Előző
Következő
új cikk

Belföld

Legalizálták a kórházi korrupciót

Népszava|2012. júl 19. 05:00
[A+ A-]
Éppen egy büntethetőségi kitétellel legalizálta a közszférában dúló korrupciót az Orbán-kormány, amikor a kórházigazgatóknak felhatalmazást adott arra, hogy eldöntsék, a saját intézményükben engedélyezik-e az amúgy illegálissá tett hálapénz elfogadását. Noha az intézményvezetők sorra adják ki a megengedő utasításokat, egyelőre nem világos, hosszabb távon mi a kabinet célja a felelősség áthárításával.
Évente több tízmilliárd forintot is kitesz az orvosok zsebébe tömött hálapénz mértéke. Ebből következik az, hogy ugyanekkora összeggel, bérjuttatásként elejét lehetne venni és fel lehetne számolni az egészségügyben eluralkodott paraszolvenciának csúfolt korrupciót. Csakhogy az Orbán-kormány - a korábbi kabinetek hibáit követve és saját ellenzéki ígéreteit megszegve - továbbra sem az egészségügyi dolgozók megfelelő bérrendezésével orvosolja a helyzetet, ehelyett alkotott egy munkajogi rendelkezést, amely tiltja ugyan a korrupciót, de főnöki utasításra mégis engedélyezi.

A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint ugyanis a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogyan nem rendelkezik. Egy kórházi orvos, vagy ápoló mindennemű hálát kifejező ajándék, vagy pénzösszeg elfogadása után büntethetővé válik, kivéve ha a főnöke jóvá nem hagyta. Arról azonban nem tudni, hogy mi van a bűncselekményre engedélyt adó munkáltatóval, vajon őt felelősségre lehet-e majd vonni a későbbiekben azért, mert az általa vezetett közintézményben jóváhagyta a feketepénzek áramlását. Noha az egészségügyi szakmában résztvevő érdekképviseleti vezetők szeretnek különbséget tenni az úgynevezett "előre kikövetelt", valamint az utólagos, valódi hálapénz között, valójában teljesen ellenőrizhetetlen, hogy a hálapénzrendszerben miként kötődnek az "üzletek".

A jelenlegi helyzetben azonban - mint szakértők megfogalmazták - épp a törvényalkotó az, aki eltűri a törvénysértést a paraszolvencia esetében, legalizálja a korrupciót, eltolva magától a probléma megoldását. Nem is meglepő, hogy néhány igazgató nyilvánosan nehezményezi, hogy nekik kell dönteniük a bűncselekmény-elkövetés eltűréséről. Szerintük ellenőrzés és ellenőrizhetőség hiányában a tiltás nem reális választási lehetőség, ráadásul egy főigazgatónak komolyan mérlegelnie kell azt is, hogy a bérből megélni képtelen egészségügyi dolgozók esetleg nemcsak az intézményt hagyják el, hanem még inkább el is fognak vándorolni az országból. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a paraszolvencia az egészségügyben ma olyan jövedelempótlás, amely még mindig sokakat az országban tart, így a főigazgatók kénytelen-kelletlen sorra adják ki a hálapénz-elfogadást engedélyező utasításokat.

A július elsején életbe lépett rendszer tehát elismeri, hogy a hálapénz ma nem a hála kifejeződése, hanem olyan feketepénz, amely nagyban hozzájárul a betegellátás rendszerének fenntarthatóságához. Csakhogy az Orbán-kormány nem ezt ígérte annak idején, így érthetetlen, miért nem törekszik az ily módon a betegellátásba áramló pénzek "kifehérítésére". Az Országos Választási Bizottság egy tavalyi határozata azt állította: a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései értelmében "a hálapénz jogi sorsa rendezett", hiszen a jövedelem részét képezi, így aki bizonyíthatóan ilyet fogad el, személyi jövedelemadót köteles utána fizetni, annak elmaradása pedig büntetőjogi következményekkel jár. Való igaz, mindig is kellett (volna) adózni a hálapénz után, most épp az azt elfogadó orvosnak 16 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell befizetnie, így a kapott pluszpénzért tehát 43 százalékos adóterhet kellene leróni. Épp ezért vélhetően alig vannak, akik valóban bevallják a hálapénzt és le is adózzák, de hogy az egészségügyben dolgozók e tekintetben mennyire járnak el becsületesen, szintén tökéletesen ellenőrizhetetlen.

