Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hazudtak a nyugdíjról

Népszava|2012. júl 31. 05:05
[A+ A-]
Hiába ígérte meg a kormány, nem lesz semmi az egyéni számlás nyugdíjrendszer bevezetéséből. A nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege ugyanis éppen az, hogy nem változik a nyugdíjrendszer - ezt válaszolta egy kérdésre a szaktárca. Pedig a magánnyugdíj-pénztári tagokat - a zsarolás mellett - éppen az egyéni számlával és az ott felhalmozott pénz örökölhetőségével csábították vissza az állami rendszerbe.
Nem lesz egyéni számlás nyugdíjrendszer, így nem lesz örökölhető a nyugdíj - a többi között ez derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszából. A tárcát a Világgazdaság kérdezte arról, mikor és milyen változtatásokat tervez a nyugdíjrendszerben a kormány a választásokig hátralévő időben. A minisztérium erre úgy reagált: "a nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. A nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak".

A minisztérium szerint azért nem indokolt a sürgős változtatás, mert a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya biztosított, ami annak köszönhető, hogy a korhatár alatti ellátásokat leválasztották a nyugdíjrendszerről, és átalakult a rokkantsági nyugdíjazás is. Azt, hogy milyen módosítás szükséges, a "már elvégzett átalakítások hatásának vizsgálatát követően, hosszabb távon lehet majd megfontolni." Csakhogy ez a válasz köszönő viszonyban sincs azzal, amit eddig kommunikált a kormány.

A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor azzal kampányolt a kabinet, hogy mindenki lépjen vissza az állami rendszerbe, hiszen továbbra is nyomon lehet majd követni a felhalmozott járulékot, és a vagyon örökölhető lesz. Selmeczi Gabriella, még nyugdíjvédelmi megbízottként úgy fogalmazott: az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük. Kijelentette azt is: el kell érni, hogy az állampolgárok érdekeltek legyenek a kötelező járulékok feletti befizetésekben; ennek alapja az egyéni nyilvántartás. Januárban pedig arról beszélt, az év közepére kiderül, hogyan alakítja át a nyugdíjrendszert a kormány. Megjegyezte, a Századvég tanulmányát veszik figyelembe, ami az egyéni számlán alapuló svéd modellt taglalta. Selmeczi többször ki is állt a modell bevezetése mellett.

Sőt, az ügyben konkrét kormánydöntés is született. 2010-ben jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben, hogy 2011. május 31-éig ki kell dolgozni az egyéni számlavezetés rendszerét. Ez a nemzeti erőforrás miniszternek, vagyis a már lemondott Réthelyi Miklósnak, illetve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a feladata lett volna. Orbán Viktor miniszterelnök pedig be is jelentette, hogy 2011 végére már működnie kell az egyéni számlás rendszernek. Mégsem így lett. Egy későbbi időpontot tűztek ki a feladat elvégzésére.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2012. március végéig kellett volna átadnia az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok adatait egy arra kijelölt, felelős szervnek. A PSZÁF készen állt a feladatra, meg is tette a szükséges előkészületeket, csakhogy nem készült el a kormányrendelet, amely azt rögzítette volna, hogy a felügyelet melyik intézménynek adja át az adatokat. Így azok a felügyeletnél maradtak. Az ügyben azóta sem történt semmi. Pedig az egyéni számlát a második Széll Kálmán-tervben is megerősítették: "A nyugdíjrendszerben további kiigazítások szükségesek, amelyek vizsgálata, ütemezése, illetve mindezek alapján az új szabályozás meghirdetése 2012-ben esedékes. Ennek keretében kell kialakítani a nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetést, illetve az egyéni váromány-nyilvántartást".

Később irányt váltottak. A nemzetgazdasági minisztérium kidolgozta "A középosztály gyermekvállalási forradalma" címet viselő tervét, melynek lényege, hogy a nyugdíjrendszer büntetné a gyermekteleneket, ám magas nyugdíjjal jutalmazná a legalább három gyereket vállalókat. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója erről nem is olyan régen azt mondta, olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül róla. Most azonban kiderült, ebből sem lett semmi.

Lapunknak nyilatkozó szakértők többször jelezték, az egész rendszert nem lehet egyik napról a másikra átalakítani. Több forrásunk viszont úgy fogalmazott: káosz van nyugdíjügyben. A kormány képtelen dönteni, ráadásul azt sem tudják, miről kellene határozni. Ezért nem hangzik el egy konkrétum sem. Miközben "tudáshiányban szenvednek", egyetlen szakértővel sem beszélnek. A kormány a korábbi nyugdíj kerekasztal tagjaival sincs beszélő viszonyban, még a Fidesz és a KDNP által delegált szakemberekkel sem áll szóba. A "szakmai nihil" jellemzi a kabinetet - mondták lapunknak. Ez az, ami most beigazolódott a kormány korábbi, és a tárca mostani kommunikációjával kapcsolatban.

