Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Legendák

Népszava|2012. júl 28. 06:10
[A+ A-]
Ha egyszer valamiből legenda lett, akkor már mit sem számít a valóság. Így vannak a hatalom jelenlegi urai a kétharmaddal. Illetve azzal, hogyan is lett nekik. A miniszterelnök szerint a gazdaságpolitika iránya jó, változtatásra nincs szükség, hiszen - most tessék figyelni - a kétharmados népakaratból fakad. Orbán Viktor a tegnapi rádióinterjúban már nem először mondta ezt, nyilván szereti hallani magától. Elkeserítő lehet persze, hogy egy ekkora többség a választásra jogosultak kevesebb mint egyharmadától származik, de tény: meg lehetett vele szerezni a mandátumok kétharmadát.

Elképzelhető, legközelebb már ennyi sem kell. Aki ugyanis 2014-ben voksolni akar, annak fel kell iratkoznia hozzá. Természetesen jó előre. No persze csak azért, hogy aki viszont nem venne részt a választáson, azt ne "zargassák" feleslegesen. Ő már nem kap kopogtatócédulát, szórólapokat és valószínűleg kötelezővé teszik, hogy kapcsolja ki a rádiót vagy a tévét, ha kampány-reklám megy, az utcán pedig az erre rendszeresített személyzet befogja a szemét, amikor a plakátok közelébe ér. Lesz itt rend, meg listázás, kapkodhatják a fejüket az Európai Unió tőlünk minden tekintetben elmaradott többi országában.

Ilyen a magyar demokrácia. És közben még reménykedhetünk, hogy helyette nem kell új politikai rendszert bevezetnünk. Nem világos, ezt említve mire gondolt Orbán Viktor. Talán csak nem a diktatúrára? Ilyen az, amikor az embernek félre kell dobnia előre elkészített beszédét és rögtönöz, mint csütörtökön. Ami veszélyes. Az fenyeget, hogy a szónok őszinteségi rohamot kap és olyasmiket is megemlít, amiről normális körülmények között inkább hallgatna. Azt sem mondaná például - ha lenne alkalma kicsit gondolkodni és nem idegesítenék fel mindenféle kritikákkal -, hogy az összefogás erő kérdése. És semmiképpen nem magyarázná még tovább.

Így viszont megtudhattuk tőle, hogy a mi népünk aféle félázsiai, aminél más szabályok érvényesülnek, mint tegyük fel a skandinávoknál. Nálunk ugyanis a konzultáció, a vita, valamint maga a demokrácia - feltehetően igen sajnálatosan - nem zárható ugyan ki, de nem is lehet uralkodó. Itt központi összefogásra van szükség, "ami az ország történelmi tapasztalataiból is levonható". E világképből egyenesen következik, hogy beszélhet vagy csinálhat bárki bármit, majd Orbán Viktor és a Fidesz eldönti, mi legyen. Ilyen körülmények között az is szép, hogy egyáltalán lesznek választások - előzetes regisztráció után -, hiszen az is megtörténhetne, hogy egy szép napon parancsba adják, mit döntött a "kétharmados népakarat".

De ne túlozzunk, itt még természetesen nem tartunk. Inkább arról lehet szó, hogy a miniszterelnök valóban pihenésre szorul, elvonulni a világtól, kizárni a rossz impulzusokat, hogy aztán nyugodtan végig tudja gondolni, mit és miért beszél. Hogy ne fordulhasson elő, ami a már idézett interjúban, amikor elszólta magát. Még a 2010-es választás előtt "én létrehoztam" egy konzultációs rendszert - mondta, de aztán helyesbített: "ez így szerénytelen, inkább a Fidesz-Magyar Polgári Párt". És ha valakinek hirtelen az jutott eszébe, hogy az a kettő majdnem egy és ugyanaz, annak szintén erőre lehet szüksége. Mindenki eldöntheti, mihez.
Abban ugyan bízhatunk, hogy ez a sok furcsa (?) kijelentés a legendák sorába kerül, s valóban semmi közük a valósághoz. Ám tény, ez ma a valóság.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (12)

A hozzászóláshoz .

entropia 2012.07.29. 14:03
Ez a szerencsétlen lélek Napkirályt játszik Egyes szám első személyben kinyilatkoztat,XIV.Lajost majmolja,aki Mazarin halála után nem nevezett ki miniszterelnököt(főminisztert),mondván minden döntést magához von,ellátja az állam szerepét is.("Az állam én vagyok"). Csak Lajos kiválóan művelt,több nyelven beszélő,államigazgatásból felkészült uralkodó volt,aki alatt Franciaország a fénykorát élte,Eurápa tisztelte..Ehhez képest nekünk van egy félművelt,politikailag züllött alsócsuti miniszterelnökünk,akit erősen magatartás zavaros viselkedése miatt már fél Európa kiröhög,mi pedig szívunk.Ennek az embernek vannak szülei,van felesége,ha valóban szeretik,beledugják a fejét egy vödör hidegvízbe.A lakájaitól ez nem várható el,egytől egyig beszariak.
isetar 2012.07.29. 10:41
A külföldi magyarok meg levélben szavazhatnak! Vajon annak az eredményéről is annyit hallunk majd, mint a konfabulációs, bocs konzultációs listák sorsáról? Szerintem annyi magyar szavaz majd külföldön, amennyi ahhoz szükséges, hogy a nagy orbanizátornak kétharmada legyen. Ha nyolcmillió, hát nyolcmillió...
Trebitschkk 2012.07.29. 00:04
T. [ Maros] Kikérem, Tuskó Hoppkins nevében, hogy ehhez a gigantomániás, elfuserált felcsúti Maradonához hasonlítsa. Lehet, hogy Hoppkins is bűnöző volt, de belé szorult egy bizonys fajta becsület !
Maros 2012.07.28. 19:53

