Előző
Következő
új cikk

Belföld

Urnazárási pánik jelei mutatkoznak a Fidesznél

Népszava|2012. aug 01. 05:05
[A+ A-]
Alaptörvény-ellenes az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett terv, miszerint előzetes feliratkozáshoz kötnék a választásokon való részvételt. Miután ugyanis a "magyarosított" regisztrációt választópolgári aktivitással, sőt, határidővel vezetnék be, egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátoznának az általános és egyenlő választójogot. Az újabb jogállamellenes "játszma" a 2014-es választások közeledtével vált sürgetővé a Fidesz számára.
A közhatalom forrása a nép - mondja ki az új, január elsején hatályba lépett alaptörvény. Mindez azt jelenti, hogy a nép választ, így "hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja." Az alaptörvény szerint: "az országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják".

De az alkotmány nemcsak ezzel biztosítja, hogy a közhatalom forrása a nép maradjon, hanem azzal is, hogy kiköti: "Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen." Ezt az alapjogot pedig nem lehet egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátozni, hiszen az alaptörvény a választójog garantálásával kapcsolatban mindössze annyit enged meg: "sarkalatos törvény a választójogot vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti."

Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy a Fidesz terve, miszerint a választási eljárásról szóló új jogszabályban előzetes feliratkozáshoz, azaz előzetes regisztrációhoz kötnék a részvételt, több ponton sérti az új alaptörvényt. Az előzetes bejelentések szerint a Fidesz elnöksége eldöntötte, hogy a voksoláson csak az vehet részt, aki korábban jelezte választási szándékát, a feliratkozás elszalasztása pedig jogvesztéssel jár egy bizonyos a határidő lejártával. Így aki lemarad, az egyáltalán nem szavazhat. Csakhogy az alaptörvény azt is kimondja: "alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható." A Fidesz terveit, illetve az általános és egyenlő választójog korlátozását azonban semmilyen alkotmányos érték védelme, vagy más alapvető jog érvényesülése nem indokolja, nem is indokolhatja.

Így a cél egyértelmű: a mai kormánypárt kiszorítaná a közhatalom gyakorlásából a bizonytalan, gyakran a kormány "munkássága ellen" tiltakozó (protest) szavazókat a 2014-es választásokból, így hatalmon maradhatna. Egyébként a miniszterelnök maga jelentette be az előzetes "feliratkozásról" szőtt terveiket, és leplezte le céljaikat, hiszen Orbán eldöntött tényként jelentette be a feliratkozást, erről pedig szeptemberben dönt a parlament. Úgy fogalmazott: "Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze, és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillatanától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap. Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják 'zargatni' választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni".

A kormányfő szavai elárulták - Kósa Lajos Fidesz-alelnök pedig meg is erősítette -, hogy aki nem jelentkezik be a névjegyzékbe 2014 februárjáig, az nem fogja tudni még a jelölését sem leadni, mivel nem fognak neki ajánlószelvényt postázni. Magyarán úgy kell majd regisztrálni a választáshoz, hogy az állampolgároknak még fogalma sincs az indulókról, jelöltekről, de hozzá sem tudja majd segíteni a neki szimpatikus politikai formációt a jelöltállításhoz.
Orbán elismerte, jóval a választások előtt "tudni fogjuk", hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, részt vesz a szavazáson. Magyarán a kormányzati adatbázisban szerepelni fog minden választani akaró magyar polgár adata, hiszen az előzetes feliratkozásra várhatóan a kormányhivatalokat jelölik majd ki. Így a kabinet vélhetően könnyedén levelezhet majd a választókkal, míg a nem választókra nem kell időt és kampánypénzt "pazarolnia" a kormánypártoknak.

