Előző
Következő
új cikk

Belföld

Folytatódhat a nemzeti tudat(át)formálás

Népszava|2012. aug 02. 05:28
[A+ A-]
Együtt küzd az "egészséges nemzeti tudat" kineveléséért a Jobbik és a Fidesz az Erdélyi Magyar Ifjak(EMI) idei táborán, Borzonton.
Nem meglepő, hogy a romániai magyar és román sajtó által évek óta szélsőjobboldali jelzőkkel illetett, idén augusztus 8-tól 12-ig tartó fesztiválon több jobbikos politikus is részt vesz, és talán az sem, hogy két fideszes országgyűlési képviselő, Ékes Ilona és Kőszegi Zoltán is tiszteletét teszi. Viszont mindez a nyíltan antiszemita kuruc.info támogatásával történik, melynek betiltását nemrég éppen Orbán Viktor szorgalmazta.

A szervezők maguk sem titkolják a Jobbik és a Fidesz együttműködését. Mint az EMI honlapjáról kiderül, "egy asztalnál a Fidesz és a Jobbik", melynek a szervezők szerint "kiemelt célja, hogy az egyébként politikailag szemben álló feleket sikerüljön egy asztalhoz ültetni, egy valódi nemzetpolitikai műhelyt alakítva így ki". A táborban vélhetően 11.-én beszél mindkét fideszes. Kőszegi a "magyar nemzetpolitika két választás között" címmel a jobbikos EP-képviselő Balczó Zoltánnal tart közös előadást, két órával később pedig Ékes Ilona beszélget Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével a "választások évéről a Kárpát-medencében". Őket a Jobbik elnöke, Vona Gábor követi; mindez azért érdekes, mert a radikális pártelnök a Magyar Sziget Fesztiválon egy hónapja még arról beszélt, hogy a Jobbik és a Fidesz között "alapvető értékrendbeli különbség van", így minden közreműködés "hamis összefogás", és "szinte lehetetlen" közös programot megalkotniuk.

Ennek ellenére a Fidesznek mégsincs gondja azzal, hogy a hivatalos médiatámogatók egyike az antiszemitaságát vállaló kuruc.info; mint ismert, a washingtoni kongresszus júniusban levélben kérte Orbánt, hogy lépjen fel a terjedő magyarországi antiszemitizmus, így a Jobbik ellen is. Mire a kormányfő azzal hárított, hogy a magyarországi zsidóellenes hangok központja "egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült", és éppen onnan kellene megszűntetni, és ő ezt eddig hiába kérte az USA-tól.
A táborban Nyirő József nyilas írót is népszerűsítik majd: Takaró Mihály irodalomtörténész "A székelyek Mikszáthja" címmel tart előadást a Hitlert is éltető íróról.

Az újratemetése mellett kiálló, Magyarország és Románia között diplomáciai botrányt is kiváltó Kövér László egyébként hivatalos volt a tavalyi táborba, de kifogásolta, hogy nem hívták meg Szász Jenőt, az erdélyi Magyar Polgári Párt azóta lemondott elnökét, így ő sem ment el. A szervezők idén meg sem hívták.
A tusványosi szabadegyetem egyik alapítójaként ismert Toró T. Tibor egyébként nem lát problémát a Jobbik és a Fidesz közös fellépésében. Mint lapunknak elmondta, a nemzetpolitikai felfogás jelenti az összefogó erőt, így a tábor "pártok fölött áll, nem feltétlenül jobbikos". A szervezők olyanokat hívtak meg, akik hajlandók a párbeszédre - mondta.

A Fidesz egyébként sokak szerint azért sem riad vissza a Jobbikkal közös rendezvényektől, mert 2014-re az egyetlen olyan partnere lehet, akivel koalícióra léphet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (17)

A hozzászóláshoz .

Trebitschkk 2012.08.03. 06:29
El lehetne jutni agyilag odáig, hogy a magyarságtudat és a magyarkodás nem ugyanaz !
Vitrioll 2012.08.02. 14:46
Nem kéne ingerelni a román medvét ,mert még nagy baj lesz !
Aztán sípítozhatnak majd a magyarországi radikálisok ,újnyilasok és csatolt szerveik ,hogy nincs szerencséjük !
Az a nép amely nem tanult a múltban elkövetett hibáiból ,arra itéltetik ,hogy mégegyszer átélje azt !
Addig amíg be nem nő a feje lágya !
A MAGYARORSZÁGI NEMZETI JOBBOLDAL ISMÉT KATASZTRÓFÁBA VEZETI MAGYARORSZÁGOT !
grandM 2012.08.02. 14:15
A Mi demokráciánknak ez a hátránya, hibája hogy itt lubickólhatnak a szélsőségesek.... amit meg is tesznek.... a demokratáink még felkészületlenek...... és ezzel élnek vissza.
lexike 2012.08.02. 14:06
Érdekes, hogy a román kormány miért tűri ezt a rendezvényt és nem tíltja meg a szélsőségesek beutazását!
Recsanoka 2012.08.02. 13:39
Még annyit hozzáteszek, hogy egy kicsit sem csodálkoznék azon, ha a romániai kormány nem
engedné be az országba ezeket az alakokat!
Kíváncsi lennék én Orbánra és társaira abban az esetben, ha hozzánk járnának szinte heti
rendszerességgel másik országból uszítani , bujtogatni.
Recsanoka 2012.08.02. 13:25
arponya szösszenetét nem minősítem, mások már megtették.
Az én véleményem a cikkben megemlített pártokról, egyesületekről mindég is az volt és ez most sem
változott, hogy szemét, csőcselék bandák. A Fideszről van a legrosszabb véleményem, mert kormány-
párt jelenleg, nagyon nem mindegy, hogy mit mutat belföldön és külföldön! A szavazat szerzés
érdekében most is minden ocsmány, nemtelen dolgot megcsinál ugyanúgy, mint ellenzék korában!
Milyen kormány az, akinek a miniszterelnöke bevallja, mivel állandóan hazudik, azt ne
figyeljék mit mond, csak azt, hogy mit csinál! Lehet ilyen hazug, becstelen egy ország miniszterelnöke?
Milyen ország az , ahol ilyen gyalázatos, gusztustalan, gonosz vezetést eltűrnek?
Azt még had tegyem hozzá, hogy amit csinál még hajmeresztőbb a felszólalásainál is!
Az agymosást igen alaposan, kisgyermek korban elkezdik az egyházak segítségével, a többit a
média végzi Orbán parancsára.

