Előző
Következő
új cikk

Belföld

Koldusbot vagy vándorbot

Népszava|2012. júl 28. 05:21
[A+ A-]
Bábuként kezeli a fiatalokat a kormány - jelentette ki tegnap a szocialista Demeter Márta. A politikus szerint ezért korlátozzák mostantól hallgatói szerződésekkel a továbbtanulókat, ahelyett, hogy munkahelyeket biztosítanának számukra. A szintén MSZP-s Winkfein Csaba úgy véli, azonnal cselekedni kell, hogy a fiatalok visszajöjjenek külföldről, mert ha az elvándorlás folytatódik, nem lesz, aki adót fizessen ebben az országban.
Karámba terelték a fiatal bárányokat, és a farkas ígéri, hogy vigyáz rájuk - így próbálta a jelenlegi helyzetet érzékeltetni tegnap Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja. A politikus szerint az Orbán-kormány bábuként kezeli a fiatalokat, a továbbtanulókat hallgatói szerződésekkel korlátozza, pedig ha megfelelő munkahelyeket biztosítanának a friss diplomásoknak, nem akarnának annyian külföldre vándorolni. Demeter kiemelte, a pályakezdők ebben az országban kívánnak boldogulni, igenis szeretnének gyereket vállalni, ám ehhez megfelelő feltételeket kell teremteni. Az elnökség tagja úgy vélte, nem szabadna a fiatalokat elriasztani.

Jelenleg több mint félmillióan, a munkaképes korú lakosság tíz százaléka dolgozik külföldön, akik így az adójukat sem a magyar államkasszába fizetik - fogalmazott Winkfein Csaba, aki szintén elnökségi tag. Hozzátette, azonnal cselekednie kellene a kormánynak, mert ha az elvándorlás folytatódik, végül nem lesz aki adót fizessen az országban. De ha nincs munkahely, megfelelő bér, sőt, a pályakezdők számára csökkentett minimálbért kínálnak, továbbá nem indítanak bérlakás-programot, nem lesz vonzó itthon maradni. Ráadásul sokkal kevesebben tanulhatnak tovább, mint a korábbi élvekben és bár Orbán Viktor szavakban tandíj-ellenes, olyan rendszert vezettek be, ami elsősorban a jómódúaknak kedvez. Winkfein az oktatási államtitkárt idézve azt hangoztatta: Hoffmann Rózsa szerint erkölcsi kötelessége a fiataloknak itthon maradni, ám a pályakezdőket a hallgatói szerződés nem riasztja majd el attól, hogy friss diplomásként külföldre szegődjenek. Megfelelő fizetésből ugyanis képesek lesznek törleszteni, amit egyetemi, főiskolai éveik alatt rájuk költött az állam, 'oszt jónapot! - tette hozzá, Orbán korábbi kijelentésére utalva.

Koldusbot vagy vándorbot - Winkfein szerint a magyar fiatalok számára ma ez a választék. A politikus lapunknak azt mondta, ezekben az ügyekben kedden Ágh Péter, a Fidelitas elnöke segítséget kért a miniszterelnöktől, hiszen a Fidesz ifjúsági szervezete is tudja, mekkora a baj. Orbán azonban kijelentette: a választást 2014-ben is meg kell nyerni, és a Fidelitasnak az az első számú küldetése, hogy segítsen a fiatalok megszólításában. "Szép dolog a hosszú távú terv, karrier, megfontolás, okosság, de a holnap reggeli melót el kell végezni. A holnap reggeli meló pedig az, hogy fel kell készülni a választásra, meg kell nyerni, le kell győzni az ellenfelet". Winkfein úgy vélte, ha nem lép a kabinet, Orbán hiába várja, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

A szocialista politikus azonnali gazdaságpolitikai váltást sürgetett, és úgy gondolja, az ellenzéki pártnak kötelessége jelezni, hol és mi a gond. Elmondani, hogy az egykulcsos adó miatt keletkező veszteségből munkahelyeket lehetne teremteni, illetve oktatásra, egészségügyre, a családok támogatására költeni. Az MSZP ezzel kapcsolatban már nyújtott be indítványokat, amelyeket azonban a Fidesz leszavazott. A szocialisták elnökségi tagja szerint ha Orbán képtelen a gazdaságpolitikai fordulatra, akkor 2014-ben majd megteszi azt az MSZP. Winkfein azt is elmondta, pártja fiatalokkal egyeztetve őszre olyan programot dolgoz ki, amely segíthet abban, hogy csökkenjen, illetve visszaforduljon a jelenlegi kivándorlási tendencia.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (12)

A hozzászóláshoz .

Fusky-one 2012.07.28. 17:54
"Koldusbot vagy vándorbot".... Őszintén szólva a cím sugallta megközelítés kissé hibás.
Mire föl gondolhatja bárki, hogy a magas szintű magyar faipar - amit a fafejek tömege is igazol -
nem képes e két lehetőségen túl egy harmadikat is fölvetni?
És már hallom is - a belső hallásom nagyobb hatósugarú, mint a fizikai - fölcsendülni a régi,
de éppen aktualizálódó kórust: "Sose hallok olyan gyönyörű nótaszót..." .
És ez most nem a 'Jó ebédhez szól..', mi több, lassanként már inkább HELYETTE !
Hej, te Bunkócska, te drága.. !
homepictures 2012.07.28. 15:54
[lumina] [2012.júl.28. 13:54]
Megtettem, koszi jol vagyok.

