Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áder: a holokauszt semmi máshoz nem fogható tragédia

MTI|2012. júl 17. 18:58
[A+ A-]
A holokauszt máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája - mondta Áder János kedden Jeruzsálemben, az izraeli parlament épületében.
A köztársasági elnök a kneszet Raoul Wallenberg-megemlékezésén kifejtette: a száz éve született, a második világháború alatt a deportálástól magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata mások életét szolgálta, ezért akkor vagyunk méltók hozzá, ha vele együtt a holokauszt hatmillió áldozatára, köztük több százezer magyar zsidóra is emlékezünk, azokra, akiket a magyar állam nem védett meg. "Rájuk gondolva újra meg újra ki kell mondanunk: teremtett világunk fokozhatatlan tragédiája, hogy ez megtörténhetett" - hangsúlyozta.

A hitleri uralom számtalan súlyos történelmi tragédia okozója volt, de a holokauszt nem egyszerűen az emberiség egyik legnagyobb drámája, hanem olyan, semmi máshoz nem fogható szenvedéstörténet, amit az ipari méretekben, kíméletlen módszerességgel üzemeltetett halálgyárak tesznek józan ésszel máig felfoghatatlan, fokozhatatlan tragédiává - fogalmazott.

Áder János azt mondta, hogy Raoul Wallenberg az egyetlen erkölcsös utat választotta, cselekedett és sok ezer embert mentett meg a biztos pusztulástól.

Példája azt a reményt élteti tovább, hogy egyetlen embertől is megváltozhat a világ - fűzte hozzá.

Megjegyezte, keveset tudni arról, hogy mi volt a svéd diplomata személyiségének titka, ami miatt akaratát eredményesen tudta érvényre juttatni egy erőszakos és tébolyult világban. Tudható azonban, hogy ismerte a nácik és a nyilasok észjárását, és ismereteit fegyverként használta velük szemben. De nem egyszerűen okos és bátor volt, hanem "ember az embertelenségben", egy erkölcsös ember az erkölcseiből kifordult világban - folytatta.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Wallenberg a szovjet titkosszolgálat börtönében végezte, ami azt bizonyítja, hogy a totális diktatúrák egyike sem ismer erkölcsi megfontolásokat. "Éppen ezért nekünk mindig, minden körülmények között az erkölcs útján kell maradnunk, mert ahol az erkölcs véget ér, ott véget ér az ember. Mert az erkölcs legfontosabb szava a tiszteleté, egymás kölcsönös tiszteletéé és megbecsüléséé. Az élet tiszteletéé" - zárta beszédét.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke méltatásában kiemelte: Wallenberg tagadta, hogy különbség tehető ember és ember között, és elég erősnek hitte magát ahhoz is, hogy megállítsa a halálvonatokat.

Idézte a Talmudot: aki egy embert megment, egész világot ment meg.

Az izraeli törvényhozás elnöke - aki korábban visszavonta Kövér László házelnök meghívását a megemlékezésre, amiért részt vállalt Nyirő József tervezett újratemetésében - arra intett, hogy nem szabad tűrni az antiszemitizmust, megbocsátani a háborús bűnösöknek és kollaboránsaiknak, akkor sem, ha egyszerű emberek, ha írók voltak.

Per Westerberg, a svéd parlament elnöke arról beszélt, hogy Wallenberg emléke tovább él azokban, akiket megmentett, és leszármazottaikban. Svédország büszke egykori diplomatájára - hangsúlyozta -, mert példa azok előtt, akik fellépnek az autokrácia, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus ellen.

Ugyanakkor hozzátette, Wallenberg születésének századik évfordulóján helye van az önkritikának is, hiszen Svédországnak többet kellett volna tennie azért, hogy megmentse őt a szovjet fogságból.

Ezt hangsúlyozta beszédében Wallenberg unokahúga, Louise Von Dardel is, rámutatva, továbbra sincs válasz arra, hogy miért kellett raboskodnia, mi történt vele eközben és miért nem szabadították ki. Mint mondta, Svédországnak mindent meg kell tennie azért, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjanak. Szólt arról is, bizonyítékok alapján állítható, hogy nagybátyja még élt halálának korábban feltételezett időpontjában, 1945. júniusában, de van, aki azt állítja, hogy még a hatvanas években is életben volt.

