Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tíz évre titkosították Hoffmann Rózsa kutatását

hir24.hu|2012. júl 19. 12:19
[A+ A-]
A közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül, így az oktatási államtitkárság nem adja ki, noha ez a cég készítette azt a kutatást, miszerint mindenki szereti az új Nemzeti Alaptantervet.
A Nemzeti alaptanterv támogatottságáról szóló - Hoffmann Rózsa által többször idézett - kutatást továbbra sem hozták nyilvánosságra, sőt, azt tíz évre titkosították, írja a hir.24.hu. Emlékeztetőül: az oktatási államtitktár egy Edelényben tartott tavaszi fórumon például úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti alaptantervet (NAT) nagy konszenzus övezi, egy ezerfős mintán alapuló közvélemény-kutatás során a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre".

Mint írtuk, a kutatás tényleg azt akarja sugallni, hogy szinte mindenki támogatja a NAT-ot. Ám ha elolvassuk a feltett kérdéseket, és az abból levont következtetéseket, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a kutatást végző - egyébként a dokumentumban magát nem is nevesítő - cég a közvélemény-kutatás módszertanával, a kérdőívek összeállításának alapjaival nem sokat bajlódott. Az eredmények így sem azt nem mutatják, hogy a közvélemény támogatja a Nemzeti alaptantervet, sem azt, hogy ellenzi.

A titkosítás indoka: z indoklás szerint a közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül. Ezek pedig az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvánosak. Az atlatszo.hu jogi álláspontja szerint viszont az a tény, hogy ki végezte el a közvélemény-kutatást nem minősülhet döntés-előkészítéssel összefüggő adatnak, így azt nyilvánosságra kellene hozni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (17)

A hozzászóláshoz .

Jaka49 2012.07.20. 21:25
Megint elfelejtik, hogy mi, a nép vagyunk a munkáltató! Nekünk dolgoznak sokkal több fizetésért, mint amennyi legtöbb effektíve dolgozónak jut! Milyen jogon titkolóznak a mi pénzünkből eltartott államtitkárok?
Moric 2012.07.20. 17:36
Ezt a banyát kellene titkosítani!
papa.49 2012.07.20. 04:45
Van-e egyáltalán ilyen dokumentum???????????????
Kétlem, ,,Holle anyó,, valószínűleg üres papír csomót titkosított, Hofival szólva ,,az üres papírról azt olvasok amit akarok, nem rám olvassák,, szégyen,gyalázat hogy ilyen kisstílű gengszter banda tartja uralma alatt az országot!!!!!!!!!!!!!!!!
Independent 2012.07.19. 22:54
Ezek már ceausescu-i mélységek.....
antonio 2012.07.19. 22:46
[tomsawyer] [2012.júl.19. 22:42]

Na ja!!!
tomsawyer 2012.07.19. 22:42
Szerény véleményem szerint ez a banda azért képes mindenféle idióta magyarázatokkal etetni a zembereket - mert sajnos még van elég vevő rá...Ha a magyarok képesek lennének valamiféle konszenzusos polgári engedetlenséget szervezni - mint ahogy sajnos nem tudnak - akkor az összevissza hazudozó rózsinénik, matolcsik, zsírószászok, vigyorgó szíj ártók elmehetnének a balfenékre a szabadságharcát vívő paranoid nemzetvezetőjükkel együtt...
antonio 2012.07.19. 21:22
Ezt a hofmant kellene 20 évre titkositani a csillag börtönben!!!!!!!!!!
barguzin 2012.07.19. 16:45
Vannak, akik ünneplik az ország elbutítását célzó NAT-ot, én nem. Az a kor már elmúlt.
Arady 2012.07.19. 16:01
Nem értem....