Eközben nyilván alapvető szempont, hogy hány embert tántorít el a regisztráció, hiszen az új önkormányzati rendszerben, pontosabban a megyei és járási kormányhivatali struktúrával az állampolgárok jelentős részének messzebb kell utaznia ügyei intézéséhez, nem lesz majd képes mindenki elmenni feliratkozni.
Mindezt teszi a Fidesz úgy, hogy Magyarországon teljes körű és napra kész a népesség-nyilvántartás - ellentétben sok országgal -, és igazi probléma soha nem merült fel az állam által összeállított választói névjegyzékkel, így az utóbbi 20 évben valóban biztosított volt az általános és egyenlő választójog. A tavaly elfogadott választójogi szabály szerint "az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ezer, az adott egyéni választókerület névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlása szükséges."

Amennyiben azok nem is ajánlhatnak, akik korábban nem regisztráltak, a Fidesz azt is elintézheti, hogy egy-egy körzetben legfeljebb 3 induló legyen, hiszen a feliratkozók jelentős része biztos pártválasztó, így az új, kis pártoknak esélye sem marad.

Bojkott a megoldás?

Az MSZP szerint a Fidesz "narancssárga cédulás választásokat" akar a feliratkozás bevezetésével, amivel a demokratikus jogaik gyakorlásától akarják távol tartani az embereket. Török Zsolt szóvivő úgy fogalmazott, a fideszes politikusok a rossz kormányzásuk miatt félnek a választóktól, hiszen ígéreteik vagy nem valósultak meg, vagy éppen azok ellenkezője következett be.

Ha az ellenzéki pártokat rá lehetne bírni arra, hogy legalábbis bojkottal fenyegetőzzenek, hogy nem vesznek részt a 2014-es választásokon, amelyek elé ennyi akadályt gördítenek, akkor talán elállna a Fidesz a regisztráció bevezetésének minden korábbinál antidemokratikusabb intézkedésétől - fogalmazott az ATV-ben Debreczeni József.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a regisztráció egy jelentősen antidemokratikus lépés, hiszen visszatekintve az utóbbi 20 év szabad és demokratikus választásaira kijelenthető: a választásokat mindig azok döntötték el, akik az utolsó pillanatban határoztak valaki mellett, tehát a bizonytalanok tábora nem csak mai méreteiből fakadóan jelentős.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (51)

A hozzászóláshoz .

jimipapa 2012.08.03. 19:00
[jobbb] [2012.aug.01. 14:44]
Úgy látom pánik az mszp részéről tapasztalható.Így nehéz lesz nekik szavazatot vásárolni."""""""""""""""""

Sutyerák ne sz@rj be nektek is Csak akkora surmó vagy nem veszed észre !
exley 2012.08.03. 12:33
Felcsinálni felcsinálták volna, de ezt most jól elkúrták.

A hét, amikor a TEMPO Párt kiosztja Demjánt és a kis-nagykirályokat

Kedves Demjánok, Pintérek, Orbánok, Gyurcsányok és egyéb oligarchák (tolvajok)!
Hivatalosan is közzétették új első helyezésünket a világon. Létszám és területarányosan már nem csak Nobel-díj és az olimpiai érmek tekintetében vagyunk az elsők, hanem offshore számlákra kiutalt pénzek tekintetében is. Nem hülye a magyar! Sajnos ez a középparasztokra (középosztály) nem vonatkozik. Nekik nincs offshore számlájuk. Az elmúlt 22 évben friss sajtóinformációk szerint 250 milliárd dollárt helyeztek el kis és nagy királyaink offshore számlákon. Ezzel a világon az 5. helyezést értük el, Kína lett az első, igaz ők közel 200-szor annyian vannak mint mi, de csak 5-ször annyit loptak. Ez azt jelenti, hogy Demján elvtársék 40-szer hatékonyabbak, mint egy átlag Kínai oligarcha.

