészségügyre szánt pénzek a kormányváltás óta egyre csak csökkennek. A Fidesznek fontosabb az egykulcsos adó, meg az adókedvezmény - amelynek kedvezményezettjei nagyobb eséllyel vásárolnak piaci egészségügyi szolgáltatást -, mint a mindenkinek járó egészségügyi szolgáltatások fejlesztése.

A Széll Kálmán tervek nyomán forráskivonás történik az egészségügyből, a gyógyszerkassza esetében különösen brutális mértékben. Itt is vannak különadók, amelyekkel a kormány elképesztő károkat okoz. A magyar gyógyszeripar visszafogja az innovációt, az új külföldi fejlesztések pedig meg se érkeznek az országba, mert üzletileg nem éri meg. Ezzel csapást lehet mérni a karvalytőkére, ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar emberekhez nem jutnak el a legújabb, leghatásosabb gyógyszerek. Ami pedig eljut, azért egyre többet kell fizetniük.

Izzadságos munkával sajtolt ki magából béremelést az egészségügyi államtitkárság, hogy legalább fékezze az orvosok és ápolók kivándorlását. Csakhogy a béremelésből kimaradtak például a háziorvosok, az egészségügyi szakdolgozók pedig minimális, esetenként ezerforintnyi béremelést kapnak csupán. Ezt győzelemként feltüntetni színtiszta cinizmus. És ez még nem minden: Szócska Miklós váltig állította, hogy a béremelés fedezete rendelkezésre áll a költségvetésben, mégpedig a chipsadó bevételeiből. A szocialistáknak ezzel kapcsolatosan első pillanattól kételyei voltak, amelyeknek hangot is adtunk. Mára kiderült: sajnos megint igazunk volt. A kormány ugyanis csökkenti a járó- és fekvőbeteg-ellátás normatíváját. Ez azt jelenti, hogy azt a keveset, amit a kormány az érintett orvosoknak és szakszemélyzetnek fizetésemelésként ad, a betegellátástól vonja el. A Fidesz tehát nemcsak hazudott, hanem veszélybe sodorja a gyógyító-megelőző ellátásokat is.

Az államosított egészségügyi intézmények tetejébe növesztett új vízfej, a GYEMSZI előzetes bejelentés nélkül, ám egyre határozottabban vesz át minden irányítási és ellenőrzési feladatot az ágazatban. Igazi monstrum ez, amely ráadásul számos egymást átfedő tevékenységet végez, végső soron önmaga ellenőrzése is a saját feladata. Mondhatni, megszületett az egészségügyi médiahatóság, egy újabb állam az államban. Tevékenysége nyomán elérte az egészségügyet is a visszamenőleges jogalkotás: az intézményvezetői pályázatok kiírását követően találták ki, hogy 62 éves kor felett ne lehessen ilyen típusú munkát vállalni. Erre hivatkozva érvénytelenítették számos kiváló szakember nyertes pályázatát. Úgy látszik, a Fideszben felfedezték, hogy maradt még néhány poszt az országban, amelynek esetében nem a Fidesz-szimpátia, hanem a szaktudás dominál. Sürgősen tettek is ellene.

Közben gőzerővel - "eszement gályamunkával" - zajlik a társadalombiztosítás felszámolása. A magántőke ellenőrzött bevonását tajtékozva ellenző Fidesz ma arra készül, hogy csendben piacosítsa az egészségügyet. A munkaadók egészségbiztosítást vásárolhatnak munkavállalóiknak, ezért adókedvezményben részesülnek, a szerencsés munkavállalók pedig a magánbiztosítás révén előbbre léphetnek az egyre hosszabb várólistákon. Aki inaktív, munkanélküli vagy akinek főnöke nem engedheti meg magának a magánbiztosítás megvásárlását, az mehet a fapados ellátásba. A kormány tehát nem privatizál intézményeket, hanem belülről bomlasztja szét a nemzeti kockázatközösséget.