A megemlékezésen beszédet mondott Israel Meir Lau rabbi, a Jad Vasem Intézet elnöke, valamint az a Nomi Gur, akit tizennégy évesen Wallenberg a budapesti Duna-parton mentett meg a biztos haláltól. Ő azt mondta: Wallenberg a bizonyíték arra, hogy az embernek van választása, és dönthet helyesen.

A száz éve, 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint húszezer ember életét mentette meg közvetlenül azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el, illetve védett házakba menekített őket. Ő tántorította el a megszálló német erőket attól, hogy lemészárolják a fővárosi gettó mintegy 70 ezer lakóját. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a további sorsa bizonytalan, így halálának pontos helye és ideje sem ismert.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (62)

A hozzászóláshoz .

exley 2012.07.20. 17:30
A horgonyember übereli a plági bácsit hülyeségben. Régen nem láttam ekkora sült oldalast, mint ez a pancser.
vaskovacs 2012.07.20. 08:51
baldem "A válaszára nem vagyok kiváncsi. " Az Ön üres közhelyszövegére ki kiváncsi? Példával illusztráltam, hogy nem kizárólag származás miatti kirekesztésről van szó (hiszen vannak, akik népcsoportkuk negatív jellemvonásaitól mentekek), hanem egy bizonyos viselkedésmódot rekesztenek ki .
baldem 2012.07.20. 06:15
[vaskovacs] [2012.júl.19. 19:55]
" Bár nem fogja szégyellni"

Perszonka! Miért? Kellene? Mert megvetem és nem tartom embernek azt aki cinikusan kirekeszt, gyaláz másokat származásuk, nézeteik miatt?
A válaszára nem vagyok kiváncsi.
jimipapa 2012.07.19. 20:16
vaskovacs] [2012.júl.19. 19:55]
baldem a stílus maga az ember...

Miért te embernek tartod magad ! Sutyerák kovács ?
jimipapa 2012.07.19. 20:14
[vaskovacs] [2012.júl.19. 19:55]
baldem a stílus maga az ember... meg a mondanivalója. szégyellje megáűt! Bár nem fogja szégyellni,. mert maga verók-féle. """"""""

sz ..házi kovács te meg olyan suttyóféle vagy " Ja meg olyan nyüves is !
vaskovacs 2012.07.19. 19:55
baldem a stílus maga az ember... meg a mondanivalója. szégyellje megáűt! Bár nem fogja szégyellni,. mert maga verók-féle.
jimipapa 2012.07.19. 18:42
[baldem] [2012.júl.19. 07:34]
"A magyarok söpredéke nyűves és elvbarátai, valamint megbízóik."""""""""""

Ja meg vaskovács , festékes májer ,jobbosok sorba ,három bével meg a többi tetű !
baldem 2012.07.19. 07:41
[poncius] [2012.júl.17. 20:20]
" Fakopács, te ÁLLATI nagy szürke barom vagy, mint már mondtam. Irány a Hortobágy"

Csak azért írod ezt, mert még nem láttál magyar szürke szarvasmarha fajtából álló közösséget. Ha láttál volna, akkor most nagyon szégyelnéd magad, amiért ehhez az intelligens fajtához hasonlítod ezt az agyatlan senkit. :-))
baldem 2012.07.19. 07:34
[vaskovacs] [2012.júl.17. 20:18]
"Úgy látszik, ahogyan a magyarságnak, úgy a zsidóságnak is van egy söpredéke"

Hát persze.Minden közösségben előfordulhatnak ilyenek. A magyarok söpredéke nyűves és elvbarátai, valamint megbízóik.
baldem 2012.07.19. 07:27
" azokra, akiket a magyar állam nem védett meg"

Áder úr jó fideszesként, főnökéhez hű alatvalóként megint hazudik, maszatol egy jó nagyot. Mert nem egyszerűen nem védte meg a főméltóságú lovastengerész által kormányzott Magyar Királyság zsidó származásu állampolgárait, hanem olyan karhatalmi, logisztikai háttérrel segítette megsemmisítésüket, ami páratlan volt a nácik által megszállt és közvetlenül irányított országokban is.

