Előző
Következő
új cikk

Belföld

Most szövetségeseit kábította Orbán

Népszava|2012. júl 25. 20:24
[A+ A-]
Sokszor egymásnak és a valóságnak is ellentmondó kijelentések kísérték a miniszterelnök "mini nemzeti konzultációját", amelyet "szövetségesei" körében tartott az elmúlt másfél hétben. Nem véletlen, hogy csak a hívei előtt hajlandó "konzultálni", ott ugyanis nem szembesítik a kormányzás kudarcával. Szerdán két "kedvenc" szakszervezeti vezetőjével egyeztetett Orbán Viktor, csütörtökön pedig Demján Sándorral találkozik.
Nem fukarkodott a hangzatos kijelentésekkel és a hazugságoktól sem riadt vissza Orbán Viktor a csütörtökön záruló, szövetségesekkel folytatott másfél hetes konzultáció-sorozat egyes állomásain. Mindezt azért, hogy ellensúlyozza a kormány csökkenő népszerűségét és az érdemi munka hiányát, illetve pozitív intézkedésnek állíthassa be az állampolgároknak egyébként hátrányos döntéseket is. Néhány kijelentése köszönő viszonyban sincs a valósággal, például az, amit a tandíjról mondott: hiába állította ugyanis, hogy a tandíj ellensége, egyre több hallgató kényszerül egyre magasabb hozzájárulást fizetni. A kijelentésekben alig fedezhető fel következetesség, valójában mindenhol azt mondta, amit éppen hallani akartak tőle, függetlenül a valóságtól.

Amit Orbán állít: A kormány nyitott a béremelések ügyére, de hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni. Még az idén szükség van béremelésekre, és helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket. (A Gaskó Istvánnal, a Liga és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével folytatott tárgyalásán beszélt a miniszterelnök).
A valóság: A reálbérek csökkennek, és bár a bruttó minimálbér valóban 19.500 forinttal több a két évvel ezelőttinél, a nettó értéke az adóváltozások miatt nem nőtt. Vagyis a 2010-es 73.500 és a jelenlegi 93 ezer forint nettó értéke egyaránt 60-61 ezer forint. A nyolc órás közfoglalkoztatási minimálbér a 2010-es havi 60.200 forintról 47 ezer forintra csökkent, és az infláció miatt évről évre kevesebbet ér. A közszolgálati bérek évek óta változatlanok, értékük viszont húsz százalékkal csökkent. A versenyszférában az adó-és járuléknövekedés miatt több tízezer ember vesztette el az állását év eleje óta, a 16 százalékos SZJA bevezetése miatt a 216 ezer forint alatt keresők különösen rosszul jártak.

Amit Orbán állít: Meg kell őrizni a nyugdíjak értékállóságát.
A valóság: A kormány nem őrzi meg a nyugdíjak értékállóságát, hanem ellenkezőleg, ma már csak az inflációval emelkedik az idősek járandósága, mert megszüntették az úgynevezett svájci indexálást. Ennek lényege az volt, hogy a gazdasági növekedés kedvező hatását is érezhetővé tették azzal, hogy beépítették a nyugdíjemelés összegébe. Emellett az Orbán-kormány nem emelte a nyugdíj-minimumot, ráadásul ehhez, az időközben értékét vesztett bázishoz igazítja a szociális ellátások összegét. Továbbá százezres tömeget vezettek ki Orbánék a nyugdíjrendszerből - bármikor elvehető, vagy csökkenthető - ellátássá alakítva a nyugdíjakat.