Felbecsülhetetlen "láthatatlan forrás"

A gazdaságilag aktív hazai lakosság 2009-ben fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett ki, azaz az aktív lakosság összességében legalább 32 milliárd forintnyi "láthatatlan forrással" is hozzájárul az egészségügyi rendszer működéséhez, hiszen emellett fizeti az átnevezett társadalombiztosítási járulékot. Ez derült legalábbis ki az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet által készített vizsgálatból, más kutatások alapján azonban ennek az összegnek a duplája is feketén áramolhat be a rendszerbe. A Corvinus Egyetem Marketing Tanszéke által, a Patika Egészségpénztár megbízásából készített felmérés szerint a legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot.

A "szokásos" összegek

Hely/szakember - Maximum* (Forint)

Gyógyszertárban :5000
Háziorvosnak : 100 000
Háziorvosnál nővérnek, egyéb személynek : 11 000
Rendelőben orvosnak : 100 000
Rendelőben nővérnek : 30 000
Rendelőben egyéb személynek : 11 000
Kórházban orvosnak : 500 000
Kórházban nővérnek : 150 000
Kórházban egyéb személynek : 20 000

* A felmérésben résztvevők által említett legmagasabb összegek.

Forrás: A Patika Egészségpénztár reprezentatív kutatása a betegek hálapénz-adási szokásairól, 2009 december

Ahol elfogadhatják*
- a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház
- a budapesti Szent János Kórház
- a fővárosi Uzsoki utcai Kórház
- a váci Jávorszky Ödön Kórház
- a nagyatádi kórház
- a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház
- a kecskeméti megyei kórház
- a kalocsai Szent Kereszt Kórház
- a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházai
- a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
- a békéscsabai Réthy Pál Kórház
- a gyulai Pándy Kálmán Kórház
- a szegedi SZTE egyetemi klinikák
- a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház
- a makói Diósszilágyi Sámuel Kórház
- a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház
- a tatabányai Szent Borbála Kórház
- a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
- a marcali kórház
- az egri Markhot Ferenc Kórház
- a szombathelyi Markusovszky Ödön Kórház
- a debreceni Kenézy Kórház
- a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum klinikái
- a fővárosi Semmelweis Egyetem klinikái
- a soproni Erzsébet Oktató Kórház
- a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények

* A lista nem teljes

Forrás: Népszava-gyűjtés

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (28)

A hozzászóláshoz .

pikirt 2012.07.20. 09:31
[viktorinooo] [2012.júl.19. 12:09]
[pikirt] [2012.júl.19. 10:55]"
""Kissé" szűklátókörű a téma megközelítése"

Lehet, ráadásul olyan szűklátókörű vagyok, hogy nem is tudom mivel kéne "tágítani"!!!
Az, hogy ". Az "átkos 40 évben" nem csak az egészségügyiek bére volt alacsony, hanem mindenki másé is........" nem tudom miben árnyalja a képet.
" Az elmúlt 20 évben két kormányzat volt amely közvetlenül foglalkozott az egészségügyiek bérével/helyzetével. ................"
Valóban Meggyesi kormány 50%-os béremelésre adott lehetőséget, nem csak az egészségügynek hanem a teljes közférának! Ez ugye 2002-ben történt? Ma 2012 van, a bérszinvonal azóta is ugyanott van (mert kaptak 50%-t mi kellene még) az árszinvonal, hát az igencsak elhúzott.
"a Gyurcsány kormány kezdeményezte az egész egészségügy (több biztosítóval) valós biztosítási alapra helyezését" Bocs de ezzel az erővel azt is megemlegethetné, hogy minden kampányban megigérték, hogy eztán aztán másként lesz.....
Mások emlegetik a befuccsolt vizitdíjat, mint rettentő nagy vivmányt, ami valszeg jól jött volna az egészségügynek , de abból ugyan a személyzet egy árva fityinget sem látott legjobb tudomásom szerint....
tovaris 2012.07.19. 19:06
Meggyőződésem, ha az orvosok két-háromszor akkora fizetést kapnának, mint most, akkor is lennének olyanok, akik ezen felül elfogadnák, vagy megkövetelnék a hálapénzt.
tovaris 2012.07.19. 19:04
[darkvader] [2012.júl.19. 19:02]

A szégyen az, hogy sem az orvosok, sem a mérnökök, sem a pedagógusok, sem a szakmunkások pénze nem annyi mint nálunk.
Azért váltottunk rendszert, mert azt mondták, ha kapitalizmus lesz, akkor a fizetések is olyanok lesznek.
Lett a nagy ló t....
darkvader 2012.07.19. 19:02
Tisztelt Nagyzoli!
Túlünk nyugatra kb. 250 km-re nem havi BRUTTÓ 120.000.-Ft olyan embernek a fizetése, aki a maga életét menti meg adott esetben.
kisspipin 2012.07.19. 19:01
"A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint ugyanis a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogyan nem rendelkezik."

