Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nyílt rasszizmus a kettős beszéd után

Népszava|2012. aug 02. 05:05
[A+ A-]
Miközben fideszes politikusok kétértelmű kijelentésekkel bátorítják a radikálisokat, a Jobbik durva lépésre szánta el magát: olyan törvényjavaslattal állt elő, amely faji alapon osztályozná és venné nyilvántartásba a bűnelkövetőket. A roma holokauszt mai emléknapja elé időzített bejelentés és az abban foglaltak a második világháború előtti korszakból lehetnek ismerősek.

Eközben kiderült: a Jobbik által is védelmezett egykori kassai gettóparancsnok, Csatáry László neve áll egy korabeli plakáton, amely a zsidók elleni rendszabályokat ismerteti.


Gettóparancsnokként szerepel Csatáry László neve egy 1944 májusi kassai hirdetményen, amely egyebek között elrendeli, hogy keresztények nem érintkezhetnek zsidókkal, üzletek nem szolgálhatnak ki zsidókat, és a gettó területén csomagot sem lehet fogadni - számolt be az Index.hu. A hirdetményt a lap névtelenséget kérő kutató forrása az Országos Széchenyi Könyvtár aprónyomtatvány-gyűjteményében találta meg, de dokumentum a portál szerint a Páva utcai Holokauszt emlékközpont anyagai között is szerepel, igaz, nem állították azt ki.

A hirdetmény elrendeli Kassa területén a "zsidófajú egyedek" elkülönítését. Emellett felhívja a gettó területén élő "keresztény fajú" lakosság figyelmét arra is, hogy azonnal költözzenek ki, mert a gettóparancsnokság személyi- és vagyonbiztonságukat nem garantálja tovább. A hirdetmény alapján a zsidók a gettóban nem tartózkodhatnak az utcán, lakásuknak csak az udvarra nyíló ablakait tarthatják nyitva. A hirdetményt 1944-ben kiplakátolták a kassai utcákra és az újságokban is megjelent. A plakát alján felelős kiadóként Csatáry László rendőrfogalmazó, gettóparancsnok neve látható.

A háborús bűnökkel gyanúsított és házi őrizetben lévő férfi keddi kihallgatásán ismét cáfolta, hogy gettóparancsnokként szolgált Kassán. Azt is tagadta, kegyetlenkedett volna a kassai gettóban. Ügyvédje, Horváth B. Gábor tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészségen Csatáry kijelentette, nem írt alá ilyen titulussal dokumentumot és nem tudja, hogy az időközben nyilvánosságra került dokumentumokat ki írta alá. Csatáry a Magyar Hírlapnak korábban az nyilatkozta: "tipikus közigazgatási munkát végzett", például útleveleket állított ki rendőrségi fogalmazóként 1942 és 1944 között. Némettudása miatt pedig egyfajta összekötő lett a németek és a rendőrség között - állította.

Az ügyet kutató Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogász a múlt héten - amikor a Holokauszt Emlékközpontban az 1944-ben Kassán történtekről tájékoztattak - azt mondta, ez utóbbi önmagában igaz, de Csatáry valójában rendkívül fontos ember volt. Gellért arról beszélt, hogy a városban a deportálást végrehajtó hatóságokat egy hármas bizottság vezette, amelynek parancsait a végrehajtóknak Csatáry közvetítette. Az ügyben kutatásokat végző büntetőjogász azt is mondta, hogy a tanúvallomások alapján a budapesti házi őrizetben lévő férfi hírhedt szadista volt.
Csatáry követői éppen a mai roma holokauszt-emléknapot megelőzve nyitottak új fejezetet a romák elleni gyűlöletkampányban.

A Jobbik - amelynek tagjai, köztük Novák Előd a közelmúltban Csatáry háza előtt tartottak szimpátiatüntetést - törvényjavaslata szerint ugyanis etnikai hovatartozás alapján kellene a rendőrségnek osztályozni a bűnelkövetőket. Mirkóczki Ádám, a szélsőjobboldali párt országgyűlési képviselője tegnap úgy fogalmazott, hogy az antropológia tudományát "hívnák segítségül", a gyanúsítottakat 7 rasszba sorolnák: "európai" (európai-, vagy észak-amerikai, vagy ausztrál fehér), indiai (roma, pakisztáni és indiai), mediterrán (dél-európai, észak-afrikai, és nem bennszülött dél-amerikai), ázsiai, afrikai ("fekete-afrikai néger"), ausztrál bennszülött, indián (észak-, vagy dél-amerikai bennszülött).

