Előző
Következő
új cikk

Belföld

Okos ember ésszel jár, nem bunkóval

Népszava|2012. júl 18. 05:00
[A+ A-]
A térség országai kacagnak rajtunk, és elhúznak mellettünk; nem lehet minden multit extraprofitra törő gazembernek beállítani; hibát követ el a kormány, amikor az olcsóságot fetisizálja; a nagykövetség regisztrál minden kommunistázást; elhalnak Magyarország informális kapcsolatai - interjú Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével.
- Most járta meg Prágát, Münchent, Bukarestet. A csehek néznek fel inkább a magyarokra, vagy a németek?
- Miért is?

- Orbán Viktor épp a napokban deklarálta videóüzenetben, hogy mindjárt legyőzzük a válságot, és minket koppint egész Európa.
- Én is meglepődtem, amikor hallottam. Első felindulásomban írtam is egy blogbejegyzést, hogy ma már inkább nevetnek Orbán Viktoron. Kezdetben meglepetéssel vegyes kétkedéssel figyelték, mit csinál a magyar miniszterelnök, de most már kacagnak azon, milyen makacsul ragaszkodik a saját elhibázott gazdaságpolitikájához. Kacagnak, és közben elhúznak mellettünk a térség országai is, amelyek sokkal jobban állnak - már ami a válságból való kilábalást jelenti, nem is kell Németországig menni.

- Én azért elmennék odáig. A Bundestag pártjai többször ösztökélték a német kormányt, határozati javaslatban tegye világossá: aggódik a magyar demokrácia és alkotmányosság állapota miatt. Mit üzen egy ilyen politikai akció a német üzleti életnek - miközben a magyar GDP-növekedés, és így a költségvetés tarthatóságának majdnem minden reménye a német gazdaság izmosodásában van?
- Régóta egyértelmű, hogy nagyon nehéz érveket találni arra, miért is jó befektetési terep Magyarország. Nemcsak egy német, francia vagy osztrák üzletembernek nehéz ezt megindokolni, de a régióbeli partnerek szemében is nagyon sokat romlott az ország imázsa az utóbbi két évben: kiszámíthatatlan a politikai légkör, nincs jogbiztonság és folyamatos a kettős beszéd. Miközben a miniszterelnök tőkecsalogató mondatokat mond külföldön, itthon militáns, minden külföldit extraprofitra törő gazembernek beállító hangot üt meg. Nem beszélve arról, hogy a különböző ágazati adókkal, extrasarcokkal és bankadókkal elüldözi a befektetőket: ellehetetlenítve a munkahelyteremtést és milliók tisztességes megélhetését.

- Úgy tűnik, a kormány a fenntarthatóság egyetlen kritériumának a dolgozók kvázi jogfosztását és a munkaerő olcsóságát tekinti. Ez nem ellensúlyozza az említett "kormányzati kockázatot"?

- Tudjuk, hogy az olcsóság erőltetése butaság, az alacsony munkabér egy relatív előny, hiszen nem versenyezhetünk e téren Kínával vagy Indiával. Inkább az az elvárás - főként amióta az autóipar, az Audi, az Opel, a Mercedes egyre intenzívebben van jelen -, hogy kvalifikált, hozzáértő szakemberekkel büszkélkedjen az ország, azaz olyan beruházásokat érdemes igazán Magyarországra csábítani, ahol nem a munkaerő nyomott költsége az elsődleges szempont. Hiba lenne egy nagy összeszerelő üzem szerepére kárhoztatni az országot.

- Sokkal jobb összeszerelni, mint munka nélkül tengődni.
- Persze sokkal, de sokkal jobb, mint a semmi. Magyarországnak középtávon minél nagyobb hozzáadott értéket előállító termelésre van szüksége, azaz kvalifikált munkaerőre - a szakmunkástól a kutató mérnökig. Ezért javasoltuk a miniszterelnöknek, hogy munkahelyteremtő tízpontos akciótervébe tizenegyedik pontként emelje be a felnőtt-, illetve szakképzést. Ha nem teszi, lerombolja az ország versenyképességét és a jövő gazdaságát.

