Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csatáry nem lepődött meg

Népszava|2012. júl 19. 19:48
[A+ A-]
További bizonyítékokat kívánnak beszerezni és igyekeznek a túlélő tanúkat felkutatni a Csatáry-ügyben - mondta tegnap Bagoly Bettina a közszolgálati rádióban. A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint nem volt egyszerű iratokat beszerezni a kassai gettó már házi őrizetben lévő egykori parancsnoka ellen, és addig nem hallgathatták ki Csatáry Lászlót, amíg nem volt elég bizonyíték. A párizsi Le Figaro szerint azonban a letartóztatás "a nemzetközi közvéleménynek tett kompromisszum".
A nyomozás folytatódik Csatáry László ellen, további bizonyítékok beszerzése a cél - nyilatkozta a Fővárosi Főügyészség szóvivője tegnap a közszolgálati rádióban. Bagoly Bettina elmondta: nem volt egyszerű a kihallgatásokhoz, illetve az őrizetbe vételhez elegendő iratok beszerzése, magyarra fordítása, értékelése, és a túlélő tanúkat még ki sem tudták hallgatni, mert az izraeli jogsegélyre mostanáig nem érkezett válasz. A háborús bűntettel gyanúsított Csatáryt szerdai kihallgatása után helyezte 30 napos házi őrizetbe a bíróság, a Fővárosi Főügyészség dönt majd arról, tesz-e indítványt a házi őrizet meghosszabbítására.

Csatáryt a Simon Wiesenthal Központ "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" tartja. A központ szerint a férfi 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében és kulcsszerepe volt abban, hogy Kassáról Kamenyec-Podolszkba deportáltak zsidókat, és visszaemlékezések szerint kutyakorbáccsal bántalmazta az internáltakat. Ezek a cselekmények az ügyészség szerint az emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettnek minősülnek, amiért életfogytiglan is kiszabható. Csatáry ellen még tavaly szeptemberben rendelték el a nyomozást Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatójának feljelentése alapján.

A 97 éves férfi csak a Magyar Hírlapnak hajlandó volt nyilatkozni. Azt mondta: "Nem lepődtem meg a hatóságok érkezésén, készültem arra, hogy ki fognak hallgatni. Hónapok óta dolgoztam, így előre leírt jegyzeteket vihettem magammal, amelyeket csatoltak is a vallomásomhoz". A lap szerint amikor 1997-ben a Horn-kormány idején Csatáry hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene. A negatív válaszok után érkezett Magyarországra. A dokumentumok ma is a birtokában vannak.

Az, hogy valaki gettóparancsnokként tömeggyilkosságban vett részt, önmagában háborús bűntett, és elegendő ahhoz, hogy elítéljék - mondta az ATV-nek Feldmájer Péter. A Mazsihisz elnöke úgy vélte, a Csatáry elleni bizonyítékok rendelkezésre állnak, ugyanakkor az ügyészség óvatossága nem véletlen, hiszen a Képíró-ügyben is felmentő ítélet született. Hozzátette, nem gondolja, hogy létezik még egy olyan bíró, aki Képírót az ügyészség által összegyűjtött egyértelmű bizonyítékok ellenére felmentette volna.

A párizsi Le Figaro tegnap idézte Serge Klarsfeld egykori nácivadászt, aki szerint a letartóztatás "a nemzetközi közvéleménynek tett kompromisszum". A lap szerint "a magyar igazságszolgáltatást kettősség jellemzi", és megemlítették Képíró Sándor tavalyi felmentését. "Orbán Viktor miniszterelnök nacionalizmusa és a szélsőjobboldal iránt tanúsított elnéző attitűdje a Horthy-korszak szimbólumainak restaurálásához vezetett", a Nemzeti alaptantervben antiszemita írók szerepelnek, köztük Nyirő József, akiről nemrég megemlékeztek egy ünnepségen, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vett, amiért Elie Wiesel Nobel-békedíjas író lemondott magyar állami kitüntetéséről. "Nem is beszélve a közelmúltban elszaporodott romaellenes és antiszemita incidensekről. Mintha Orbán Viktor Magyarországa amnéziában szenvedne" - írták.

Ártalmas légkör Budapesten

A Csatáry-ügy kellemetlen Orbán Viktor magyar konzervatív kormányának is - írta a Le Monde tegnap budapesti tudósításában. Kellemetlen azért, mert a Nemzeti alaptantervbe betuszkolt antiszemita írókat, miközben az érettségi tantárgyakból a hébert száműzte. Budapestre "ártalmas légkör telepedett rá, ami hat Washington, Brüsszel és Jeruzsálem hangulatára is". Idézte a lap Áder János köztársasági elnököt, aki az izraeli törvényhozás Wallenberg megemlékezésén "fájlalta", hogy a Horthy-rezsim nem tett semmit a deportált magyar zsidók megmentésére, arról hallgatott azonban, hogy ez a rendszer hozta sorban az antiszemita törvényeket, sőt közigazgatási apparátusa tevékenyen vett részt a haláltáborokba küldött százezrek vagonokba tuszkolásában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (25)

A hozzászóláshoz .

ibdsm 2012.07.20. 07:57
[vaskovacs] [2012.júl.20. 04:37]
> Nemn. ami elműlt, elműlt. nem kel majd 100 éces embereket vegzálni.