A Jobbik szerint a faji megkülönböztetés a rendőrség munkáját segítené a bűnelkövetők kézre kerítésében, amelyet szerintük az Egyesült Államokban is alkalmaznak. A párt azonban a bűnügyi nyilvántartásokban és a sajtóban is ki akarja mondatni a gyanúsítottak etnikai hovatartozását, holott a nyomozáshoz erre nincs feltétlenül szükség. A hatóságok ugyanis a személyleírások és a fantomképek alapján is képesek nyomozást folytatni, ráadásul az USA-ban több tízmilliónyi, különböző etnikumú bevándorló él, míg Magyarországon az efféle szabályozás egyértelműen a cigányság megbélyegzését szolgálná.

A Jobbik egyre radikálisabb gyűlöletkampányát a kormányzat ellentmondásos nyilatkozatai is bátoríthatják. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég az Országos Roma Önkormányzat rendezvényén szólította fel a hazai cigányságot, hogy dolgozniuk kell, mert a segély és a bűnözés "nem kifizetődő". Áder János házelnök pedig a Jobbik által szintén napirenden tartott antiszemitizmust erősítette fel. Egyes híradások szerint ugyanis izraeli látogatásán azt mondta, hogy a magyar állam nem védte meg a zsidókat. Utóbb - a tiltakozások nyomán - azt mondta, nem igaz, hogy a magyar állam "tétlenül szemlélte" a holokausztot.
Ma tartják Magyarországon a roma holokauszt emléknapját. 68 évvel ezelőtt ezen a napon az auschwitzi haláltáborban egyetlen éjszaka alatt több mint 3000 roma férfit, nőt és gyereket öltek meg a gázkamrákban.

A cigány nyelven "porajmos"-nak nevezett népirtás során, a második világháború idején a koncentrációs- és munkatáborokban, a deportálások és a helyi kivégzések során Európában több százezer romát - Magyarországon mintegy 60-70 ezer embert - pusztítottak el a nácik és csatlósaik - köztük a magyar katonák és csendőrök. Az Ide tartozunk! - Roma Közösségi Hálózat számos civil szervezettel közösen megemlékezéseket szervezett az ország több mint száz településén. Budapesten megemlékezést tartanak egyebek között a Bakáts térrel szembeni Nehru Parton, a Roma Holocaust emlékműnél, este 18 órakor.

Nem büdös az uniós pénz

Két évvel ezelőtt öt hónapon át kapott pénzt, összesen mintegy 3500 eurót (akkori árfolyamon csaknem egymillió forintot) Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője Brüsszelből - számolt be a hvg.hu. Az EU-s zászlóégetéséről is elhíresült jobbikos politikus a pártból hétfőn kilépett Szegedi Csanád EP-képviselő költségkeretéből kapott összegeket. Érdekesség, hogy Novák a napokban mandátuma visszaadására szólította fel Szegedit, mert eltitkolta zsidó származását.

Bátorítják a radikálisokat


- "Ahhoz, hogy Magyarországon 5-5,5 millió dolgozó, adófizető állampolgár legyen, a romáknak is dolgozniuk kell (...) bűnözésből nem lehet megélni, ahogyan segélyből sem." (Orbán Viktor kormányfő, az Országos Roma Önkormányzat rendezvényén)

- "Vannak tisztességes és lumpen szegények. Ez utóbbi kategóriába tartoznak azok, akik segélyekből kívánják fenntartani magukat, a kapott pénzt pedig cigarettára és italra költik, ebből következik az erkölcsi megbélyegzés is. A tisztességes szegények tisztességes munkából szeretnének megélni, az állam szempontjából pedig az a lényeges kérdés, hogy a roma családok melyik utat választják." (Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, az erdélyi magyar ajkú cigányságról szóló konferencián)

- "Ki kell mondani, hogy cigány család követte el a bűncselekmény-sorozatot." (Horváth László Heves megyei kormánymegbízott, egy rablássorozatra reagálva)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (35)

A hozzászóláshoz .

stratocaster 2012.08.04. 21:42
..."Vannak bűncselekmények, melyeket bizonyos népcsoportokhoz tartozók nem követnek el."...

Így igaz. Vannak olyanok, amiket kizárólagosan a nácik-nyilasok...

umbuldaminden 2012.08.04. 16:24
Úgy látszik Vona haragba van Mókussal.
hiddel 2012.08.03. 00:20
[tovaris] [2012.aug.02. 15:51]
A külső jegyek megemlítése a bűnüldözés kapcsán..."

Talán Lombroso mégsem volt olyan hülye.

Vannak bűncselekmények, melyeket bizonyos népcsoportokhoz tartozók nem követnek el.

darkvader 2012.08.02. 21:56
[hohoohooo] [2012.aug.02. 08:51]
"a Jobbik durva lépésre szánta el magát: olyan törvényjavaslattal állt elő, amely faji alapon osztályozná és venné nyilvántartásba a bűnelkövetőket"

"Ezt értsük úgy,hogy a nácik is külön rovatba szerepelnének?"