Amit Orbán állít: A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok. (Ezt hangoztatta a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi megbeszélésen).
A valóság: Egyre több hallgató lesz kénytelen tandíjat fizetni a következő években, mivel egyre kevesebb az államilag támogatott képzési hely. Ezekbe ráadásul beleszámolják az állami részösztöndíjas képzéseket is, ahol azonban a diákoknak a képzési költségeik felét ki kell fizet­niük. Amíg 2010-ben még 56 ezren kezdhették meg tanulmányaikat teljesen tandíjmentesen, addig idén csak 33 ezren. A kormány ugyan kerüli a "tandíj" kifejezést, nehéz másként értelmezni a tényt, hogy a hallgatók többsége félévente több százezer, de akár egymillió forintot is fizethet.Amit Orbán állít: Olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes - hosszú, például harmincéves lejáratú - diákhitellel tudják finanszírozni magukat.
A valóság: Míg korábban a diákhitelt lakhatásra, önmaguk fenntartására fordították jobbára a hallgatók, most kénytelenek lesznek egyre nagyobb számban tanulmányaikat finanszírozni a hitelből. Az pedig, hogy 30 évre eladósítsák magukat a diákok 4-5 évnyi tanulmányukért, olyan - az állam csökkenő forrásait pótló - teher, amit kevesen tudnak vállalni. A fiatalok többsége ráadásul hosszú távra kénytelen eladósítani magát már azért is, hogy például lakást vásárolhasson.

Amit Orbán állít: Ellenforradalmi kísérletek zajlanak. (A felsőoktatás átalakítását ért bírálatokra, köztük Szabó Máté ombudsman állásfoglalására reagált így).
A valóság: Nem Szabó Máté vagy éppen a szülők, diákok, egyetemi vezetők voltak a felsőoktatási reform egyedüli bírálói, hanem például szakmai szervezetek, érdekképviseletek, sőt, az Alkotmánybíróság is. Utóbbi testület kifogásolta, hogy rendeletben határozták meg az ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés tatalmát. A röghöz kötés brüsszeli bírálatokat is kiváltott. Az elégedetlenséget jól jelzi, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János februárban még Fidesz-frakcióvezetőként osztotta meg a nyilvánossággal aggályait e téren, Pokorni Zoltán pedig meg sem szavazta a felsőoktatási törvényt.

Amit Orbán állít: Magyarországon a munkanélküliek is dolgozni akarnak, nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a magyarok segélyből akarnak megélni, és ki akarják játszani a közmunkarendszer szabályait. Ahhoz, hogy Magyarországon 5-5,5 millió dolgozó, adófizető állampolgár legyen, a romáknak is dolgozniuk kell. Világossá kell tenni, hogy bűnözésből nem lehet megélni. (Erről hétfőn, az Országos Roma Önkormányzatnál tett látogatásán beszélt).
A valóság: Magyarországon a munkanélküliek csak akkor tudnának dolgozni, ha lenne elegendő munkahely. A választási kampányban a Fidesz egymillió új munkahelyet ígért tíz év alatt, de ebben időarányosan igencsak el van maradva. Kijelentéseivel ráadásul ismét a romák ellen hangolt, üzenve ezzel a szélsőséges szavazóknak is. Az említett közmunkaprogramért 8 órára jár a havi 47 ezer forint, de kevesen dolgoznak ennyit, hiszen - a foglalkoztatási statisztikák javítása miatt - legtöbben 4-6 órában végeznek közmunkát.

Amit Orbán állít: Az állam megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák a patikák többségét. Olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják. (Múlt szombaton, a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetői előtt beszélt erről).
A valóság: A bejelentés nem más, minthogy állami garanciát ad a kormány az új patikusréteg tulajdonszerzése mögé, és ha nem fizetnek, az adófizetőknek kell állniuk a számlát. A tavaly január óta hatályos gyógyszertörvény lényegében arra kényszeríti a patikaláncok tulajdonosait, hogy vagy zárják be üzletüket, vagy adják el többségi tulajdonukat az ott dolgozó gyógyszerészeknek. A kormányfői ígéret egyfajta ellentételezése is lehet annak, hogy a gyógyszertárakat súlyosan érinti a gyógyszerkassza csökkentése.