Ez addig nem hiteles, amig nem így vélelkezik Sztálin, Kun, Rákosi, Kádár stb.röl.

Amig az orbántura visszamenölegesen a mai poyikai pártokat "jógutódainak" tekinti a 1945-ös "eseményeknek" addig nem hiteles.

Persze ehez erkölcsi és szelemi következetességre meg tisztességre lenne szükség. Hogy ez egy "vaskovacs"-tol túl sokat igényelne, az már rég bebizonyult a hozzászlásaibol.
vaskovacs 2012.07.20. 04:43
hohoohooo én a mostani időből ismerek embert akiben nagyfokú kegyetlenség van és aki elmondta, hogy ő úgy van stabilizálva, hogy neki nem tud senki ártani. de ezt a mai kegyetlent nem fogjják bántani. de nem is ez a megoldás. nem kell olyan szituációt teremteni, hogy egyesek szadista hajlamaikat kiélhessék. igen idős embereket pedig, akár kommunisták, akár fasiszták békén kellene hagyni. elég volt már az őrjöngésből.
vaskovacs 2012.07.20. 04:37
ibdsm "Minden hivö keresztény, minden hívö zsidó, minden hívö muzlim imáhat, hogy megfelelö büntetést kapjon a tíz parancsok egyik legfonotsabbát megszgése miatt.": Nemn. ami elműlt, elműlt. nem kel majd 100 éces embereket vegzálni.
ibdsm 2012.07.19. 23:54
[bobe51] [2012.júl.19. 22:00]

A kommunista tömeggyilkosokkal is point úgy kell bánni, mint mindegyik más tömeggyilkossal, legyen amerikai, francia, arab, kknai, japán, hottento.

És ez ugyanugy vonatkozikl a nyilas, náci, vagy más fasiszta tömeggyilkosokra. Egyet most elkaptak.

Minde józan ember örül, hogy eggyel kevesebb van szbad lábon. Minden istenhivö ember hálás, hogy ez a gazember, ha ö az aki kassán "müködött", rács mögött van. Minden hivö keresztény, minden hívö zsidó, minden hívö muzlim imáhat, hogy megfelelö büntetést kapjon a tíz parancsok egyik legfonotsabbát megszgése miatt.
antonio 2012.07.19. 23:43

[bobe51] [2012.júl.19. 23:02]

Ha már igy komcsizol, definiáld már légyszives, már amennyiben értelmezni tudod a szó értelmét, a kommunista fogalmát!
Buharin trockij és társai óta nem létezik ez a fogalom, hisz sztálin a multszázad harmincas éveiben kiirtotta az összeset, aki hitt is ebben az utópiában...
Az akiket te gyilkos kommunistáknak hivsz haszonleső köpönyegforgató senkiháziak gyülekezete, akik jórészt a hortista vérbunkó csendőrökből és nyilas tetvekből verbúválodtak. Ja lehet hogy voltak köztük zsidó származásuak mint rákosi, de talán ha az ő előéletét kissé boncolgatnád talán érthetővé válik persze nem elfogadhatóvá az ideológiához való ragaszkodása. Szimpla 30 évig volt sitten before, kiváncsi lennék benned mekkora szeretet buzogna kinzóid iránt. Na csak ennyit tudatlanságod enyhitésére...
bobe51 2012.07.19. 23:02
jimipapa(2012.júl.19.22:47)és hohoohooo nektek ki osztott kártyát ? Fogadatlan prokátornak szar a fizetése.Tudtátok ?csatorna patkányok pfuj komcsik!
jimipapa 2012.07.19. 22:47
[bobe51] [2012.júl.19. 21:12]

Böbe nem ártana ha megkéretnéd nagy muttert hátha ........... van benned is egy kis jiddis vér vagy nyustyú esetleg még rozszab ! Nehogy úgy járj mint Szegedi Csanád joobbbikos haverod Auswitzból jött haza a nagyanyja

Nagy csöcs volna ha benned is csorog valami félvér !
hohoohooo 2012.07.19. 22:42
[bobe51] [2012.júl.19. 22:08]
"Szappanként jobban mutatnál "
Bocs nácika,itt befejezzük,nem megyünk arra az útra,az hozzátok visz,a csatornába,patkányok közé,neked otthon...


antonio 2012.07.19. 22:41
[bobe51] [2012.júl.19. 22:00]