Nézzük csak, honnan van ez a temérdek pénz. Úgy fele az államadóssággal megegyező összeg, tehát ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy vagy a felvett hiteleket lopták el, vagy a törlesztőrészletre valót, amit a néptől szedtek be ilyen-olyan adók formájában. A másik fele az elkótyavetyélt nemzeti vagyonból származó bevétel lehetett, ami azt jelenti, hogy mégse kótyavetyélték el a nemzeti vagyont, csak pusztán ellopták a kapott ellenértékét. Ezért küzdöttek pártállásra tekintet nélkül oly hevesen az elszámoltatási kormánybiztosok: Keller, Papcsák, Budai; no nem a korrupció ellen, hanem a TEMPO Párt aktivistái ellen - a TEMPO Part 2011.szeptember 30.-án módosította az alapszabályát, és hivatalosan is zászlajára tűzte a korrupció elleni küzdelmet -, akik offenzívát indítottak a kommunista állampárt utódpártjai és pénzügyi oligarchás holdudvarai illetve önkényuralmi végrehajtórendszereik - rendőrség, bíróság, ügyészség, felszámoló- és végrehajtómaffia, kormány és az állami hivatalok - ellen.

A valódi rendszerváltást illetve az igazi saját lényegében megváltoztathatatlan történelmi berendezkedés visszaállítását akadályozzák a kommunista népbíróságok korrupt disznó pribék bírái. Történetesen most a PKKB egyik büntetőbírája dr. Kajtor Gergely vív közelharcot a Be.-ben és a Btk.-ba foglaltakkal. Azt hiszi a hülyéje, hogy nem lóg ki a ló lába, amikor a korrupciót feltáró TEMPO Párt Elnökével és Titkárával szemben elmeszakértői vizsgálatot rendelt el, igaz ezt utasításba kaphatta főnökeitől - mint a másik "független" magyar bíró, dr. Ravasz László a Csongrád Megyei Bíróságon - 2012.04.05.-én tartott tárgyaláson, amikor a tárgyalást megszakítva elhagyta a tárgyalótermet, hogy kazettát hozzon az MK-25-ös magnójába.

Koncepció, koncepció, koncepció...
(Sztálin-Dimitrov, hazai viszonylatban Tóth Ilonka)

Kedves közép osztály, kedves magyarok! A problémák most már megoldódnak, a szellem kijött a palackból, a POLIPÁBRA (http://tempohirek.com/news.php?readmore=505) alapján visszakövetelhetitek már akár nélkülünk is mind a 250 milliárdot, mind a hazátokat is. De itt vagyunk és
exley 2012.08.02. 14:55
:)
SZUKARNO 2012.08.02. 12:24
Kezd összeállni a forgatókönyv: 2013.február: regisztráció,a FIDESZ világos képet kap a leendő választás eredményéről. 2013 március:Simor megy,az MNB új elnöke a devizatartalékból 10-15 Md. euróval "megsegíti" az Orbán kormányt.Orbán meghirdeti A" Nemzeti Felemelkedés Programját":nyugdíjemelés,a szociális támogatások növelése,adócsökkentés, a kultúra, az egészségügy,az oktatás, a tudomány fokozott támogatása, az önkormányzatok eladósozottságának felszámolása,stb, stb...Bejelentik az előrehozott országgyűlési választásokat 2013 júliusára (még dolgoznak azon,hogy melyik vasárnap legyen a nagy nap).2013 május:ország- csőd.Orbán bejelenti,hogy a demokrácia lehetőségei kimerültek,ezért indul az "új gazdasági és politikai rendszer"(melyet ő már 2012 juliusában jelzett,s melyet-kérésére-részletesen elmagyarázott Lendvai Ildikónak a Parlamentben, de a szocik nem értenek a szóból) 2013.julius: a FIDESZ és a Jobbik parlamenti többséghez jut. 2013 augusztus:megalakul FIDESZ-Jobbik kormány, a Nemzeti Felemelkedés Kormánya.Az EU, az IMFés az EKB ellenséges magatartása miatt át kell alakítani a korábban meghirdetett programot: a 12.havi nyugdíj kifizetését átmeneti jelleggel felfüggesztik,az adóbevételeket növelni kell (de marad az egykulcsos adó),fokozott takarékosságra van szükség az egészségügyben,az oktatásban a kultúrában,az innováció terén.A pártoknak a nehéz helyzet miatt az önkéntesség erényének gyakorlásával kell beérniük.
Ezt akarjuk? Orbán az elmúlt két évben mindennek az alapját megteremtette.Az ellenzék a siránkozáson túl tett valamit? Orbánéknak kell tartani egy elszámolástól? A törvénytelenül hozott törvényeken alapuló jogfosztások hogyan lesznek jóvá téve? Mi lesz a rablott vagyonnal? Miért menjen szavazni MAGYAR JÁNOS, ha sérelmeit senki sem fogja (az igéret szintjén sem) orvosolni? Úgy viselkedik Orbán,mintha Horthy lenne,mi meg úgy mint Horthy idejében a kiszolgáltatott ,megalázott deportáltak! Miért? Miért félünk ennyire,s nekik, akik mind esküszegők,( mert azt az Alkotmányt,amire felesküdtek, lábbal tiporták szét) miért nyugodt az éjszakájuk?Nem kellene ezt tűrnünk! Kell egy ember aki nem bújik egy párt mögé,de ki tud állni az emberek elé-Orbánnal szemben-és kész a tetemrehívásra. HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
Trebitschkk 2012.08.02. 11:58
Nem baj ! meg kell mutatnunk, hogy bármely manipuláció ellenére, el tudjuk zavarni ezt a hazaáruló csürhét !
kockazat1 2012.08.01. 18:54
Adatrablók!
steve2 2012.08.01. 17:48
Ez az ország Európa és a magyarság szégyene lesz. Dagesztán és Türkmenisztán tájékán van még tán keresni valónk, némi észak-koreai és szomáliai beütéssel. Hiába, félázsiai szemetek vagyunk Orbán szerint. Azaz vezérünk úgy gondolja, ott a helyünk
marimama 2012.08.01. 16:53