"Éppen ezért nekünk mindig minden körülmények között az erkölcs útján kell maradnunk, mert ahol az erkölcs véget ér, ott véget ér az ember."

Ennek jegyében raboltak ki három millió nyugdíjast, ennek jegyében löktek a teljes bizonytalanságba többszázezer rokkantnyugdíjsat, ennek jegyében zárták ki a szegényebb osztály gyermekeit a felsőoktatásból, ennek jegyében nyeri a pártmaffia cége mindenki elől el a pályázatokat.

"Mert az erkölcs legfontosabb szava a tiszteleté, egymás kölcsönös tiszteletéé és megbecsüléséé. Az élet tiszteletéé."
E szép gondolat hatása alatt párás szemmel csak annyit:ezért tűri szótlanul a procc vezér és bandája, hogy a többször betiltott gárda kis átszabással gyakorlatilag a tiltás alatt álló egyenruhában, tiltottan ugyan, de mégis nyiltan nyilas félkatonai seregként vonulgathasson, képviselője így szólalhasson meg a Parlamentben, hogy a házelnök nyiltan elkötelezhesse magát egy nyilas politikus mellett, gyalázva ezzel a lemészárolt magyar zsidó állampolgárok emlékét. Ezért nem indít két évig az ügyészség vizsgálatot egy tömeggyilkos ellen.

Kedves Áder úr! Kegyelmed ott van, azok között akik közé mindig is tartozott. Kutyából nem lesz bacon soha.
tovaris 2012.07.18. 20:23
[deportalt] [2012.júl.18. 19:28]

Kizárólag erről kellene inkább beszélni.
deportalt 2012.07.18. 19:28
Ők mégis megpróbálják túlszárnyalni ezt a tragédiát!
Gőzerővel irtják az idős, beteg, rokkant, munkaképtelen embereket azzal, hogy megvonják tőlük az életmentő szerek - pl. inzulin, rákosok gyógyszere, stb - tb támogatását. Olyan összegű nyugdíjakat, egyéb jövedelmeket vetnek oda alamizsnaként az embereknek, hogy vagy éhen halnak, vagy öngyilkosok lesznek!
exley 2012.07.18. 16:45
Áder kiment és elmondta ő ismeri a jobbik észjárást, és ki is fogja a vitorlájukból a szelet.
tovaris 2012.07.18. 16:07
Horthy Baky László nyugállományú csendőrőrnagyot, nyilaskeresztes országgyűlési képviselőt, a németek bizalmi emberét kinevezte a rendőrséget és csendőrséget felügyelő belügyi államtitkárrá. Endre Lászlót, Pest vármegye alispánját szintén kinevezte államtitkárrá, ő ugyancsak hírhedt antiszemita volt. Endre László ügykörébe a közigazgatási osztályok valamint az úgynevezett lakásügyi osztály tartozott. Emellett május 13-án Jaross Andor belügyminiszter Endre hatáskörébe utalta a "zsidók kitelepítésével és táborokban elhelyezésével kapcsolatban felmerülő és más osztály ügyköréhez nem tartozó ügyeket is". A teljes magyarországi zsidóság deportálásához (a visszacsatolt területeket is számolva, zsidó és zsidó származású összesen: 825 ezer fő) rendelkezésre álltak Magyarország tíz csendőrkerületének alakulatai (megközelítően húszezer fő) valamint 41 vármegyéjének, 3 közigazgatási kirendeltségének, 20 törvényhatósági jogú városának valamint Budapestnek a tisztviselői és a városok rendőrei.

Szerzői megjegyzés. Az írás további része egy olyan anyag, amely az utalt gleichschaltolás célzott ellensúlyozását kívánja szolgálni. „Könnyen” áttekinthetőnek szerkesztett kronológia, vagyis a deportálások csupasz időrendje. Vázlatos, csak a halálba szállítások ütemét és mennyiségét érzékelteti. Nem elemző-értékelő jellegű. Nem tartalmazza a különböző tervezési-szervezési előkészületeket, a lebonyolítással összefüggő értekezleteket, a vonatkozó német-magyar együttműködést, valamint annak bemutatását, ahogy a honi közigazgatás és a csendőrség „mozgatta” a deportálást. Mert aktivitásuk nélkül (és a lakosság jelentős részének a zsidósággal szemben tanúsított ellenszenve vagy közömbössége híján) Eichmann kétszáz fős különítménye tehetetlennek bizonyult volna. A kronológia adatait online elérhető tudományos hitelességű forrásokból szedtem össze ( http://www.magyarholokauszt.hu/mh011125. html
http://holocaust.hu/tudastar/kronologia? year=1944 stb.).

