Előző
Következő
új cikk

Külföld

Luxusban fürdik a szíriai first lady

Népszava|2012. júl 28. 05:52
[A+ A-]
Divatos tinédzserként grasszál férje oldalán a mellesleg már nem tizenéves (éppen harminchat) dáma, a történtek ellenére is vele foglalkozó magazinok oldalain. Milyen pályát futott be, amíg följutott ebbe a "magasságba" egy hajdani szír szívgyógyász professzor lánya?
Fél kézzel szorongatja kincset érő kocsijának kormányát az úrhölgy, amíg igyekszik az eseményre, a szír paraolimpikonok eskütételére. Farmer öltözék, pucér lábfej, vérvörös körmök, a földet súroló pantalló, tizenkét centiméteres tűsarok. Fölül póló, azzal a fölirattal, "Ó, drága hazám". Kölcsönvett jelszó, valójában Dalida szövege. Az ország vérben úszik, igazán nem tudja senki hány ezer, hány tízezer az áldozatok száma, de őnagysága a megszokott fényűzésből nem enged. Ha bíborban nem is, de luxusban született Londonban. Az ottani King's College-ben szerezte a diplomáját, első munkahelye az IP Morgan bankház volt. Apjának, Favez-el-Ahras, neves szívgyógyásznak, a Harley Streeten volt a rendelője. A családfő a szigetországba 1973-ban érkezett, jól házasodott, hazulról még Hafez el-Asszadnak, az előző damaszkuszi diktátor belügyminiszterének a lányát vette el. Az ő frigyükből született Asma. A kisleány gyermekkorától kezdve kétnyelvű volt, a családi otthonban arabul beszélt, a kollégiumban angolul, de megtanult franciául is. Munkahelyén a bankban igyekvőként, jó szakemberként, csöndesnek és csinosnak ismerték.

Csak úgy a kilencvenes évek elején szivárgott ki jobb körökbe, hogy nagy szerelembe esett egy jóképű fiatalemberrel, az akkori szíriai elnök fiával, aki orvostanhallgatóként érkezett a brit fővárosba, szemgyógyásznak készült. A szíriai nagykövetség bálján ismerkedtek meg, Asma mamája egyengette az ifjú útját az egyetemre is, jó frigynek ígérkezett. Kiderült ugyanis, hogy időközben meghalt Basszel-el-Asszad, a damaszkuszi diktátor idősebb fia, valójában neki kellett volna apja helyére lépnie, de most Basár a trónörökös. A két fiatal nyomban repülőgépre ült, és 2000 szilveszter napján Damaszkuszban össze is házasodott. A szírek három hónapig nem tudták, hogy ki is lesz országuk jövendő elnökének a hitvese, Asma ugyanis, aki korábban csak pihenni járt szüleinek földjén, most rangrejtve utazta be az országot, ismerkedni akart. Aztán lassan elkezdtek róla írni a honi újságok, és elképedve értesültek az "alattvalók", hogy a jövendő államfő felesége fátyol nélkül jár, jól szabott nyugatias pantallókat visel.

Mégis népszerűek lettek, mert esti vacsoráikon a vendéglőkben látszatra testőrök nélkül jelentek meg, a közönség - természetesen a jó módúak - barátságosan köszöntötték őket. Csak később, Hafez halála után, amikor a fiú már elnök lett, robbant ki titokban a családi háborúság. Az anya, Hafez özvegye úgy vélte, neki jár az ország első hölgyének a rangja, viszont a pálmát elorozta előle a menye, a fiatal és vonzó Asma. Minden megváltozott. Az elnöki palota, amely korábban inkább az ezeregy éjszaka hangulatát tükrözte, kis Dallas-szá alakult, amit a régi vezetőgárda ellenszenvvel fogadott. Az anyóst bosszantotta fiatal menyének sztár ambíciója, menyének szerinte csupán "az elnök felesége" cím járna. A família megoszlott, volt, aki elkezdett a "jövevény" ellen áskálódni. Ha Asma éppen szállodában lakott és telefonhoz hívták, nem ment, mert azt tartotta "minden szavát lehallgatják". Azt híresztelte, hogy a férje családja maffia. Vészesen fogyni kezdett, 2006 áprilisára összeomlott, idegösszeomlással szállították kórházba.