[t.olvaso] [2012.aug.01. 15:46]
"...Kérdezném, akkor, hogy anno a kékcédulás választásokkor milyen pánik mutatkozott ????????????"

Jó a példa, valószínűleg ugyanilyen.

„Olyan rettenetes szerencsétlenség-e a magyar demokrácia számára, ha néhány ezer ilyen parasztlevente nem fog szavazni ezen a választáson?” (Kádár János)

1947. augusztus 31-én tartották Magyarországon a hírhedt „kékcédulás választásokat”, ahol a Magyar Kommunista Párt – Rajk László belügyminiszter hathatós segítségével – számos csalást követett el, a győzelem megszerzése érdekében. Minden erőfeszítés dacára a kommunisták csak a szavazatok 22%-át kapták, ám ebben a politikai légkörben már nem a választók akarata döntött az ország sorsáról."

Olyan rettenetes szerencsétlenség-e a magyar demokráciára, ha néhány millió "kocsmai láncszavazó" (Kövér)kiesik a szavazásról?


bandi34 2012.08.01. 16:23
Mit gondolnak, felismerhetőek-e Orbán Viktor miniszterelnök úrnál
Jerrold Post professzor ismérvei:
A professzor szerint a mindenkori diktátorok, terrorista vezérek, maffiafőnökök pszichéje négy alapvető közös elemet mutat. Az első elem a messianisztikus küldetéstudat, amely az átlagemberéhez képest hatványozott énközpontúságot takar. A második szimptóma a paranoia egy fajtája – a diktátortípus az őt ért legkisebb kudarcért is másokat okol, és folyton ellenséget keres vagy épít. A harmadik alapvonás a normális emberéhez képest beszűkült lelkiismeret és az ennek hiányából származó gátlástalanság. A negyedik elem a legszűkebb környezet tagjainak a lelki terror alatt tartása, az uralom megszerzésének és birtoklásának különleges képessége, az ellenvélemények megtorlása.
Sajnos én úgy vélem, hogy a válaszuk: igen.