Amit Orbán állít: A magyar gazdaságpolitika intézkedései, amelyeket először értetlenség fogadott, szépen lassan átmentek az európai gazdaságpolitika eszköztárába. (Ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel tartott konzultációján mondta).
A valóság: A Matolcsy György nevével fémjelzett unortodox gazdaságpolitika egyik legjobb példájának, a pénzügyi tranzakciós illetéknek a jegybankra vonatkozó kötelezettségét például az Európai Bizottság vizsgálja. Egyebek mellett a cafetéria-rendszer átszervezése, a kiskereskedelmi válságadó, valamint a telekom-adók miatt már kötelezettségszegési eljárást indított az EB. A telekomadó miatt kezdett eljárás már a luxembourgi Európa Bíróság előtt van.

Amit Orbán állít: Alpinista helyzet van a Fidesz és a KDNP között: ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik, ha értik egymást, működik, ha azonban nem, akkor mindkettő rosszul jár. (A KDNP-nél tett múlt hétfői látogatásán beszélt erről).
A valóság: Mivel a KDNP társadalmi támogatottsága, szavazói bázisa szinte mérhetetlen, a párt csak a Fidesszel együtt létezik és a "koalíciós partner" van csak rászorulva a "nagy testvér" támogatására, fordítva nincs ilyen kényszerhelyzet. Ezt az elmúlt két évben többször is éreztette a Fidesz, amikor - bár tett néhány gesztusértékű lépést a KDNP felé - valójában "szövetségesével" szemben is lelkiismeret-furdalás nélkül érvényesítette akaratát.

Csak a "kedvencek"?

Semmi nem változott: a miniszterelnök továbbra is tagadja a teljes körű országos érdekegyeztetést és csakis az általa kiválasztottakkal tárgyal - állapította meg közleményében a Liga-Munkástanácsok kettőssel folytatott orbáni egyeztetés után a konzultációból másokkal együtt "kifelejtett" Autonómok. A konföderáció közölte azt is, változtatni kell: "le kell ülni a hat országos szakszervezeti konföderáció elnökével és a kilenc munkáltatói szövetség vezetőjével és meg kell tárgyalni a munka világának stratégiai kérdéseit, a munkanélküliségtől a béreken át, a családok és nyugdíjasok megélhetésének kérdéseit."

A vállalkozók következnek

Bár úgy tűnt, július 31-ig tart a kormányfő kéthetes roadshow-ja, a Miniszterelnökség bejelentése szerint a vállalkozókkal - Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnökével - csütörtökre szervezett találkozó lesz a konzultációsorozata zárása. Az elmúlt szűk két hétben Orbán Viktor csaknem tucatnyi politikai és társadalmi szervezettel "konzultált", végigjárva pártja azon szövetségeseit, amelyekkel korábban együttműködésre lépett. A sort a KDNP nyitotta, majd következett az iparkamara, és a Nemzeti Fórum. Ezután a Magosz, majd a gyógyszerészi kamara és a Fidelitas következett. (Némiképp "kilógott a sorból" a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél illetve a korábbi jegybankelnököknél, tegnap pedig a borászoknál tett orbáni látogatás.) Lesznek, akik kimaradnak a ma véget érő egyeztetésből: a két évvel ezelőtti hét szövetséges közül a Kisgazda Polgári Egyesület, a Lungo Drom, és a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja képviselővel például nem "konzultált" a kormányfő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (22)

A hozzászóláshoz .