Kiderült hamar, nem egészen minden így történt, két nap múlva búcsúzott orvosaitól, visszatért az elnöki palotába. Legyőzte anyósát, de csak átmenetileg, mozgásszabadsága változatlanul korlátozott volt. Azzal kárpótolta magát, hogy "jótékonysági" akciókba kezdett. A civil társadalom része lett, amit viszont a politikailag uralkodó párt potentátjai néztek rossz szemmel, úgy vélték aláássa társadalmi befolyásukat. Férjével együtt ketten bármit tettek is, bizonyos körökben ellenszenvet váltott ki. Amikor 2005 áprilisában meggyilkolták Hariri népszerű libanoni miniszterelnököt, a Nyugat Basárnak tulajdonította a merénylet megszervezését. A fiatal pár föltűnően Rómába utazott II. János Pál pápa temetésére. A gyászszertartás után a Szent Péter téren az arab vezetők föltűnően kerülték őket, miközben Asma a spanyol királynéval és Cherie Blairrel, az angol miniszterelnök feleségével csevegett a CNN tévé kamerái előtt. A nemzetközi hírnevük mégis kifényesedett kissé. Megjelentek Párizsban a Champs Élysées-n, a július 14.-i parádén, Frédéric Mitterrand, Sarkozy akkori kulturális miniszterét, aki pedig köztudottan a férfiakat kedveli, elbűvölte Asma Asszad, a Paris Match pedig azzal az aláírással közölt róluk fotót a címoldalán, hogy "két szerelmes Párizsban".

Aztán egyszerre minden megváltozott. Tavaly szeptemberben nemzetközi humanitárius küldöttég érkezett Damaszkuszba, hogy megdöbbenését tolmácsolja, amiért Basár katonasága elkezdte tömegesen gyilkolni az akkor még békés tüntetőket. Asma érdektelenül, hidegen hallgatta a delegáció tagjait, akik földúlva távoztak Damaszkuszból. Most márciusban pedig a londoni Guardian, amikor beszámolt a kegyetlen vérengzésekről, azt írta, amíg országa vérben úszik, Asmát, mint érzéketlen Marie Antoinette-t luxus bevásárlásai kötötték le. És idézte a hóhér házaspár tízéves fiát, aki az iskolában 1000 szíriai fontos bankjeggyel kérkedett társai előtt az ábrára mutatva, "látod, ez a nagyapám. Egy napon én kerülök a helyére".
Mind valószínűtlenebb lesz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (18)

A hozzászóláshoz .

taeki 2012.07.29. 19:38
Ja igen ! Ez a hab a tortàn kedves CIA ! Mirol is nem tudnak? hahaha

Tuniszi dzsihadistàk hetente mennek sziriàba harcolni hogy csatlakozhasanak az ottani harcolo tàlibokkal és egyébb dzsihàdistàkkal a dzsihàdista felkelok oldalàn.Tya tya tya. En tudom csak hogy muszàly az àllitàsaimat igzolni is hivatalos forràsokkal. Ime

Ces djihadistes tunisiens qui partent en Syrie
http://www.france24.com/fr/20120729-tunisie-djihadistes-tunisiens-jihad-guerre-syrie-jeunes-tunis-armee-syrienne-libre-asl-damas-bachar-al-assad

Ismét
ide csatolom, mert a màsik oldalrol viszont ez van.

Tuniszban emberek egy csoportja szolidaridàlt Sziria népe mellett ,miközben salafistàk igyekeztek durvàn beleronditani! A video alatti komentàrokat is érdemes megnézni. Na akkor hogyan is van? Hm?!

إعتداء السلفيين وضرب النساء والأطفال أمام البوليس
http://youtu.be/QaS3To6zUMM
taeki 2012.07.29. 19:32
ezt làtnotok kell!
facebookon bombàzàk a tunisziak Rashid Ganoushi Facebook oldalàt.
Tolvajnak terroristànak képmutatonak rablonak nevezik.

http://www.shemsfm.net/fr/actualite/actualites_tunisie-news_news-nationales/la-page-facebook-de-rached-ghannouchi-attaquee-a-coups-de-voleurs/54

De
van itt még màs is.
70 milliàrd dinàrral loptàk meg az orszàgot !
https://www.facebook.com/photo.php?v=271160149654673

Egyre
forrobb a helyzet és eközben Marzouki Londonban pöffeszkedik az olimpiàn . 40 napja Mahdia vàrosàban nincs viz .Az emberek màr tüntetnek. Az orszàg nagyon rosszul van és a kormàny pediglen szarik mindenre és lopjàk meg herdàljàk az orszàg vagyonàt.
A nép megint egyre hangosabb és aktivabb.
taeki 2012.07.29. 08:36
Na ezt nézétek meg.
Tuniszban emberek egy csoportja szolidaridàlt Sziria népe mellett ,miközben egy salafista igyekezett beleronditani! A video alatti komentàrokat is érdemes megnézni.