És ha a munkáltató megengedi, akkor kvázi "kötelezövé" tette, hogy minden beteg
fizessen.
vaskovácsnak : a taxisnak meg a fodrásznak nem fizet évtizedeken keresztul TB-t az ember.
Erölködjél kicsit jobban, hogy hihetö mentséget találjál. A hozzászólásod egy nagy nulla. (vagy csak kötelezö volt, mint a hálapénz? )
darkvader 2012.07.19. 19:00
[vaskovacs] [2012.júl.19. 14:01]

"...úgy alakult ki, hogy vannak olyan szakmák, ahol kapnak. ... A taxisnak is vagy a fodrásznak is szokás borravalót adni."

Maxi egyetértek! Vannak borravalós szakmák (pincértől a padlásig:)), mégis mindig az egészségügyben dolgozókat támadják. A többivel mi van?

Így sincsenek megfizetve, akik a kórházban a szarból, hányásból, gennyből mosdatják a csóri beteget. Talán végig kellene gondolni, hogy akik annyit pofázik, meg felmérést készít, meg össze akar ugrasztani embereket, szakmákat, az vajon csinálná-e?!
Nagyzoli 2012.07.19. 18:59
Tisztelt "Hálások"!
Az a baj, hogy most egy nem tagadható jogszabály és az annak alkalmazásaként kiadott "engedélyek" nyilvánvalóvá és bizonyítottá tették, hogy hazánkban a közszolgáltatásért, amit közszolgáltató (a köz pénzéből működő) nyújt a köztől kapott eszközeivel, a köztől kapott fizetésért tartott munkavállalója által nyújt, lehet baksis elfogadni. Ez hazánkban nem meríti ki a korrupció fogalmát, úgy, mint ahogyan tőlünk nyugatra kb. 250 km-re így van. A köz biztosítója (OEP) ott azonnal megszakítja a kapcsolatot az ilyen személlyel, megvonja a praxis, feljelenti stb.
Ez nem a taxis és a pincér esete. Ők nem közpénzből élnek.
Mese habbal, hogy utólag és stb. Be sem jut a kurrens beavatkozásra sok esetben ha nem fizet „utólag” a „diagnosztizáló” orvosnak a rendelő intézetben (ugyan Ő felváltva kollégáival végzi a beavatkozás).
Le a korupt orvosokkal, ha keveslik a suskát menjenek oda ahol többet kapnak. Onnan orrukat lógatva jönnének vissza mert komoly szakmai munka és nem a betegek butítása a módi.
Miért nem lehet elfogadni pénzt a magán cégnél?
Miért nem tolonganak ezeknél az orvosaink?
Tízszer annyit keresnek zsebre mint ott legálisan a fiatal orvos.
Remélem a bizonyítéko alapján EU eljárás indul ellenünk a korrupció támogatása miatt.
Szégyen.
Üdv mindenkinek!
astera 2012.07.19. 14:26
Akkor mire fizetjük a TB-t? És mit szól ehhez a NAV? Arról nincs szó, hogy számlát is kapok a nem 300Ft-os vizitdíjról...
vaskovacs 2012.07.19. 14:01
querjrksam] "Miért nem kap a hídépítö mérnök hálapénzt a hídon járóktól," Ez filozófikus kérdés. Sokan nem kapnak hálapénzt, de úgy alakult ki, hogy vannak olyan szakmák, ahol kapnak. Az egészsége mindenkinek a legfontosabb. ha a kezeléssel meg van elégedve, akkor nem kifogásolható, hogy ha megengedheti, akkor adjon az orvosnak hálapénzt. A taxisnak is vagy a fodrásznak is szokás borravalót adni.
vaskovacs 2012.07.19. 13:58
bojan] [2012.júl.19. 13:52]"A 300 Ft-os vizitdíj és a 3000 Ft-os tandíj miatt kivezényelt fülkeforradalmárok..." A vizitdíj nem annak ment aki kezelt, hanem egy központi kasszába. Ha a beteg meg van elégedve, akkor miért ne adhatna hálapénzt? A tandíj pedig nem kifogásolható akkor, ha van hozzá megfelelő hitel 8mindenkinek) .
