Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kioktató

Népszava|2012. aug 02. 06:00
[A+ A-]
Népünk egyik nagy tanítómestere ismét oktatott. Demokráciára, természetesen. S bár Navracsics Tibor egy ellenzéki képviselőnek a nemzeti konzultációról feltett konkrét kérdéseire adott általános és kioktató választ, szavai azért sokatmondóak. A kulcsmondat az lehet, miszerint "a választópolgárok azért küldtek bennünket az Országgyűlésbe, hogy az emberek érdekeit képviseljük". Vitatkozni aligha lehet e kijelentéssel. Ám az már meggondolandó, hogy vajon a zemberek érdeke-e, ha futószalagon gyártanak törvényeket, sőt az alkotmányt is megváltoztatják. Természetesen mindent úgy, hogy az népünk szeretett vezére és pártja érdekeit szolgálja.

Most az egyszer tegyük fel, hogy azok a választópolgárok, akik kétharmados parlamenti többséget teremtettek a mai hatalomnak, mindennel elégedettek. És úgy vélik, hogy valóban az ő érdekeiket képviselik. Például az alaptörvénynek azzal a paragrafusával is, mely szerint "minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy... választó és választható legyen". Idáig eljutva mintha némi ellentmondás lenne felfedezhető Navracsics kioktatása és az alaptörvény, valamint Orbán Viktor azon terve között, hogy a választási részvételt előzetes regisztrációhoz kössék.

Az is elég nagy baj, hogy a zemberek érdekeinek képviselői úgy gondolják, egy alacsonyabb szintű jogszabállyal - vagyis a választási eljárási törvény megváltoztatásával - korlátozhatják az alaptörvény biztosította jogokat. De az már egészen égbekiáltó, hogy a miniszterelnök-helyettes kioktat a demokráciából, amelyet saját pártja igyekszik korlátozni, szűkíteni. Hiszen nemzeti konzultáció - sok-sok millióért - az jöhet, mert ott azt lehet kérdezni a (félrevezetett) emberektől, amit mi akarunk. És a válaszokat is úgy használhatjuk, ahogy tetszik. A parlamenti választás viszont veszélyes dolog. Ott nincs kérdés, csak vélemény-nyilvánítás. Az eredménye pedig kétséges lehet. Azon tehát csak az vehessen részt, aki teljesíti hozzá az általunk szabott feltételeket.

Így működik az a demokrácia, amelyről Navracsics Tibor azt állítja, hogy egyre erősebb lábakon áll. Miközben csak a kétharmad uralma erősödik. Ilyen helyzetben azonban legalább nem kellene kérkedni a demokráciával.

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

PipoSzava 2012.08.03. 17:40
Ezek a "gyökerek" csak azt felejtik el, hogy bármekkora d 100% alatti többség nem jogosít fel senkit, arra hogy a nem rá szavazók küldötjeit, a más pártok képviselőit figyelmen kívül hagyják.
Pláne nem az alig több mint 52%-kal nyertek.
Kik ezek, honnan, miyen családokból jönnek?
Hogy van képe ezeknek, a zsivány, "narancsos" pártitkár-, vöröskatona-ivadékoknak, hogy mindenkit figyelmen kívül hagyjanak?
Az látszik, hogy 1998-2002 regnálásuk "jutalmát", bukásukat elfelejtették.
Nem baj, majd emlékeztetjük őket.
Közelgő bukásuk még gyalázatosabb lesz.
Netye 2012.08.03. 03:31
nofrete! Remélem hamarosan felébrednek!
tovaris 2012.08.02. 18:44
[nofrete] [2012.aug.02. 16:10]

Annak a négy millió létminimum alattinak tényleg qrwa jó dolga van.
nofrete 2012.08.02. 16:10
Elég a süket dumából. Már jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak. Ideje lenne az embereknek felébredni!
bakegya 2012.08.02. 07:29
Mellyik nem az?
A már a színrelépésükkor is a "hiányra"játszottak.-k-b ezen célból próbálnak a diploma mellé némi filozófiát,logikát,jó ha etikát meg néhol retorikát is tanítani.Ez a pali még figyelt is tanult is valamit,de minek-kinek!
Konkrétan ezeknek a fiúknak külön erőszakszervezetben jó kiképzőjük volt,van.Belügyesen mindíg időben kotorásztak a betegágyak alatt és most csak a "jogos jussukat"kérik számon rajtunk,minden ideológia nélkül.
Az időzítés itt a lényeg már csak.Európa döglődik,Amerika vajúdik és mint megtudtuk bennünk "riválist" lát,pedig csak egy kis NÁTÓ-kóddal vagyunk csak hozzácsapódva.
Ennek aszövegnek és csaknem minden nagy és kisbeszédük kapcsán már csak azon gondolkodhatunk-míg lehet-kínába,vagy a holdra kérjünk menekültstátust,mert már csak dedalonnal lehet bírni.
tovaris 2012.08.02. 07:19
Burzsoá hókuszpókusz - parlamenti kreténizmus.