- A nyugati befektetők mellett Orbán Viktor keleti pénzért is kalapozik. Milyen Magyarország zsaroló potenciálja, amikor Kínával vagy Oroszországgal tárgyal?
- Két éve hallgatjuk, hogy Moszkva meg Peking mindjárt jön és állampapírt vesz. De nem vesz. Kínát és Oroszországot akkor dobta be a köztudatba a miniszterelnök, amikor kiderült: az IMF-fel nem tud, nem akar megegyezni. Valamit kellett produkálni a piacok megnyugtatása érdekében. Erre futotta, és egy körútra az arab világban. Tudatos politikai PR-volt, vagy egyszerűen nem értenek a dologhoz? Hiszen miért bennünket favorizálna Kína, amikor az Egyesült Államok és Németország is szeretne betörni a piacaira? Ráadásul a magyar tervek esetében sokszor a méretgazdaságossággal is gond van: gyakran nem a kínai akarat hiánya gátolja a piacra lépést, hanem az, hogy a magyar vállalkozások nem tudnak jó minőségben olyan mennyiségű terméket - például élelmiszert - szállítani, ami Kína szemszögéből értelmezhető lenne. Szerintem érdemes lenne szűkíteni a horizontot, és a térségbeli államokra koncentrálni - például a határon átnyúló együttműködési lehetőségek jó része még kiaknázatlan, ezt erősítette meg Zoran Milanovic horvát, és Robert Fico szlovák miniszterelnök is, amikor találkoztam velük.

- Most járta meg egy szocialista delegáció Kínát. Érdekli a kommunista vezetést, hogy egy egyre inkább jobbra tolódó kormány kopogtat, vagy csak az üzleti pragmatizmus vezeti?
- Azt gondolom, a kínai nagykövetség regisztrálja, amikor a kormányzati kommunikáció egy kiadósat kommunistázik - még ha a szavazóbázis megtartása okán is teszi ezt. A magyar kormánynak el kell döntenie szerintem, hogy az idealizmus, az érdek vagy a pragmatizmus talaján áll. Nagyon sok országot az utóbbi kettő vezérel Kínával kapcsolatban. Mindhárom utat nem lehet egyszerre járni.

- És mi a helyzet a másik újsütetű "nagy testvérrel", Oroszországgal. Ciprust épp most dorgálja az EU, amiért a válságkezelés részeként Moszkvához fordult segítségért. A magyar-orosz viszony mekkora fekete pont az EU-nál?

- Németország is vérmesen építi a kapcsolatokat Oroszországgal, az EU tisztában van vele, hogy Moszkva egy regionális nagyhatalom. Ráadásul közel van Magyarországhoz, és az orosz gáztól való függésünk mintegy 80 százalékos. Olyan külpolitika nincs, ami nem számol Oroszországgal. Nem ez zavarja az uniós és az amerikai diplomáciát. Ha világosan láthatóak a törekvések, a követendő nemzeti érdek, akkor nincs baj. Akkor van gond, ha nem értelmezhető egy lépés háttere: ilyen volt, amikor a miniszterelnök kijelentette, hogy a MOL is ki akar ugrani a Nabucco gázvezeték projektjéből. Ugyanis nem derült ki, hogy ez miért lenne nemzeti érdeke Magyarországnak.