fenyofa 2012.07.27. 06:46
...Persze hogy a saját elhülyitett,seggnyalóinak tud handabandázni,komoly normális társaságba már be sem engedik,ami a két vitéz szarszervezeti bérenceket illeti,madarat tolláról szarházikat vezirükről ismerni.
blaskagabriella 2012.07.26. 14:34
ez a két szakszervezeti vezetőt vajon miért nem váltja le a tagság????!!!!!! ennyire meg lettek fenyítve????!!!!! a Demján meg nyugodtan tanácsolja a kedves barátjának, hogy ideje elkezdeni csomagolni!!!!!!
blaskagabriella 2012.07.26. 14:32
konzultálgathat ez a ... már akivel csak akar!!!!! viktorka neked véged lett mint a botnak!!!!! túl sok rossz ragadt rád KISZ titkár korodból te állat!!!!!!
Sutyi944 2012.07.26. 14:28
A diák hitellel megint ki az aki eladósítja az ifjúságot. Azt kürtölik a világba hogy milyen jót tesznek az egyetemistákkal csak elfelejtik elmondani hogy az életüket majd egy csőd tömeggel kezdik.. Ugyan oda lukadunk ki mint a Svájci frankot felvevők, akiknek évek óta csak ígérik hogy történik valami velük, de egyre kilátástalanabb a helyzetük.Ezt is ők kezdték el aztán mosták kezeiket mert a szocikra fogták hogy hagyták eladósodni az országot. Ezzel ugyan az lesz mert mire elvégzik az egyetemet a fideszre már emlékezni sem fog senki. Hazug egy bagázs csak mindíg az jut eszembe mikor álszent pofával a Bazilikába imádkoztak az ORSZÁG-ért. Most nincs közöttük senki aki önmaguk lelkéért rendelne éjféli misét?????????????
nagymami 2012.07.26. 10:32
Orbán Viktor a VOSZ-nél (Gyurcsány menjen el) Ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. NEM TARTOTTA BE ÍGÉRETEIT!
Többek között: 2011-re papír nélkül lehet pályázni, 1 millió munkahely teremtése 10 év alatt stb., stb.

http://videa.hu/videok/hirek-politika/orban-viktor-a-vosz-nal-fidesz-konzultacio-munkahely-wFUJjTQPdqB6lVVa

