Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Szörnyű helyzetben

Népszava|2012. júl 28. 06:05
[A+ A-]
Amit a kormány művel, az vagy hülyeség, vagy dilettantizmus, netán mindkettő. Ezt a keresetlen ítéletet az LMP frakcióvezetője fogalmazta meg a minap, amikor megérkezett az Európai Központi Bank állásfoglalása a Magyarországon bevezetni szándékozott tranzakciós adóról. Igaza van Jávor Benedeknek; a nemzeti bankra kirótt tranzakciós adó ötlete csak a legutóbbi agyrém, de azért tűnik utolsó cseppnek a pohárban, mert pontosan tudható volt, hogy szöges ellentétben áll az EKB normáival, következésképp éppen a jegybanktörvény körüli viták lezárása után, amikor az európai bank végre zöld utat adott az IMF-tárgyalásoknak, a kormány ismét olyasmit talált ki, ami bizton lehetetlenné teszi az állítólag vágyott hitelmegállapodás létrejöttét.

Ezért tűnik úgy, hogy a kormánynak tényleg hülyének kell lennie, ha újabb akadályokat gördít a befektetői bizalom visszatérte elé. Hogy egyszersmind dilettantizmussal is gyanúsítható volna, az persze azért kétséges, mert végtére akad néhány szakember a kabinetben és környékén - nem is beszélve a külső elemzőkről -, akik látva az adott világgazdasági helyzetet, ugyanakkor behatóan ismerve a hazai büdzsé gondjait, aligha helyeselhetik az Orbán-Matolcsy páros hajmeresztő könnyelműségét. Ám a kormányfőt és gazdasági miniszterét valószínűleg oly mértékben elkábítják saját unortodox fantazmagóriáikal elegy autoszuggesztív társadalmi látomásaik, hogy a józan szakmai érvek el sem jutnak a tudatukig - de ezt sem nevezhetjük szimplán dilettáns viselkedésnek.

Ami itt és most az országban folyik, az inkább eredeztethető a kormányzásról való gondolkodásmód végzetes eltorzulásából, egyfajta politikai pszichózisból.
Köznyelvi megfogalmazásban lehet ezt persze egyszerűen hülyeségnek nevezni, a jelenség azonban feltétlenül bonyolultabb. Ennek megítéléséhez segítségül hívhatjuk például Orbán Viktor csütörtöki beszédének egyes motívumait; a miniszterelnök kéthetes konzultáció-sorozata utolsó állomásaként a vállalkozók szövetségénél lépett a mikrofonhoz - közvetlenül azután, hogy meghallgatta Demján Sándor VOSZ-elnök kevéssé kíméletes kritikáját az utóbbi két év kormányzati teljesítményéről. Nem tudjuk, számított-e erre a határozott hangvételre Orbán. Feltehetően nem ismerte előre Demján mondandóját, ezért ahhoz képest kellett rögtönöznie a magáét. S talán ennek a szituációnak köszönhetjük, hogy oly plasztikusan megmutatkozott érvkészletének következetlensége, belső ellentmondása, gazdasági "filozófiájának" abszurditása.

A miniszterelnök először is beismerte, hogy "szörnyű helyzetben vagyunk". Mégpedig azért, mert míg a "hanyatló Nyugat" a vesztébe rohan, addig régiónk ugyan középtávú fejlődés elé néz, de mi, "akik más ligában focizunk", mint a csehek vagy a lengyelek, nem leszünk képesek tartani a lépést, ha nem sikerül ledolgoznunk a versenyhátrányunkat. De arról, hogy miért is focizunk más ligában, Orbán elmulasztott számot adni. Hogy miért vagyunk versenyhátrányban, arról is. Hogy miért nincs növekedés, miért nem csökken a munkanélküliség, miért maradnak el a beruházók - minderről semmi érdemleges mondandója nem volt; holott vendéglátója, Demján Sándor korábban ezekről a fájó hiányokról beszélt egy órán át.