Ezt talán annak az arab ratyinak kommenteld, aki nőket, és 5 éves gyerekeket küld bomba ővvel, az izraeli helyőrségekhez, vagy a civil vásárlók vagy iskolások közé!!
Szerencsétlen marha majd akkor ugass empátiáról, mert iszlamista testvéreid szarnak mind a gyermekek mind a nők életére.
Amúgy meg ebben a kommentben egy csatári nevű fostos vén nyilasról van szó, amihez jelen esetben mi a f...nak keversz bele mások bűneit???
Talán ha te megölsz vkit, majd óbégatni kezdessz, hogy a szomszéd cigány tyúkot lopott, azzal negligálod a saját bűneidet!?
Mert ostoba vartyogásoddal pont ezt teszed.
Légyszives szipuzás helyett olvass könyveket is néha, mert rádfér...
jimipapa 2012.07.19. 22:41
[bobe51] [2012.júl.19. 22:00]

Mesél az erdő Mesél az erdő
Suttyó böbe !
bobe51 2012.07.19. 22:08
poncius(2012.júl.19.21:56)nem tetszik az igazság?Szappanként jobban mutatnál
bobe51 2012.07.19. 22:00
antonio:(2012. júl .19.21:38)Te túlművelt fehérjehalmaz az agyonlőtt palesztin gyermekek láttán mekkora empátia szorult beléd?Vagy az téged nem érdekel.A kommunisták által kivégzett megkinzott emberek miatt hányszor lázadtál fel ? Mikor lesz végre valaki megbüntettve azért amit a vörösök elkövettek ?Erröl mélyen hallgattok kis "vöröskéim""azokat is várták haza a családjaik azokat az embereket is kinozták elvitték a gulágra.AZOK IS EMBEREK VOLTAK erröl kusoltok.
aser11 2012.07.19. 21:54
Tanukat felkutatni?Honnan,a gázkamrából?
Át kell adni Szlovákiának.
Ott már 1948-ben elítélték.
Halálra és teljes vagyon elkobzásra.
Az ottani perbe szálljon be a Magyar Állam.
Hiszen ma már a bűntett helyszíne Kassa,Szlovákia része.
Mivel ők is EU tagok,ott sincs halálbüntetés,tehát kiadható.
antonio 2012.07.19. 21:38
[bobe51] [2012.júl.19. 21:12]

Ritka korlátolt emberparódia vagy kicsihuszár!
Ha a családod 80%-a ajtó helyett a kéményen távozott volna, ezért abban a szerencsében lett volna része a világ jobbik felének, tán másképp kondolkodnál az ilyen trottyos férgekről.
Érdekes módon bennem, aki semmilyen módon nem vagyok érintett ebben a förmedvényben több empátia van, de úgy láttszik történelem órák alatt technocolos zacsi volt a fejeden...
hohoohooo 2012.07.19. 21:24
[bobe51] [2012.júl.19. 21:12]

"De ez már túlzás amit ez a Zuroff művel ......"

Több mint 15 ezer ember erőszakos halála nem túlzás nácika?
Mennyi kell,hogy túlzás legyen,újabb milliók?
hohoohooo 2012.07.19. 21:09
[vaskovacs] [2012.júl.19. 20:41]
"Ugyanezt művelték Képíró Sándorral......."
Nocsak vén reszelőzsír,a kurucreklámhordozója lettél?
"....a meghurcoltatása során tönkrement egészségű ember néhány napra rá megtért teremtőjéhez...."
Egy fenét,utolérte áldozatainak"jókívánsága",egy gyikos nácival könnyebb lett a föld,...csak sorba,sorba....
jimipapa 2012.07.19. 20:51
[jobbb] [2012.júl.19. 20:40]
"Most meg majd a komcsikat fogjuk üldözni """""""

Lekéstél suttyókám mint paraszt marcsi a déli buszról !
vaskovacs 2012.07.19. 20:41

Ugyanezt művelték Képíró Sándorral, akit végül a bíróság a cionista nyomás ellenére felmentett, gyakorlatilag kimondva, hogy Zuroff vádjai nem állják meg a helyüket. De akkor ez már sokat nem ért, a meghurcoltatása során tönkrement egészségű ember néhány napra rá megtért teremtőjéhez. Zuroff ekkor kijelentette: "egyetlen vigaszunk, hogy mi tettük tönkre Képíró egészségét", s egyértelmű, hogy itt is erre megy ki az ószövetségi "játék". Az ártatlannak tűnő fiatal arcok mögött tehát az ölni kész, az őt befogadó és eltartó magyarság iránti olthatatlan gyűlölet által hajtott zsidó rejtőzik, amit pedig elkövetnek, nem más, mint gyilkossági kísérlet

jobbb 2012.07.19. 20:40
[tovaris] [2012.júl.19. 20:29]
[asterix69] [2012.júl.19. 20:12]

"Nem mindenki nyilas Magyarországon, de eléggé sokan vannak már, és a számuk egyre nő.
A Kádár-rendszerben a törvény hivatalból üldözte és bebörtönözte azokat, akik fasiszta eszméket terjesztettek."

Most meg majd a komcsikat fogjuk üldözni vagy ötven évig.Van valami probléma?A fékek és egyensúlyok nevében.
jobbb 2012.07.19. 20:38
amikor 1997-ben a Horn-kormány idején Csatáry hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene. A negatív válaszok után érkezett Magyarországra. A dokumentumok ma is a birtokában vannak.