[kelemen0314] [2012.júl.28. 14:26]
Esetemben kozel 10 szeres ketkezi munkaskent, es latogatoba se megyek vissza, miota levehetnek a rendszamomat pusztan azert mert allampolgar vagyok. (most meg)
kelemen0314 2012.07.28. 14:26
Rosszul értelmezik a kivándorlási problémát! A nyelveket beszélő,jó szakembereket minimum ötszörösen fizetik meg külföldön, magam is csak ott tudom elképzelni a jövőmet, és nagyon jól tudom, hogy akit egyszer ott befogadtak, haza legföljebb üdülni jön, esetleg rokon látogatásra. Tehát pártállástól függetlenül, a migránsok 80-90%-ra nem számíthat az a kormány, amelyik "kiüldözte" őket, sőt, az ittmaradóknak is lehetőséget, segíséget tudnak nyujtani a " sikeres orbánista gazdaságpolitika többmilliós vesztesének". A fiatalság a migrációval szavaz OV. gazdaságpolitikájára!
lumina 2012.07.28. 13:54
El lehet innen menni,itt lehet minket hagyni.
Arady 2012.07.28. 13:04
De ha nincs munkahely, megfelelő bér, sőt, a pályakezdők számára csökkentett minimálbért kínálnak, továbbá nem indítanak bérlakás-programot, nem lesz vonzó itthon maradni. "


Sajnos nem tudom ide bemásolni a dokumentumokat amik igazolják, - de az MSZP ezt a mit itt számon kér 2008- ban saját maga sem volt hajlandó végrehajtani!!! Noha leírtuk hogy milyen lesz a világ attól a rombolástól, amit folytattak!!! Azt állították hogy "ilyen nincs is":)))))))
Ergo a hazugságnak egy speciális esetével állunk szemben, amikor valaki saját magát tagadja meg...

Persze amit állít ez az ÚR az igaz, épp csak hogy az "Ajánlat Magyarországnak" c. tőkésvédő programmal nem lehet együtt megvalósítani - de ezt 22 évvel ezelőtt is megmondtuk már.
homepictures 2012.07.28. 10:00
[kefe26] [2012.júl.28. 09:38]

Ugyan mar, micsoda egy anyagias viselkedes ez? Hiszen Magyarorszagon (nem magyar koztarsasag, ami lenyeges) szuletett, hogy is lehetett kepes elhagyni azt a foldet? Pusztan azert, hogy kepes legyen a valasztott szakmajaban sikereket elerni, es hogy mind a gyerekei mind az unokai jovojet biztositani tudja?
Szornyu mive fajult ez a vilag, csaladot, joletet, jovot elonyben reszesiteni azzal a kimondhatatlan megtiszteltetessel szemben, hogy az anyafoldon kaparva a morzsak utan minden nelkulozheto (en nemi nelkulozhetetlen) javainkat odaadhatnank nemes es nemzetes nagyjourunk dicsosegere es udvaranak gyarapodasara?
Ezek a mai fiatalok...
...bazzinga..
Misa56 2012.07.28. 09:48
Amit mond már Posványos-fűrdőn sem nagy siker!
kefe26 2012.07.28. 09:38
Az unokám negyedik éves joghallgató. Megpályázta a müncheni jogikaron az ottani félévet. Idáig renben, gyakorolja az általa beszélt négy nyelv közül a kettőt, németet és angolt. Hanem, ott felajánlották az ottartózkodás teljes költségének kifizetését, s ha fölveszi az EU jog hallgatását, vizsgáját, teljes továbbtanulását vállalják és végzés után biztosítják a munkahelyét. Itthon 4.8 - 5-ös tanulmányi eredményre 19 ezer forint ösztöndíjat kapott - mondom múltidőben.
vukvuk61 2012.07.28. 08:25

2011- es adat, hogy csak Németországba 40 000 magyar telepedett le! Ebből a csodás, Európa által irigyelt tejjel - mézzel folyó országból elmennek az állampolgárok? Pont most, amikor a pártunk és kormányunk munkája eredményeként nő a betöltetlen munkahelyek száma? Amikor kecsketartásból és gombaszedésből is megélhetnének??? Ej,ej! Igaza volt a Kuszaszemű asszonynak / snitmárija / élhetetlen, lusta népség a magyar. Megjegyzem, akiket büszkén emleget a média, azok a sikeres emberek, nem itt vitték sokra, hanem másutt!
A Fidesz tulajdonosa, ura - a politikai bulémiában szenvedő beteg ember - mondhat bármit, már a hívei is úgy tekintik, mint aki oly rosszul van a betegségtől, hogy félre beszél! Igaz, a szomszédom nappalijában még ott a képe a falon .
homepictures 2012.07.28. 08:02
..."nem LESZ vonzo itthon maradni..."
Kifejtene a cikkiro, hogy a pillanatnyilag megis miert vonzo? Ezen a ponton regen tul vagyunk. A berek nevetsegesek, ha egyaltalan lehet munkahelyet talalni, lakastamogatas nincs, bankhitelt felvenni nem lehet, kisvallakozasokat a kormany megoli, es sorolhatnank veg nelkul.
pirospaprika 2012.07.28. 07:23
Ez az Orbán-horda Horthy rendszerét kívánja vissza állítani. Akkor is menekült az országból aki csak tudott. Hány-, de hány tudós embert, értékes munkáskezet vesztett akkor is ez az ország?! (Bezzeg ma dicsekednek velük azok szellemi utódai, akik akkor elüldözték őket.) Így van ez ma is. Így gyarapítja a FIDESz ezt az országot.
azabaj 2012.07.28. 07:18
A cikkhez csak annyit,hogy egyre több fiatal nem csak a pénz és a jövő miatt megy el,hanem távozási okként igencsak kihangsúlyozza az élhetetlen rendszert is.