Fekete György nyug. mentálpedagógus, történelemtanár
http://www.mebal.hu/hirek-belfold/a-magyar-zsidosag-deportalasa-dokumentum
tovaris 2012.07.18. 16:06
Ide kapcsolódik a hitleri préda sorsára karakánsága következtében jutott Horthy-ország mítosza (fakóbb, ám szintén szépítő formulázásban: a Vonakodó Csatlós…). Amely azt mondja, hogy azért szállták meg a németek Magyarországot, mert az nem volt hajlandó teljesíteni követeléseiket. Persze ebből az állításból semmi se igaz. Hitler fő elvárásai előtt Horthy és Kállay mindenkor meghajoltak (legszomorúbb példa: a 2. magyar hadsereg kiküldése a Donhoz; s az olasz fegyverszünet után nem véletlenül emlegettek Kállay-kettőst: egyet ide, egyet oda…). Sztálinnal eszük ágában se volt különbékét kötni. Mindvégig az angolszász kártyát játszották. Nem az amatőr, kisded próbálkozásaik miatt (titkos tárgyalásaik, majd előzetes fegyverszüneti megállapodás az angolokkal-amerikaiakkal) vagy az Endlösungtól való tartózkodásuk okán döntött Hitler Magyarország megszállása mellett (megsemmisíthette ő a magyar zsidóságot remélt háborús győzelme után is…), hanem azért, mert meg tudta téveszteni a brit titkosszolgálat, miszerint az invázió nem a nyugati francia partoknál, nem a Csatornán át lesz, hanem a Balkánon. Erre nálunk elsőnek Juhász Gyula külpolitika-történész mutatott rá, aki a harmincévi levéltári zárolás feloldását követően kutathatott az angol külügyminisztériumi iratokban.

Egy árnyalattal halványabb otrombaság, a másik, szintén itt jelentkező történelemhamisító változat (mert ezen állítások mögött, ismételjük, nem egyszerű tudatlanság, hanem a politikai szélsőjobboldal, illetve az irredenta fércirodalom hatása érzékelhető), miszerint Horthy valamiféle nemes lelkűségből nem engedte a budapesti zsidóság deportálását. Szó sincs erről. Egyszerűen megijedt az USA elnökének határozott figyelmeztetésétől. A vidéki zsidóság deportálásához viszont asszisztált. Holott a magyar diplomácia már 1942-43-ban konkrétan tájékoztatta a legfelsőbb magyar vezetést (külügyminisztert, kormányfőt, Horthyt arról, hogy a keleti megszállt területeken a nácik tömegesen és rendszeresen, népirtás jelleggel és mértékben gyilkolják a zsidóságot). Horthy mégis engedett Hitler ez irányú követelésének, szabotálni se próbálta, közönyösséggel viszonyult a magyar holokauszthoz (a nemzetközi tiltakozásokig és a szovjet Vörös Hadsereg 1944. nyári nagy győzelméig). Azzal ámította magát, hogy a magyar zsidóság életéért cserébe majd elhagyják a német csapatok az országot, s a visszacsatolt területeket is biztonsággal megtarthatjuk a háború után is(?!). Így Sztójay miniszterelnök már második kormányülésén (1944. március 29.) közölhette, hogy "a Kormányzó Úr Őfőméltósága az összes zsidórendeletekre vonatkozólag szabad kezet adott az Ő vezetése alatt álló kormánynak, és ezek tekintetében nem akar befolyást gyakorolni".
tovaris 2012.07.18. 16:06
Fekete György: Szerecsenmosdatások ellen - Kinek az országlása alatt deportálták a vidéki magyar zsidóságot?