Nem
azt kell nézni, amit mond, hanem azt, amit tesz. JÓL MEGCSINÁLTA!!!!!??????
sumpesz 2012.07.26. 10:15
Az orbäni politika hazugsägaira egyetlen plaszikus peldät mndanek.Ma reggel az egyenes beszed ismetleset neztem ahol eppen az oktatäsügyi helyette ällamtitkär adta elö az orbäni maszlagot. Kälmn Olga feszegette a tandij kerdest, mire a välasz: az oktatäs penzbe kerül es ugy kell felfogni ezt mint befektetest. Az älam befekteti az adofizetök penzet mig a diäk magänbeketetö es az ällam ugye szertne visszakapni a penzet. Csakhogy azok a szülök akik szerencsetlensegükre gyerekeket taittatnak azok egyszerfizetnek adot az oktatäsra, majd a tandijjal megegyszeradoznak. Na akkor mit is ad az ällam ? Semmit sem elosztja az adot, majd kifizetteti ujra a tandijat. Itt Ausztriäban az adofizetök befizetik penzeböl fenntartjäk az oktatäst es pont. Tanij nincs. Ha pedig az oszträk diäk az iskiläit elvegezve törteetesen el akar menni Magyarorszägra dolgozni, nem kötelezö dupla ideig otthon dolgozn. Prsze ez a vezely nem fenygeti az oszträk rendszert. Orbännäl hazugsäg ügyben Gyurcsäny egy szereny kezdö sem lehet.
bumburi 2012.07.26. 09:20
Undorító, és vérlázító, amivé tették ez a nem normális Orbán, és seggnyalói az országot!
Ez a pali be van sz..va...Fél olyanokkal tárgyalni, akik a szemébe mondanák a valót.Majd a Demján,meg a hozzá hasonlók mondják meg a félkegyelműnek, hogy merre hány méter. Mi meg isszuk a levét.
Szánalmas...
Ha csak a saját ellentmondásait nézzük is.... nem beszélve a tudatos hazudozásairól.A lelki aberráltságát nem az országon kellene levezetnie,hanem hathatós orvosi segítséget kellene neki igénybe venni.
Egy ember eszementségei tönkre teszik az országot!
Meddig tűrjük???
zumm-zumm 2012.07.26. 09:19
"Mivel a KDNP társadalmi támogatottsága, szavazói bázisa szinte mérhetetlen, a párt csak a Fidesszel együtt létezik és a "koalíciós partner" van csak rászorulva a "nagy testvér" támogatására, fordítva nincs ilyen kényszerhelyzet. "
De bizony,hogy van. Csak rendkívül nehezen megfogható módon és (szinte csak választási) időszakonként.A Fidesz-KDNP ezer szállal kötődik egymáshoz,de nézzük mi történne ha esetleg szétválnak (ami nem történhet meg). A katolikus egyház egyik "érdekérvényesítő eszköze" a KDNP és addig fogja támogatni ,amíg megmarad a súlya(vagy a látszólagos súlya) a kormányzatban.Nagyon sok a hívő.Vagy "csak" katolikus vallású (aki nem gyakorolja a hitét) de a családban van aki rendszeresen jár templomba(jellemzően az öregebbek). Ezeknek az embereknek a családban "szava" is van,általában hallgatnak is rájuk.
Azért sem akarta Ovi beolvasztani,mert a külön névre is szüksége volt.Amit a Fidesz nevében megtett az eltántorította volna a "beolvasztott" KDNP-seket.Így egyben tudja tartani a szavazóbázisa egy jelentős részét.A KDNP ha kérdést kap a szavazóitól,hogy ezt vagy azt miért kell megtenni:válasz az,hogy a :-koalíciós partner kérése volt.Ha a Fidesz szavazók felteszik a kérdést akkor ugyanez a válasz.A lényeg,hogy ha kell,van mire hivatkozni de a tábor egyben marad.
Amit OVI hosszú távon érdemesnek tart fenntartani (mmint a koalíciót), nem szabad lebecsülni.Nem ok nélkül teszi.Ha packázik is velük,soha nem viszi kenyértörésig.
vitorla123 2012.07.26. 07:31
Elolvastam a kommenteket. A Kerepesi úti emlékhelyen a Kádár évfordulón szembesített minket Thürmer Gyula a ténnyel: "Fegyvert fogtatok,hogy megvédjétek a Magyar Népköztársaságot? Nem!" Mindez ennek a következménye, ami van. Nem csak a fiatalok,hanem a vidéki lakosság jelentős része gondolkodik,inkább kényszerül arra,hogy elhagyja a hazáját. Külföldön idegen hazátlan bitangként keresse meg a létfenntartásához szükséges pénzt! Nem hagynak neki más lehetőséget.Amit Orbán szajkóz,ahhoz nehézipar ,könnyűipar,korszerű mezőgazdaság kellene. De nincs.Nem is lesz,mert nem lehet.Ellenkezik az uniós érdekekkel. Egy megoldás lenne: Thürmert miniszterelnöknek és vissza a Népköztársaságot. Ö minden nép vezetőjével tud beszélni,még a Kínaival is. Nem utólsó szempont. Talán lehet teremteni olyan országot ahol minden állampolgár ha szerényen is de megél.Itthon. Másként szerintem erre esélyünk sincs.
johta1 2012.07.26. 00:21
Nem tudom, de nekem úgy tűnt mintha a fidelitas konzultáción készült képen mindenki be lenne lőve. Ennyi maszlagot igaz, nehéz józan fejjel bevenni. Azért sajnálnom kellene ezeket a fiatalokat, de nem tudom miért, az a sanda gyanúm, hogy távolabbi cél van a fiatalok fejében. "Talán, ha a viktorbácsi észrevesz, engem is maga mellé irányít, és megalapozhatom jövőmet, a becsület és a tisztesség nem számít, lesz pénzem!"
Egyébként csatlakozom az előttem szóló Úriemberhez, a gaskó féle álszakszervezeti vezetők felelőssége igen nagy, sőt benne lehettek a buliban. Elárulták azokat, akikért dolgozniuk kellene.
makokriz 2012.07.25. 23:52
A két éves orbáni rezsimért, -- az ország gazdasági, bel- és külpolitikáért, a hitelvesztésért, a Mo. kötelezettség-szegési eljárások soráért, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság semmibevételéért, -- a szövetségesek is felelősek:
*Magosz Jakab István,;MKIK Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara ,;Gyógyszerészi Kamara Hankó Zoltán,;VOSz, Demján Sándor,Csányi Sándor, Parragh László,Rácz Jenő, Gaskó István, a Liga és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok stb,.*

