Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ön kibírná fogfájással fél évig?

Népszava|2012. aug 02. 05:25
[A+ A-]
El tudja képzelni, hogy fél éven át akut fogfájással éljen? Hogy csaknem egy hónapot kelljen várnia arra, hogy egy szakorvos egyáltalán megnézze és gyógyszert írjon fel a fájós fogára, és több mint 21 hetet arra, hogy kezeljék is? Mit érezne, ha mindez a fájdalomtól szenvedő gyermekével történik? Ami már-már elképzelhetetlennek hangzik, az a fogyatékkal élő gyermekek és szüleik mindennapi valósága Magyarországon, hiszen az egészségügyi ellátáshoz jutás számukra, úgy tűnik, igazi tortúra.
Te kibírnád fél évig - ezzel a kétségbeesett kérdéssel fordult a nyilvánossághoz egy édesanya, akinek 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos kislányát akut fogfájással sehol sem látták az állami egészségügyben. Az kislány önellátásra képtelen, kommunikációja minimális, ám a nyár közepén többször is jelezte a róla éjjel-nappal gondoskodó édesanyjának: fáj a foga.

Az asszony azonnal a területi gyermekfogászati rendelőbe vitte a gyermeket, ahol kiderült, a kislány fogai sürgős ellátásra szorulnak. Csakhogy a gyermek fogyatékossága nem engedi az ébrenlétben való általános kezelést, speciális ellátásra van szüksége. Az állami egészségügyi intézményekben altatásos foghúzásra több, ám ilyen speciális körülmények között zajló fogmegőrző kezelésre országszerte elvileg csak 3 helyen van lehetőség a fogyatékkal élő kiskorúak esetében. Azért csak elvileg, mert ahová a körzeti fogorvos a beutalót adta, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinikájára, ott elutasították az édesanyát azzal, hogy ugyan tavalyig a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával közösen valóban végeztek altatásos fogászati ellátást, de ezt múlt novemberben "megtiltották", így ebben az intézményben már több mint fél éve nem látják el a fogyatékos gyermekeket.

Magyarán a körzeti fogorvos 8 hónappal az intézményi változás után is rossz helyre küldte a kislányt, akit a Semmelweis Egyetemről a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjébe irányítottak. Csakhogy ott a gyermekkórház egy dolgozója telefonon azt közölte az édesanyával: az egész országban ők látják el a hasonló beteg gyermekeket, így műtéti időpont leghamarabb 2012 decemberére van - szeptember közepéig "a szabadságolások miatt" egyáltalán nem is végeznek operációkat -, a kislányt pedig fel sem veszik a várólistára addig, amíg nem fogadták a gyermeket. Csakhogy rendelésre augusztus 24-ére, azaz egy hónappal későbbre kaptak időpontot, mondván, majd ekkor megnézik a fájó fogú gyereket, antibiotikumot írnak fel neki, hogy a gyulladást csökkentsék, és végül felveszik a listára is.

Az édesanya képtelen volt belenyugodni, hogy a kislánya hetekig szenvedjen, ezért kutakodásba kezdett a kezelési lehetőségek után. Az országban még egy helyen, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikáján végeznek fiatalkorú fogyatékkal élőknél fogmegőrző beavatkozást, ám ott azt mondták: csak a Csongrád megyében lakókat láthatják el, és jelenleg amúgy is átépítés alatt van a műtő. Magánfogászati ellátásra nem telik a családnak, mivel a fogyatékkal élő gyermek 24 órás gondoskodásra szorul, így az édesanyja otthon maradt vele és a havi 30 ezer forintos ápolási díj minden "bevétele". Lapunknak azt is elmondta: a fogyatékossággal élő családokban általában csak az egyik szülő keres, így esélyük sincs a magán-, vagy akár külföldi egészségügyi ellátás igénybe vételére, ennek ellenére felkeresett magánkórházakat is, így végül megtudta, a gyermek 3 rossz fogának altatásban történő kezelése mintegy 300-350 ezer forintba kerülne.
Az édesanya betegjogi képviselőhöz fordult, akinek közbenjárására a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjében augusztus 24. helyett egyetlen nap alatt kaptak időpontot, és a kislány felkerült a várólistára is.

Csakhogy még így is fél évet, pontosan 21 hetet kell várniuk arra, hogy a kislány a szükséges ellátáshoz jusson. Épp ezért az asszony az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH) és minden más, illetékesnek vélt szervhez, valamint Szabó Máté általános ombudsmanhoz is eljutatta panaszát, tapasztalatait, segítséget remélve nem csak saját gyermekének, hanem országszerte több tízezer sorstársának is. "Amit tehetek, hogy együtt sírok a gyermekemmel, és segítséget kérek Önöktől és mindenkitől aki csak él, a probléma felvetésében, bemutatásában, és amennyiben lehet, megoldásában" - írta a nyilvánossághoz intézett segélykiáltásban. Elhatározta, további lépéseket tesz gyermeke, sőt, a fogyatékossággal élő gyermekek ezrei, a fogyatékos emberek tízezreinek érdekében, ez ugyanis - mint lapunknak kiemelte - egyáltalán nem csak az ő egyedi ügyük.

