Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fél-ázsiai lesz a választási rendszerünk

Népszava|2012. júl 27. 19:48
[A+ A-]
Teljesen saját képére formálja a választási rendszert a Fidesz, amely már csak egyes elemeiben fogja tartalmazni a nyugat-európai parlamentáris demokráciákra jellemző vonásokat. A feliratkozásnak nevezett előzetes regisztráció bevezetésével kizárnák azokat a - jelenleg bizonytalan - választópolgárokat a parlamenti szavazásból, akik a voksolás előtti hetekben vagy napokban döntenének a pártok között.
Ez éppúgy Orbánék hatalmát betonozza be, mint például az egyfordulós választás vagy a győztes kompenzálása. A külhoni magyarok levélben is szavazhatnak majd.

Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni - mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ülésén, ám a Fidesz választási rendszerről szóló legújabb elképzeléseit csak tegnap ismertették. Ez pedig tovább erősíti azt a gyanút, hogy hazánkban egy "félázsiai" típusú berendezkedés épül, amely egyre távolabb kerül a nyugati parlamentáris demokráciáktól.

A kormányfő az említett rendezvényen az "erő által" meghatározott "összefogásként" fogalmazta meg az általa elképzelt államberendezkedést, amelynek a legfontosabb tartópillére valószínűleg a Fidesz hosszútávú kormányzását biztosító új választási rendszer lesz. Ezt a gyanút támasztotta alá Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke tegnap a Magyar Nemzet cikkében, ahol kijelentette: a választási rendszer módosításának legfőbb célja, hogy "ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a következő választást". Ennek legfontosabb eszköze a "választási feliratkozásnak" nevezett intézmény lesz, ami lényegében az "előzetes regisztráció", csak új nevet találtak neki. A legkönnyebben úgy befolyásolhatják a kormánypártok a következő parlamenti szavazás eredményét, ha előre eldöntik: ki vehet részt a voksoláson és ki nem. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Fidesz vezet a biztos pártválasztók körében, míg a bizonytalanok aránya több, mint a választópolgárok fele. Az új választási szabályozás célja tehát az ellenzéki pártok jövőbeni, potenciális szavazóit megfosztani demokratikus jogaik gyakorlásától.

Minden a Fidesznek kedvez
- Az előzetes regisztráció távol tartja a bizonytalanokat
- A feliratkozás megkettőzi a költséges kampányt
- Szavazati jogot kaptak a külhoniak, a Fidesz számít a voksaikra
- A levélben szavazással segítik a külhoniak dolgát
- Itthon rövidebb lesz a kampányidőszak
- Több kopogtatócédulát kell gyűjteni rövidebb idő alatt
- A választókerületeket úgy rajzolták át, hogy az a kormánypártnak kedvezzen
- Az egyfordulós választási rendszer nehezíti az ellenzéki együttműködést
- Töredékszavazatokkal kompenzálják a győztes egyéni jelöltet is
- Arányaiban több lesz az egyéni képviselő, ez az ismertebb fideszeseknek kedvezhet
- Az ellenzék nélkül, egyedül dolgozta ki a Fidesz a választási szabályokat
Ezt a célt szolgálta már az új választójogi törvény, amelyet tavaly decemberben fogadtak el, és szintén a Fidesz győzelmi esélyeit hivatott javítani például a választókerületek átrajzolásával, a rövidebb kampányidőszakkal vagy épp az egyfordulós rendszerrel. A tervezett eljárási törvényben az előzetes regisztráció arról szólna, hogy három hónappal az országgyűlési választások előtt minden állampolgárnak, aki részt akar venni a voksoláson, írásban jeleznie kellene szándékát. A választói névjegyzéket eddig a népesség-nyilvántartás adatai alapján állították össze, így a voksolásra minden, 18. évét betöltött, állandó magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár jogosult volt. Mivel azonban a - kettős állampolgárságot megszerző határon túli magyarok szavazataira számító kormánypártok - az állandó lakcím feltételét kivették a jogszabályból, számukra mindenképpen szükséges a regisztráció. Ez azonban nem magyarázta, hogy miért akarják ezt a hivatali procedúrát a Magyarországon élőkre is rákényszeríteni.