- Az viszont kiderült, miért nem érdeke Amerikának. Az ilyen kilengéseket, vagy az olyan orbáni mondatokat, hogy a magyarországi antiszemitizmust az Egyesült Államokból támogatják, megtorolja az USA. Főrészvényesként lassítja például az IMF-tárgyalásokat?
- És az se szerencsés, ha valaki "lepattintja" az amerikai külügyminisztert, ahogy az Orbán-kormány teszi rendszeresen. De szerencsére a diplomáciai kapcsolatok minősége nem ettől függ - hiszen történelmibb a két ország kapcsolata, semhogy ilyen afférok lenullázhatnák. De van számos olyan terület, ahol a diplomáciai kapcsolatokon túli nexusok rásegítenek az érdekérvényesítésre. És ezeket az informális kapcsolatokat veszíti el Magyarország - nemcsak Amerika, de Németország és Izrael tekintetében is. Pedig az általuk alakított folyamatok a mindennapi életet is befolyásolják - igaz, nem úgy, ahogy a Jobbik mondja, miszerint külhoni fővárosokból és Brüsszelből diktálják, mit is kell tennie egy országnak. Vannak magyar nemzeti érdekek, amelyek más országok érdekeivel versenyeznek. Ráadásul az országok nagy része ugyanott - például az Egyesült Államoknál, Németországnál - kilincsel. Az informális kapcsolatok döntik el azt, hogy a nagyok kit és milyen érdekek mentén választanak ki végül. Na, ezeket az érdekérvényesítő csatornákat dugítja el Orbán Viktor.

- A miniszterelnök azt mondja: ő nem kerülő úton érvényesíti a nemzeti érdekeket.
- Nem is, mert nem érvényesít, hanem kárt okoz. Persze a károkozást könnyű leönteni a nemzeti önállóság, a nemzeti virtus mázával, könnyű azt mondani, hogy nekünk senki nem diktálhat. Csakhogy az igazi nemzeti érdekképviselet az, ha szövetségesek, barátok révén előrébb tudjuk vinni a magyar ügyet. Az nem járja, hogy összeveszünk mindenkivel, és egy centit nem javulnak a magyar pozíciók. Az okos ember ésszel halad előre, és nem furkósbottal, mert előbb-utóbb szembe jön valaki, akinek rakétája van.

- És lőhetnek ránk élesben? Azt írja a külföldi sajtó, hogy Orbán egyrészt azzal zsarol, hogy amennyiben kilökik a hatalomból, jön a szélsőjobb, másrészt ha eleresztik Magyarország kezét, akkor az összeomló gazdaság az egész eurozónát magával rántaná. Előállhat olyan helyzet, amikor a szövetségesi rendszereknek fontosabb a precedensteremtés, azaz az ország beáldozása, semhogy ragadós legyen a példa?
- A nemzetközi partnerek számára stratégiai kérdés, hogy meddig tolerálja, ha egy kormány kívülről szitkozódik, aztán a belső megbeszéléseken segítséget kér. A segítség ugyanis véges. Görögországban nagyon komoly veszélye volt annak, hogy összeomlik a "közép"; ott egyaránt nagyon komoly kihívást jelentett a szélsőjobb és a szélsőbal előretörése. A végén sikerült visszalendíteni az ingát, így el lehetett kerülni, hogy a radikálisok "szétszedjék az országot". Azt látom, hogy a miniszterelnök úgy gondolja, szétválaszthatja a magyar bel- és külpolitika alakítását. De téved. A külföldről érkező mondatai ugyanúgy formálják a belpolitikát, mint ahogy a parlamenti szónoklatai alakítják az ország külföldi megítélését. Ami a jobboldal megrendszabályozását illeti: mindnyájan emlékszünk, hogy kudarcba fulladt az a brüsszeli törekvés, amely példát akart statuálni az osztrák szélsőjobbal. Az EU-ban ugyanis a pártcsaládhoz való tartozás, és a pártos gondolkodás akadályozza a gyors cselekvést. Ráadásul az unió elvi megalapozottsága is háttérbe szorult, így az európai közösség gyakran tétovázik, amikor nem érdek-, hanem értékalapon kellene akcióba lendülni. Ez történhetett Magyarország esetében is ...

- ... azért Romániát pedáns gyorsasággal kezdte fenyíteni az unió.

- Tanult a magyar leckéből. Hozzáteszem, a kommentárok azt kifelejtik, hogy most egy jobboldali többség irányítja Európát, amelyik szívesebben állít a szőnyeg szélére egy baloldali miniszterelnököt, mint egy jobboldalit. Én kontraproduktívnak tartom ezeket a példastatuálásokat, hiszen - visszakanyarodva az osztrák példához - Jörg Haider esetében is odavezetett az uniós szigor, hogy megerősödött a szélsőjobb. Egy nemzet ilyenkor összeáll, mondván "nehogy külső erő diktáljon nekünk". Azt gondolom, az lenne a célravezető, ha Magyarország problémáit a magyar emberek oldanák meg. Ez persze azt is jelenti, hogy a jogszabályokat, az alapértékeket respektálnia kell Magyarországnak.

