Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jogászból közmunkás is lehet

Népszava|2012. júl 31. 05:08
[A+ A-]
A felsőoktatási ponthatárhúzás után fel nem vett több mint 30 ezer diák már csak abban reménykedhet, hogy pótfelvételi útján kerül be egy-egy tandíjas képzésre. Akik viszont inkább jövőre ismét állami ösztöndíjas helyre jelentkeznek, sikeres felvételi esetén egy olyan hallgatói szerződés aláírására kényszerülnek, ami az egyházi és határon túli hallgatókkal méltánytalanul kivételez, ráadásul polgári jogi szempontból nem is minősül szerződésnek.
Augusztus 10.-ig jelentkezhetnek az egyes felsőoktatási intézmények által meghirdetett pótfelvételi eljárásba azok, akik év elején nem próbálkoztak, illetve akik a július 24.-i ponthatárhúzás után nem jutottak be egyik intézménybe sem. Ők azonban már csak tandíjas képzésre nyerhetnek felvételt, csak egy helyet jelölhetnek meg, és ismét eljárási díjat, 5000 forintot kell fizetniük az Oktatási Hivatalnak. Egyes egyetemeken és főiskolákon - például az Általános Vállalkozási Főiskolán - a pótfelvételizők számára is lehetővé válik a kedvezményes önköltséges képzésben - azaz intézményi ösztöndíjban való részvétel. A többiek számára csak a Diákhitel marad, ha sem önerőből, sem családjaik segítségével nem tudják kifizetni a tandíjat, így azonban hosszú évtizedekre eladósodhatnak.

Akik ezt nem vállalják, nem tehetnek mást, mint egy évet várnak és jövőre újra megpróbálnak államilag finanszírozott képzési helyre bekerülni. Nekik viszont szembe kell nézniük a diplomások röghöz kötését lehetővé tevő "hallgatói ösztöndíjszerződés" elkerülhetetlen aláírásával, amelynek mintapéldányát a közelmúltban hozták nyilvánosságra. Eszerint az állami ösztöndíjas hallgatóknak vállalniuk kell, hogy a tanulmányaik befejezését követő 20 éven belül a képzési idejük kétszeresének megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak vagy működtetnek vállalkozást. Ha ezt nem teszik, az állam adó módjára hajthatja be rajtuk képzési költségeiket, bár az továbbra is tisztázatlan, hogyan lesznek képesek a magyar hatóságok ezt végrehajtani.

Azt sem tudni, hogy a mindenkori kormány miképp segíti majd a végzett hallgatókat szerződési kötelezettségük teljesítésében, azaz a munkavállalásban. A szerződés szerint a magyar állam vállalja, hogy "foglalkoztatáspolitikai eszközrendszerére támaszkodva törekszik arra, hogy az állami (rész)ösztöndíjas hallgató számára a képzés befejezését követően megfelelő munkalehetőséget biztosítson". Ez a vállalás azonban nem garantálja, hogy a diplomás fiatal a végzettségének megfelelő álláshoz juthat - illetve lehetősége lesz vállalkozás alapítására. Miközben tehát egy állami ösztöndíjjal végzett jogász vagy tanár, aki nem tud sem az állami, sem a magánszférában elhelyezkedni - amire a közalkalmazotti létszámstop miatt nagy az esély -, legalább tíz évig nem dolgozhat külföldön. Ez idő alatt pedig kénytelen lesz iskolázottságot sem igénylő munkát vagy közmunkát is elvállalni. Ez esetben viszont "kidobott pénz" a fiatalok taníttatása, hiszen ezek a munkahelyek felsőfokú végzettség nélkül is betölthetőek lennének.

Egyesek hivatalos indoklás nélkül mentesülhetnek a szerződési kötelezettségek alól. A hitéleti képzésben résztvevőkre nem vonatkozik a magyarországi munkavállalás követelménye, holott elképzelhető, hogy egy pályaelhagyó vagy tanulmányait időközben felfüggesztő lelkész-teológus hallgató külföldön kezd dolgozni. Igazságtalan a határon túli magyarokat érintő kedvezmény is. A Magyarországon ingyen tanuló, a diákkedvezményeket igénybe vevő, de a szomszédos országokban élő, magukat magyarnak valló hallgatók ugyanis tanulmányaik befejezése után munkavállalási kötelezettségüket a származási országukban is teljesíthetik. Nem világos azonban, hogy a magyar állam hogyan kötelezhet egy felvidéki magyar fiatalt arra, hogy diplomája megszerzése után adott ideig Szlovákiában dolgozzon, hiszen ott nem léphet fel hatóságként.