Az ügyben megkerestük az állami egészségügyi ellátás igazgatási kérdéseiben felelős Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), valamint az OTH-t, ám egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Sokszoros sérülés


Alig egy hónappal azelőtt, hogy megszüntették a fogyatékos kiskorúak fogászati ellátását a Semmelweis Egyetem ominózus klinikáján, nyilvánosságra került az állampolgári jogok biztosának (ma alapvető jogok biztosa) jelentése, melyben az autizmussal és más fogyatékossággal élő betegek ellátásának helyzetét vizsgálta. Szabó Máté megállapította: hiába a kiemelt finanszírozás, a fogyatékossággal élők fogászati és más egészségügyi ellátása jelenleg nem megoldott. "A fennálló jogi helyzet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, valamint az érintettek egészséghez, ezen belül az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jogával összefüggő visszásságot okoz. (...) A tényleges hozzáférés akadályozottsága okán a fogyatékossággal élő gyermekek esetében pedig megállapítható a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való alapvető jogának sérelme" - írta az ombudsman.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

Netye 2012.08.03. 18:29
Mit lehet várni a fidiótáktól?
Bubu1 2012.08.02. 13:52
Gyomorforgató, ami a fogászati ellátást illeti. Érintett vagyok az ügyben. Pár évvel ezelőtt a gyermekeim fogait a Tűzoltó utcai klinikán tették rendbe altatásban. Mára már tudjuk, hogy tavaly év végén megszüntették ezt a fajta ellátást. Felháborító, hogy azt amire szükség van, egy toll vonással elvágja valaki. Ráadásul szuper orvosok és nővérek dolgoztak itt, akik teljesen ember számba vették a fogyatékos gyerekeket. Saját tapasztalat, hogy a maximumot nyújtották. Nem voltak fenntartások, és viszolygások. Hiszen érző kis emberkékről beszélünk. Nagyon remélem, hogy ennek az ügynek lesz folytatása, és lesz felelőse. Ilyen embertelenül nem lehet bánni a fogyatékos gyermekekkel, bármennyire is nem lesznek adófizető polgárok, hiszen a szüleik azok. Arról már nem is beszélve, hogy már mindent elvettek a fogyatékos gyermeket nevelő szülőktől. Mindig büszke voltam arra, hogy magyar vagyok, de ezen el kell gondolkoznom. Amilyen falakba ütközünk, szégyenlenem kellene.
artur 2012.08.02. 13:52
A sikerágazat jól látható a fenti cikkben. A rá való pénz elsíbolásának tisztára mosása pedig a hozzászólás rovatban. :( Szomorú hogy ezt pont azok teszik, akik esküt tettek hogy a hazájukat népüket szolgálják.
A kérdés csak az, hogy jelen esetben mi lesz a gyerekek ellátásával?
gubaba 2012.08.02. 13:39
[Dimitru1] [2012.aug.02. 12:34]
Majd el felejtettem, a FOGÁSZAT megyarország SIKERÁGAZATA! ! !

Mi másért utalt volna ki Orbán a magánfogorvosának 1 milliárdnyi EU-s pénzt, csessze meg!
Recsanoka 2012.08.02. 12:59
Kénytelen lennék kibírni, mert az "állami" rendszerben nem jutnék orvos elébe, pénzem
pedig nem lenne a privátra! Azt még hozzáteszem, hogy az állami eü-ben sem a befizetett
járulékom figyelembevételével állapítják meg az árakat. Az sem olcsó mulatság ekkora bérek
és nyögdíjak mellett.
Dimitru1 2012.08.02. 12:34
Majd el felejtettem, a FOGÁSZAT megyarország SIKERÁGAZATA! ! !

-És ez nem vicc!
Dimitru1 2012.08.02. 12:32
Ha van elég pénze, mehet maszekhoz a "sóher komenyista gaznemFIDESZistája!
HajrámagyarokHAJRÁFRADI!!!
nagymami 2012.08.02. 10:39
Hasonló helyzetben lévő szülőként felkeltette érdeklődésemet a fél éve szenvedő fogyatékkal élő gyermek, és az Édesanyja borzasztó helyzete. Vettem a fáradtságot, több telefonhívással megtudtam, hogy társadalombiztosításra a SOTE Konzerváló Fogászati Klinika Gyermekfogászatán végeznek fogyatékkal élő gyermekek számára fogmegtartó fogászati kezelést, de altatásban nem.
A SOTE Fogpótlási Klinikáján fogyatékkal élők számára TAJ-kártyára fogpótlást vállalnak fogyatékkal élők számára. Altatásban nem.
Az én 50 év feletti ürük gyermekem, mivel nem érte el az önálló életvitel szintjét 1981 óta intézményben él. Gyermek korában, a rendszerváltás előtt amikor szükség volt rá elvégezték a fogászaton az ingyenes fogmegtartó kezelést. A rendszerváltás után ugyanúgy, mint a még épek számára csak a foghúzás ingyenes.
Nem minősítem a helyzetet!!!!

artur 2012.08.02. 10:23
Ez az ügy középkori (vagy még rosszabb!) hozzáállást mutat az egészségügyi vezetőség részéről!
Megérne egy komoly vizsgálatot, hogy ez az ellátatlanság kinek a tévedése, vagy rosszabb esetben kinek az utasítása!
Bármelyik is a kettő közül, embertelenségnek nevezném! Érdemes lenne összefogni a hasonló problémákkal küzdő szülőknek, és minden áron elérni a megfelelő ellátást!
Már eleve az felháborító, hogy nincs minden kórházban ilyen kezelésre lehetőség, hiszen a fogyatékos betegek szállítása sok esetben anyagi és fizikai értelemben is nehézségekbe ütközik.
Pont azokon ütöttek még egyet az egészségügyi vezetők, akiket egyébként is nagyon nehéz kereszttel áldott meg a sors!
justitio65 2012.08.02. 09:15
Hol vannak ilyenkor azok az aljas orvosok,akik az egészségügyi reformok ellen bujtogatták ostoba és kiszolgáltatott betegeiket a szociális népszavazáson?
Gyanítom,hogy Angliában nyomorognak...