- Akkor nem hisz az uniós nyomásgyakorlásban?
- Alapvetően kívülről érkező nyomás nem oldja meg a magyar belpolitikai helyzetet, inkább az történhet, hogy szabadjára engedik a magyar belpolitikát, és az unió elfogadja, hogy ez van, viszont nem nyújt érdemi segítséget bizonyos ügyekben, és a problémák megoldásánál nem élveznek prioritást a magyar érdekek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (41)

A hozzászóláshoz .

jimipapa 2012.07.19. 22:56
[Betyar] [201"2.júl.18. 18:22]
"Őszinte részvétem a családodnak, egy ilyen eszement embert mint te nehéz lehet elviselni."""""

Suttyókám te se vagy piskóta ! tőled is szenvedhet a családod Ekkora sutyerákot elviselni................. ?
baldem 2012.07.19. 18:36
" Azt gondolom, az lenne a célravezető, ha Magyarország problémáit a magyar emberek oldanák meg. Ez persze azt is jelenti, hogy a jogszabályokat, az alapértékeket respektálnia kell Magyarországnak."

Egyetértek! Szerintem is nekünk kell megoldani hazánk, nemzetünk problémáit. Örülök, hogy ilyen tisztán látja Mesterházy úr. Ezek után végképp nem értem, hogy miért nem jött létre még az ellenzéki összefogás a neohothysta őrülettel szemben. Nem értem, képtelen vagyok felfogni, hogy Mesterházy úr miért zárkózik el a Demokratikus Koalícióval való összefogástól? Azt látom, hogy okosan saját projektként adja elő a Demokratikus Koalíció oktatás politikáját, korábban az innovációs elképzeléseit. Politikusai megjelennek a DK szakmai vita rendezvényein. (Nincs ezzel semmi baj. Ha lopikálnak, legalább a minőséget tartják elsődleges szempontnak.) Ha a Demokratikus Koalíció programjait felvállalhatónak tartják, akkor miért nem akarnak velük együttműködni?
Annyira szűklátókörűek, hogy nem csak megdönteni lesznek egymagukban kevesek az orbán rendszert, hanem utána a köztársaság visszaállítása kiván majd egy nagyon széles frontú összefogást a demokratáktól. De eddig Mesterházy úr csak arról beszélt, hogy kivel nem. (DK,MP)
Sérült fejre késő lesz majd bukósisakot csatolni, Kedves MSZP!

marimama 2012.07.18. 21:03

[jobbbos12] [2012.júl.18. 08:35]
[nagymami] [2012.júl.18. 07:56]
"Látom kegyed nem elég, hogy buta, de még számolni sem tud. 10év alatt időarányosan hogy jött ki a 250ezer? Mennyi 10-nek a 20 százaléka ??? 2, vagy nem?
Tehát 10év-1Millió
1év-100ezer
2 év-200ezer..."

És időarányosan a 200 ezer új munkahely meg van?
Hiába próbálja matematikai zsenijét csillogtatni, a lényeg az, hogy az orbán kormánynak nemhogy 200 ezer, de egyetlen új munkahelyet se köszönhettünk az elmúlt 2 évben!
Attis 2012.07.18. 20:52
Szép jó estét mindenkinek!
Tovaris! Butaságokat és hülyeséget irkálgat! Bocsánat.
Tudja tisztelt uram! Tovaris!

Mert én nékem senki sem semmit sem fizet! Ja és meg még semmi politikus sem. A Mi Családunk nem is engedné meg! A családunkkal segítjük a rászorulókat. Jobboldali gondolkodású Ember vagyok. Egyetemem van és vállalkozó vagyok mint a az őseim is. Keményen kell dolgozni.