A jelenlegi – nacionalista-tekintélyuralmi – hatalmi rezsim egyre nyilvánvalóbban törekszik befolyása minden eszközzel történő korlátlan kiterjesztésére. A hazai médiában erre többen figyelmeztetnek, elsősorban az ún.
jogállamiság lebontásától tartva. Én most e jelenségből a régi/új urak gleichschaltoló, mentalitásunkat egyformásító, tudatunk átgyúrásának, egyre szisztematikusabb manipulációjának veszedelmét érintem. A társadalom mentálhigiénés állapota (társadalmi tudat, közvélekedés, a társadalom tagjainak lelki egészsége, magatartásviszonyaik stb.) eddig is számos kívánnivalóval, hiányossággal volt jellemezhető. Nos, a most örök időkre berendezkedni készülő uralom visszaél e megoldatlanságokból fakadó, immár idültté vált bajokkal is. A társadalmi szinten megjelenő lelki egészség leggyulladtabb része a nemzettudat, benne kisebbségei megélésének mikéntje, különösen a cigánysághoz és a zsidósághoz viszonyulás. Mindebből talán a legneurotizálódottabb a holokauszt közösségi és egyéni észlelése, raktározása, illetve tagadása az emlékezetben. Írásom konkrét tárgya az utóbbi probléma egy-egy vonatkozásának villantása és gyakorlati „segédeszköz”, egyfajta mentális mankó kínálása (ami természetesen nem originális, hanem adaptáció produktuma).

Témánkat távolabbról közelítve, először egy rövid, de általános megállapítás. A politikai jobboldal választási győzelmei óta a neohorthysta ilyen-olyan ideológiákat, történelemhamisításokat egyre szélesebb körben terjesztik (jelentős részben – az álellenzék JOBBIK fiatal értelmiségi holdudvarával támogatva – közvetlenül az Orbán-kurzus káderei teszik, de sajnos – a korábbi években – a pandan Gyurcsány szintén megmártózott ezekben alkalmasint). Rendre visszatérő alaptétel (szerencsére ezt Gyurcsány nem vette át, ő csupán gr. Bethlen István magasztalásáig és a magyar kommunisták ócsárlásáig jutott), hogy a „jó” Horthy kormányzósága alatt magyar zsidót nem deportáltak, a megsemmisítésbe hurcolás Szálasi hatalomra kerülésével kezdődött.
tovaris 2012.07.18. 16:03
[banya] [2012.júl.18. 13:53]

Következő kérdésem a vas-szén állapotábra és az öntöttvas lehűlési görbéjének a magyarázta lesz derék fémipari szakmunkásunkhoz. Mondjuk hány Celsius-fokon alakul át a gamma-austenit martensitté, vagy hány százalék karbon értéknél van szerkezeti és ötvözött acél határvonala, vagy milyen ötvözőknek milyen a melegalakítási szikraképük.
Mert addig csak wasskovács a neve....
tovaris 2012.07.18. 15:59
[Geronimo] [2012.júl.18. 11:28]

Nekünk meg a Horthykkal, Wassokkal, Nyirőkkel, Prohászkákkal, a nyilasokkal, fasisztákkal és nácikkal vaqn tele a hócipőnk..
banya 2012.07.18. 13:53
A magát fémmunkásnak tituláló senkiházi, az elnyomók ellen harcolt indián nevét bitorló nyikhaj, a mikiegér, és a hozzájuk hasonló kegyeletgyalázó horda soha sem fogja megérteni a sok millió áldozat tragédiáját. Ezek az elvetemült alakok, akik a történelem hamisításával próbálják tisztára mosni a tömeggyilkosok mocskát, nem mások, mint embertelen, érzések nélküli lények, akik még a mai világban, a felvilágosúlt Európában is képesek az általuk dicsöített hóhérok gaztetteit nemzeti höstettként értékelni.
Geronimo 2012.07.18. 11:28
Vaskováccsal értek egyet. És lassan már tele a hócipőm Wallenberggel, Zuroffal, Perezzel, Netnajahuval és Áderrel.
Kikérem magamnak, hogy egyes cionista körök Magyarország jelenlegi állampolgáraira visszamenőlegesen ráhúzzák a kollektív felelősség bélyegét. Ássák ki azok földi maradványait, akik BIZONYITHATÓAN felelősek voltak a zsidók elhurcolásáért, akasszák fel őket, majd temessék vissza, aztán fejezzük már be ezt az önostorozást.