Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áder nem mondott igazat Izraelben

nepszava.hu|2012. júl 18. 14:26
[A+ A-]
Miközben Áder János a magyar-izraeli kapcsolatok jobbításán dolgozik, és hazai antiszemitizmus elleni fellépésről beszélt, elkövetett egy csúnya hibát: nem mondott igazat.
Erősen invitálja Áder János köztársasági elnök Budapestre Izrael államfőjét és miniszterelnökét. (Emlékeztetőül: izraeli elnök utoljára 2004-ben járt Magyarországon, miniszterelnöki látogatás pedig 1989 óta nem esett.) Persze, Áder értette, hogy az izraeli vezetőket foglalkoztatja az erősödő antiszemitizmus a világon, Európában és így Magyarországon. Sietett is leszögezni, hogy a zsidóellenes megnyilatkozásokkal szemben 1990 óta minden magyar kormány határozottan felemelte a szavát, ebben kormányzati ciklusokon átnyúló az egyetértés. És a köztársasági elnök szerint a Fidesz-kabinet alatt sincs ez másképp, így meg is ígérte izraeli vendéglátóinak, hogy a magyar kormány a leghatározottabban fellép az antiszemitizmus ellen, és ha kell, szankcionálja is azt.

Csakhogy a magyar kormány rácáfolt Áderre: alig pár hete volt egy jogszabályról szóló vita, ami most hitelteleníti a köztársasági elnök szavait. Ugyanis ebből egyértelműen kiderül, hogy az antiszemitizmus ügyében Orbán Viktor is hiába mond bármit. Mint ismert, májusban a miniszterelnök ígérte meg személyesen, hogy tiszteletben tartatja az összes hazai kisebbség jogait, ám azt a javaslatot, ami helyén kezelte és szankcionálta volna, ha valamelyik képviselő szélsőséges, rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásokat produkál az Országgyűlésben, a nagyobbik kormánypárt egyszerűen kimiskárolta.

A szocialisták határozati javaslatukban akkor amellett törtek lándzsát, hogy alakuljon kötelezően létrehozandó állandó bizottságaként egy parlamenti etikai bizottság. Ez a grémium - ügydöntő jogkörrel felruházva - eldönthette volna, hogy egy országgyűlési képviselő valóban rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartást tanúsított-e, illetve amennyiben etikai vétséget állapít meg, úgy a cselekménnyel arányos szankciórendszert vezethetett volna be.

Ám az indítványt egy fideszes honatya - stílszerűen a roma Berényi László - fúrta meg. A szocialista javaslat egyébként egy 2010 októberében elfogadott, az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése által jegyzett ajánlás. És bizony a Fidesz ET-tagjainak zöme most és itthon a frakcióval tartott, 2010 októberében viszont Európában megszavazta az ajánlást.

De nemcsak a kormánypárti elit amortizálja Áder szavahihetőségét, hanem maga a köztársasági elnök is. Tény, a köztársasági elnök elismerte, hogy a magyar állam a holokauszt idején nem tett semmit a zsidók megmentése érdekében, csak szemlélte a vérzivatart. "A magyar állam nem védte meg a magyar zsidókat a holokauszt idején. Tétlenül nézte, ahogy deportálják és elpusztítják őket". Csakhogy ez nem igaz. A magyar állam nem nézte tétlenül a zsidók pusztulását. A magyar állam tevőlegesen vett részt abban a genocídiumban, ami több mint félmillió magyar állampolgár halálát okozta.

Nagyon röviden: az ország 1944-es megszállása után a magyar kormányzat - köztük a Belügyminisztérium - sietve kibocsátott számos, a magyar zsidóság jogait tovább csorbító rendelkezést. A magyarországi zsidóság zömét deportálták Auschwitzba. A hat deportálási zónából 147 vonattal 434 351 főt szállítottak el. (Mintegy 100 ezer zsidót az országban ért a halál.) A deportálásokat - valóban Eichmann irányításával - Endre László és Baky László belügyi államtitkárok, illetve Ferenczy László csendőr-alezredes irányították. Összességében mintegy 200 ezer állami alkalmazott (csendőr, közigazgatási tisztviselő, vasutas, stb.) vett részt a zsidók deportálásában. Magyarán: Magyarország megfosztotta zsidó polgárait az élethez való jogtól.

Hogy ennek fényében mennyire ítélik hitelesnek Áder mondandóját izraeli vendéglátói, az majd kiderül. Ugyanis kettős volt az elnök fogadtatása. Az izraeli napilapok bírálták, mivel négy éve részt vett a háborús bűncselekmények miatt Romániában elítélt Wass Albert író szobrának felavatásán. (Az erdélyi grófot és apját a kolozsvári népbíróság a negyvenes évek második felében minősítette háborús bűnösnek. Mindkettőjüket halálra ítélték az omboztelki és a vasasszentgotthárdi kivégzésekben játszott felbujtói szerepük miatt.) Az atv.hu a Haarec-et idézi, a lap azt írja: nehéz ma olyan vezetőt találni Magyarországon, aki nem vállalt közösséget antiszemitákkal.