Ugyan Gyuri ! "Diktatúra" ?! Nem ismered még a FIDESZ-t ( pardon: a mi kis Tuskó Hoppkinsunkat ) ?
Sokminden lehet, pl. - válságra, terrorveszélyre ( mire kell aTEK ? ),stb. hivatkozással "Rendkívüli állapot" el-
halasztott választásokkal, stb. stb.
Ez az aljas trükk a regisztrációval arra jó, hogy a ma még tájékozatlan, bizonytalan embereknek a választások
előtt - a valós helyzetet, tényeket megismerve - már ne nyílhasson ki a szemük.
Kapaszkodjatok ! Lesznek itt még bejelentései a fiuk ötletgyárának ! Vakulj magyar paraszt !!
oregdiak 2012.07.28. 19:52
Úgy látom, beigazolódik a pletyka, hogy valami nincs rendben a miniszterelnök fejében !! A jelleméről már régóta tudni, hogy az aztán nincs !!
juditida 2012.07.28. 15:53
Lehet, hogy ezt a beszédet nem a beszédírói írták, hanem rögtönzött. Viszont így már világos, hogy mit is akar valójában. Még egy két ilyen rögtönzött beszéd és akkor talán majd csak felébredünk ebből a csipkerózsika álomból és elzavarjuk a tettestársaival együtt.
mvaczi 2012.07.28. 14:26
Orbán be van szoárézva, hogy elveszti a hatalmát, be is dilizik, ha ez bekövetkezik. Ezért talál ki minden örültséget, hogy védje a megszerzett koncot.
ISTENEM NE ENGEDD, HOGY TELJESEN TÖNKTE TEGYE EZT AZ ORSZÁGOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buknia kell ennek a ravasz rókának és arrogáns bandájának.
csipkerozsa 2012.07.28. 13:43
Hogyan tud egy miniszterelnök ennyi marhaságot összehordani?
Hofipisti 2012.07.28. 12:28
Nagy Vezérünknek megártott, hogy rossz helyre ment feltölteni akkumulátorait. Csak és kizárólag a sima-nyelvű társaság imádata előbb utóbb rövidzárlatot fog okozni. Csak tűz ne legyen belőle!
Úgy gondolom, aki - mint uralkodónk - félig meddig ázsiainak érzi magát, az vegye a sátorfáját, s menjen az óhazába. Ott próbálja meg a nemzeti együttműködést!
bumposs 2012.07.28. 10:08
.....hallgattam élőben a beszédét (Tv) nekem kétség nélkül az jött le, hogy semmi szín alatt nem akarja és nem is fogja átadni a hatalmat! Nem elszólás volt a reményt emlegetni a demokráciával kapcsolatban . Nem ,igen tudatos fenyegetés az ellenzéknek , ígéret a híveknek ! .
Kötcsén is megmondta mire készül, de olyan valószínűtlen volt nem hitték !Megtette !
Lehet tényleg lemerültek a telepei, elszólta magát , akár erőszakkal is megtartja a hatalmat ! Minden hatalmi ágat kézi vezérel, az elit már rég elveszítette erkölcsi tartását , nem állna ellen , meggyőződésem felkészült egy ilyen fordulatra .
Borús jövő....
Bali30 2012.07.28. 09:39
:D:D:D "Még a 2010-es választás előtt "én létrehoztam" egy konzultációs rendszert - mondta, de aztán helyesbített: "ez így szerénytelen, inkább a Fidesz-Magyar Polgári Párt"

Ez olyan mint a Drakula halott de élveziben az ominózus renfield-i elszólás:
Gazdám! Gazdám! Vagyis... Gaztett! Gaztett!"
-Nem azt mondta hogy gaztett?
-Áááá csak ravaszkodott hogy félrevezesse az idiótákat.

http://www.youtube.com/watch?v=PHPiY9qWcM8&feature=related
1:12
percnél :D
kefe26 2012.07.28. 09:03
Ismert fogalom:cezarománia. Nem több ez, s nem is kevesebb - szakemberek ismerik a jelenséget, és annak következményeit nomen est omen hordozza a történelem egészen Hitlerig, Sztálinig.