Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rengeteget jegyzetelt - rákészült őrizetbe vételére Csatáry László

MTI|2012. júl 19. 07:56
[A+ A-]
A világ jelenleg legkeresettebb háborús bűnösének mondott Csatáry László sok jegyzetet csatolt vallomásához, ugyanis hosszú idő óta sejtette, hogy ki fogják hallgatni.
Nem lepődtem meg a hatóságok érkezésén, készültem arra, hogy ki fognak hallgatni, nyilatkozta a Magyar Hírlap csütörtöki számában Csatáry László. A férfi állítása szerint hónapok óta dolgozik, így előre leírt jegyzeteket vihettem magammal, amelyeket csatoltak is a vallomásomhoz. Emlékeztetőül: a 97 éves férfit a Budapesti Nyomozó Ügyészség emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja.

Magyar Hírlap szerint Csatáry azt állítja: Kassán rendőrfogalmazóként dolgozott, s azért került kapcsolatba a németekkel, mert egyedül ő bírta a nyelvüket. Mikor 1997-ben a Horn-kormány idején hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene. A negatív válaszok után tért haza. E dokumentumok ma is a birtokában vannak.

Csatárynak a háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül háromszáz zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának szervezésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (25)

A hozzászóláshoz .

gruzgruz 2012.07.20. 07:40
Agricola szemnszedett tévedése: A Vlaszov hadisztályok összesen ha 50 000 voltak, és 1944-45-ben vetették be őket. (Gosztonyi tehát eszmetárs tollából)
Olyan ez mint a kommunizmus több százmillió áldozata. De hát erre is kell ember.
Trebitschkk 2012.07.20. 01:43
Egyébiránt azok a deportált szerencsétlenek is szerettek volna megérni ilyen magas kort, mint Csatáry, csak nekik nem adatott meg "hála" az ilyen nemzet szégyeneinek, mint az elkövetők, és az őket mentegetők !
Trebitschkk 2012.07.20. 01:35
T[hohoohooo] Agricolanak hiába idézed Radnótit ! Megváltóztathatatlanul ostoba ! A másik baromnak meg azt üzenem, [ShamesMaldune], hogy attól még, hogy törvénybe iktatták a bűnt, attól még bűncselekmény marad. Csak az ilyen szemetek szemében lehet legalizálni a bűnt ! Ami Drezda, Hamburg, Hiroshima sajnálatos polgári személyek, gyermekek, nők, aggastyánok ellen elkövetett támadásokat magam is bűnnek tartom, de ezeket a támadásokat megelőzte Guernica, London, Antwerpen, Coventry, Varsó stb. Egyébiránt én is hülye vagyok, mert szellemi reménytelenekkel állok oda polemizálni.
ellenforradalmar 2012.07.19. 21:04
[hohoohooo] [2012.júl.19. 10:34]
[Agricola] [2012.júl.19. 10:03]
Lásd aljasságod:

Ergo ugrókóla aljas !
vaskovacs 2012.07.19. 20:17
"az ország kifosztása, stb. kapitális baromságok." Nem egészen...
darkvader 2012.07.19. 18:50
"[ShamesMaldune] [2012.júl.19. 12:47]
Pl.ha Csatáry el is követte azokat a tetteket, amiket a terhére rónak - az az elkövetés pillanatában nem volt háborús bcs"

De! Az elkövetés pillanatában már emberéletek tudatos, előre megfontolt szándékú kiírtására irányuló bűncselekmény volt, embertelen gaztett, hiszen ártatlan, semmivel meg nem vádolt embereket, gyermekeket, időseket...küldött a biztos halálba. A háború adta lehetőség csak az eszköz volt a kezében.
darkvader 2012.07.19. 18:46
"Mikor 1997-ben a Horn-kormány idején hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene. A negatív válaszok után tért haza."

A kis édi! Mert így már nem is volt embertelen gaztett, amit tett - gondolta ő. Amúgy meg, miért is nem vádolták? Nem tudták, hogy ki ő és mit csinált? Gondolom azt akkor nem is igen mesélte el.
army1989 2012.07.19. 15:51
Csatáry Úr, ha tudja, bizonyítsa be a maga igazát. Az igazságszolgáltatás tegye a dolgát.

Minden náci és tengelyhatalmi háborús bűnöst, akinek köze volt a holokauszthoz, a nankingi mészárláshoz és hasonló borzalmakhoz, felelősségre kell vonni. Amennyiben ez lehetséges.