A Fidesz egyik elnökségi tagja a Népszabadságban a regisztrációt korábban "intellektuális cenzusnak" nevezte, szerinte ez egy "minimálisan elvárható gesztus egy aktív, tudatos választótól". Ezzel egyértelművé vált, hogy a kormánypártok a választópolgárok többségét - pontosabban azokat, akik csak a választások előtti napokban döntenek arról, hogy melyik pártot akarják támogatni - nem csak lenézik, hanem jogaikat is csorbítani akarják.

Kósa Lajos szerint a "feliratkozás" és a regisztráció nem ugyanaz, mert utóbbi "passzív részvétel", előbbi pedig "aktív választói magatartást" követel meg. Ennek a kijelentésnek azonban nincs értelme, hiszen tartalmilag ugyanarról van szó. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban tegnap azt mondta: már csak arról van vita, hogy a feliratkozók számára kötelezővé tegyék-e a részvételt a választásokon. Ez a jelenleg bizonytalan szavazókat még jobban elriaszthatja a regisztrációtól, viszont erre a határon túli szavazókat nem kötelezheti, hiszen a magyar állam ott nem léphet fel hatóságként.

A kormányfő más módon is vonzóvá tenné a voksolást a határon túli magyarok számára: ésszerű megoldásnak nevezte a levélben történő szavazás általánossá tételét. Tehát miközben a személyes, hivatali megjelenést megkövetelő feliratkozással "aktivitást" várnak el a Magyarországon élő választópolgároktól, addig a kettős állampolgársággal rendelkező, külföldön élő szavazók csak regisztrálni kell, voksukat postán is feladhatják. Ez a megoldás ráadásul magában rejti a választási csalások lehetőségét is, hiszen nem lesz lehetőség a szavazási folyamat ellenőrzésére. Korábban, még ellenzékben a Fidesz nem támogatta ezt a megoldást.

További hátrányt jelenthet az ellenzéknek, hogy a választói feliratkozás lényegében megkettőzi a költséges választási kampányt. Ráadásul Orbán Viktor a közelmúltban felvetette: a nehéz gazdasági helyzet miatt meg kellene szüntetni a pártok költségvetési támogatását. Mivel a Fidesz gazdasági holdudvara önmagában is biztosíthatja a kormánypártok finanszírozását, a megnövekedett kampányköltségek csak a demokratikus ellenzék pártjait küldenék padlóra.

Visszaüthet a feliratkozás

A körvonalazott regisztrációs intézménynek legfeljebb csak egyes elemei ismertek az európai demokráciákban, összességében ilyen feltételekkel kialakított "választási feliratkozásra" nincs példa - mondta tegnap László Róbert. A Political Capital elemzője szerint a Fidesz jelenleg úgy véli: a bizonytalan, politikailag inaktív választók távol tartásával növelni tudja saját esélyeit a következő választáson. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy bejön a számításuk: 2014-ig épp a korábbi kormánypárti szavazók válhatnak közönyössé, míg a leváltó hangulat felerősödhet.

A világban másképp csinálják

- Franciaországban ismert az előzetes regisztráció fogalma, de ott ez mást jelent. Ott minden 18. életévét betöltött személyt automatikusan regisztrálnak a helyi választási listára. Ugyanakkor minden választó, aki az adott választókörzetben 6 hónapnál hosszabb ideje tartózkodik, vagyis megváltozik a lakcíme, születési helyének és idejének bejelentésével regisztrálnia kell magát az új választási listán. Ez utóbbit minden évben felülvizsgálják.

- Az Egyesült Államokban a regisztrációval nem a választókat akarják "kiszűrni", hanem azért van szükség rá, mert nincs központi lakcímnyilvántartás. Egyes államokban akéár a választás napján is lehet regisztrálni. Lehetséges interneten is regisztrálni, de gondoltak a diákokra, sőt, a hívő amerikaiakra is, hiszen iskolákban, templomokban is lehetővé tették az ügyintézést.