Az emberi erőforrások minisztere közben bejelentette: nem lát lehetőséget arra, hogy bővítsék azok körét, akik kedvezményesen, a korhatár betöltése előtt mehetnek nyugdíjba. Balog Zoltán ezt Harrach Péter írásbeli kérdésére közölte, miután a kereszténydemokrata frakcióvezető az iránt érdeklődött: várható-e olyan jogszabály-módosítás, amely lehetővé tenné a kiemelkedően hosszú jogosultsági idővel rendelkező munkavállalók nyugdíjba vonulását a rájuk vonatkozó korhatár betöltése előtt.

Sokáig hitegettek

- "Mivel biztos nyugdíjat garantálni csak az állam tud, az egész magyar nyugdíjrendszert átállítjuk az egyéni, névre szóló számlás állami nyugdíjmodellre" (Orbán Viktor, 2010.)

- "Az a legkorrektebb megoldás, ha a magánnyugdíjrendszer egyéni számláit átviszik az államiba, és ott vezetik majd" (Selmeczi Gabriella, 2010.)

- "Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd, és a házastárs örökölhet" (Matolcsy György, 2010.)

- "Ebben az évben a magyar állami nyugdíjrendszer is átáll az egyéni számlákra, ez pedig átláthatóvá teszi majd a megtakarítást" (Orbán Viktor, 2011.)

- "2012 közepére derülhet ki pontosan, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány" (Selmeczi Gabriella, 2012.)

- "A gyermekvállalást a nyugdíjrendszerben el kell ismerni, és ez olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül erről" (Mészáros József, a nyugdíjbiztosító főigazgatója, 2012.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (66)

A hozzászóláshoz .

exley 2012.08.02. 14:55
:)
roly46 2012.08.02. 13:05
Jav.: a polgári köröknek íródott firkálmányokat ne itt terjessze!!!
roly46 2012.08.02. 12:57
[k.berti] [2012.aug.01. 15:31]
...." Az, hogy honnan és mibõl tájékozódom - magán-
ügy, de azt megsúgom, hogy nem kifejezetten a Népszavából."

Persze, hogy magánügy. De akkor legalább a polgári körös firkálmányokat ne itt terjessze!!!
antonio 2012.08.01. 23:04

[k.berti] [2012.aug.01. 15:31]

...Csak a hülye tartaja magát okosnak az okos tisztában van vele, hogy tudása mily kevés, ellentétben az ostobával aki nem tudja felmérni azt az irdatlan ismerethalmazt, amelynek nincs birtokában...
Ezek szerint az első kategóriába tartozol, és senki sem hivogatott a népszava fórumára hát ha nem birod mások tárgyilagosabb véleményét menj vissza a demokratához bajer mocskot olvasni!
HorvathJanos 2012.08.01. 18:40
Nem tudom, hogy jól látom-e a Magánnyudíj pénztári rendszer lényegét a folyamataiban?
--- Én úgy gndolom, hogy akkor lett volna magántulajdon a magán nyugdíj pénztári befizetés, ha az a kötelező 33,5 %-on felül lett volna befizetve, akár kötelezően, akár önkéntesen.
--- Én úgy gondolom, hogy a magánnyugdíj rendszer iránya jó volt, csak a módszere nem.
--- Én úgy gondolom, hogy a Magyar embereknek egy teljesen új Magyar "nyugdíj" rendszerre és ahhoz egy teljesen új számítástechnikai programra lesz szüksége. Ez előbb vagy utóbb meg is fog valósulni, még akkor is, ha azt a FIDESZ kormány vezeti be.
marciguszti 2012.08.01. 17:10
k. berti ! Biztosan sokat tanult, csak valószínűleg nem abból, amiről most éppen írogat. Szánalmasan röhejes, hogy Horn Gyuláról meg Fekete Jánosról ír MA, miközben a téma az, hogy ez a kormány hogyan alázza azt a népet, akinek a szolgálatára ESKÜT tett. Nem kívánok Önnel vitába bonyolódni arról, hogy mi is volt a magánnyugdíjpénztári rendszer, mert én benne dolgozom, Ön pedig nem tud erről eleget, csak azt, amit ebből a Goebbelset is lepipáló propagandából meghall, vagy meg akar hallani.
Ön egy szánalmas, nevetséges ember. Szívből sajnálom Önt, mert egy rab, nem pedig szabad ember, mint én, és nem is lesz soha az.
k.berti 2012.08.01. 15:31
antonio:
Majd, ha annyit tanult, mint én, akkor lehet vitapartner. Amíg csak
mocskolódásra futja a tanultakból és az intelligenciából, addig nem
vagyunk egy síkon. Az, hogy honnan és miből tájékozódom - magán-
ügy, de azt megsúgom, hogy nem kifejezetten a Népszavából. A csen-
dőrpertu sem az én műfajom. Kérem, hogy a jövőben hanyagoljon.
kockazat1 2012.08.01. 13:36
pipiter]