Ez király!

tovaris 2012.08.02. 15:51
[fhkestdx] [2012.aug.02. 12:20]

A külső jegyek megemlítése a bűnüldözés kapcsán társadalmi elfogadottság kérdése is. Azért Amerikában a feketék és latinok, ázsiaiak részaránya már megköveteli a nem rasszista stílusú megkülönböztetéseket.

Én magának a "rasszizmus" szónak a használatával sem vagyok megelégedve, ugyanis antropológiailag a rasszok megnevezése kizárólag tudományos értelmezésű, az emberi evolúció és a környezet kölcsönhatásának az eredményeként kialakult külső jegyek meghatározására szolgál.

A mérget a náci fajelmélet hintette el, amely "tudományos" alapon elemezte a germán (teuton) fajt - aminek semmiféle tudományos alapja sincs - gondoljunk csak arra, hogy a Balti-tenger medencéjében élő népek nagy része ugyanezen külső jegyeket viseli, így az észak-orosz, a svéd és lengyel népcsoportok is, de akár a dánok, hollandok egy része is ide sorolhatók.

A népvándorlások, majd a közép- és újkori háborúk, be- és kitelepítések oly mértékben összekeverték a rasszokon belüli populációk genetikáját (ami nagyon helyes is, hiszen így nem alakultak ki belterjes genetikai populációk) ami teljesen feleslegessé teszik a rasszizmus politikai megnyilvánulásait.
Azonban kizárólag a bűnüldözés és a kapcsolódó igazságügyi eljárások alkalmában a rasszista felhangok nélküli, ún. külső jegyek alapján való meghatározást nem tartom rasszizmusnak.

Mert azért gondoljunk bele, amikor cigányok követnek el bűncselekményeket, mindenféle alantas jelzők jelennek meg kizárólag a szélsőjobboldali (fasiszta, nyilas, náci) hírportálokon, pl. "orkok, kolompárék, bodzagyűjtők, norvégok, dádék" - meg hasonlók, amik egyértelműen a cigányok kizárólagos bűnöző életmódjára utalnak.
Pedig sok bűncselekményt a nem cigányok követnek el.
tovaris 2012.08.02. 15:35
[jszabo] [2012.aug.02. 11:31]

Az ember sokat kibír, ha a körülmények olyanok. Persze, nem a végtelenségig. Azért mindig voltak rendes emberek is, akik segítettek. Rengeteg irodalom szól erről, mindjárt Kertész Imre: Sorstalanul c. munkáját említeném
tovaris 2012.08.02. 15:31
[stratocaster] [2012.aug.02. 09:38]

Kevés, ilyen igaz és tömör megfogalmazást olvastam ebben a témában itt ezen a fórumon, de máshol sem.
Azonban úgy látszik, Magyarországon kétféle nyelv van használatban, amelyek között nem működik a transzláció.
A jobb- és szélsőjobb nem érti, vagy nem akarja érteni a többség demokratikus nyelvezetét. Nem tudja a történelmet a maga idejében, a láncolatok összefüggésében értelmezni. Nem ismerik fel, vagy éppen ellenkezőleg - nem akarják a felismeréseket - mivel az elképzelt hatalmi törekvéseiknek ellenében hat.

Sőt. Ellentámadnak a józan ész ellenében. Mentegetik azt a nemzetvesztő, álságos, hazug politikát, amely a két világháború közötti időszak úri hatalmát jellemezte, s vezetett oda, hogy az ország évtizedeket zuhant vissza a környezetéhez képest.

A jobboldal nem tanul...
fhkestdx 2012.08.02. 12:20
A habzó szájú rasszistázók nem szoktak gondolkodni.
fhkestdx 2012.08.02. 12:20
A demokratikus Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a jelenleg hatályos jogszabályok előírják a bűnelkövetők etnikai hovatartozásának hivatalos nyilvántartását? Akkor most ez a két ország rasszista???
fhkestdx 2012.08.02. 12:18
Rasszizmus??

http://www.origo.hu/itthon/20110527-az-ensz-rasszizmusugyi-megbizottjanak-magyarorszagi-latogatasa.html
Etnikai
nyilvántartást javasol a kormánynak az ENSZ megbízottja
[origo]|2011. 05. 27., 16:28
az ENSZ rasszizmusügyi megbízottja. A megfigyelő többnapos országjárása után azt javasolta a kormánynak, hogy készítsenek etnikai nyilvántartást - például a bűncselekmények elkövetőiről -, hogy reális képet kapjanak a problémákról.
(Githu Muigai, az ENSZ rasszizmusügyi megbízottja egyébként maga is feketebőrű.)
fhkestdx 2012.08.02. 12:18
Ácsi! Az uniós pénz az a magyar adófizetők pénzéből is van, közte a Jobbik-szavazók által befizetett adóból! Azt miért ne kaphatná a Jobbik a működési költségeire?!
jszabo 2012.08.02. 11:31
Gondjaim a következők;
1. Plakát, hirdetmény nem "aprónyomtatvány" formában készül!
2. Ha ez a rendszabály betartatott, márpedig a szadista biztos hogy betartatta, akkor ott 4-5 napon belül mindenki éhen és szomjan halt. Hogyan deportáltak akkor mégis 15000 embert tovább?
hohoohooo 2012.08.02. 11:22
[jakabaa] [2012.aug.02. 09:47]
"hohoohoo
értsem úgy,...."