- Ausztráliában mindenkinek kötelező a regisztráció 18 év felett, így ez az előírás nem befolyásolja a választási részvételt. Egyébként a hatóságok nem büntetik azt, aki elmulasztja a nyilvántartásba vételt.

- Németországban automatikusan részt vehet a parlamenti választáson minden 18. életévét betöltött fiatal. A tartományi választáson már 16 éves kortól lehet voksolni, külön regisztrációra tehát nincs szükség.

Antidemokratikus Orbánék ötlete

- Az MSZP nemzetközi fórumokhoz és a magyar közvéleményhez fordul, ha a Fidesz bevezeti a választási feliratkozást - mondta lapunknak Molnár Zsolt. Az ellenzéki párt budapesti elnöke kijelentette, Európában ismeretlen ez a fajta előregisztráció, mert más országokban tudják, hogy ez az intézkedés szűkíti a demokráciát. Molnár arra emlékeztetett, hogy a kormánypárt az előző két évben lépésről lépésre építette le a demokratikus intézményeket, amelyeket kizárólag a kormánypártok érdekeit szem előtt tartva, senkivel sem egyeztetve formáltak át. A szocialisták szerint az ország polgárainak többségét "módszeresen rekesztik ki saját jövőjük alakításából", a "feliratkozás" meglebegtetése is ebbe a sorba illik. Az MSZP követeli, hogy az elképzelésről a kormány azonnal kezdeményezzen szakmai szervezetek, civil közösségek bevonásával széles körű szakmai vitát, és ezzel egyidejűleg ötpárti parlamenti egyeztetést.

- Az LMP szerint a tervezett rendszer hazugságokon nyugszik. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettese szerint hazugság, hogy a határon túli magyarok választójogának érdekében van szükség az előzetes regisztrációra. Az alaptörvény szerint minden állampolgár egyenlő, ezért mindenkinek a szavazata egyforma súllyal esik latba, demokráciában tehát nem lehet különbséget tenni a választópolgárok között - tette hozzá.

- A Demokratikus Koalíció (DK) antidemokratikusnak tartja az előzetes választási regisztráció bevezetését. Debreczeni József, a párt alelnöke szerint a jogállam minimálfeltétele az, hogy a népnek módjában áll megszabadulni a neki nem tetsző kormányzattól, az előzetes regisztráció viszont éppen ezt akarja kiküszöbölni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (68)

A hozzászóláshoz .

sharkmen 2012.08.01. 17:24
" Az 1945-ben demokratikusan választott parlament 1947. július 25-én feloszlott, de előtte még elfogadta az új választójogi törvényt. Az új törvény nehezítette az ellenzéki pártok indulását a választásokon. A kommunista párt egyik fő törekvése az volt, hogy a kisgazdapártot, melynek még jelentős tömegbázisa volt, megossza, s néhány vezetőjét új párt alapítására ösztönözze. Így alakult meg például a Magyar Függetlenségi Pári Pfeiffer Zoltán vezetésével, vagy a Demokrata Néppárt (Barankovics-párt) is.[23] A két párt külün-külön több szavazatot kapott Kiskunmajsán, mint a Kisgazdapárt.

A választások eredményének hitelessége kétségbe vonható, ugyanis a szavazójegyzékből a választásra jogosultak kb. 10%-át kihagyták. Ők többnyire kisgazda- vagy ellenzéki pártiak voltak, akiket mondvacsinált ürüggyel, vagy '45 előtti tevékenységük miatt "felejtették ki" a jegyzékből.