A fő bűnősök így is megúszták az elszámoltatást; Hitler, Bormann, Himmler még esetleges elfogásuk előtt öngyilkosok lettek, Göring pedig a nürnbergi per alatt végzett magával.
ibdsm 2012.07.19. 14:41
[jokisfiu] [2012.júl.19. 13:55]

Így igaz.
jokisfiu 2012.07.19. 13:55
Véditek a védhetetlent!
Hiába erőlködtök.
Ezek a bűnök soha nem fognak feledésbe merülni, és nem is szabad, hogy fátyol boruljon rájuk.
Drezda, Hirosima, Nagaszaki bombázása háborus cselekmények voltak, a zsidók kiirtása egy elvetemült, elembertelenedd bűnözókból álló horda pusztítása, és az egyidejűségen kívül a két dolognak semmi köze sincs egymáshoz.
Nevezhetitek bosszúnak, vagy bármi másnak, a bűnt, és különösen az ilyen égbekiáltot, példátlant , bünhődés kell kövesse. Ez a világ rendje, mindig ez volt, legalábbis azöta, hogy az emberek valamilyen szinten társadalomba szerveződtek, , ez ma is, és ez lesz a jövőben is, amig emberi civilizációról beszélhetünk.
Hogy az akkori gyilkosok mai szellemi örölöseinek ez nem tetszik az érthető, de ez nem az ő kívánság műsoruk, fel se vetődik, hogy bárki is az ő kedvüket keresné.

Az összes többi képtelenség, amiket itt egyesek összehordtak szóra se érdemes. Kártérítés, az ország kifosztása, stb. kapitális baromságok.
Finoman szólva, sajnálatos, hogy a magyar sajtóban, rádióban, televízióban a mult sötét hangjai még ma is hallatszanak, azaz az "ordas eszmék" , a fasizmus, a nácizmus, a hungarizmus ujra nyilvánosságot kapnak. Ennél, csak az a borzasztóbb, hogy ezek az eszmék egyáltalán léteznek.
ibdsm 2012.07.19. 13:51
ShamesMaldune] [2012.júl.19. 12:47]
> Csatáry el is követte azokat a tetteket, amiket a terhére rónak -
> az az elkövetés pillanatában nem volt háborús bcs., csak később minősítették azzá.

Ez nem így van. Több nemzetközi szerzödés már akkoriban bünnek tekintette amit Csatáry tett, ha ö az, akiröl a túlélö kassai zsidók beszámoltak.
ibdsm 2012.07.19. 13:46
[Agricola] [2012.júl.19. 11:11]
[ibdsm] [2012.júl.19. 10:23]
> Az ön látomásai szerint: „Amikor Hitler a dán zsidóság deportálást parancsolta,
> a dán hatóság nem tett eleget a parancsnak, peddig már rég német megszállás
> allatt volt Dánia.”

Ez nem "látomás", hanem történelmi tény.

A megszáló nácik úgy regáltak a dán hatoságok ellenállásukra, hogy, például kb 550 dán rendört deportálak -- ha jól emlékszem Buchenwaldba.

A magyar hatóságokra más magatartás volt jellemzö. Az utolsó percig nagyrészben hüségesen szolgálták a náci németeket. Amikor már Románia, Bulgária, Olaszország és más náci német szövetséges kiugrott, és oldalt cserlélt, akkor még Magyarország (mint Horvátország) hüségessen tovaább szolgálták Hitlert, és a német hadsereggel "visszavonultak", reménykedve, hogy egy német "csodafegyver" "megmenti a helyzetett. Nyirö is ebben nbízott.
csipkerozsa 2012.07.19. 13:11
Agricola],
Azért, mert Ibolya Tibor azt mondta, hogy Zuroff veszélyeztette a nyomozás eredményét, azt nem kell elhinni.
Ő csak mosakszik.
csipkerozsa 2012.07.19. 13:08
[ShamesMaldune],
A háború nem ugyanaz, mint a népírtás. A népírtást nem lehet úgy felfogni, hogy egymás elleni háború.
csipkerozsa 2012.07.19. 13:04
[taeki,
Hülyeséget beszélsz, Gyurcsány nem "perkált" Amerikának. A zsidókról is hülyeségeket állítasz.