A HAZUGSÁG, AZ UTÁLAT TÁRGYA!
Rájuk égett!
antonio 2012.08.01. 12:23

[k.berti] [2012.aug.01. 12:06]

Tegyél be új biztit, mert a hülyeség kiverte...
Ha tudatlan és ostoba is vagy egyben, hiába is tanácsolnám neked hogy tályékozódjál más, hiteles forrásokból, ne szennylapokból és az alcsuti törpehiradóból, hisz nemsokra mennék vele valószinüleg ti bérkommentelők összegyültök és egy irni olvasni tudó felolvassa nektek az álhireket oszt ugorhattok neki a napi melónak...

Ha mégis a tanulás rögös útjára szánod magad akkor talán tágabb világképet alkothatsz majd magadnak és még elemezni is tudod mekkora baromságokat irsz. Leri róla a napi mao...
k.berti 2012.08.01. 12:06
A cikkhez:
Horn Gyulát jól átverték a magánnyugdíj pénztárak témájában,
hasonlóan, mint ahogyan a Fekete János brancs átverte szegény
Kádárt. Már akkor tudni való volt, hogy a magánnyugdíj téma csak
azoknak lesz jó, akik a húsosfazék közelében terpeszkednek. Be is
igazolódott. Mit kell itt másról frecsogni? Ennyire nem átlátható ez
a dolog? Mit igért a FIDESZ? Amiről információja volt, de a szoclib
hazugságáradat sok területen félrevezető volt. Téves következteté-
sekre jutottak, amiket most korrigálnak. Muhari Judit meg menjen át
köldökszemlélőbe.
antonio 2012.08.01. 08:51
[jobbkozep] [2012.júl.31. 21:32]

Bocsi az utolsó mondat nem neked szólt...
antonio 2012.08.01. 08:35

[jobbkozep] [2012.júl.31. 21:32]

Lehet hogy a Baloldali kormányzat vett fel hiteleket, de annak eredményeképp vannak utak, hidak, és Budapest kicserélődött... Ezzel szemben a mocsadék korcs törpe regnálása alatt 16 km autópája vagy csak autóut épült, és ment a pénz a zsebekbe, és Szt. István szobrokra, bulikra zabálásokra, a törpét különgépen vitték valami futottak még kategóriájú intézmény diszdoktorijáért, holott feladhatták volna egy kisebb dobozban is 20.000-ért, ment a lóvé simicskának, Káel csabának az ezüsthajónak. Most ugyanez kiteljesedve tombol.
Nemtudom te hol élsz, és mennyit kapsz a hülye ostoba kommentjeidért, de szedd le a tükröt, nehogy még a végén lecsulázd magad egyik reggel... :D
jobbkozep 2012.07.31. 21:32
[libertador] [2012.júl.31. 13:01]
"Nincs, és nem is lesz már egyéni számlanyilvántartás se. Semmi nem lesz. Csak egy hatalmas hazugsághalmaz. Orbán módra."

Szerintem még mindig jobb a Fdesz hazugsághalmaza egymagában, mint az MSZP-s hazugság- és adóssághalmaz.
Be kell ismernetek, hogy hazugságok terén felveszik a versenyt a Fidesszel, ráadásul ők jelentős adósságot is hagytak maguk mögött...