"Kékcédulás" jelzővel azért illetik a '47-es választást, mert aki a választás napján nem tartózkodott a lakóhelyén, az a választási bizottságtól elkért névjegyzék-kivonat (ez volt kék színű) segítségével bárhol leszavazhatott az országban. "A visszaélés ott történt, hogy az MKP vezetése. felhasználva a Belügyminisztériumot és a Gazdasági Főtanács forrásait, nagyszámú hamis cédulát nyomtatott ki, s ezeket kiképzett aktivisták segítségével - egy ember általában 10-20 szavazatot adott le - fel is használta a választások napján.[24]

Községünkben is történtek ilyen csalások. Az I. szavazókör jegyzőkönyve így tanúskodik az esetről: " ... a mai napon megtartott választás alkalmával feltűnően sok személy szavazott le, más városban lakó személy, így salgótarjáni, csongrádi, kiskunfélegyházi, akiknek szavazati joga vitássá vált olyképpen, hogy elgondolás szerint több szavazóhelyiségekben is leszavazott a birtokukban lévő és tőlük bevont névjegyzék kivonat szerint... tekintettel arra, hogy községünkben az idegenforgalom igen kicsi, feltűnő, hogy pont a választás alkalmával lett ily nagy a látogatás és az átutazás."[25]

Az V. szavazókörben szintén készült jegyzőkönyv:

"A bizottság megállapította, hogy tömegesen érkeznek idegenek névjegyzéki kivonattal szavazásra, kik közül többeket igazolásra szólított fel. A rendőrségen megállapítást nyert, a szavazás beismerése és a nála lévő hamis névjegyzéki kivonat alapján, hogy Kiskunmajsán, már a negyedik helyen akart leszavazni. Ők is ugyanazzal az autóval érkeztek, melyik az idegeneket hozta szavazásra."[26]

A választási csalásokat észrevették, azonban csak leállítani tudták bizonyos körzetekben. Az MKP a szavazás felfüggesztése ellen hevesen tiltakozott. A választásra a 4936 szavazati joggal rendelkező majsai közül 4424 személy ment el szavazni, s 4397 volt az érvényes voksok szállna. Ez magas, 89,6%-os részvételi arányt jelentett. "

Olyan rettenetes szerencsétlenség-e a magyar demokrácia számára, ha néhány ezer ilyen parasztlevente nem fog szavazni ezen a választáson?
Kádár János

Komcsi gyakorlat. Azóta külföldön is oktatják ezt a mocskos csalást.
szaszikam 2012.07.30. 17:45
Ez egyszerűen azt jelenti hogy Orbán nyíltan vállalja hogy diktatúrát akar,mert aki ellene van azt teljesen kirekeszti minden döntési jogból . Nincs ezen mit szépíteni.Aki egy kicsit is felfogja ami körülötte zajlik az tudja ezt,nem lehet becsapni.Ez borzalom,mi lesz itt ?.Az ország felének joga lesz másiknak nem?Ezt merik demokráciának nevezni?
Ryuken 2012.07.30. 10:02
Mint orbán modta a tv-ben ez az egész arra lesz jó hogy aki nem jeletkezik be azt ne "zargassák" szórólapokkal stb..stb.. Egy kicsit belegondolva igazából ez az egész arra jó hogy " legálisan" adatokat gyüjtsenek a szavazókról és hah úgy látják nem az ő táboruk az erősebb valahol átcsoportosítsák a megfelelő akár éjfélig a szavazókör előtt várakozó "hazafiakat" a nezet újabb megmentése érdekében. Innetől kezdve erősen kétséges hogy ezeket demokratikus úton ki lehet penderíteni a bársonyszékből.
kozak 2012.07.30. 09:45
(nagypapa)
Boros Imréval és Akar Lászlóval együtt.
Ratkosrac 2012.07.29. 11:28
Nagypapa, az öregkor nem jelenti azt,hogy hülye is vagy! Bár, te az vagy!!
homepictures 2012.07.29. 09:48