Tudja tisztelt uram! Tovaris! = Elvtárs!
Irigyelni! Gatyázni! Nyávogni! Minden Buta Hülye Kecske Tud! Bocsánat. Ne vegye rossz néven. Ön Kezdte.
Betyar 2012.07.18. 18:22
[tovaris] [2012.júl.18. 15:49]
"Teljesen világosan megállapítható, hogy itt ezt a kapitalista, Orbán rendszert KIZÁRÓLAG azok védik, akiknek kifejezetten haszna van belőle."

Őszinte részvétem a családodnak, egy ilyen eszement embert mint te nehéz lehet elviselni.
vassilon 2012.07.18. 18:21
Ennek a bunkónak ezt hiába is mondjátok!!!!!!Mármint a címre gondoltam.
gruzgruz 2012.07.18. 18:06
"Azt gondolom, a kínai nagykövetség regisztrálja, amikor a kormányzati kommunikáció egy kiadósat kommunistázik ."
Meg azt is mikor a szoci (ál)demokraták teszik!
tovaris 2012.07.18. 15:49
Teljesen világosan megállapítható, hogy itt ezt a kapitalista, Orbán rendszert KIZÁRÓLAG azok védik, akiknek kifejezetten haszna van belőle. És az is jól érzékelhető, hogy ők vannak a kevesebben. Igaz, aktivitásuk az átlagosnál nagyobb, de ez ne tévesszen meg senkit.
Érvrendszerük a fidesznyikhabagázs ostoba, hazug propagandaszólamaira épül, aminek egyetlen következménye a melléfogás.
Rendszerint a "szocialisták" és Gyurcsány a tromf. Már megkérdeztem, de sem balról, sem jobbról nem kaptam arra választ, hogy miért is utálják ők a "szocikat". Ugyanis, ha a szocik jól politizáltak volna, ezek még a hatalom közelébe sem jutottak volna. Hiába pénzelte őket a hazai nagytőke, a Csányi, a Demján és legfőképpen a Simicska-birodalom.
Nekik hálaadó tömegünnepeket kellene tartani, Gyurcsányt "szentté" avatni, képét minden irodába kiakasztani, mert ő volt az, aki 8 év ellenzékiség után átadta nekik a hatalmat. Nem a fiktív 2/3, ami a valójában még a választók 1/3-t sem érte el.
Ez az igazság, de az igazság többnyire kínos....
Marcus_A 2012.07.18. 13:51
Ld. még Lex Szász... Lex Borkai... hogy a törvényhozás tisztasága is kihangsúlyozódjék.
Marcus_A 2012.07.18. 13:46
ekeke
És még nem tettél közzé véleményt az uniós nyomásra átigazgatott törvényeinkről (pl. médiatörvény, jegybanktörvény.)
hohoohooo 2012.07.18. 13:46
[ekeke] [2012.júl.18. 13:26]
Vagy:
59. vöröspimpernel