A legmarkánsabb kormányfői képtelenség az a büszke kijelentés volt, miszerint "igaz, hogy nincs segély, de az emberek sorba állnak a közmunkáért". Ezt Orbán a foglalkoztatás-növelés sikerének fokmérőjeként, elégedetten, emelt fővel adta elő. Aztán kitért az IMF-re: elismerte, hogy egy korábbi hitel fedezékében az országot már eddig is évente százmilliárddal olcsóbban lehetett volna finanszírozni, de akkor nem vezethették volna be a bankadót, a válságadókat, és nem lehetett volna államosítani a nyugdíjrendszert. Az IMF kipaterolása tehát pozitív egyenleget mutat - foglalhatjuk össze okfejtése lényegét. Csakhogy Orbán Viktor a vállalkozások hitelhez jutásának nehézségeiről szólva egyszer csak az anyabankokra hárítja a felelősséget; ők viszik ki a pénzt az országból, mondja, és felpanaszolja, hogy a kormány ezt a tulajdonosi forráskivonást semmilyen eszközzel nem képes megállítani. "Hitelezés nélkül azonban nem tudunk növekedést csinálni"- teszi hozzá szemrehányóan.

Jó reggelt! Hát nem azt kiabálják idestova két éve a mértékadó közgazdászok, hogy a válságadó hozza ránk az igazi válságot? Hogy lefagy a banki hitelezés, ha tovább sarcolják a pénzintézeteket? Nem azt magyarázza jóideje valamennyi elemző, hogy a szektorális adók visszafogják a befektetéseket, növekszik az állástalanok száma, nem lesz fogyasztás, nem lesz növekedés? Orbán egyrészt veri a mellét, hogy az IMF félreállításával megtehette mindazt, amit a valutaalap nem engedett volna megtenni, másrészt méltatlankodik, mert pontosan bekövetkezett, amitől mások mellett az IMF szakértői is óvták az országot.
Ez a zavaros szöveg nem a hülyeség, hanem a hatalmi süketség manifesztuma. Némely "jóindulatúak" azt hiszik, van mögötte legalább egy harács-koncepció; a leszállított áron kínált, tönkrement országot majd bagóért felvásárolják az oligarchák meg politikai klienseik.

De aztán? Jön az elkerülhetetlen krach, és rájuk omlik az egész.

