Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csatáry: "Dögöljenek meg a vagonokban!"

Népszava-információ|2012. júl 28. 05:24
[A+ A-]
Szadista volt - vallották 1948-ban, Csatáry László perében a tanúk. Ez derült ki a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetében (ÚPN) a kassai gettó egykori parancsnokáról tegnap bemutatott dokumentumokból. A náci háborús bűnökkel gyanúsított és házi őrizetben lévő férfit, aki a múlt héten a Magyar Hírlapnak tagadta bűnösségét, annak idején Csehszlovákiában halálra ítélte a népbíróság.
A per teljes anyagát és az ítéletet korábban nem találták, csütörtökön azonban kiderült, hogy azt az ÚPN pozsonyi levéltárában őrzik. A tanúvallomások azt bizonyítják, hogy Csatáry "túlteljesített" és szerepet játszott 11839 ember deportálásában, akiknek nagy részét Auschwitzba szállították.

A transzportokba, állítólag a német hivatalok akarata ellenére, Csatáry betegeket is besorolt - idézett tegnap a perdokumentumban található vallomásokból Andrej Podolec, a Nemzeti Emlékezet Intézete kutatási részlegének igazgatója. A per egy másik tanúja, Fridrich Alexander azt vallotta a parancsnokról: a volt csendőrtiszt megfenyegette, hogy lelövi, amikor meg akarta akadályozni, hogy betegeket is a transzportba soroljanak. Fridrich vallomása szerint tiltakozására Csatáry azt válaszolta: "Dögöljenek meg a vagonokban!"

A 97 éves Csatáryt a kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján a múlt héten Budapesten vették őrizetbe. Az üggyel kapcsolatban tegnap a The Economist magyar informátoraira hivatkozva azt írta, a kommunizmus összeomlása óta nem emlékeznek olyan rossz légkörre, mint amilyen most tapasztalható Magyarországon. A lapnak Ungváry Krisztián történész azt mondta: a kormány támogatja az összes olyan kísérletet, amely Horthy és követői rehabilitációjára irányul, miközben antifasiszta írókról és költőkről nem emlékeznek meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (50)

A hozzászóláshoz .

banya 2012.07.30. 14:52
Ez a fasiszta érzelmü fémmegmunkáló úgy védi a vén szadista hóhért, mintha az a papája volna.
Csatáryt igen is el kell ítélni. És itt nincsen értelme a korra, a múltra hivatkozni. Az agg bakó most ís, 97 éves korában örömmel végezné el a véres feledatot. A szadizmus nem múlik az idövel, és a gaztett nem évül el. A túlélöket, és az áldozatok rokonait kellene meghallgatni az üggyel kapcsolatban. Azokat, akik a szeretteiket veszítették el a csatáry félék miatt, azokat, akik valamilyen csoda folytán életben maradtak. Vajon ök is nyugton hagynák a koros csótányt? Hol nézte a Csatáry a deportáltak korát, nemét, egészségi állapotát? Börtönbe vele, nehogy már otthon pusztuljon meg családja körében, megbékélten a múltjával.
"Éljen Csatáry" hörgi a vasmunkás, aki most mutatta be igazi, aljas jellemét.
vaskovacs 2012.07.30. 04:13
Éljen Csatáry !
ibdsm 2012.07.30. 00:51
[vaskovacs] [2012.júl.29. 16:10]

> Csak gondolja végig a saját szavait. "idegen..zsidó.. betelepülő.." : Helyénvaló szavak.

Ez ostobbaság, de ha már így kiván valaki "érvelni".

Történelmi tények:

Az elsö zsidók letelepülése a mai Magyarország területén még a romaiak alatt tüortént, több mint 700 évvel az elsö közép ázsiábol érkezö magyar törzsök elött.