Ezekhez a tulajdonságokhoz nem állnak távol a választási manipulációi.
kefe26 2012.08.01. 16:21
Nem tudom igaz-e? Hatalmon lévő párt egykor volt tetemes anyagi támogatója mondta: a járásoknál kell majd bejelentkezni, mert a járási hivatalok hatókörébe tartozik majd a választás lebonyolítása. Ez viszont azt jelenti, aki 30 kilométeres körzetben nem tud mozdulni, az bizony lemarad és nem lesz választható és választó! Mint a Horthy korszakban, ahol a nyílt választás a járási székhelyen a Főszolgabirói Hivatal által kiírt téren, vagy helyiségeben volt, ahova a járáshoz btartozó községekből lovaskocsikkal mentek az emberek, mert sok helyen nem volt vonat, de busz vasárnap egyáltalán nem közlekedett. Kik mentek el? Akiket le- és megfizetett a nagyméltóságos képviselő úr! Eldöntetett?!
juditida 2012.08.01. 16:15
A külhonban élő magukat magyarnak valló emberek, nem azért kérték a kettős állampolgárságot, mert annyira imádják ov.-t, hanem mert így könnyebben jutnak az EU-ban munkához!
t.olvaso 2012.08.01. 15:46
[hohoohooo]

Nem felejtettem ki de terjedelmi okok késztettek a rövidítésre. Kérdezném, akkor, hogy anno a kékcédulás választásokkor milyen pánik mutatkozott ????????????,
banya 2012.08.01. 15:39
Orbánt az urnába!
kockazat1 2012.08.01. 15:20
Megismétlem
"Félázsiai lesz a választási rendszerünk" íráshoz adott véleményemet.
kockazat1] [2012.júl.27. 20:04]
Bojkotálni kell a választást.
Nem kell elmenni szavazni!
Alig 1 milliós a falkatábor!
További 7 millióan ellene vannak, vagy közömbösek, bizonytalanok
A bojkott alatt fel kell állítani az új kormányt.
7 millió szavazóképes polgár támogatása ehhez elég.
A RÉSZLETEK KIDOLGOZANDÓK!
Bali30 2012.08.01. 14:57
jobb.. 1 demokratikus okot mondj azon kivül hogy így a fidesz a saját fanatikus marhátit el tudja terelni választani, hogy miért kell a regisztráció, amikor külföldön ccsak olyan országokban van ilyen ahol nincs lakcimjegyzék stb.. Nálunk van és jol müködik... Csak azért mert a nagyvezír megálmodta hogy ez most igy jó merr nekünk jó..Ha meg nem jó akkor megszavazzuk? Ez aztán a demokrata...
jobbb 2012.08.01. 14:44
Úgy látom pánik az mszp részéről tapasztalható.Így nehéz lesz nekik szavazatot vásárolni.

A regisztrációra mindenkinek bőségesen lesz ideje,aki veszi a fáradtságot.Aki meg nem az úgy járt.
A két forduló úgyis egyre csökkent.Nem jelent plusz időt a regisztráció.
marimama 2012.08.01. 13:41
egyáltalán nem fogja zavarni a bojkott, akkor az is elég lesz a győzelméhez, ha csak a békamenet részvevői mennek el szavazni.

Most kell felkötni azt a nemzeti gatyát, mindenkinek regisztráltatnia kell, és elzavarni a !
lexike 2012.08.01. 13:34
Mindenki regisztráljon és menjen szavazni, ha ez a szemét társaság és a nagyvezér úgy dönt!!?? Bukjon meg szégyenszemre a saját szennyében.
umbuldaminden 2012.08.01. 13:31
Ha nem megyünk szavazni, a 100 ezres seggnyalóval győz a fideSSSSSSSSSSSSSSSSS.
emkekacs 2012.08.01. 13:19
(antal91) félázsiai soha nem tanul ujra fogják választani,és koaliciotköt a jobbikkal már készülödnek kifogják üriteni a 93ezer nk területet,ostobanép megérdemli,KERTÉSZ ÁKOSNAK IGAZA VOLT,mond meg az igazságot és bőr nem merad rajtad.hol vannak a kirugott birák vissza dobott rokkantak rendvédelmisek stb csak a kuss van de az nagy,GYURCSÁNY VAGY BAJNAI TETTE VOLNA MÁR LE ÉGET VOLNA A VÁROS.