Ez egy szigorúan titkos kormány, szigorúan titkos leharcolt nagyanyóinak fejéből kipattanó Nácizmust Alkalmazó Tanterve, amit nem lehet csak úgy nagydobra verni! Mi is lenne velünk, meg a titkos kormányból!!??..
Itt tiltakozna a bel,- és a külföld minden antifája, sajtósa, és kisembere. Ne adj isten tudósa és politikusa is! Titkos kormánynak titkos ügynökei vannak, akik megfelelő tapasztalatokkal bírnak az efféle ronda gáncsoskodás kivédésre. Ezért a NAT marad! Meg Hoffmann nagyanyó is - lévén hogy a végletes jobboldali konzumidiotizmusnak se korlátlanok a forrásai..
.
makokriz 2012.07.19. 15:52
...először is, ha a felmérés 90 %-a pozitív, mi van abban titkolni való, inkább dicsekedni kéne vele.

... ha a közpénzéből történt a felmérés, igen is nyilvános ágra kell hozni; - volt pályáztatva, mely cég nyerte, és a munka végeredményét. Így legalább nem marad hazugságban, betudja bizonyítani a jó eredményt.

... ha Hoffmann Rózsa saját pénzén rendelte meg a felmérést, - az más dolog.
marimama 2012.07.19. 15:04

Ha titkosították, akkor akár egy dossziényi üres, de megszámozott és gondosan aláírt papírlap is lehet a kutatás eredménye, ki tudja mennyiért.
Ugyan ki fogja ellenőrizni 10 év múlva, hogy mi történt a dossziéval az évtized alatt? Addigra úgyis elévülne.
barguzin 2012.07.19. 14:21
A Századvég egy lenyúló hely. Megfelelô pénzért bármit...
Idealista 2012.07.19. 13:26
Lassan kezd elegünk lenni abból, hogy mindent titkosítanak! A FIDESZ-KDNP csak olyan " megbízható" partnereket von be a közvélemény kutatásokba, mint pld. a Századvég Alapítvány. S ha az előre tervezett kutatási eredmények megszületnek, még az sem elég a kormánypárt számára, hiszen kulturális-oktatási konzultációs leveleket juttat el minden állampolgárhoz azért, ha a későbbiekben megbukik a Nemzeti Alaptanterv, lehessen mondani, hogy " azt a nép akarta így"... Bizony, bizony, - a többi témában kiadott konzultációs kérdéseknek is az a fő célja, hogy végszükség esetén a népre lehessen kenni a felelősséget, a megbukott gazdaságpolitikáért, pénzügyi politikáért és külpolitikáért. Mert a " jó és demokratikus " jelenlegi kormány a kétharmados fülkeforradalmi győzelme után Orbán Viktor egyszemélyes vezetésével a hazai gazdaság fejlesztése és növelése helyett az Európai Unióval, az IMF-el immár két éve szabadságharcot folytat.2014-ben, amikor önkényes, népellenes tevékenységüknek vége lesz a Parlamentben, az új megalakuló kormánykoalíció első feladata kell hogy legyen az orbáni titkosítások azonnali feloldása és azok nyilvánosságra hozatala! Sok meglepetést tart még a jövő ha ezek a titkosítások ismeretesek lesznek az egyszerű állampolgárok előtt, mert a magyar nép nem ezekkel bízta meg a jelenlegi FIDESZ-KDNP kormányt!!
Hofipisti 2012.07.19. 13:04
A titkosítás intézménye a titkosítás elrendelőjét minősíti.
csipkerozsa 2012.07.19. 12:50
Titkosítás esetén azt lehet hazudni, amit akarnak. Ettől még senki sem hiszi el.
apoka 2012.07.19. 12:42
Akkor lennék kíváncsi a felmérés eredményére, miután kiadják felvételi pontszámokat.
apoka 2012.07.19. 12:36
Államtitkot sértek, ha azt mondom, hogy a Századvég kapott egy olyan megbízást: Készítsetek egy kutatást, az eredmény az legyen, hogy mindenki imádja a Nemzeti Alaptantervet. Az összeget nem saccolom meg.