Így értsd:"Az ősi szittya-FideSS-Jobbik-erkölcs szerint csak a(unió)zsidó büdös, nem a pénze..."
netuddki 2012.08.02. 11:16
[paladin] [2012.aug.02. 11:00]
Tudsz valakit mondani a maszop közül aki részt vett egy nyilas mocsok újratemetésén,vagy a tömeggyilkos Horthy szoboravatásain láttad-e Mesterházyt,vagy bárkit aki odáig süllyed a baloldalon,hogy lealacsonyodik a büntetett előéletű nácik szintjére?
stratocaster 2012.08.02. 11:02
Vannak itt olyan nyilas görények, akik már a leplezetlen hazugságoktól sem riadnak vissza ([qvevo]). Remélem, amikor akasztják, előbb a nyelvét tépik ki...
paladin 2012.08.02. 11:00
A Fidesz rasszista, antiszemita stb. Rég röhögtem ilyen jót. A maszop/szadi duóban több az ilyen alak mint az összes más pártban együttvéve!!
qvevo 2012.08.02. 10:30
+
Ezt a hirdetményt, ha a Zs-ó szót kicserélnék palesztinra, nyugodtan kifüggeszthetnék gázában, ciszjordániában és izraelben. Olyan dolgokért akarnak büntetni izraelből, amiket ott 70 évvel a II.vh után a mai napig elkövetnek.
qvevo 2012.08.02. 10:25
A hirdetményben szereplő rendelkezéseket a mai izraeel is alkalmazza. Pl.: ha egy palesztin szexuálius kapcsolatot létesít egy zs-óval, azért börtön jár neki.
Mindamellett ez nem menti csl-t, de a mai izraelt minősíti.
jakabaa 2012.08.02. 09:47
hohoohoo
értsem úgy, hogy a gonosz Orbánt a Soros összeizzadt pénzen hiába képeztette ki.
Milyen tanonc, aki nem követi tanárát?
Milyen tanár, aki ilyesmire tanít?
Akkor most Orbánnal vagy Sorossal van bajod. Mert ha mindkettővel, máris náci vagy. A nácit épp erre az esetre találta kis orbánsoros együtt.
stratocaster 2012.08.02. 09:38
Nehéz indulatok nélkül ehhez a szomorú témához szólni. Aki akárcsak kicsit is is ismeri a magyar történelem tipikus elemeit, az tudta már 1989-ben, hogy ez lesz a végső stádium egyik állomása. Tudták ezt azok is, aki "kívülről" ügyködtek a rendszerváltási puccs tervezésében és lebonyolításában. Azok, akik akkor és most is kiszolgálták és kiszolgálják e bűnözőbandát, majd a felelősségre vonásuk idején kényszerhelyzetre és "adósságcsapdára" hivatkoznak, és egyébként bármire, ami a felelősség eltussolásában hasznukra lehet. Ez történt 1945,1956 után is. Egyébként is, ez a nép (tisztelet a kivételnek) soha nem akart semmilyen felelősséget vállalni semmiért soha. Ez nem egyedi, mert ugyanezt a németek is megtették, csak raffináltabban (ezért is hazudják egyesek, hogy szembe mertek nézni a múlttal) . A magyarok mindezt ostobábban, sőt provokatíve teszik. Sőt, ha lehet, rátesznek egyet a lapátra. A Csatáry-ügy kapcsán a Jobbik feljelentette A Mansfeld-ügy főügyészét, illetve Biszkut. Míndenki tudja, hogy Csatáry egy már elítélt háborús bűnös tömeggyilkos, míg Mansfeld egy köztörvényes bűnöző volt (aki épp fiatal kora miatt többször kapott újrakezdési lehetőséget börtön nélkül, amíg a fegyveres emberrablással mindezt felül nem írta). Biszkut pedig sem egyik, sem a másik kategóriába nem lehet sorolni. Hangsúlyozom, lehet még ennél tovább is süllyedni (és fogunk is). Ráadásul ez már nem is vesz olyan sok időt igénybe, hiszen 2014 vészesen közeledik...Akár 1944...