És azért nem Kövér László látogatott Izraelbe, mert a házelnök részt vett a nyilas Nyirő József erdélyi író újratemetésén. A politika azonban méltatta Áder látogatását, a Kneszet szóvivője arról beszélt: "Nagyra értékeljük azt a döntést, hogy a magyar országgyűlés elnöke helyett Áder János köztársasági elnök vett részt a Raoul Wallenberg emlékére tartott ünnepségen".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (49)

A hozzászóláshoz .

exley 2012.07.21. 10:52
A horgony alig várja, hogy kapjon 14 millárdot már repül is televívba a zsetonnal. qh-urbvn jókivánságaival.
exley 2012.07.20. 16:59
kellett sokig várni.?..A hargony ember übereli a plgi bácsit. Ekkora ökör már régen volt Köztársasági ..ez egy hungarikum, dunsztólni kellene egy uborkás üvegben a tűző napon két hétig. Ekkora k@cs@g..hihetetlen... méltó az el-qhur@n humán politikájához.
tovaris 2012.07.20. 15:57
[ideoogiaititkar] [2012.júl.19. 00:27]

Mikor hagyja abba ezeket a baromságokat?
taeki 2012.07.20. 11:34
Magyaroknak mit kéne még tenniük azért hogy bebizonyitsàg a zsidok igen is jol vannak? Netàn adjàk àt nekik az orszàg kormànyzàsàt ?

Na abból nem esznek, inkàbb hidjenek amit akarnak.

Izrael azért aggódik mert vilàgszerte igy europa szerte növekszik a zsido elleneség?
Vajon ez még is kinek a hibàja?Nem a cionista politikàjuknak amivel bombàzàk a vilàgot?

A vilàg nem olyan hülye mint azt szeretné.Az emeberiség megvàltozott. Kevés màr neki hogy kenyeret és jàtékot adnak a kezébe és màr is elfelejti mi van körülötte.
Figyel és gondolkodik! Màr àtlàtnak szinte mindenen.
Geronimo 2012.07.20. 09:36
Ha Áder a néhai magyar kormányt hibáztatja, akkor tessék exhumálni az összes akkori politikust, aki bizonyíthatóan felelősek voltak a zsidókat árt atrocitásokkal kapcsolatban és posztumusz FEL KELL ŐKET AKASZTAN, majd tömegsírba temetni. Zuroff q*rvára meg lenne velünk elégedve.
jimipapa 2012.07.19. 18:50
[ideoogiaititkar] [2012.júl.19. 00:27]
"Nagybányai, akárhogy is nézzük, leállította a budapesti zsidók elholokausztozását, """"""""""""""


Nem akarsz elmenni a p....csába ?
jimipapa 2012.07.19. 18:48
[ideoogiaititkar] [2012.júl.19. 00:27]
Az akkori magyar állam feje, vitéz Nagybányai, akárhogy is nézzük, leállította a budapesti zsidók elholokausztozását, ergo az egész SZDSZ a létét Horthy Miklósnak köszönheti. (Sőt, a hvg.hu, az ATV, a Népszava, A 168 óra etc. szerkesztősége is."""

De egy nagy sutyerák vagy komám ! és még hüjje is !
jobbb 2012.07.19. 18:28
[tovaris] [2012.júl.19. 18:25]
[jobbb] [2012.júl.19. 17:59]

"Már megint hülyeségeket beszél.."

Konkrétan?
tovaris 2012.07.19. 18:27
[ideologiaititkar] [2012.júl.19. 00:27]
Az akkori magyar állam feje, vitéz Nagybányai, akárhogy is nézzük, leállította a budapesti zsidók elholokausztozását, ergo az egész SZDSZ a létét Horthy Miklósnak köszönheti. (Sőt, a hvg.hu, az ATV, a Népszava, A 168 óra etc. szerkesztősége is.)