إعتداء السلفيين وضرب النساء والأطفال أمام البوليس
http://youtu.be/QaS3To6zUMM
taeki 2012.07.29. 07:46
Folytatàs
Sousse-ben Sitàkat bàntalmaztak ugy hogy korhàzba kerultek csak mert imàtkozni mentek a megszokott idejukbe ami màr a salafisteké lett.
Salafistàk letépték Manuba egyetemérol de még màs intézményekrol is a nemzeti zàszlokat és a fekete salafista zàszlokat tették a helyébe. A kormàny nem lépett fel ellenuk de a nép igen. Egy egyetemiosta làny megvédte a nemzeti zàszlot akirol kisébb kiderult hogy europai keverék. Hosnek kijàro kituntetést kapott a làny és Mellette tundokolt Marzouki mint egy nagy hazafi.A tettes majd egy honapig menekult pedig a rendorség tudta ki az és eltudta volna fogni. A nép a facebookon szàmolta a napokat mikor fogjàk el. Végul is a tàrsai tanàcsoltàk hogy adja fel magàt.Mivel az iszlàm van hatalmon meguszhatja a buntetést de a népet le kell csillapitaniuk.Ez is tortént. senki sem tudja milyen itéletett kapott a salafista .Elnézést kifakadtam.
Libia és Egyiptom azért volt tartosabb mert a vezetoik elore féltek és készultek az esetleges incidensekre.Csak hogy a felszabadult és hatalomra kerult iszlàmistàk tàmogatni kezdték a kovetkezo orszàgokban mukodo fanatista sejtjeiket. Végul is igy dagadt egyre nagyobra a vész ami most Sziriàba honosodott meg.
Roviden. A felszabadult orszàgok szélsoségesei osszefogtak és egyre inkàbb kiteljesedtek megerosodtek és ugyérezték tobbre is képesek.Szaudi és Qttar egyértelmuen tàmogattàk ezt az akciot. Amerika meg tapsolt hozzà és segitett a vezetoket leszedni. Làsd Gaddhafit ,Aszadot és Moubaraknak sem kegyelmeztek de hagytàk hogy az emberek maguk szedjék le.
Egy valamin sokat ràgodom. A jàzmin forradalom tulajdonképpen màr 2010 màrciusa korul elkezdodott az internetten keresztul. valakik szitottàk az elégedetlenkedoket.Egy Amerikàban élo vagy is Canadàban élo Tunéziàbol elmenekult magas végzettségu tag azzal huzta az egyetemista fiatalokat hogy:- Hiàba tanulsz úgy sem érsz vele semmit sem. Az oktatàs gyenge és nincs munka. Halott vagy bàr mennyire is igyekszel.
De màs egyebek is torténtek amiért Ben Ali korlàtozni kezdte az internett oldalak elérhetoségeit.Végul is egy doktoràs munkanélkuli fiu szakitotta fel a vérzo sebeket. ocska mozgo zolcségese volt amibol élt idos szuleivel és kistestvérével. A rendőr engedély hiànyàban megtiltotta neki hogy àrusitson. Akkor a fiu leontotte magàt benzinnek és felgyujtotta magàt. ben Ali leszarta a fiut mikor meghallotta de kényszerbol meglàtogatta de a fiu akkor màr csak úgy lett ültetve mintha élne.Aztàn az ügyvédek mentek tuntetni a tomeggel. Eles lovedékkel 6 tuntetot lovetett le a kormàny emberei. ez karàcsony utàni egy nappal tortént. innentol a népharagja belobbant. Borzalmas dolgok torténtek amit ennyi ido utàn sem tudok teljesen feldolgozni.Es az utànunk kovetkezo orszàgoknak még borzalmasabb lett.Az egyuttérzés osszefogàs nem csak a fanatistàk köreiben van ha nem a köreinkben is vallàsoktol szàrmazàsoktol függetlenül.
Tunézia ma is nagyon rosszul van.Jot csak az hozhat ha a jelenlegi rendszet szétzuzàk..Ehez màr minden adva van.
taeki 2012.07.29. 07:23
[AbuLfoud92]
"abnormális iszlamista kerülne a vezetői pozícióba azzal Szíria fejlődésének befellegzene, és társulna azokhoz az arab államokhoz akik usa pártiak, mert félnek tőlük "