Nem szeretnék illúziót kelteni senkiben: rettenetesen nehéz lesz a Fidesz után igazságos, mindenki által hozzáférhető, színvonalas egészségügyet építeni. De meg fogjuk próbálni! A szocialisták célja, hogy az egészségügyi közkiadások érjék el a GDP 6 százalékát (ma 5 százalék alatt van ez a mutató). Pontos menetrendet kell később kidolgoznunk arra, milyen ütemben lehetséges, de politikánk iránya ez lesz. Helyreállítjuk a szolidaritási elvet, bevonjuk a döntésekbe a betegeket és a szakmai szervezeteket. Az ágazat legázolása helyett a konszenzus és a szolidaritás szellemében ajánlunk együttműködést az egészségügynek, vele együtt pedig a hosszabb és jobb minőségű élet reményét a magyar embereknek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

zumm-zumm 2012.07.16. 06:05
Tisztelt Mesterházy Attila! Kérném,hogy olvassa el, ha ideje engedi, az ebben a témában írt blogokat-véleményeket pár újságban hónapokkal ezelőttről,vagy az utóbbi 2 évben írtakat.....!Már amikor elkezdték az egészségügyet piszkálni, ki kellett volna állni és elmondani,hogy ezt a EÜ. tákolmányt és ebben a témában összegányolt törvényeket felül fogjátok vizsgálni.Legalább a többi párt és azok politikusai is színt vallottak volna időben. Meg kellett volna interjúvolni a Fidesz-KDNP -s politikusokat . Személyesen,bele a kamerába mondják el a véleményüket (nem csak erről) és később (amikor kiderült,hogy mi is volt a valós cél) szembesíteni saját szavaikkal őket.
Festekmagus50 2012.07.15. 21:34
Ez a szegény öreghangya (lajosbácsi)
-- beszél mint az a monda-beli bodóné....
--- hé! Öreghangya! --(dakotabuzi), nagyon be van kattanva! Jobban tenné, ha a témával próbálna
foglalkozni!
--- nem feltétlen kéne minden szeretett cikjéhez kommentelni, mert a gyülölet-gombóctól úgy sem
tud értelmesen fogalmazni, csak röfögni tud.
A mocskos szájú beszédhez igaz, nem kell értelem. A moderátor-cenzornak ez tetszik! Szánalmasak!
stratocaster 2012.07.15. 19:20
..."Nem szeretnék illúziót kelteni senkiben: rettenetesen nehéz lesz a Fidesz után igazságos, mindenki által hozzáférhető, színvonalas egészségügyet építeni. De meg fogjuk próbálni!"...

Már megint egy tipikus nagyképű hülyeség. Még ha a Fidesz el is vesztené a 2014-es választásokat, miből gondolja "jackoboy", hogy hatalomra kerülhetnek? Továbbá, már most a Churchill-i "vért verítéket" idéző mondással ezt a már előre hangoztatott felelősságáttolás elősegíti?...Hogy lehet valaki ilyen idióta?...
szekelyse50 2012.07.15. 17:29
Ha mesterházi olyan jól tud mindent miért nem kezdeményez valami okosabb helyreállítást.
Lajosbacsi1000 2012.07.15. 15:46
Ez a szemét hazaáruló banda hazudozásai közben eldaja az országot a kapitalista nagytőkének, miközben úgy beszél, mintha pont ez ellen lenne. De ez a dakotabuzi Orbán még mindíg nem tanúlta meg a magyar közmondást: " a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát ".
Hazaáruló szemét banda felelni fogtok az ország tönkretételéért, és a kőbányában fogtok megrohadni, hogy megtanúljátok, mi is az az igazi munka !
hohoohooo 2012.07.15. 15:42
A kazincbarcikai kórház május elsejei államosítása, majd a július elsején életbe lépett struktúra-átalakítás nagyon negatívan érintette a 120 ezer ember ellátását végző egészségügyi intézményt, és ezáltal a város és a térség lakóit.
Az új struktúra alapján a korábbi 180 aktív ágyból hivatalosan 40 maradt.
Megszűnt a szülészet-nőgyógyászat, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív ellátás, valamint a szemészet. A sebészet és belgyógyászat jelentős karcsúsítással tovább működhet, ami az utóbbi esetében azt jelenti például, hogy 30 ággyal csökkent az aktív kvóta, az ellátási terület azonban továbbra is 80 ezer fős maradt.
A szülészet-nőgyógyászat további működtetése ugyan állítólag rövidesen megoldódik, de az osztályra a központi utasításnak megfelelően jelenleg nem szállítanak betegeket, az ellátási területről Ózdra és Miskolcra viszik a kismamákat.
A legnagyobb felháborodást a gyerekellátáshoz kapcsolódó osztályok megszűnése váltotta ki a városban és a térségben. - A lakossági igény mellett a szakma szerint is erősen kifogásolható, hogy a szülészeti területhez gyermekosztály, vagy legalább gyermekgyógyászat nem kapcsolódik - mondta erről Szitka Péter polgármester pénteken egy sajtótájékoztatón.- Miután az elmúlt időszak erőfeszítései kevésnek bizonyultak a gyermekosztály megmentéséhez, az önkormányzat szokatlan lépésre szánta el magát, segítő kezet nyújtva ezzel a kormánynak.
A megoldás lényege, hogy dr. Trencsényi Pál gyermek-háziorvos a kórház földszintjén mind a nappali, mind a sürgősségi ellátást biztosítja az önkoprmányzat és a kórház megbízásából. Az átalakítás költségét az önkormányzat fedezi.
Kazincbarcikán pénteken bemutatták azt a 15.781 aláírást is, melyet az átalakítások miatt tiltakozó civilek június közepe óta gyűjtöttek. Az íveket a tervek szerint kedden viszik fel a szakminisztériumba.
Kazincbarcika mostanában más hírekkel is felkelthette a Zorbánc-Magyarország illetékeseinek figyelmét:a kazincbarcikai "elszámoltatási" próbálkozás is kudarcot vallott:
Besározták a polgármestert,most születt felmentő itélet "Lesz miről beszámolnia Budai Gyulának: eddig lényegében az összes olyan büntetőügyben, amely a kormányváltás óta a FideSS politikai leszámoló akciója keretében indult, felmentő ítélet született. Dávid Ibolya, a dombóvári Szabó Loránd, az ex-vagyonkezelő Tátrai Miklós, a Bábolna-ügy után most Szitka Péter kazincbarcikai polgármester perében is" - sorolták.