ShamesMaldune 2012.07.19. 12:47
Engem az egész ügyben az érdekel, hogy valaha véget fog-e érni a "győztesek igazsága"? Valószínűleg sohasem. Ha győztes vagy, akkor bármit megtehetsz - Drezda szőnyegbombázóit vagy Hirosima és Nagaszaki "hőseit" sosem fogják elővenni. Ha pedig vesztes vagy, akkor a győztes mondja meg, hogy mennyire vagy bűnös.
Ezért kelt ellenszenvet a zsidók nácivadászata nagyon sok emberben - a bűnösség, a felelősségre vonás igencsak szelektív.
Sokan elmélkednek arról, hogy mi a jogos, mi az erkölcsös, humánus, stb. - pedig ezek igencsak relatív fogalmak. Pl.ha Csatáry el is követte azokat a tetteket, amiket a terhére rónak - az az elkövetés pillanatában nem volt háborús bcs., csak később minősítették azzá. Ma (jogosan) kérjük számon OV-n a visszamenőleges törvénykezést. Azért nem furcsa ez egy kicsit?
Agricola 2012.07.19. 11:11
[ibdsm] [2012.júl.19. 10:23]

Az ön látomásai szerint: „Amikor Hitler a dán zsidóság deportálást parancsolta, a dán hatóság nem tett eleget a parancsnak, peddig már rég német megszállás allatt volt Dánia.”

A németek, az általuk megszállt területeken mindenütt találtak kollaboránsokat, akiket megtévesztéssel, vagy kényszerítéssel szerveztek be, és akik teljesítették a németek parancsait.

A megszállt szovjet területen jött létre az oroszokból álló csaknem négyszázezres Vlaszov-hadsereg, amely a háború befejezéséig harcolt a Vöröshadsereg ellen a német hadsereg oldalán.

Meghamisítják a történelmet, elhallgatják, hogy 1944 márciusában a német hadsereg megszállta Magyarországot és a nagyarányú deportálások a németek által megszállt Magyarországon1944 nyarán kezdődtek.

A németek által megszállt hatalmas Franciaország sem tudta megakadályozni a zsidók deportálását. Ezen az alapon az egész francia népet is lehetne hibáztatni azzal, hogy "zsidó honfitársaink legyilkolásához nyújtott segítséget".

A lyoni hóhér Klaus Barbie nagy nyilvánosságot kapott pere is ezt bizonyítja

A németek által megszállt Hollandiában is ugyanez történt. A hollandok sem tudták megakadályozni.

Olvassa el Anna Frank naplóját is!
etibor 2012.07.19. 10:52
Kár a gőzért. Annyira azért nem védenék egy háborús bűnnel gyanúsítottat. Ha igazak a dokumentumok melyek rendelkezésre állnak, akkor a bíróságnak igazságos ítéletet kell hozni.Bízom az igazságban, abban, hogy létezik.
A bűnelkövetők elévülhetetlen bűneikért szenvedjenek meg, emlékezzenek tetteikre . Bűnös az is aki hallgat. Most is ez a helyzet. Nyakunkon tartják a kést de hallgatunk. Még nem tanultunk eleget a múltból.
hohoohooo 2012.07.19. 10:34
[Agricola] [2012.júl.19. 10:03]
Lásd aljasságod:

Radnóti Miklós: Töredék

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.


Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt, s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős, -
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.


Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bújhatott,
s rághatta szégyenében ökleit, -
az ország megvadult, s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.


Oly korban éltem én e földön,
mikor gyermeknek átok volt az anyja,
s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
az élő irigylé a férges síri holtat,
míg habzott asztalán a sűrű méregoldat.

...............................................


Oly korban éltem én e földön,
mikor a költő is csak hallgatott,
s várta, hogy talán megszólal újra -
mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, -
a rettentő szavak tudósa, Ésaiás

ibdsm 2012.07.19. 10:23
[taeki] [2012.júl.19. 09:09]
> Hàboru volt és ez nem egy elhanyagolható szempont.
> mert az embereknek nem volt szabad vàlasztàsuk vagy akaratuk.
> Szenvedtek és féltek azok is eleget.

Amikor Hitler a dán zsidóság deportálást parancsolta, a dán hatóság nem tett eleget a parancsnak, peddig már rég német megszállás allatt volt Dánia.

Magyarországrol úgy számolt be Eichmann, hogy csodálkozott, mennyire könnyen ment a deportálás, és hogy a magyar hatóság saját maga intézkedett elökészitésében.