laccmond 2012.08.02. 13:23
"Erdélyben együtt fesztiválozik a Fidesz és a Jobbik - a kuruc.info támogatásával"

Összenő, ami összetartozik... Már csak az agymosott, félázsiai származékoknak kellene felébredni, és észrevenni, hogy évek óta, folyamatosan átverik őket. Bár olvasva egynémelyik hozzászólását szerintem ez nincs is nagyon ellenükre...
hiteles 2012.08.02. 11:47
Teljesen ki van mosva az agya nincs benne semmi.Jó mosóport alkalmaztak.
tovaris 2012.08.02. 11:17
[arponya] [2012.aug.02. 08:19]

Nem tudom, hogy nem veszi észre, mekkora baromságokat hordott össze? Vagy annyira mosott az agya, hogy többre nem képes?
karpatij 2012.08.02. 10:38

és az egészséges " élettér " tudattal mi lesz !?
boborjan 2012.08.02. 10:21
[arponya] [2012.aug.02. 08:14]
te vagy nagyon fiatal vagy, vagy pedig súlyosan amnéziás ! Itt van a történet előzménye, ami tény!
"A bel és külföldi sajtó „Tragikus kézfogás – Orbán és a hungaristák” címmel 2003 júniusában röpítette világgá a hírt, azt a fotóval dokumentált eseményt, mikor 1999. október 21-én hungarista küldöttséget fogadott a Parlament épületében… (In: Hetek, 2003. Június 6. – VII/23)

A radikális nacionalista Magyar Igazság és Élet Pártja ifjúsági tagozatából, valamint a Fidesz ifjúsági szervezete egy részéből – az amerikai Magyar Polgári Körök (Lipták Béla, Jeszenszky Géza, Szilágyi Ákos, stb.) aktív támogatásával – az első Orbán-kormány bukását követően 2003-ban lépett színre a Jobbik Magyarországért Mozgalom, melynek létrehozásában az addig ismert legszélsőségesebb közéleti személyiségek (Wittner Mária, Pongrátz Gergely, Tóth Gy. László, a „fajvédelmi miniszterként” aposztrofált Für Lajos, Lovas István, Usztics Mátyás és Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök) működtek közre."
okular 2012.08.02. 09:47

"ÚJ NEMZETPOLITIKA" ? - ÚJABB NEMZETVESZTŐ POLITIKA !!!
mailla 2012.08.02. 09:37
[arponya] [2012.aug.02. 08:19]

A tudat(át)formálás tipikus példája vagy!!! Rossz ujsághoz jöttél hülyeséget irogatni!!!
leming 2012.08.02. 08:54
A magyar nemzet tudatformálása, tudat átalakítása, úgy tűnik kudarcba fulladt az évszázadok folyamán, minden erőszakos átalakítási kísérlet dacára. A "dacára" itt nagyon jó kifejezés, mert minden próbálkozás a nemzettudat erőszakos deformálására erős dacot váltott ki bármely korban, viszont nagyon hasznos volt a pozitív megerősödés szempontjából, általában egészen más eredménnyel, mint azt az erőszaktevők akarták.
arponya 2012.08.02. 08:19
Ahhoz képest, hogy az MSZP szavazótábora a leginkább antiszemita és cigányellenes, érdekes a gondolat a koalícióról. A Hitlert is éltető Nyirő? Akkor tessék holnaptól azt írni a Népszavában, hogy a Sztálint és Rákosit is éltető Várkonyi Tibor.
arponya 2012.08.02. 08:14
Hát persze, koalíciós partner. Meg ahogyan azt a Népszava elképzeli.
blaskagabriella 2012.08.02. 05:33
2014-ben /ha nem előbb/ ez a két mocskos párt szaladhat mint Zalán a kötél elől egész Erdélyig!!!! ott majd a Pontáék adnak a mocskos pofájuknak!!!!!