Mit gondolsz, ilyen belső körben elhangzottakkal elő mer állni nyíltan bárki is a vezér környezetéből? Majd a bukás után, akkor viszont még tolongani is fognak. Hangfelvételek meg ugye, mint tudjuk, még kormányülésekről sem szoktak náluk készülni.
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ennyire hülyére veszi a zembereket; decemberben még tapsvihar közepette jelenti be az IMF elzavarását a parlamentben, januárban békemenetet szerveztet "Nem leszünk gyarmat" jelszóval, majd márciusban kijelenti, hogy 2 hónapja (azaz januártól) ül az asztalnál és várja a hárombetűs szervezetet. Most meg mikorra "beesnek", elmegy feltöltődni. Benned ezek nem vetnek fel kérdéseket, kételyeket? Mondjuk a szavahihetőség, következetesség, vezetői felelősség tekintetében? Ő azért mégsem egy "senkiházi, nyikhaj újságíró", hanem az ország miniszterelnöke!
Folytassam?
F
Marcus_A 2012.07.18. 13:43
ekeke
.
Akkor nézzük meg, hogy Orbán maga a tevékenységével hitelesíti-e a bizonytalan forrású szállóigét.
Eddig a tevékenységének a jó része a szabadságharcra ment el.
Akkor most (amennyiben fel akar hagyni a kitermelhetetlenül magas kamatfelárral felvett hitelekkel, a jövő ily módú tönkretételével), szépen befekszik a karvalytőke nyoszolyájába? És emelt fővel vezeti tovább az országot?
Ha nem csak az asztalához (meg a 180 négyzetméteres dolgozószobájához) ragaszkodik, akkor nem.
Nem vallhat valaki gyors egymásutánban két egymást kizáró irányvonalat a magáénak.
No itt fog a küldetéstudat konfliktusba kerülni a jellemmel. Tedd meg a tippedet, melyik fog győzni.
ekeke 2012.07.18. 13:26
[Marcus_A] [2012.júl.18. 13:10]
Viszont nem sokára láthatunk egy címeres hazugságot. Azt, hogy "Ha jön az IMF, akkor én el...")"Jól, mondod, ez tényleg egy újabb címeres ballib hazugság..:D
Azon kívül hogy Csuhaj Ildikó " Ezt sem az ujjamból szoptam" c. sorozatában ez a félmondat elhangzott...máshol hol fellelhető hiteles forrásból ez az Orbáni "ígéret"?
Ilyen az amikor a Népszabadság-Csuhaj Ildikó és tsai által generált legendákat látom egy idő után tényként előadva.

Emlékeztetőül a legenda eredete és annak "hiteles forrása":
nol.hu/gazdasag/20111115-orban_viktor_dilemmaja__egyre_kozelebb_az_imf
"Nem mindenki ért ezzel egyet, több szakértői vélemény szerint elkerülhetetlen egy új hitelmegállapodás megkötése az IMF-fel. Ennek kapcsán befolyásos források munkatársunknak azt mondták, emlékezetük szerint zárt körben Orbán Viktor már korábban célzott arra: „ha az IMF visszajön, én el...”


Szóval a szokásos: azt mondta a néma a süketnek, hogy látta a vak a sántát szaladni..:D


gubaba 2012.07.18. 13:11
[ekeke] [2012.júl.18. 12:50]

Át kéne menni kommentelgetni oda, ahol az a dicsőség esik meg, hogy SzájÁrtókám magyarázza a bizonyítványát Thomas Meliának!
Marcus_A 2012.07.18. 13:10
ekeke
"ez az út nem vezet sehova?:D"

ekeke
Egy olyan esetet sem ismersz, amikor uniós nyomásgyakorlás következtében változtattak magyar törvényeken?
(Tehát a magyarok törvényein, akik egyébként arról (is) híresek, hogy nekik senki nem parancsol.) :D
Viszont nem sokára láthatunk egy címeres hazugságot. Azt, hogy "Ha jön az IMF, akkor én el...")
.
Vagy továbra is kidobunk havi 15-20 miliárdot a magas kockázati felárra. A következő kormányok kontójára ugye könnyű. És orbánian gerinces.
ekeke 2012.07.18. 12:50
". Én kontraproduktívnak tartom ezeket a példastatuálásokat, hiszen - visszakanyarodva az osztrák példához - Jörg Haider esetében is odavezetett az uniós szigor, hogy megerősödött a szélsőjobb. Egy nemzet ilyenkor összeáll, mondván "nehogy külső erő diktáljon nekünk". Azt gondolom, az lenne a célravezető, ha Magyarország problémáit a magyar emberek oldanák meg. Ez persze azt is jelenti, hogy a jogszabályokat, az alapértékeket respektálnia kell Magyarországnak.