pipiter 2012.07.31. 21:13
kockazat1 - kommentedhez hozzáfüznék két gondolatot :
1.- Emlékszel még az "ITT AZ IDŐ" fideszes brossurára ? Már jónéhány Fideszre szavazónak megmutattam. Legtöbben nem is emlékeznek rá. Sokan nem is látták a kis füzetecskét. Volt olyan elvakult fideszes, aki "gyurcsányi hamisitvány"-nak titulálta. Vigyáznom kellett , nehogy széttépje !
2.- A hazugság Orbánéknak kifizetődik. Ezekből a pénzekből amit lehet saját maguknak átjátszanak. Ezért vannak a fideszes vállalkozások, a pályázatok bizonyos köröknek való elnyerése. A "nyugdíjbefizetés" más névvel való átmásítása. Nehogy számon lehessen kérni, mint a nyugdíjhoz kapcsolódó alapot. / Hol lesznek Orbánék, amikor ezen nyugdíjasok igénye a költségvetés körmére ég ? Oldják majd meg az akkor regnálók !/
Igaza volt a most már teljesen elhallgattatot Tölgyessynek : "Orbán nagyon rossz politikát folytat, de azt nagyon jól !"
A cél szentesíti az eszközöket, amihez amennel asszisztál a tömjén zsoltika.
Moric 2012.07.31. 19:29
MSZP! Tessék az Alkotmánybírósághoz fordulni. Ne a civilekre várjanak.
kockazat1 2012.07.31. 16:48
Választás előtt mondta a Fidesz
:-A jelenlegi nyugdíjrendszer legalább 30 évig fenntartható, nem gondolkodunk új modellben. Választás
előtt mondta a Fidesz
- Minden körülmények között megőrizzük a nyugdíjak értékét,
- El a kezekkel a magányugdíj pénztáraktól.
-14 havi nyugdíj.
-Az adócsökkentés kormánya leszünk.
-Megszorítás nincs, nem is lesz.
-Megszorítás csak az előző kormány gyengesége.
- Egyszeri, nagy arányú adócsökkentés.
- Söralátéten el fog férni az adóbevallás.
- Nem engedjük, hogy a rezsi elvigye a család jövedelmének 45%-át"
- Felemeljük, megerősítjük a középosztályt!
- 1 millió munkahely.
Aztán 3 szoros bóvliba vágta az országot.
"MI ALÁZATTAL FELKÉSZÜLTÜNK MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁRA A KORMÁNYZÁSRA "
/2010. március 7. lakossági fórum/
- a Jövő elkezdődött!
- Csak a Fidesz!
- az adócsökkentés kormánya leszünk,
- az egykulcsos adó ígéretei:
* a zembereknél több pénz marad,
* a zemberek többet fognak költeni,
* fölpörög a gazdaság,
* több lesz a munkahely,
* mindenki jól jár,

Duma.Duma. - Szöveg. Szöveg. – Nyomor. Nyomor.
szultankam 2012.07.31. 15:14
Hazudott hát és mikor nem?Az élete egy csupa nagy hazugság az egész fidesznek.
marimama 2012.07.31. 15:06


[wizes] [2012.júl.31. 07:58]
"Az, hogy a politikusok mocskos tolvaj, hazug korrupt banda, mindíg tudtuk.
De, hogy az Alkotmány bíróság egy megélhetési, aljas, seggnyaló, gerinctelen, pipogya, csürhe, ezt is megtudtuk."

És azt is megtudtuk, hogy az orbán által kiválasztott "álamfők" is mind "aljas, seggnyaló, gerinctelen, pipogya, csürhe", akár plágium a doktorijuk, akár valódi!
magamvelemeny 2012.07.31. 13:14
[libertador] [2012.júl.31. 13:01]

A cikket alapul véve számomra konkrétabb a kérdés.

Mégpedig az, hogy most jó-e nekünk az egyéni számlás nyugdíjrendszer bevezetése, vagy sem!!!!

Ez az, amit nem tudok a Népszavából, mint kedvenc információ forrásomból, megállapítani.

A mostani cikk azt állítja, hitegette az embereket a kormány a számlás rendszer bevezetésével, amivel számomra azt sugallja, hogy a számlás rendszert be kell vezetni, csak a hazudós hitegető kormány ezt most nem teszi.

Az általam megtalált korábbi Népszava cikkek viszont bírálták az egyéni számlás nyugdíjrendszer bevezetését.

Ebben az esetben, akkor legyen úgy, hogy inkább legyen hazudós a kormány, de térjen észre most és ne vezesse be.

Szóval Ön szerint mi a Népszava álláspontja? Kell-e a számlás rendszert bevezetni vagy sem?

Csak ennyit szeretnék megérteni, minden bonyolítás nélkül..


Eudaimon 2012.07.31. 13:14
sharkmen
Aranyos ember maga. Tolvajlást támogat, csodálkozik, hogy vissza kell fizetni, és meg fog lepődni, de még unokáim nyugdíját is nyögnie kell.

Miért írja a nevét többes számban? Ezt a sok okosságot többen gondolják ki? Tán az egész Fidesz "agytröszt"?