Előző
Következő
új cikk

Londoni polgármester: nem volt balos a megnyitó

MTI|2012. júl 28. 21:13
[A+ A-]
Saját párttársának ellentmondva cáfolta szombaton London konzervatív párti polgármestere, hogy az olimpiai játékok előző esti megnyitórendezvényének tematikája túlságosan "balosra" sikeredett volna. A kritikát a Konzervatív Párt vezette brit kormány is visszautasította.
A kisebb politikai botránnyá fajult ügy előzményeként Aidan Burley, a londoni alsóház egyik prominens tory képviselője úgy vélekedett twitterüzenetében, hogy a hajnalba nyúló - a brit lapok által politikai irányultságtól függetlenül, egyöntetűen "zseniálisnak" minősített - megnyitó "a legbalosabb nyitóünnepség" volt, amelyet valaha látott, "balosabb, mint Pekingé, pedig az egy kommunista ország fővárosa".
Burley ezt még megtoldotta az a véleményével, hogy a nyitórendezvény "balos multikulturális ócskaság" volt.

Politikai kommentátorok szerint a képviselő arra a jelenetre gondolhatott, amelyet a műsor művészeti igazgatója és főrendezője, Danny Boyle a mindenki számára ingyenes brit állami egészségügyi szolgálatról, az NHS-ről állított be a legnagyobb brit társadalmi vívmányokat jelképező programrészbe. A brit sajtó egybehangzó szombati értelmezése szerint Boyle ebben a jelenetben alig burkoltan azt üzente az egészségügyi ellátás állami finanszírozásában szigorításokat tervező konzervatív-liberális brit kormánykoalíciónak, hogy "el a kezekkel" az NHS-től.

Az utóbbi időben különösen az okozott felháborodást Nagy-Britanniában, hogy a kormány több kórházban fel akarja számolni a gyermek-szívsebészeti ellátást, és ezt a tevékenységet regionális központokba kívánja összevonni.
A szombati londoni sajtó szerint erre utalhatott a megnyitónak az a része, amelyben kórházi ágyakon fekvő gyermekek körül különböző rémalakok sejlettek fel.
Szombaton a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal mindazonáltal külön nyilatkozatban határolódott el a megnyitót balosnak minősítő konzervatív képviselő véleményétől, mondván: David Cameron konzervatív párti miniszterelnök nem osztja Burley álláspontját az olimpiai nyitóünnepséggel kapcsolatban.

Megszólalt az ügyben Boris Johnson, London ugyancsak konzervatív párti polgármestere is; a BBC-nek szombaton kijelentette: "képtelenségnek" tartja a tory képviselő bírálatában megfogalmazott véleményt. Hozzátette: ő általában nem olyan, mint Andy Murray, de a megnyitót az elejétől fogva végigsírta a meghatottságtól, "mint egy kisgyerek".

Johnson arra utalt, hogy a skót Murray - miután az idei wimbledoni tenisztorna döntőjében kikapott Roger Federertől - csalódottságában a tévékamerák előtt, a mérkőzést világszerte figyelő százmilliók szeme láttára sírva fakadt, és alig tudott válaszolni a wimbledoni döntők után szokásos, élő BBC-interjú riporterének kérdéseire.

A londoni polgármester szombati nyilatkozatában "briliánsnak" nevezte az előző esti olimpiai megnyitót, és kijelentette: véleménye szerint a rendezvény "alaposan lepipálta" a négy évvel ezelőtti pekingi nyitórendezvényt is.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (7)

A hozzászóláshoz .

atiboy 2012.07.29. 16:37
Mc_Neel
Ne nevettessen már. Oly vicces amikor a nácik akarják megmondani, hogy ki baloldali és ki nem. Magyarországon sosem volt és most sincs európai értelemben vett polgári jobboldal. És amíg Orbán és társai fogják vezetni a birkáikat addig nem is lesz.
barguzin 2012.07.29. 09:45
Oda kéne költöztetni Orbánt, majd megtanulnának vitatkozni.
kondi 2012.07.29. 07:50
Gondoljatok csak bele! Ha Magyarország rendezne egyszer olimpiát, milyen lenne egy hasonló összeállítás.
A rendezvényen látottak valószínűleg nem elsősorban a technikai bravúrok felsorakoztatását tartották elsősorban fontosnak. A brit társadalom gazdasági fejlődését mutatták be. Mindazt, amire ők képesek voltak. Hogy baloldali lett volna? És ha az volt? A baloldal épített, a jobb oldal háborúkat indított. Melyik a jobb? Kizsákmányolni a népet, ahhoz nem szükséges oldalakat megnevezni. A módszerben van csak különbség. Ja és persze abban, hogy kikhez kerül éppen a nagy lóvé. A kisemberhez soha!!!! Pedig az állam adóssságokat soha nem a kenyérkeresők halmozzák fel. Mégis mindig ők FIZETIK meg. Jól van ez így????
tovaris 2012.07.29. 01:01
[Mc_Neel] [2012.júl.28. 22:33]

Mélységesen megtisztel, hogy reagált a bejegyzésemre, de mi kommunisták nem burzsoá szempontok alapján értelmezzük a baloldaliságot, hanem Marx és Lenin definíciói alapján.
Köszönöm, hogy megpróbál meggyőzni, de számomra viszont a burzsoá hazudozásokra nincs szükségem.
Nem beszélek mások nevében, de ha valaki akar ehhez hozzászólni, az megteszi maga is.
Nagyon álságos és undorító, ha a jobboldali burzsoázia akarja megmagyarázni, hogy mi a baloldaliság.
E honlap fóruma nem ideológiai vitákra készült, de ettől függetlenül kénytelen vagyok felhívni a figyelmét, hogy a baloldaliság nem azt jelenti, amit Ön itt vizionál, hanem a kapitalizmus, mint rendszer és a tőke általi kizsákmányolás elleni harc kíméletlen harcot.
Ha olvasná a mai nyugati marxista irodalmat, akkor rájönne, hogy miről beszélek.
Mc_Neel 2012.07.28. 22:33

Az első hozzászólónak felhívnám a figyelmét, hogy annak a fajta posztkommunista, bolsevista alapokon történő, "baloldal" nevében történő hazudozásnak, ami magyarországi berkekben dívik, semmi köze az euró-atlanti értelemben vett baloldalisághoz.

Itt egyes politikai csoportok baloldalinak tüntetik fel magukat, a baloldal nevében lépnek fel, de az egyetemes baloldali eszmékhez semmi közük, és az általuk folytatott politikai gyakorlat mélységesen baloldal ellenes.

Ha valaki Magyarországon baloldali berkekbe téved, ezekkel próbál azonosulni vagy együttműködni, jó ha tisztában ezekkel a dolgokkal.

A baloldal nevében történő hazudozás, nem azonos a baloldalisággal.
Barka 2012.07.28. 22:15
Nagyjából 70 percet bírtam a TV előtt.
Ez az olimpiai megnyitó bizonyára tetszett a briteknek.
De oly messze volt színvonalában és főleg látványosságában a Pekingitől,
mint Makó Jeruzsálemtől.
Miért gondolják a britek, hogy az ő történelmükre a világ kíváncsi és pláne azt,
hogy ismeri is?
Rém unalmas volt!
tovaris 2012.07.28. 21:23
Az angoloknak meglehetősen érdekes felfogásuk van a baloldaliságról.
A londoni polgármester meg miért nem szólt akkor, amikor a főpróbákat tartották?
Minek a politikát belekeverni a sportba?