- Akkor nem hisz az uniós nyomásgyakorlásban?
- Alapvetően kívülről érkező nyomás nem oldja meg a magyar belpolitikai helyzetet, inkább az történhet, hogy szabadjára engedik a magyar belpolitikát, és az unió elfogadja, hogy ez van, "
Házmesteri elvtárs két év kohnbenditizmus, gönczkingaizmus, tabajdizmus után megvilágosodott hogy ez az út nem vezet sehova?:D

Nahát(?!)

kicsiimre 2012.07.18. 11:13
A társadalmi tudat mérgezettsége (fertőzöttsége?) világosan kiolvasható egyes kommentekből. Az is teljesen egyértelmű, hogy a politika 22 év alatt teljesen lejáratta magát, mert nem az össznépi - ha úgy tetszik - nemzeti érdekeket képviseli, hanem az uralkodó párt és klientúrája érdekeit. Ezért nem hallani, még véletlenül sem, hogy az emberi értékek nem pártfüggőek. Olyan "rettenetesen" demokratikus jogállamot épített ki ez a bősz és erkölcstelen politika, hogy akár az emberi méltóság sárba tiprásának sincs semmilyen következménye. Nyugodtan lehet hazudni, rágalmazni (mint jobbbos), csak vigyázni kell a hazugság letagadására, mert másképp a Gyurcsány sorsára juthatsz :"mondd meg az igazat s betörik a fejed". Gyurcsány egyszer "igazat hazudott" aztán jól megjárta. Orbánnal ez nem történhet meg, mert annál jellemtelenebb, hogy egyetlen hazugságát is elismerje. "Rosszabbul élünk, mint négy év múlva".
nagymami 2012.07.18. 11:06
[jobbbos12] [2012.júl.18. 10:34]

Hozzászólásaimmal nem szokásom BUTÁNAK titulálni senkit. Mindig az aktuális cikkhez szólók hozzá, nem úgy mint Ön.
Melyik országban él. Környezetében mindenki valószínűleg nem kárvallottja a rendszerváltás óta egyre szűkülő szociális ellátásnak. Nagyon örülök annak, hogy Ön meg van elégedve a sorsával. Én érzékelem a fedél nélküliekkel, a rokkantakkal, a munkanélküliekkel stb., stb. kapcsolatban meghozott intézkedések hatását. Ismerem azt a hozzáállást, hogy MÉG MEGKAPOM A NYUGDÍJAMAT. 50 évig dolgoztam. Kösz a kegyet!!!!
Legyen szíves az én TRÁGÁR hozzászólásaimból idézni. Hozzászólásaim tárgyilagosak, az aktuális cikkre, nem a kommentelők cikizéséről szólnak. Én nem részesültem még agymosásban.
Szeretném megkérdezni Öntől, azon kívül, hogy ügyeletes cikiző, segít-e a rossz helyzetbe került honfitársainak, mondjuk saját forrásából, idejéből? Én 53 éve társadalmi munkát végzek közel 80 évesen az elesett emberek érdekében. AKINEK NEM INGE, NEM VESZI MAGÁRA az Önhöz hasonlóktól, a hasonló szűk látókörű véleményeket.
tovaris 2012.07.18. 11:03
[jobbbos12] [2012.júl.18. 10:34]

Ez a szövege az átlagosnál felettébb ócska....
Marcus_A 2012.07.18. 11:01
jobbos
Attól, hogy kitartóan etetitek magakatokat egy szuggesztívnek szánt (irányotokban tényleg szuggesztív) hülyeséggel, az még hülyeség marad.
A Fidesz a leadott szavazatok 52%-t kapta. De sok egyéni jelöltnél többségbe kerültek, és így jelöltenkénti csekély relatív többséggel is vitték a helyet, röviden. A szavazatbeszámítási rendszer csinált 52% -nyi szavazatból kétharmados képviselői többséget. Ezen a rendszerbe épített hamisításon alapul az egész pöffeszkedő duma és országot tönkretevő vergődés.
Jellemzi a gyengeségeteket, hogy mennyire betegesen ragaszkodtok annak a mágikus 2/3-nak a nyomásához.
Hja, akiknek csak a kinevezési arrogancia és a hazugság jut támaszul...
Mert a szavazótábor apad. (A befektetések is. A munkahelyek is. A beruházások is. Az egészségügyi és az oktatási kapacitás is. Általában az ipar rendelésállománya is. Az építőipari termelés is. A közbiztonság is.)Tesztek tönkre mindent, jobban, mint egy háború. És hazudjátok a kétharmadot. MIvel nem tudtok mást.