Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Nemzeti zseblexikon 3.

Népszava|2012. aug 02. 06:10
[A+ A-]
Abortusz: olyan, vészhelyzetekben alkalmazott megoldás, melynek jogi kereteiről rendszerint férfiak döntenek, miközben a dolgok lényege mindig a nők testében és lelkében zajlik.

Életkorok: hajlamosak vagyunk kettévágni a világot, gyerekekre és felnőttekre, elfelejtkezve arról, hogy serdülőkor is, ifjúkor is van a világon. Bosszúból ők meg kettévágják a világot fiatalokra és öregekre, nem akarván tudni középkorosztályról.

Holokausztipar:
alantas kifejezés. Megértéséhez a Trianon-ipar és az 1956-ipar fogalmainak ízlelgetése szükséges. Az emberiség, úgy tűnik, hajlandó néhány személyt eltartani a történelem kutatása céljából. Ha közülük valaki kutatási területként a holokausztot választja, ez az antiszemitákban frusztrációt kelt és gyalázkodást vált ki.

Ígéret: Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Először ígérgetnek, aztán betartanak.

Kettős mérce: saját magunknál természetes, mindenki másnál elfogadhatatlan hajlam arra, hogy az "én" vagy "mi" jobbnak látsszon, mint a "te" vagy "ti". Azt sem szeretjük, ha kettős mércénket mások kettős mércével mérik.

Nyugdíj: Öregségi biztosítás. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében nyugdíjba küldik azokat, akik ezt nem szeretnék, és nem engedik nyugdíjasnak lenni azokat, akik ezt szeretnék.

Oktatáspolitika:
baloldali-liberális kormányzás esetén diákpárti és tanárellenes, jobboldali kormányzás esetén tekintélyelvű és diákellenes politikai gyakorlat, mely abból a feltevésből indul ki, hogy az iskolák életébe rendszeresen, kívülről be kell avatkozni, lehetőleg a tanárok, a szülők és a diákok megkérdezése nélkül.

Pekár:
politikus, aki korának legnagyobb íróit és költőit nemzetietlenségben, kozmopolitizmusban és felületességben marasztalta el. Ezek a költők és írók később bekerültek az iskolai tananyagba, Pekár Gyula pedig feledésbe merült. Minden kornak megvannak a maga Pekár Gyulái. Gyakorta ugyanazokat a szavakat használják száz év különbséggel.

Simicska: a kapcsolati tőkén alapuló leleményesség mértékegysége az 1 simicska. Az ún. "szocialista összeköttetés" 0,1 simicska, az országos átlag 0,001 simicska.

Szili: politikus-típus, aki úgy dönt, hogy a népszerűség, tekintély és köztisztelet helyett a politikai magányosságot választja. Lásd még: Pozsgay, Szűrös. A típus fejlődésének végállomása a szónok mögötti dobogó.

Szimmetria: a magyarországi jobboldal azon hajlama, hogy akkor és csak akkor bíráljon fasizmust és nácizmust, ha ugyanakkor, lehetőleg ugyanabban a mondatban a sztálinizmust vagy szocializmust is bírálhatja. Az ilyesfajta szimmetria-elv számára elképzelhetetlen, hogy hétfőn, csak úgy, antifasiszták legyünk, mert ma történetesen ez aktuális, miközben, mondjuk, csütörtökön antisztálinisták leszünk, mert akkor épp az lesz aktuális.

Szlovák: 1. szomszédnép. Létezésének transzcendens létjogosultságát a cseh sör adaptálásának képessége adja. 2. a szlovákok és magyarok Londonból, Washingtonból vagy Párizsból nézve ikertestvéreknek látszanak. Pozsonyból vagy Budapestről nézve kizárólag a különbségek tűnnek szembe.

Udvariasság: az a különös kenőanyag, amely gördülékenyebbé, olajozottabbá s főleg szebbé teszi hétköznapi életünk gépezetét. Jelenléte az életkorral egyenesen arányos. 30 év alatt csak nyomokban fordul elő.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (8)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.02. 17:06
[Trebitschkk] [2012.aug.02. 15:51]

Tudom, az értelmesebbeknek írod a véleményedet, nem ezeknek a kretén, húgyagyú szélsőjobbosoknak. Ők már megírták saját történelem-verziójukat és fújják pusztulásig....
tovaris 2012.08.02. 17:05
[amasiksemhulye] [2012.aug.02. 11:36]

Egy történelemtanárnak az fáj a legjobban, ha olyan hülyeségeket hall, amit itt elő tetszett adni.
Trebitschkk 2012.08.02. 15:51
[de bizony hülye] Trianont, sajnos magunknak köszönhetjük. Ha fölfogtuk volna, hogy Magyarország lakosságának 51 % - át kitévő nemzetiség ugyanolyan állampolgári joggal bír, mint azok a szerencsések, akik magyar anyanyelvűeknek születtek, akkor nem kívánkoztak volna el hazánkból a horvátok, szerbek, románok, szlovákok, ruténok és szászok. Valahol talán mi is hibáztunk. Persze, nincs egyszerűbb, mint a győztes hatalmakra fogni Magyarország szétdarabolását, de a történelemben kicsit is járatos ember is tudja, hogy Magyarország szétszaggatása már jóval a háború lezárása előtt eldöntetett. Az már más kérdés, hogy a történelemtől megkaptuk azt a lehetőséget, hogy ha nem is teljesen, de részben korrigálhattuk volna a valóban igazságtalan és elfogadhatatlan trianoni diktátumot. Nem éltünk vele, ismét rossz oldalra álltunk. A párizsi békét megmásítani sem gazdasági sem katonai hatalmunk nincs. Egy esélyünk van, Európába integrálódni, magunkévá téve az európai normákat. Ha ismét képtelenek leszünk erre, Arra itéltetünk, hogy történelmünk összes tragédiáját újbol átéljük. És ha ez így alakul, elsősorban az ilyen, ostoba szűk látókörű "szellemóriásoknak" köszönhetjük.
konc01 2012.08.02. 14:17
Bizony nagyon időszerű már egy politikai értelmező kéziszótár!
amasiksemhulye 2012.08.02. 11:36
Gondoltam az első mondatnál, hogy pedagógus írta. Nagyon ráér, hát igy nyáridőben mégis csinálni kell valamit, valami unaloműzőt. Ennél nem több. Kár Trianonipart emlegetnie. Az Magyarországnak 5millió emberébe és 220ezer km2 be került. Ez az igazi holokauszt. De nevezhetjük speciális exodusnak is. Itt nem a népet zavarták el, hanem ellopták területtel együtt. Lehet, hogy egy történelemtanárnak ez nem fáj, de akkor békén kell hagyni azokat a nem történelemtanár milliókat akik siratják.
bakegya 2012.08.02. 09:13
Az " újólag tömött bukszák"névsorát is frisíteni sziveskedjék,határon túl,de a tengeren túl is.
leberk 2012.08.02. 08:57
A kölkeket is a rokonság hozta össze!
tovaris 2012.08.02. 07:20
Nemzeti zsebhoki.