bojan 2012.07.19. 13:52
A 300 Ft-os vizitdíj és a 3000 Ft-os tandíj miatt kivezényelt fülkeforradalmárok most dagadó mellel és büszkén perkálják a tíz- és százezreket!
Hol vannak az őket képviselő kommentelők?
Ja, és mindez adómentes!
ShamesMaldune 2012.07.19. 13:40
1. Az hogy előtte vagy utána adod, az érdektelen. Legtöbbször utólag adod, nem hálából, hanem az elvégzett munka ellenértékeként, feketén - ezért nincs tarifa tábla, van, aki nem ad, és akkor meg is nézheti magát. Én biztos nem adok előre, ha meghal a hozzátartozóm a műtőasztalon, akkor mire fizessek, a kísérletre? Mert eredményt azt nem kaptam.
2. Nem csak az eü. dolgozók béréről van szó, hanem az egyéb technikai eszközökről. Ha holnaptól minden eü. dolgozó bére bruttó 1 milla lenne, akkor is elvárnák/elfogadnák a korrumpálást. A pénznek az az egyik tulajdonsága - hogy sohasem elég belőle. És különben is, hiába kap rohadt nagy fizetést, ha eszköze meg nincs elég a tevékenységre - marad a korrupció, hogy így jusson hamarabb megfelelő ellátáshoz a beteg.
3. A jelenlegi rendszert csak sok-sok év alatt több eszközzel lehet, csak felszámolni. Először több és jobb eszközök kellenek, másodszor fizesssen minden beteg legalább egy jelképes összeget (vizítdíj, kórházi napidíj) az ellátásért (nehezebben adsz hálapénzt, ha mellette még fizetned is kell), kapj minden ellátásról számlát, fokozatosan és szisztematikusan rendezzék az eü. dolgozók bérét.
4. De a legfontosabb - vigyázz az egészségedre, hogy ne kerülj kiszolgáltatott helyzetbe. Emelni kell a prevenció fontosságát! Cigi és pia - csak rajtad múlik, hogy mérgezed magad vagy sem, hogy két főbb elemet kiemeljek.
grandM 2012.07.19. 13:07
A feszültség szelepét meg kellett nyitni...... fizessenek a betegek..... a fidesz polgári rétegnek van miből..... a többi meg nemszámít...... mindenki annyit ér amannyije van..... jó fidesz szlogen.
querjrksam 2012.07.19. 13:01
Gyomorfelforgató rendszer! Az orvos akkor kapjon hálapénzt a munkája elvégzéséért, ha majd a villamosvezetö is hálapénzt kap azért, mert A-ból B-be szálítja az utasokat, vagy amikor a tanító, tanár hálapénzt kap a szülöktöl amiért tanítja a lurkóikat. Ha pedig egy orvos nem tud megélni a fizetéséböl, akkor ne legyen orvos! Van más foglalkozás is! Pl. vasöntö, vagy esztergályos, esetleg mozdonyvezetö, filozófus, katona, rendör, mérnök, stb. Miért nem kap a hídépítö mérnök hálapénzt a hídon járóktól, pedig az ö tevékenységének klöszönhetöen kerülnek át épségben a másik partra? Ezért nem hálás senki? A pék is kaphatna hálapénzt, mert ehetö kenyeret sütött!
Szóval az ilyen rendszer beteg mint a azok akik ezt eltürik!
viktorinooo 2012.07.19. 12:09
[pikirt] [2012.júl.19. 10:55]
" Amúgy az elmúlt 50-60 év egyetlen döntési helyzetben lévője sem gondolta, hogy rendezze az egészségügyiek bérét (nem csak az orvosokét)"