Szó sincs szerződésről

A hallgatói szerződés aláírása semmiben nem hasonlít majd egy valódi szerződéskötéshez - írta a hvg.hu egyik blogja. A leendő hallgató lényegében az ösztöndíj igénybevételének jogszabályi feltételeiről szóló tájékoztatót írja alá. Egyrészt a szerződési forma legalább minimális szintű önkéntességet feltételezne az aláíró oldalán, ami itt teljesen hiányzik, hiszen a hallgató nem kezdheti meg tanulmányait, ha nem írja alá a papírokat.

Másrészt ennek a szerződésnek a polgári joghoz sincs köze: a visszafizetési kötelezettséget az Oktatási Hivatal hatósági határozattal állapítja meg, a követelést pedig adók módjára kell végrehajtani. Így aztán az állam bíróság közreműködése nélkül ki tudja kényszeríteni a teljesítést, míg a hallgató (vagy volt hallgató) nem. Ha például a tanulmányi idő alatt az állam módosítja a szerződés feltételeit - például újabb kötelezettségeket ír elő -, a fiataloknak nem lesz lehetőségük jogi úton érvényt szerezni követeléseiknek.

Csak a gazdagoknak van esélye


Az állami ösztöndíjas szakok magas ponthatárai világosan mutatják, hogy a Fidesz tudatosan a fizetős szakok felé akarja terelni a gyermekeket - közölte az MSZP Roma Tagozata. Az egyetemeket fennmaradásukért folytatandó küzdelemre kényszerítik, miközben azok a civil és szülői kritikák bizonyosodnak be, amelyek szerint az új oktatási rendszerben valójában jól teljesíteni csak drága magánórák és magántanárok igénybevételével lehet.

A felsőoktatás buktatói


- Pótfelvételivel csak tandíjas helyre lehet bekerülni
- Az ingyenes képzéseknél a gazdagoknak volt nagyobb esélye
- A hitéleti képzésben résztvevőket nem kötik röghöz
- Kivételeznek a szomszédos országokban élő magyarokkal
- A diákhitellel évtizedekre eladósodnak a fiatalok
- Hiába a diploma, nem garantálják az elhelyezkedést

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (62)

A hozzászóláshoz .

exley 2012.08.02. 14:54
:)
kockazat1 2012.08.02. 10:59
Ja !
Indulat?
Több millió embernek erre meg van az oka.
Nekem is.
Önnek úgy látszik nincs.
Ön egyelőre az Orbánidáridó nyertese.
ERŐS MAGYARORSZÁG?
kockazat1 2012.08.02. 10:57
IGEN, A VILÁG VÁLTOZIK!
Ezért az érthetőség kedvéért mondom: az orbánbagázs tagjainak DIPLOMÁJA értéktelenné vált.
Komcsi jogi diploma birtokában, ellene fellépni, azt támadni, nem comilfo!
Adják vissza!
Akkor nem lesz hamis a megnyilvánulásuk.
Akkor max. közmunkások lehetnek.
EGÉSZ LÉTÜK A HAZUGSÁGOK SOROZATÁRA ÉPÜL.
Már a nevük sem az!
Se nem FIatal, se nem DEmokrata a párt!
HAZUGSÁG, AZ UTÁLAT TÁRGYA!
vaskovacs 2012.08.01. 18:48
kockazat1] magából az indulat beszél. természetesen a vezető politikusoknak kiváló kapcsolati tőkéjük van akárhol is állnak a politikai palettán. miért kellene nekik visszaadni a diplomájukat nem értem. akkor más világ volt. a világ változik.
kockazat1 2012.08.01. 12:46
[vaskovacs]
Orbánnak kiváló kapcsolati tőkéje van?.
Itthon a korrupcióból pld.: NE MI KAPJUK A LEGTÖBBET! Most nem sorolnám a többit.
Külföldön meg senkinek nem kellettek a barátkozó pávatáncos lépései
Tőkéje lehet külföldön, de kapcsolata nincs!

Én viszont nem ilyesmire gondoltam.
Inkább arra, hogy mindíg tudtak és tudnak komcsizni, feljövőikkel a hátukon.
Diplomájuk a szocialista rendszerből származik.
A megszerzéskor és a mai nap is ennek megléte alapján élvezik még mindíg ennek előnyeit.?
MIÉRT?
ADJÁK VISSZA !
AZONNAL MEGSZÜNIK A JOGOSULTSÁGUK A JELENLEGI STÁTUSZOK BETÖLTÉSÉRE!
ÉS AZONNAL MUNKANÉLKÜLIVÉ VÁLNAK.
ESETLEG KÖZMUNKÁRA MEHETNEK!

