Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Májusban az infláció miatt estek a reálbérek

Népszava|2012. júl 20. 05:40
[A+ A-]
A családi kedvezmények figyelmen kívül hagyásával májusban, az előző esztendő hasonló időszakához képest a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal lettek magasabbak, ugyanakkor az esztendő első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek 4,4 százalékkal nőttek - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.
Az enyhe növekedés jelentőségét alaposan aláássa, hogy közben az infláció európai rekordra emelkedett és elérte az 5,6 százalékot, ami annyit jelent, hogy megette a béremelkedést, sőt a lakosság reálbére tovább csökkent.

A nemzetgazdasági tárca ugyancsak tegnap megjelent adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusában 225 700 forint volt, vagyis átlagosan 145 900 forint nettó bért vihettek haza az alkalmazásban állók. A visszafogottabb átlagbéreket a minisztérium a közfoglalkoztatás súlyának növekedésének tudja be.

Az elemzőket azonban így is alaposan meglepte a váratlanul nagy bérnövekedés, amit részben az okozta, hogy a versenyszférában 9,4 százalékkal emelkedtek a bérek. Mivel a májusi bérnövekedés megugrását több egyszeri tényező is okozhatta, éves átlagban 4,5 százalékos bérnövekedésre lehet számítani, ami továbbra is elmarad a várt 5,2 százalékos inflációtól - Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője szerint.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (1)

A hozzászóláshoz .

antaiosz 2012.07.20. 10:00
Azt nem értem, hogy jött ki a bruttó 225,700 Ft. átlag kereset???
A család és rokonság aránylag nagy és vagyunk annyira őszinték, hogy be merjük vallani egymásnak, hogy mennyit keresünk! Ezt az összeget viszont nemhogy átlagosan, de még el sem érjük!!
Ez akkor csak úgy lehetséges, hogy a kormánypárt által betöltött állásokban, jóval az itt megadott kereset feletti összegeket fizetik ki!