Biztos én vagyok a hülye,de nem értem:az államosított intézmény a településnek kell eltartania-bár itt a kapacitást jelentősen csökkentették-szépen módjával leépítették,kilopják a vagyont ahogy jó FideSS szokás szerint illik.
Na most akkor a komplett fenntartást miért nem az EÜ min. fizeti?
Köszönöm istenem,hogy nem FideSSes vagyok.....

libertador 2012.07.15. 14:49
Akkor most valaki találja már ki, hogy ami itt van, az mi a fene? Mert nem is szocializmus, meg nem is működik. Egy csődhalmaz, amiben párszáz új milliárdos, meg 4 millió koldus ül. A tetején meg egy paranoid őrült rázza a rongyot, és harcol. Jöhetnének már érte...
tibors 2012.07.15. 14:27
[tovaris] [2012.júl.15. 14:23]
"...egy jól működő szocializmusra volna szükség..."

Szükség az volna rá.
Jól működő szocializmus nem létezik, a rosszul működők pedig megszűntek.
Talán emlékszik rá.
tovaris 2012.07.15. 14:23
Igenis államosítani kell az egészségügyet! Csak nem a fidesznyikhajbagázs általi ostoba módszerekkel.

Ahhoz egy jól működő szocializmusra volna szükség, ahol a pénzeket nem felesleges luxusra, bankok támogatására, kizsákmányolók profitjának növelésére - hanem azok megszüntetésével az egészségügybe lehetne átcsoportosítani.

Volt már ilyen - ha valaki emlékszik még rá....
libertador 2012.07.15. 13:58
És akkor még nem is beszélt mindenről: mi a fészkes nyavalyáért kellett mindent államosítani, amikor semmire sincs állami pénz? Vagy pont azért? Amire nem jut, azt bezárjuk, a dolgozókat, orvosokat szélnek eresztjük, a betegek meg álljanak sort 100 kilométerrel odébb...Ha egyáltalán élve eljutnak oda.. És még ezek verték a dilit habzó szájjal egy szoci képviselő interpellációjára, miszerint a betegekkel, rokkantakkal "mengelei módszerekkel" bánnak el...Tudom, erős a kifejezés, de mit mondanak annak a szerencsétlennek a hozzátartozói, akit súlyos, életveszélyes állapota miatt a helyi ellátásból tovább kell utaztatni a "magasabb ellátási szintre..." Mondjuk 150 kilométerre...Úttalan utakon. Ha akad mentő, akkor az csak a régió határáig viszi, ott másik járatra pakolják át...Igazi, emberbarát ügyek ezek, ugye?