Az Orban nevu betegsegnek ketfele gyogymodja van, pont olyan mint a ragtapasz levetele. Lehet hosszan sziszegve szenvedni tola, vagy le lehet tepni es bedobni a kukaba. Mindenki dontse el melyiket valasztja.
Egy biztos magatol nem takarodik el, es amig hatalmon van, le sem lehet valtani demokratikus eszkozokkel, mert szimplan csalni fog.
baldem 2012.07.29. 08:35
[csipkerozsa] [2012.júl.28. 12:47
"Ezt úgy kellene megoldaniuk, hogy".......el kellene felejteniük!
baldem 2012.07.29. 08:29
[Bali30] [2012.júl.28. 09:15
"A regisztráció előtt hetekkel egy rohadt nagy ellenzéki kampányt kell csinálni"

Akkor már késő lesz. Ezt már most, a szabadságolási szezon lejártával meg kell csinálni! A gond az, hogy a Demokratikus Koalíción, Gyurcsányékon kívül egyelőre egyetlen, magát demokratikusnak hírdető párt sem akarja.
baldem 2012.07.29. 08:20
[libertador] [2012.júl.28. 00:12]

"Éppen ezért, jogszabályba iktatása esetén azonnal fel kell jelenteni az egész maffiát,"

Mit érnénk el ezzel? Minek tökölni? Elzavarni az egész csürhét! Csak legyen már összefogás az ellenzéki demokratikusok között, legyenek vezetők!
baldem 2012.07.29. 08:08
Örülök, hogy Török után Molnár Zsolt is ilyen tisztán látja Orbán valódi szándékát.
Még jobban tudnék örülni, ha az MSZP teljes gőzzel munkálkodna a demokratikus összefogás létrejöttéért, a tömegek együttes mozgósításáért. Most viszont teljes gőggel az ettől való elhatárolódásra gyúr.
Ha ez a regisztráció megvalósul, akkor azért nem kis felelősség terheli majd Mesterházyékat.
stvan 2012.07.28. 21:30
Szoval megszüntették a kétfordulos választást, mert drága.És bevezetik a regisztráciot, ami még drágább......
Ezt akár Matolcsy is kitalálhatta volna.......
tibors 2012.07.28. 21:15
Ha félázsiai, akkor csak jó lehet, hiszen a magyarság onnan az Ural mögül jött:-)
hohoohooo 2012.07.28. 17:08
[nagypapa] [2012.júl.28. 16:18]

".....vagy munka lehetőség, értékálló fizetés, nyugdíj,......"

Ugyan a három közül melyikkel nem hazudta,csapta be,tette tönkre az embereket a FideSS?

Mennyiben hiteles az említett szélsőjobbos,szennytévé?
Az említett személyekről már nem is szólva,szót sem érdemelnek......
homepictures 2012.07.28. 16:24
[nagypapa] [2012.júl.28. 16:06]
"...csak azokra akik vitték nekik a lecsókolbászt meg ..."
Tegyuk fel, hogy igaz (politikusoktol minden kitelik) Akkor ez azt jelenti, hogy most neked jo? Az, hogy akkor csaltak, loptak, hazudtak szentesiti a mostanit, es mar nem is kell tenni semmit?

Fujhatod te a kozgazdasagi elemzo musorodat is, egyreszt olyankor adjak, amikor mar epelmeju ember nem nezi, masreszt semmibol nem lesz semmi. Most boritekolom neked, hogy "panem et circenses", (de a panem nem annyira fontos) kell a nepnek, te vagy az egyik pelda ra.
nagypapa 2012.07.28. 16:18
[hohoohooo] [2012.júl.28. 16:04]
Ezzel megvan a magyarázat a ...." ..." Kezdjük azzal, hogy a fidesznek van a legnagyobb létszámú agyhalott támogatója...." Ennyire azért nem lennék magabiztos az Ön helyében. Kár trágárkodó jelzőket aggatni bárkire. Várjuk meg 2014 májusát, majd akkor kiderül mi kell a szavazóknak (panem et circenses) vagy munka lehetőség, értékálló fizetés, nyugdíj,....Ajánlom jó szívvel mindenkinek egy kis közgazdasági szellemi tornaként Boros Imre és Bogár László Echo tv-ben csütörtök esténkénti remek kis elemző műsorát. Október óta megy - sajnos eddig mindenben igazuk lett amit állítottak. Akinek van füle a hallásra annak tetszeni fog - ez első adás után már nem lesz kommunista kismacska - ki fog nyílni a szeme.
nagypapa 2012.07.28. 16:06