vàlasz:
az a meglepo hogy aszad is kiemelt szovetséges volt az USA-nak és Amerika volt a leginkàbb azon hogy Aszadnak àrtson. Ezt ne felejtsd el.

2.
"minden más államban (Egyiptom,Líbia,Tunézia....) napokon belül megdöntötték a kormányt, Mi másfél éve álljuk a sarat a legnagyobb hatalmakkal szemben"
Vàlasz:
Nàlunk tunéziàban azért volt gyors és viszonylag kevés emberi veszteség kb 330 fo mert egy szikràra robbant ki a forradalom és azonnal végig sepert, de franciaorszàg majd nem kuldott rànk egy hadsereget amiért végul is Sàrkozy kirugatta a kulugyi miniszterét. Ezt a gyors kirobbanàst aztàn sokan ki is hasznàltàk.rashid Ganoushi az iszlàmpàrt vezetoje aki nemzetkozi terrorhàlozatokkal tart fent kapcsolatokat kezdte kintrol irànyitani a dolgokat. hivei kinyitottàk borton kapuit és kiszbadult az a tobb tizezer fanatista akik erositették a kintieket.Amikor a Ben Ali eltàvozott a fanatistàk osszeàlltak a tobb mint 2000 al-kaida taggal akkor Rashid Hosként jott vissza hogy hatalomra keruljon. A nok ellentuntetéssel fogadtàk.Rshid pediglen igyekezett oda visza nyalni a moderneknek és a fanatistàknak. Amerika pénzzel tàmogatta rashid hatalomra jutàsàt és gratulàlt is neki a sikerhez amikor csalàsokkal nyert az oktoberi szavazàsokon. A termekben a megfigyelok orra elott rendben mentek a szavazàsok de màr kint a folyosokon Nahda emberei 30 dinàrokat osztogatott azoknak akik ràszavaztak. ehez személyi igazolvànyos alàiràsokat kértek az emberektol az elszàmolàsok végett.Még a fovàrosban az utcàn holtrészegen fekvo alakoknak is fizettek csak azért hogy ràjuk szavazanaka azok pediglen megtették annyiért. szoval felhàborito volt az egész szavazàs. gyàszba borult az orszàg. Aztàn a salafistàk terrorizàlni kezdték az embereket. Egyetemkre Gimnàziumokba vonultak be burkàba. majd nem hogy fegyveres konfliktusok lettek belole.Egy 4 gyerekes tanàrt ki is végeztek a fanatistàk.Vàrosokat foglaltak le maguknak ahonnét menekult aki csak tudott. Aki meg nem azokat fizikailag bàntalmaztàk Seljanan vàros Bizerte a Tuniszban Manouba volt a legroszabb helyzetben miattuyk Minasztirban 2 egyetemista lànyt dobta ki az emeletrol màshol cigarettàzàsért megroncsoltàk a férfiak ujjait.Azokrol akikrol tudtàk hogy szoktak sorozni azok otthonait feldultàk osszetorték kiraboltàk.Italt àrusito kisboltott felgyujtottak.Ejjel alvo kisvàrosokat felgyujtottàk hatalmas kardokkal rohangàsztak.Keresztényi temetoket dultak fel ahol papok sirjait szarral kentek be.Lànyokat férfiakat vertek meg az utcàn ha valamiért nem tetszettek nekik.Mindig csoportosan màszkàlnak az esti oràkban és àldozatokra lesnek. ovodàkba Irànbol szàrmazo fekete korànokat gyujtogettek. Mecsetekbol rugtak ki imemeket és helyettesitették azokat a sajàtjaikkal.
Folytatom.
tovaris 2012.07.29. 01:44
Asszad feleségének viselkedése pedig éppen, hogy európai, amit inkább dicsérni kellene, nem kigúnyolni.
Egy szép arab nő.
Én még emlékszem Reza Pahlavi iráni sahra és csodaszép feleségére is - ők is európai módra öltöztek.
tovaris 2012.07.29. 01:38
[jokisfiu] [2012.júl.28. 16:50]

Rá kell nézni a térképre. Én ugyanis azzal kezdek minden ilyen hírnek a tanulmányozását. Szíria Irán és Izrael között terül el, és Asszad rendszere útban van Izraelnek az Iránnal szemben tervezett esetleges háborújához.