Faszikám, ezek az ostobaságok már tételesen meg vannak cáfolva. Unalmas. Tegyen fel másik lemezt...
tovaris 2012.07.19. 18:25
[jobbb] [2012.júl.19. 17:59]

Már megint hülyeségeket beszél...
jobbb 2012.07.19. 17:59
Áder könnyen átverhette az izraelieket,hiszen ott azt sem tudják mi a hazugság.
Így aztán biztosak lehetünk abban,hogy Izraelnek nincsenek tömegpusztító fegyverei,és a palesztinokkal szemben sem sérti meg tömegesen az emberi jogokat.Azt is tőlük tudjuk,hogy arabokat lehet fallal körülkeríteni (egy egész nemzetet),de cigánytelepet nem.
baldem 2012.07.19. 17:57
[ideologiaititkar] [2012.júl.19. 00:27]

Az ön agyának működése oly összetett rendszerben történik, mint a faéké.
Trebitschkk 2012.07.19. 08:58
[ideologiatitkar] Én már sok hazug, rosszindulatú, ostoba barom hozzászólását olvastam, de ez még bunkóságával, primitívségével, ostobaságával még ezek között is messze kiemelkedik. Ez jellemző történelemhamisítás a saját ocsmány bűneikkel szembenézni nem tudó (és nem is akaró) szélsőjobboldali tetűk részéről. Horthy nem humanitárius megfontolásból állította le a budapesti zsidók deportálását, hanem azért, mert beszart Roosevelt fenyegetésétől, hogy a háború után háborús bűnösként bíróság elé lesz állítva, ha nem lép. Mellesleg ennél ékesebb bizonyíték nem kell arra, hogy a vidéki zsidóságot is megmenthette volna, ha akarja. Ilyen szemét, bunkók miatt torz sok-sok magyar ember történelemszemlélete, és veszítjük el a világ megbecsülését.
jasa948 2012.07.19. 07:42
Áder a szokásos diplomáciai rizsát nyomta le Izraelben, amit a vendéglátók az ilyenkor szokásos udvariassági rizsával viszonoztak. Kétség nem férhet hozzá, hogy "köteles" Kövér elbaltázott lépéseit próbálta elkenni a látogatásával. Ahhoz sem fér kétség, hogy Izraelben pontosan tudják, mi a FideSS valódi arca. Nagyon látványosan, az eddig zavartalanul Budapesten élő Csatáryt, az addig kényelmesen vizsgálódó ügyészség (legalábbis ezt nyilatkozták, hogy egy éve vizsgálódnak!), gondolom egy telefon, vagy a média hatására, kozmikus sebességgel lépett. Itt is kilóg a lóláb, vezérünk mesteri pávatánca meghozta (negativ)eredményeit. Áder azt mondja, nem antiszemita , de a pártja büzlik a látens antiszemitizmustól...........
atyam 2012.07.19. 05:21
Kedves Újmagyar! [ideologiaititkar] [2012.júl.19. 00:27]
A sorozatgyilkosokat nem mennyiségre mérik. "Az akkori magyar állam feje, vitéz Nagybányai" több százezer magyar állampolgár halálért volt felelős. Egyébként, ha az apja ismeri az óvszereket, akkor egy barommal kevesebb lenne közöttünk.
ideologiaititkar 2012.07.19. 00:27
Az akkori magyar állam feje, vitéz Nagybányai, akárhogy is nézzük, leállította a budapesti zsidók elholokausztozását, ergo az egész SZDSZ a létét Horthy Miklósnak köszönheti. (Sőt, a hvg.hu, az ATV, a Népszava, A 168 óra etc. szerkesztősége is.)

Ha a budapesti zsidóság nem volna a végletekig frusztrált, s amúgy zsigerből hálátlan, akkor saját adakozásból (és nem a végletekig lerongyolódott magyar állam további szipolyozásából) minden budapesti kerületben, de legelébb is a Dohány utcai zsinagóga előtt, egész alakos Horthy-szobor felállításával mondhatna köszönetet annak az embernek, akinek saját létét, sőt, családja létét élete végéig köszönheti.

Amúgy pedig: tovább sincs szükség Önökre sem a magyar kultúrában, sem a magyar közéletben, hölgyeim és uraim - maximum csupán e szobroknak az Önök által tólünk rablott pénz egy kicsiny része segítségével megművelt szobrok méltó felállításáig!grandM 2012.07.18. 23:45
Ezek a fiúk azt hiszik, hogy mindenki annyira korlátolt min Ők maguk...... úgy átírták a múltat, hogy már maguk sem igazodnak el rajta......
miki1111 2012.07.18. 22:35
Szomoru es letagadhatatlan tenyek hogy
a közigazgatas tamogatta a deportalasokat.
föleg a nyilas hatalom atvetel utan a videki zsidosagot kiirtottak
auswitzban buchenvaldban..
nonemart 2012.07.18. 21:53
Áder az orbánizmus tagja, miért ne hazudna ? Abban meg biztos vagyok,hogy Izraelben mindenki ismeri a magyar állam szerepét a deportálásokban - példa erre az öreg Csatáry maga ! Meg az, hogy a TEK létezik és mellette a kuucinfo vérdíjakat tűz ki magyar állampolgárokra !