[csipkerozsa] [2012.júl.28. 12:47]
Ezt úgy kellene megoldaniuk, hogy levélben mindenki megkapná ...." ez már nem lenne drága ? Egyébként össze fog kovácsolódni szivárvány koalíció 2014-re. Orbán elkövette a legnagyobb baklövést - munkát és tanulási lehetőséget ígért minden leszakadt cigánynak a felemelkedésük egyetlen járható útjaként. Ez már 2002 - ben is tetszett nekem de nem volt nyerő a célközönségben. Nem is szavaztak csak azokra akik vitték nekik a lecsókolbászt meg a lejárt szavatosságú honvédségi száraztészta csomagokat. Ez van. Az ilyen szavazat szerzés nem zavarja a demokráciáért itt jajgatókat ?
hohoohooo 2012.07.28. 16:04
Ezzel megvan a magyarázat a sok-sok hazugságra, az aljasnál is aljasabb adókra, sarcokra.
Tartanak a "fijjúgggg" egy esetleges választási vereségtől. Azért csodálom, hogy ilyen hamar előálltak vele. Magabiztosak, annyi szent. Ez a rendszer bebetonozza a jelenleg is hatalmon lévőket, mert igazán csak itt nyílnak módozatok a választás manipulálására. Kezdjük azzal, hogy a fidesznek van a legnagyobb létszámú agyhalott támogatója. Nekik fát lehet vágni a hátukon, adóba el lehet venni az egyik veséjüket, ők akkor is hőn szeretett vezérükre szavaznak. Azután ott van a "sötét anyag",a fülkeforradalmi csőcselék, amit még a fizikusok sem látnak.
Nekik elegendő egy liter pálinka, vagy urambocsá' egy pár Erzsébet-utalvány, ha viszik őket, már mennek is szavazni. Nem kétséges, hogy kire. Valamint ott vannak a határon túliak, akiknek szerintem formális logika alapján nem járna szavazati jog, hiszen a mi bőrünkre szavaznak, nekik bármilyen végkimenetel esetén legfeljebb a tanulság levonása jelentkezik kellemetlen következményként. Ezen csoportok mozgósításához mindössze pénz szükségeltetik. Na, ki szorítja a pénzeszsák száját?

Attól pedig, hogy nem lesz elegendő pénzük, nem kell félni. Elég csak a közbeszerzések, pályázatok nyerteseit figyelni. Közgép, közgép, közg....Simicska,....Nyerges....

Nem tudom, vajon a nagy étvágy nem lesz-e majd kissé káros később, amikor a magamfajták kihalnak, vagy elvándorolnak a világ kevésbé élhetetlen tájaira. Mert azok, akik most 2014-ben vélhetően megszavazzák őket, eltartásukhoz nem lesznek "elegen". A "sötét anyag" zöme ugyanis inkább éhenhal, de dolgozni se képes, se hajlandó nem lesz........

Régi magyar igazság: ha a paraszt nem szarik, az úr nem eszik...
homepictures 2012.07.28. 15:56
[mailla] [2012.júl.28. 13:54]

...majd modositjuk azt az alkotmanyt akkor...
bumburi 2012.07.28. 15:47
okular
Ne légy ilyen derűlátó! Orbán a 2/3-ra hivatkozva a nyugdíjasoktól el is veheti a szavazati jogot!
Mit neki demokrácia!?
Minden megnyilvánulása zavarodottságot sugall, és félelmet.
Ez a pali mindig 19-re húz lapot...Nem fér a bőrébe, míg emberére nem akad...
okular 2012.07.28. 14:29
De azért, Maila, Kétségeink ne legyenek. Érzi, hogy a segge alatt ég a csipkebokor, a kőtáblákat mégse találja! Már nem is fogja megtalálni!