S megint hangsúlyozom. Mi van a kurdokkal, amelyek határ-átmenetet képeznek Törökország, Irán, Irak és Szíria között?
tovaris 2012.07.29. 01:33
[AbuLfoud92] [2012.júl.28. 22:15]

Én óvatosan fogalmazok az arab-izraeli viszonnyal kapcsolatban, mert a történelem folyamán történtek már meglepetések. A szovjet-palesztin (Arafat) viszony látványos megromlása, Anvar Szadatnak a Szovjetunió ellen való fordulása, de ugyanezt elmondhatjuk Moammer Kadhafiról is.
Nekem van egy libanoni maronita keresztény rokonom is, ő meg ugye, mint francia műveltségű volt falangista, megint más szempontból közelíti meg a valóságot.

Az arab-izraeli háborúkban valóban Izrael kerekedett felül, de azért az 1973-as háborúban már sokkal keményebb csapásokat kapott Izrael is.
Az arabok sajnos a vallási megosztottság miatt nem egységesek, emiatt Izrael és az őt támogató USA sokkal hatékonyabban tud fellépni, mint ők.

Az viszont furcsa, hogy ha a szíriai hadsereg ilyen erős, akkor miért húzódik már el ilyen hosszú ideje a harc a lázadókkal. Kik is azok a lázadók? Ki támogatja őket?
tovaris 2012.07.29. 01:24
Várkonyi úr, ez egy tendenciózus cikk, szokott ön jobbakat is írni. Csak nehogy később megbánja. Még kiderül, hogy a lázadók mögött az imperializmus ügyködik, akkor mit fog majd mondani? Elnézést, tévedtem?
AbuLfoud92 2012.07.28. 22:15
taeki köszönöm
AbuLfoud92 2012.07.28. 22:15
jokisfiu: Hidd el nekem, én mint szíriai állampolgár látom azt ami ott van és láttam 10 és 20 éve is. A családom pedig még regebben. Az ország kb 23 milliós lakosságából 22 millió szereti az elnököt, és nincsen lázadozó nép. Vajon akkor kiknek az érdeke hogy Bashar távozzon ha nem a népnek?! Hát persze a nagyvilágban kell keresni a választ, ha egy abnormális iszlamista kerülne a vezetői pozícióba azzal Szíria fejlődésének befellegzene, és társulna azokhoz az arab államokhoz akik usa pártiak, mert félnek tőlük és inkább a békét a választják h egésznap imádkozhassanak az olajukat meg elvegyék. De mi nem félünk senkitől, minden más államban (Egyiptom,Líbia,Tunézia....) napokon belül megdöntötték a kormányt, Mi másfél éve álljuk a sarat a legnagyobb hatalmakkal szemben.
taeki 2012.07.28. 19:59
[AbuLfoud92] [2012.júl.28. 13:27]
Üdvözöllek !
jokisfiu 2012.07.28. 16:50
Nem hiszem, hogy Izraelnek egyértelműen érdeke fűződne Asszad eltávolításához. Nagy gazember, de utána valószínűleg. csak mégrosszabb jöhet, mondjuk valami felelőtlen,szélsőséges iszlamista diktatúra.
A hatalmas katonai erő papírtigris, eddig már három alakalommal (1948, 1967, 1973) bizonyosodott be, hogy háborúban úgy omlik össze mint egy kártyavár. Nem véletlen, hogy Izraellel szenbeni viselkedése, legalábbis,
ami közvetlen szembenállást illeti, a fegyverszüneti megállapodás betűjének megfelel. Indirrekt módon persze sokat tesz Izrael ellen, vagy próbál tenni (pl, a Hetzbolla vagy a Hamasz támogatása), dehát tudjuk, hogy ez minden derék arab bajkeverőnek szent kötelessége.