Ja és fizessék vissza a költségeket!
vaskovacs 2012.08.01. 12:38
[gubaba] [2012.júl.31. 21:08]"Dolgoztam egyfolytában vagy hat órát, most látom csak, hogy vaskalap barátunk azóta se bírt fékezett habzásúvá válni! " Sút, közben csiináltam pár jó üzletet.
tovaris 2012.07.31. 23:09
Némelyik jogász meg is érdemelné a közmunkát. De a bányában....
justitio65 2012.07.31. 22:27
jimipapa---Mi hibáztunk akkor amikor emberszámba vettük és sokáig azt gondoltuk,hogy épésszel és észérvvel meggyőzhető... Így jártunk!
A mai napig nem tudom,hogy ennyire buta vagy csak szimplán erkölcstelen. (és azt írkál,amiért megfizetik)
jimipapa 2012.07.31. 22:04
[justitio65] [2012.júl.31. 20:21]
vask ---A minősítésedben finom voltam és lelkileg cizellált!
Hidd el,hogy veled kapcsolatban a legdurvább jelző is hízelgő...""""""""""""""""""

Én is szoktam dicsérni , egy retardált sutyerák , alias nyü person !
Ráadásul Hári János
tapoldat 2012.07.31. 22:02
Az mszp roma tagozata,vagy Teleki László mivel Csapi az ő választó kerületébe van,arról számoljon be ,hogy a 4. évtizede működő cigány iskola és kollégium hány diplomást nevelt és hány bűnözőt. Kollégiumot ,útiköltséget könyveket.........nem adták ingyen. Ne álljanak drága kocsik a kollégium parkolójában.
jobbkozep 2012.07.31. 21:34
"Jogászból közmunkás is lehet"

Legalább végezne valami értelmes, hasznos munkát...
lumina 2012.07.31. 21:26
itt
lumina 2012.07.31. 21:26
Mit kell it meglepodni a vilag mindig is igy mukodott a gazdagoknak kedvezett,penz,kapcsolatok .
gubaba 2012.07.31. 21:08
Dolgoztam egyfolytában vagy hat órát, most látom csak, hogy vaskalap barátunk azóta se bírt fékezett habzásúvá válni! Lassan olyan, mint a toronyóra: szabályos időközönként üt egy párat...
justitio65 2012.07.31. 20:21
---A minősítésedben finom voltam és lelkileg cizellált!
Hidd el,hogy veled kapcsolatban a legdurvább jelző is hízelgő...
vaskovacs 2012.07.31. 20:02
kockazat1] [2012.júl.31. 19:52]"Jogászból közmunkás is lehet.Az orbánfélékből is?
Ha mondjuk visszaadnák a komcsi diplomájukat? " Őbelőle azért nem , mert kiváló kapcsolati tőkéje van. akinek nincs kapcsolata viszont abból igenis lehet és ez nemcsak a jövő, hanem a jelen és a műlt is. Ez nem a mai orbáni időszak terméke - szemben az itteni elképzeéléssel, hanem gyurcsányi dolog, mint ahogyan azt már az előző hozzászólásaimban példákkal illusztrálva leírtam.


vaskovacs 2012.07.31. 19:59
justitio65] [2012.júl.31. 19:39]"vaskocsog már megint darabbéres!
Kár,hogy a mi pénzünkből fizetik narancsnáci,köztörvényes gazdái... " Téved és alpári.


justitio65 2012.07.31. 19:53
"Jogászból közmunkás is lehet" -----------Igen,majd a forradalom (nem fülke-!) után.
Apuka reprivatizált kőbányájában a közpénzen tanult drorbán,drkötél,dráder,drszájer,drbalsai,drfutó és tettestársaik törleszthetnek valamit a nemzetgazdaságnak az általuk okozott sok ezer milliárdos kárért....
kockazat1 2012.07.31. 19:52
Jogászból közmunkás is lehet.

Az orbánfélékből is?
Ha mondjuk visszaadnák a komcsi diplomájukat?
vaskovacs 2012.07.31. 19:15
boborjan] "Ami pedig a maga Kertész Ákos szellemi képességeit kétségbe vonó megjegyzését ": A magatartása bizony nem normális. Magyarellenes, rasszista. Ilyet kiváló szellemi képességű ember is tehet, de attól ez még nem helyes dolog, hanem hülyeség. Ne tessék a kákán csomót keresni. "A kettőjük ismeretségéről azért meghallgatnám Kertész Ákos véleményét is ! Mert nem fogja elhinni, de én ismerem Obamát, meg a Putyint is !" Ott téved, hogy annak van jelentőslge, hogy ki kit ismer. Egyik barátom is tegez igen kiváló embereket és azt gondolja, hogy ettől ő is olyan kivló lesz. holott ez tébvedés. Mindenkinek a kiválóságra kellene törekednie, de nem ilyen módon, mint ahogyan írtam. Szóval én attól nem vagyok jobb vagy rosszabb, hogy ismerem-e Kertészt. ha ez magát ilyen módon zavarja, akkor felejtse el.