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

gruzgruz 2012.07.29. 12:02
Igen Isetar, hajszálpontosan ez történt!
isetar 2012.07.29. 10:51
A nagy obanizátort lecseszte a főnöke, mert már az ő koncát is veszélyezteti a hülyeség ilyen csimborasszója. Ennyi történt
Hd2009 2012.07.28. 17:23
Seneca Erkölcsi levelek című munkájában írta :"Az ostobaság sohasem hoz nyugalmat. Félelem van fölötte, félelem van alatta, reszket jobbról, reszket balról." Már a Biblia is megírta: Nincs semmi új a nap alatt."
Hd2009 2012.07.28. 17:20
akire! Tökéletesen igaza van. Ez a lényeg, a többi felesleges szószaporítás. Orbán már érzékeltette azt, hogy előfordulhat a demokrácia helyett más államberendezkedés is - le akarja nyúlni az MNB tartalékait.
Aki ezt nem látja, - sajnos az Eu vezetői is ebbe a körbe tartoznak - annak sem történelmi tapasztalata nincs, sem arra vonatkozó minimális ismeretei, hogy az elmebaj nem egyedülálló vezetők között a történelem tanusága szerint.
akire 2012.07.28. 12:55
Nem is akar Orbán IMF hitelt, Simor váltását várja, hogy lenyúlja az MNB megtakarítását is.
Hofipisti 2012.07.28. 12:23
"Jön az elkerülhetetlen krach, és rájuk omlik az egész." - írja Mészáros Tamás. Sajnos téved! Nem RÁJUK, hanem ránk fog omlani, s nem az egész, hanem csak az alja, a trutyi. ŐK, akik mindezt okozták Nagy vezérünk, akit Simicska az orránál, s némi leejtett alamizsnánál fogva vezet, Don Pintér (az egész katasztrófa-elhárítással), a teljes "belső kör" kibővítve a főparasztokkal, de hát kevés lenne a nap arra, hogy mindenkit felsoroljak. A sok lihegő, sima-nyelvű udvaronc mind rohanni fog vaskos külföldi számlája után. Olyan marad az ország, mint Erdély, amit a nagy nemzetmentő dumával már úgy kiürítettek, hogy a maradék még a magyar kormány (azaz mi) számláján élő tisztségviselőkön kívül majd minden 40 év alatti ütőképes fiatal már elhagyott. Maradnak az öregek, a betegek, a más kertjében aratók. Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
bumposs 2012.07.28. 10:52
.... és akkor mi van , ha ez az egész, két év óta tartó politikai ámok futás egy szisztéma része ? Az teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdaság irányításába már nincs beleszólása (talán zsarolható ?Vagy hízik valahol egy offshore számla ?) azt eleve egy bohócra bízta (szisztéma ?)aki a szerepének tökéletesen megfelelt .Maradt számára a politika , ezen a terepen Ő a bohóc , Ő is kiválóan alkalmas a szerepére !Kettőjük együtt működésének köszönhetően lassan kiírjuk magunkat az EU-ból, lassan leáll a gazdaság , De ! Véleményem szerint működik egy hatalmas teljesítményű pénz -szivattyú, hivhatom Közgépnek , néhány embernek komoly kárpótlás lehet az ország nagy bajában , ha egy ilyet működtethet .... Utánuk persze az özönvíz.
kefe26 2012.07.28. 09:25
Ebben nem az a szomorú, hogy ma mit mond a hatalom vezető embere, hanem az a felelőtlensége, ami odáig jutatta mint a hatalom birtikosát, hogy cezaromániás mivolta miatt nem türheti el a rajtakivüliek beleszólását, mert az hatalmának megnyírbálásaként éli meg, s az lelkileg megnyomorítja. Ennek a következménye, hogy összezavarodik és olyat is kimond, ami már a felelőtlenségből átcsap a hatalom birtokosának felősségébe, ami enyhén szólván is a nemzet évezredes vezetői, hatalombirtoklási jogrendjébe sorolódik. A legnagyobb baj, hogy a láthatatlan gazdasági hatalomnak pont erre van szüksége, mert így tud beleszólni a törvényhozásba, az állam ellenőrző szerepének felszámlásába, mi több, így a valódi hatalom megközelítően teljes birtoklását bitorolhatja. A legszomorúbb, hogy mindig vannak komprádorok, talpnyalók, s gyávák, akik kiszolgálják a hatalom birtokosát, mert a láthatatlan hatalom körébe már nem férnek be, vagy ha igen, ők a lobbizók pénzért. A nemzet vezető értelmisége meg legújabbkori történelmünk bizonyítja, sajnos gyávák és csak önérdekeiket követik, vagy abban bíznak, hogy akkor mennek el e hazából, amikor akarnak - mint elődeik.
Tapaszt6 2012.07.28. 09:03
Qrbánt reméljük nem budai fogja elszámoltatni, hanem az új köztársaság független bírósága. A kisnyugdíjas pityke ővezető is, meg a többiek, a félázsiai polvállalkozó banda tagjai reméljük szintén számot adnak majd ámokfutásukról. Eljön még az igazság órája, a gazság befullad saját dugába dől.
Charles13 2012.07.28. 07:11
Nem akarásnak nyögés a vége...Mert a Fidesz nem akar csak úgy csinál mintha és az IMF-nek csusztatja majd a Fekete Pétert...