mert támogatják, OV. demokratikus kontroll nélküli hatalmát, s mind köztudott -"a demokráciákban a kisajátított hatalom maga a korrupció," - s ezek az egyének a nemzet ellen - különösen jelentős kárt okozónak üzletszerű....
Lajosbacsi1000 2012.07.25. 23:00
Ki az a hülye, aki még mindíg hisz ennek ?
Nem értem, az egyetemisták is, miért nem cáfolták csípőből, hogy nem híve a tandíjnak, amikor most is rengetegen csak tandíjas oktatásban fognak tudni résztvenni, és ez is ennek a seggdugónak köszönhető !
Ekkora szemét hazudozót régen látott a világ !
Mikor vágja végre a szemébe valaki: apám, hazudsz ! TAKARODJ!!!!
csillag 2012.07.25. 22:55
bakegya-nak
Rendszeresen járok Erdélybe és a Székelyföldön. Ha hallaná az ottani embereket, hogyan nyilatkoznak Orbánról és a sleppjéről, nem írna ilyeneket. Egyetlen pozitívumot említettek; az állampolgárságot. Azt sem azért, mert előnyöket akarnak itt, hanem a magyar útlevéllel könnyebben tudnak az EU-ban munkát vállalni, mint a románnal.
Azért sem nyertek nagyobb népszerűséget, hogy megvonták az RMDSZ támogatását és azt a Polgári Pártnak adták.
Úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor szavaznak Magyarországon, ha az RMDSZ Mo-on is indít képviselőket.
Nyírrő József félresikeredett temetése is csak a léket nagyobbította a gyorsnaszádon.
bakegya 2012.07.25. 21:51
A nemzet nem de a bérkonzultánsok igen odaadóan,igaz helyenként értetlenül figyelhették Orbán okfejtéseit.A cikk író enyhén fogalmaz,de valóságtartalommal.Immár egyedül a csatatéren a hadvezér.Az IMF meg kénytelen a 2/3-as ok helyett is dolgozni,mert ők megérdemelt szabadságukat élvezik,kivéve a templomosokat,akik a tusnádfürdői munkatáborban toborozzák a románföldi fideszes választópolgárokat.
karpatij 2012.07.25. 21:15
Tisztelt [pokolka] [2012.júl.25. 20:53]
[karpatij] [2012.júl.25. 20:27]
Friss híííír ?????????

- látod-látod, pont ilyen hozzászólást akartam kiprovokálni !
Jaka49 2012.07.25. 21:10
"A valóság: A kormány nem őrzi meg a nyugdíjak értékállóságát, hanem ellenkezőleg,..!
MEGADÓZTATJA!!
A különadók ugyanis őket is sújtják!
pokolka 2012.07.25. 20:53
[karpatij] [2012.júl.25. 20:27]
Friss híííír ?????????
poncius 2012.07.25. 20:42
Mikor lincselik már meg végre ezt a tébolyodott kártékony majmot?
konc01 2012.07.25. 20:41
"Csak a "kedvencek"? Naná, hogy a kedvencek! Hogy venné ki magát, ha az ellenforradalmárokkal ülne le egyeztetni??!! Még valaki a szemébe mondaná az igazságot. Na ne mán!
tovaris 2012.07.25. 20:39
Már nem is érdekel az egész....
Szegény ország.