A magyarok idegen megszállók.
tovaris 2012.07.29. 18:02
Mit erőlködtök nácik? Csatáry háborús bűnöket követett el. El fogják ítélni, de lehet, hogy ő már nem éri meg...
Geronimo 2012.07.29. 15:17
1) 64 év után??? Népbíróság??? DDDDD! Nekünk is volt ilyenünk, és ma már tudjuk, hogy a perek 90%-a koholt vádakra épült.
2) N persze, a Legfelső Ügyészség úgy táncikál, ahogyan a Zuroff fütyül. Elvégre a magyar igazságszolgátatás ugyebár pártatlan és független nemdebár?
3) A Mátsik nevű vérbíróval bezzeg semmi sem fog történni! Az összes "szocialista" ország lerendezte - vagyis felelősségre vonta illetve kivonta a forgalomból a bolseokommunistákat, egyedül Magyarországon élnek háborí-
tatlanul, dagadó bukszával.
4) A Zuroff nemzetsége a Talmud "Sabbath" fejezete 145b lapján ekként nyilatkozik: " Miért piszkosak a nemzsidók? Mert undokságokoat és csúszómászókat esznek. Miért piszkosak a nemzsidók? Mertt ők nem álltak a Sinaj-hegyen. Mikor ugyanis a kígyó Évával volt, szennyet löveltt bele; az izraelitáknál akik a Sinaj-hegyen voltak, ez a szenny elveszett, de a nemzsidóknál megmaradt".
Álljon itt egy-két veretes megállapítás Tosephoth könyvéből:
a) Legelőször Izrael országa teremtetett aztán az egész világ. Izrael országát maga az Úr öntözi, az egész világot egy követe.
b) Izrael országa esővizet iszik, az egész világ pedig a maradékot.
c) Miként a világ szelek nélkül nem állhat fenn, éppúgy nem tudna zsidk nélkül fennállani.
d) A gójnak nem szabad a törvény szavait megmagyarázni. A gój, aki a Törvénnyel foglalkozik, méltó a halálra.
e) Ha egy nerm-zsidó egy izraelitát megüt, méltó a halálra;.
f) Agójók között egy sincs, aki embernek neveztetnék. Vannak parancsok, melyeknek áthágása miatt egy nem-zsidó halált érdemel, míg a zsidónak megengedett dolog.
Az anyag forrása: " A Talmud magyarul, 10 bővített kiadás" Mejelent 1940-ben Luzslnszky Alfonz kiadásában.
Fentiek alapján sok m inden egyértelművé vált, igy -inter alia - a Zuroff egész magatartása és felfogása is.
Ez nem jelenti azt, hogy aki bűnös, nyerje el méltó büntetését, DE NEM A KETTŐS MÉRCE VAGY FAJI MEGHATÁROZÁSOK ALAPJÁN.
darkvader 2012.07.29. 15:08
[vaskovacs] [2012.júl.29. 12:55]
"...Ez az érdekes most és nem a holokauszt..."

Téved. Anélkül, hogy elvitatnám, miszerint rengeteg probléma van ma a munkahelyeken, visszaélések, kiszolgáltatottság, stb, ahogy említette, a holokausztra való emlékezés máig időszerű, sőt egyre inkább az lesz. Csak gondolja végig a saját szavait. "idegen..zsidó.. betelepülő.."
vaskovacs 2012.07.29. 14:03
ibdsm "Az 1919-es Tanácsköztárságrol másképpen vélelkezig a "tények" meg (már rég nemélö) "tanuk"rol." Nem. Az is elmúlt.
ibdsm 2012.07.29. 13:38
[vaskovacs] [2012.júl.29. 12:55] 1944-es esetekröl 9amelyekröl még élnek szemtanúk, akik már gimnazista koruak voltak akkor:

> mindenféle megtorlás értelmetlen. ráadásul ezek a dolgok régen voltak,
> nem nagyon bizonyíthatóak. talán elfogultak volta a "tanuk". mindegy.

Az 1919-es Tanácsköztárságrol másképpen vélelkezig a "tények" meg (már rég nemélö) "tanuk"rol.

Eddigi hozzászólásai alapján nem várható más.
vaskovacs 2012.07.29. 12:55
darkvader mindenféle megtorlás értelmetlen. ráadásul ezek a dolgok régen voltak, nem nagyon bizonyíthatóak. talán elfogultak volta a "tanuk". mindegy. az a lényeg, hogy mostanában is vannak szadisták pl. a munkahelyken. szadista főnökök, akik a kiszolgáltatott munkavállalókat sakkban tartják, fenyegetik, "ha nem tetszik, el lehet menni". Ez az érdekes most és nem a holokauszt. annak vége sőt egyre több a zsidó betelepülő. jól élik világukat. azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy mit kifgogásolbnak velük kapcsolatban sokak. az a válasz, hogy azt, hogy idegenek, kevés. ilyen alapon mondjuk a magyarországi tótokat is piszkálnűák vagy a svábokat. de nem teszik. no mi lehet az ok?
okular 2012.07.29. 12:42

Hm. "Az üldöztetés súlyos oka"......"az aranyad add, az aranyad !"
tovaris 2012.07.29. 11:20
[darkvader] [2012.júl.29. 08:13]