"Kissé" szűklátókörű a téma megközelítése
Csak a pontosítás kedvéért:
1. Az "átkos 40 évben" nem csak az egészségügyiek bére volt alacsony, hanem mindenki másé is. Viszont azokhoz a bérekhez képest olcsó/megfizethető volt a lakhatás, a közlekedés, a villany, a gáz, a víz, a csatorna, és az élelmiszer. Ráadásul aki dolgozni akart annak volt munkája, rendszeres fizetése!!!!
2. Az elmúlt 20 évben két kormányzat volt amely közvetlenül foglalkozott az egészségügyiek bérével/helyzetével. A Medgyessy kormány 50%-os bérfejlesztést biztosított a tárcának, míg a Gyurcsány kormány kezdeményezte az egész egészségügy (több biztosítóval) valós biztosítási alapra helyezését.
tovaris 2012.07.19. 11:41
A szocializmusban is volt hálapénz, de általában "csak" elfogadták, de nem követelték meg. Igaz, a suttogó propaganda rendszeresen terjesztgette, hogy hol, mennyit "illik" adni, és milyen álcázással.
Én 1993-ban amikor myocardiális infarktus gyanújával az OTE Szabolcs utcai II. sz. Belklinikáján voltam kivizsgáláson, anyám hosszas unszolására a professzornak adtam az akkori "illendőségi" összeget, de a professzor látható rosszallással visszaadta és megmondta, hogy szükségem van nekem arra a pénzre, ne sértsem meg. (Dr. Kékes Ede, a hazai magas vérnyomásos betegségek kiemelkedő szaktudósa).
viktorinooo 2012.07.19. 11:39
A Nemzeti Keresztény Polgári Gittegylet már csak ilyen!!!!
Engedélyezi, hogy a nemlétező jövedelemből, segélyből, rokkant-nyugdíjból még "hálapénzt" is fizessen a beteg!!!
Igazán NEMZETI, meg KERESZTÉNY, meg POLGÁRI!!!!!
pikirt 2012.07.19. 10:55
"Évente több tízmilliárd forintot is kitesz az orvosok zsebébe tömött hálapénz mértéke"

Egyszer már arra is kiváncsi lennék, hogy a bánatba számolták ki!
Tölem akár a tízszerese, vagy a töredéke is lehet, csak az bosszant amikor valaki ezt csak úgy kijelenti, ami kor ez nem tudható. Úgy mködik mint bármely más jatt, korrupciós pénz fekete meló, amit ha "elkapnak" azt tudják, a többi meg exhas, ami persze a lehető legtudományosabb módszer.
Amúgy meg micsoda szöveg ez a "legalizálták" én kb 50 évre tudok visszaemlékezni, mindig is "legális" volt, más kérdés, hogy a mindenkori potentátok időnkét szükségét érezték, hogy mély megdöbbenésüknek hangot adva elitéljék. Aztán snitt. Amúgy az elmúlt 50-60 év egyetlen döntési helyzetben lévője sem gondolta, hogy rendezze az egészségügyiek bérét (nem csak az orvosokét), függetlenül attól, hogy milyen szinben politizált.
Arady 2012.07.19. 10:50
Ez már a vége ennek a neolibsi amerikás álomrizsának..

Amikor a hatalom parasolvenciát fogadtat el az alkalmazottaival azért, hogy Ő mint az állam végrehajtja a törvényes kötelességét- nos ez minden - még a legvadabb neoliberális globalista - vadbaromnak is álomország megvalósulása....

Tekintve hogy a neoliebrális "jó kormányzás" lényege, hogy az állam olcsó legyen, az egészségügy "reformált" és racionalizált" aminek a fenntartásához nem kell a vállalkozónak járulékot fizetnie. (Több marad a profit)
ezért a csodarendszerért küzdött a politikai osztály, (nevesül Gyurcsány, Horváth, Szűcs és Bajnai) hogy ez a "REFORM" egészségügy, ez a "RACIONALIZÁLT" olcsó kis ellátás, ez az "INNOVATÍV" államrombolás (amit Meterházy az MSZP saját MSZP programjának titulált nagyon büszkén). Ez ad lehetőséget Orbánnak arra hogy "munkahelyvédelemként csökkenti az élőmunkaköltését, hiszen az nem hiányzik már a bérekhez! Az fizet aki TUD meg aki TUD ÉS ÉLNI AKAR!

Engedje meg a Magyar Társadalom hogy vírtuálisan kezet rázzak mindenkivel. Ezt jól megcsináltátok! Ekkora barom nép nem Európában, de a világon nem volt még, amelyik ilyen bírka módon lemondott volna egy pár politikai celebért az apái által kivívott jogokról, a biztonságról.!!!
tibors 2012.07.19. 10:46
Korrupt országnak korrupt egészségügyet!