Ami az Izraeli politikai szereplők dőzsőlését illeti (taeki), ez úgy marhaság, ahogy van. Soha nem dözsöltek, nem parádéztak, semmi luxus.

Végül, ami a cikket illeti. Belegondolni is szörnyű. Ez a nő csupasz lábfejét mutogatja, pirosra festi a körmeit, farmerben van, meg trikoban. Ez szerintem már a vég. Elképzelhető, hogy rövidesen mejavul, és csadorba burkolja bájait, vagy, ha nem, akkor majd jön a saria. Várkonyi úr! nyugtasson meg! Ugye, csak ironizált?
AbuLfoud92 2012.07.28. 13:27
Én is teljesen egyetértek az előttem szólóakkal! Jó látni hogy vannak akik még képben vannak a valóságról és felvilágosultak! Én szíriaiként igazolhatom, hogy úgy van ahogy Barka és taeki mondja, nálunk nem a nép lázadozik, senkinek sincs semmi baja az elnökkel, szeretjük Bashart! A behatoló terrorista csoportok azok akiket a médiában lázadozó népnek hallunk, akiket az usa, és a többi félénk gyenge hülye arab állam támogat izraeli érdekekből, de Szíria nem fog elbukni! Szíria hadserege a világ legerősebb 3 serege között van, a Közel-Kelet legnagyobb légierejével rendelkezik, rakétáik Iránig is elérnek, 20 éve látja el szomszédos országait (Libanon,Jordánia) árammal. Szíria serege a legnagyobb amitől fél Izrael épp ezért zajlik most ott ami zajlik, mert félnek Bashar al-Aszadtól, azért mert ő az egyetlen elnök aki nem ismeri el Izraelt és nem felejtette azt a szörnyűséget amit Palesztinával tettek, és még mindig Palesztínában hiszünk, és vár a szép jövő!
Barka 2012.07.28. 11:03
Taeki minden szavával egyetértek!
Vajon ugyanezen sajtó, miért nem ír a nyugati országok és Amerika
elnök feleségeinek luxusairól?
Vagy az arab világ sejkjeinek elnyomó diktatúráiról?
Ja, mert hogy azoktól olajat vesznek?
Ezért becsukják inkább szemüket, befogják fülüket, ha róluk van szó?
Talán egyenlő mércével kellene mérni újságíró urak!
taeki 2012.07.28. 09:43
Aszma Aszad öltözködését nagyon részletesen leirtàk és igy egyből vilàgossà vàlik hogy egy szokvànyos nyugati dàmàrol van szó és nem egy salafista fanatista hàremének egy bútor darabjàrol.

Azt mondja a cikkiro hogy igy nézki egy mészàros lànya.
Akkor nézuk meg a Szaudi és Qattari mészàrosokat akinek ezt az egész felfordulást köszönhetik.De hozzà tehessuk Izraelt és Amerikàt meg az Arab liga tagjait is na meg szàmos orszàg vezetoségét elnokeit annak csalàdjaikat milyen luxusan élnek az elégedetlenségek tetején!
Emberek éheznek véreznek el a semmi miatt pedig jutna mindenkinek kenyér és megélhetés ha egyesek nem lennének olyan mértéktelenül önzőek és mohok!

Aszad nem különleges egyedi jelenség ! Nagyon szép csalàdja van és jó lenne màr többet foglalkozni azzal hogy miért kellet Sziriàt feldúlni ,és kiknek vagy kiknek àllt érdekükben?!

En iszlàm hadjàratnak tartom nyugati érdekeltségekkel egybekötve.

Ezek az igazi hóhérok!!!!!!!!

pirospaprika 2012.07.28. 07:32
Könnyű más szemében a szálkát is meglátni, a magunkéban meg a gerendát sem vesszük észre.
Talán nem ugyanígy van ez Magyarországon is ? Nézzék meg csak a FIDESz-hatalom új urait.
nephilim2 2012.07.28. 06:55
Ha a khazári fattyúk nem vették volna még észre, az összes diktátornak első osztályú jegye van az Egyesült Királyságba, ahol fontos kezek irányitják további sorsukat, ahol még államplgárságot is nyernek. Afrikai hadurak szivesen fogadott, pénzelt, és rejtegetett cimborái a britt hüllő hibrid fattyaknak.