Ha visszalapozna az eddigi beírásaimra, talán megértené, mire gondolok.
darkvader 2012.07.29. 10:41
vaskovacs] [2012.júl.29. 09:04]

Csatáry esetében jogi megtorlás.
vaskovacs 2012.07.29. 09:06
"Ennek az sorozatos üldöztetésnek talán súlyos okai is lehetnek. El kellene végre gondolkodniuk!!! " Ez egyrészt nagyon igaz, másrészt az is igaz, hogy soopk ártatlant, gyereket stb. üldöztek halálba. Pl. radnótit stb. ez semmiképpen sem helyes.
vaskovacs 2012.07.29. 09:04
darkvader "Vannak elállatiasodott gyilkosok - ma is köztünk - akiknél a büntetés célja a további büncselekmények elkövetésének megakadályozása, vagy ha úgy tetszik a jogi megtorlás. " Majd 100 éves emberek esetében nem kell attól tartani, hogy további bűnt követnének elé. a megtorklás pedig nemtelen dolog.
amasiksemhulye 2012.07.29. 09:02
Kaparják már elő azt a fáraót is aki a zsidókat kizavarta Egyiptomból és negyven évig hajkurászta őket a sivatagban. Neki legalább akkora bűnei vannak mint ennek a Csatárinak. Ennek az sorozatos üldöztetésnek talán súlyos okai is lehetnek. El kellene végre gondolkodniuk!!!
darkvader 2012.07.29. 08:47
vaskovacs] [2012.júl.29. 08:20]

Igen a büntetés célja a nevelés, átnevelés, a reszocializáció (lenne), hogy újfent hasznos tagja legyen valaki a társadalomnak.
De! Elfelejtkezik arról, hogy nem minden esetben, nem mindenkinél és nem mindenáron valósítható meg.

Vannak elállatiasodott gyilkosok - ma is köztünk - akiknél a büntetés célja a további büncselekmények elkövetésének megakadályozása, vagy ha úgy tetszik a jogi megtorlás.

Nem hinném, hogy kínzás, ha valakit ablakos, levegős gépjárműben az egyszemélyes cellájába szállítanak, majd a mi adóforintjainkból táplálják és biztosítják számára az emberi élet (bár némileg korlátozott) formáját, míg ő ennek a lehetőségét is megtagadta más emberektől.

vaskovacs 2012.07.29. 08:20
darkvader " idős embereket vagoníroztatott be és küldött a biztos halálba. Ja, ártatlanul, csak azért, mert egy üldözötté kikiáltott nép/vallás tagja... "- írja. Nos én megtapasztaltam, hogy egy bizonyos helyzetben a kiszolgáltatott emberekkel egyes szadista emberek hogy bánhatnak. Nem kell olyan helyzetet kialakítani , ami terepet adhat az ilyen szadistáknak. Tehát ez mindig is előfordul. Sőt ismert szadistám ma jólétben külföldön vígan él. A neki terepet kialakítót eltávolították, de milliókat tömtek a zsebébe "jogszerűen", mert ez a jog...A lényeg az, hogy a 97 éves ember büntetése indokolatlan, akármit is követett el, mert a büntetés nem éri el azt a célt ami a lényege. A büntetés lényege nem a kínzás, még akkor sem, ha kínzót büntet, hanem a nevelés. 97 éves embert pedig nem fog az esetlegesen kiszabott bűntetés megjavítani.
darkvader 2012.07.29. 08:13
..tagja volt...
darkvader 2012.07.29. 08:13
tovaris] [2012.júl.28. 20:20]

[tovaris] [2012.júl.28. 20:20]

"...Csatáryt legfeljebb elméletben lehet elítélni, mert 97 éves korában ízléstelen és etikátlan a rángatása - függetlenül attól,. hogy mit követett el..."

Kedves tovaris!

Én meg azt mondom, hogy se nem ízléstelen, se nem etikátlan egy gyilkos rángatása - korától függetlenül - akkor, amikor mindezt ő sem tartotta annak, amikor - akár 97 éves - idős embereket vagoníroztatott be és küldött a biztos halálba. Ja, ártatlanul, csak azért, mert egy üldözötté kikiáltott nép/vallás tagja...
tovaris 2012.07.29. 08:03
Ne feledjük azt sem, hogy a náci háborús bűnösök nagy részét nem csak az ODESSA-nevű nácimentő szervezet menekítette ki - főleg Dél-Amerikába - hanem az USA is, amely főleg a hadiipari műszaki potentátokat igyekezett a maga részére megszerezni, függetlenül attól, hogy náci volt-e, vagy csak közönséges fasiszta.